SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Mieluummin hallituksen esitys kuin opposition vaihtoehdoton älämölö

 

Seurasin illalla A-talk  keskustelua, jossa olivat valtiovarainministeri Petteri  Orpo  ja kuntaministeri Anu Vehviläinen sekä  puheenjohtajat Antti Rinne  ja Touko Aalto  .

Minun johtopäätös on selvä:

Mieluummin hallituksen esitys kuin opposition vaihtoehdoton älämölö. Itse vierastan ehdotettua 18 maakunnan määrää ja toivoisin eduskunnan pudottavan määrän 9-12 välille.

Antti Rinteen illan esiintyminen , - sanoisko urheilutermillä -  oli melkoinen   alisuoriutuminen.

*****

Etlan toimitusjohtaja Jukka Vihriälä kirjoittaa osuvasti kolumnissaan, että kriitikot vertaavat sote -uudistusta tilanteeseen, jota ei ole olemassa.

Vesa Vihriälän mukaan sote-kokonaisuuden hylkääminen olisi virhe. Lähtöruutuun palaamisen sijasta tulisi keskittyä uudistuksen tehokkaaseen toimeenpanoon, hyvin toteutettuun seurantaan ja arviointiin ja valmiuteen korjata syntyvää järjestelmää arviointitiedon karttuessa.

*****
Perustuslakivaliokunta ei voi velvoittaa valinnanvapauslain EU-notifikaatioon, sanoo valiokunnan puheenjohtaja  Annika Lapintie .

Valtiovarainministeriön ja muittenkin  toimesta on oltu useaan otteeseen yhteydessä EU-hun.

Projektijohtaja Päivi Nerg ja ylijohtaja Kirsi Varhila kirjoittavat blogissaan , että ”kannan ottamista Suomen valinnanvapausmalliin vaikeuttaisi se, että sosiaali- ja terveysjärjestelmän toiminta ei ole vielä käynnistynyt oikeasti. Nyt vasta hyväksytään lainsäädäntöraamit uudistukselle, joka käynnistyy 1.1.2020. Tällöin on mahdotonta arvioida esimerkiksi uuden mallin tosiasiallisia markkinavaikutuksia.”

*****

- - >Puheenjohtajille Rinteelle ja Aallolle

Seuraava hallitus on pitänyt voimassa edellisen hallituksen säästöpäätökset

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Katsoin minäkin eilistä A-talkia. Orpo ja Vehviläinen väittivät kirkkain silmin, että jos joku saa polveensa kipua, niin hän voi vapaasti valita sote-keskuksen, johon hän saa mennä. Todellisuudessa hänen on täytynyt olla kirjautunut johonkin keskukseen, joka on saanut myös kapitaatiomallin mukaisen korvauksen tästä. Jos kyseessä on yksityinen Pörriäinen, niin todennäköisesti se työntää "asiakkaan" heti erikoissairaanhoitoon, jottei syntyisi liikaa kuluja. Tässä vaiheessa voi sitten olla mahdollista valita, jos maakunta käyttää asiakasseteliä.

Jos uudessa mallissa on todella myös täysi valinnanvapaus, niin mielenkiintoista olisi tietää, miten rahoille käy, jos asiakas meneekin toiseen keskukseen kuin hän on kirjoilla. Muutenkin rahavirroista olisi mielenkiintoista tietää näin maksajan näkökulmasta.

Keskustelu oli kyllä täydellistä juupas-eipäs-väittelyä, koska kumpikaan osapuoli ei itse asiassa näyttänyt ymmärtävän mistä oikein on kysymys, Orpo vain toisteli vanhoja kliseitä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Välitin kysymyksesi eteenpäin . Luonnoksessa oli puolen vuoden määräaika, milloin voi vaihtaa sote -keskusta.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Valinnanvapauteen on yksinkertainen ratkaisu, joka poistaa kaikki epäkohdat: Ei annetakaan kapitaatiomaksua yksityiselle sote-keskukselle vaan kansalaisille. Silloin kilpailu on kokoaikaista ihan yksittäisiä palveluja myöten (http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...).

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kyllä jotain pitää tehdä. Suomen terveydenhoidon kustannukset ovat lähes puolet valtion budjetista ! Tällä hetkellä terveydehuollon menot ovat yli 20 miljardia euroa. Siis jokin on julkisen terveydenhuollon osalta pahasti, erittäin pahasti pielessä !

Tuolla summalla jokaiselle suomalainen voisi valita itselleen oman lääkärin !

Kymmenessä vuodessa menot ovat kasvaneet lähes 5 miljardia euroa.

Yhden johtopäätöksen voin tehdä. Suomen terveydenhoito on täysin pirstaloitunutta, tehotonta, suorastaan tuhlailevaa eikä kansa saa edes heitä tyydyttävää palvelua.

Nyt oppositiossa on ideologinen ongelma joka estää laittamasta Suomen terveydenhuollon kuntoon vetoamalla joihinkin ihmeellisiin väittämiin veroparatiisiyhtiöistä jotka vievät kaiken. Ne voidaan saada lainsäädännöllisin toimenpitein verotuksen kanssa samalle viivalle suomalaisten yritysten kanssa.

Miksi Antti Rinne ja kumppanit eivät vaadi Suomeen kunnallisia kauppaketjuja tai elintarviketeollisuutta sekä mittavaa maahantuontia. Mihin paratiisiin ne rahat menevät ?

Kilpailu se päivittäistavarakaupassa halpuutti hintoja !

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Terveydenhuolto on tosiaan kallista. Hinta ei kuitenkaan muodostu pelkistä lääkäreistä.

Terveydenhoito on tosiaan jo nyt liian pirstaloitunutta. hallituksen esityksen mukaan pirstaloituneisuus kuitenkin lisääntyisi aivan oleellisesti. Kuten liike-elämästä tiedetään rakenteiden yksinkertaistaminen on ihan parhaita väyliä kustannustehokkuuden parantamiseen. Olen tältä pohjalta ehdottanut pelkistettyyn terveydenhuoltojärjestelmään siirtymistä (http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...). Siinä rakenteiden yksinkertaistamisen "jalokivet" olisivat lääkejakeluketjun oikaisu, laskutusbyrokratian poisto ja Terveyshallituksen perustaminen monimutkaisen ja tehottoman maakuntamallin sijaan. Niillä jo yksinään saataisiin vähintään neljän miljardin varma säästö jo kahden vuoden kuluttua. Samasta blogisarjasta näet myös miksi terveydenhuolto on luonnollinen monopoli ja sellaisena edullisin tapa toteuttaa palvelut. Kauppaketjut ovat jotain muuta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Katsoin minäkin: Orpo tokaisi, ettei ihan joka asiaa kannata Brysselistä kysyä. Hän paljastui kylätason poliitikoksi, joka yrittää suosia kokoomusjohtoisia firmoja tässä koko Euroopan markkinoihin vaikuttavassa asiassa. Kyllä alkaa näyttää siltä, että sote-uudistus joko notifioidaan Brysseliin tai se kaatuu kokonaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko sinulla parempaa tietoa, mutta minun tietääkseni Kansallinen Kokoomus rp
ei ole osakeenomistajana näissä firmoissa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Lukuisat Kokoomuksen kellokkaat ovat siirtyneet ylimmistä päätöstehtävistä suoraan terveysyhtiöiden palvelukseen. Sivistyneessä länsimaassa niin ei tehdä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #6

Kysymys oli puolueen osakkeenomistuksesta.

Sivistysmaassa on yksilölläkin oikeuksia.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #7

Kyse on kokoomusjohtoisista firmoista. Sinun ei kannata älyllisesti epärehellisesti, kuten juuri teit, pyrkiä pakenemaan ongelmaa.

SJP: "Sivistysmaassa on yksilölläkin oikeuksia."

Kuin myös vastuita, ei pelkkää vastuuvapautta, kuten yllämainituissa tapauksissa.

I rest my case.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #8

Onko kokoomuksella määräysvalta po. yhtiöiden yhtiökokouksissa, yhtiöiden hallituksissa jne.

Pysytään asiassa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei ole tietoa omistuksista. Orpo on lisäksi sanonut, että sotella pyritään pelastaan Suomi niiltä todella isoilta firmoilta. EU:n kilpailuoikeuden perusperiaate on valtion kilpailuneutraliteetti suhteessa markkinoilla toimiviin yrityksiin, suuriin ja pieniin. Eiköhän komissiossa Suomenkin lehdet lueta : D

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #9

Kyllä luetaan ja ovat tietoisia Suomen ratkaisusta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Onko Pietikäiseltä jäänyt huomaamatta, että suurinta "älämölöä" pitävät terveysalan todelliset asiantuntijat, kuten professorit, joista valtaosa taitaa olla kokoomuslaisia kuten vaikkapa Kekomäki ja S.A Seljavaara.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Granlund

Kaikkein epäluotettavin asiantuntija on puolueaktiivi, oli kysymyksessä sitten professori tai hitsari mistä tahansa puolueesta !

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

S.A Seljavaara on niin rikas nainen ja lääkäri, että hänellä on varaa sanoa totuus. Hän ei ole riippuvainen poliitikoista eikä terveysalan yrityksistä

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Nita Hillner

Kommenttiensa mukaan S.A Seljavaara ei tunnu olevan asiasta lainkaan perillä ! Lisäksi hän kommentoi asioita Helsingin Kaupungin näkökulmasta. Ei arvioiden koko soten maankattavaa toteutusta.

S. A Seljavaara sanoo haastattelussa : -Jos ihmisille antaa oikeuden, että saat mennä mihin vain, niin sehän tulee maksamaan ihan hirveästi. Vaikeammin sairaille ihmisille, kuten syöpäpotilaille ja keskosille, ei enää riitä rahoja.

Kaikki tavalliset tallaajatkin tietävät, että ei se noin mene. Asiantuntija ei tiedä !

Pelkääkö asiantuntijamme, että koko Helsingin väki paukkaa Eiran Sairaalaan sotkemaan parempiosaisten palveluja ! Pankkitermejä käyttääen. Tuovat hiekkaa ja melua Jugend-linnan käytäville.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jollakin tavoin valinnanvapaus kilpailuineen on aivan pakko maassa toteuttaa, sillä muuta mahdollisuutta palvelujen turvaamiseksi kaikelle kansalle koko maassa ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Joten ääni hallituksen sote-esitykselle paremman puuttuessa. Lepomäellä on parempi esitys kevyimpine hallintomalleineen, mutta älyllinen esitys taitaa olla liian vallankumouksellinen byrokratiaa rakastaville kaikille suomalaisille poliittisille puolueille.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Valinnanvapaus voidaan toteuttaa niinkin, että sekä yksityinen että julkinen puoli saisivat käyttää kaikki mahdolliset etunsa omaksi hyväkseen.

Se kaipaamasi parempi esitys löytyy täältä: http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25.... Kukaan ei ole esittämiäni yleislinjoja kyennyt kumoamaan. Odottelen kovasti, että asiallisia vastaväitteitä löytyy. Niistä olisi hyötyä mallin kehittämisessä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mitä sinulle kertovat sukunimet: Vapaavuori, Lepomäki, Asko-Seljavaara, Koulumies, jne.? Ovatko heidän mielipiteensä asiantuntevia vai asiantuntemattomia?

Kun Stubb oli puheenjohtaja, se oli mielestäsi ok. Kun Orpo syrjäytti Stubbin, Orpokin oli ok? Mielestäni edustat sitä osaa ihmisryhmästä, joka ei ajattele itsenäisesti, vaan vetää sen saman pelipaidan päälle ja hurraa uudelle tähdelle.

Eikä tässä todeta vielä mitään asiantuntijoiden täystyrmäyksestä sotesta ja maakuntahallinnosta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kaikki asiantuntijst ovat sitä mieltä, että kilpailua on lisättävä sote-palveluiden tuotannossa ja tämähän on mahdollista vain valinnanvapauden oloissa.

Kilpauluun nurjasti suhtautuvat asiantuntujat eivat ole asiantuntijoita, vaan puoluepoliittisia pellejä, jotka leikkivät vakavilla asiolla - kansakunnan heikompiosaisten terveyspalveluiden saatavuudella.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Noh, olet siinä täysin väärässä että kannattaisivat hallituksen epämääräistä esitystä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #22

Eli jatketaan samaa tuttua mallia Kreikan tavoin konkurssiin.

Pyykkölän ajatuksissa ei ole järjen häivää, mutta paljon paljon 1970- luvun ajatushämärää kylläk7n..

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kilpailuttaminen on ok ja voi partantaa laatua, mutta hallituksen esitys kapitaatiomalleineen ei sitä tee. Miksi parantaisit laatua ja palvelua, jos raha kilahtaa kassaan ennen kuin ihmisestä tulee potilas ja tarvitsee hoitoa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset