SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Maailmalla seurataan "ällistyneenä" Donald Trumpin ja Kim Jong-un tapaamista

Washington Post  kirjoittaa, että Donald Trump  aikoo toimia itse diplomaattina, neuvottelijana ja strategikkona Pohjois-Korean johdon tapaamisessa. 

Suurvaltojen  maailmanpolitiikan shakkipelissä ei nykyinen eikä edellinen USA:n presidentti ole oikein onnistunut tekemään vaikuttavia siirtoja. Mitä sitten seuraa ja on lopputulos tästä presidentti Trumpin etukäteen  itse kehumastaan tapaamisesta Pohjois-Korean kanssa.

Monia kysymyksiä mahdolliseen  USA:n ja Pohjois-Korean johdon tapaamiseen liittyy, joita ei kaikkia pysty kukaan etukäteen arvioimaan. Etelä-Korean ja Pohjois-Korean välillä ei vieläkään ole solmittu rauhansopimusta yli 60 vuotta sitten päättyneen sodan  jälkeen. Saadaanko asiassa nyt “mustaa valkoiselle”? Tuskin Pohjois-Korean pohjoinen naapuri Kiina jää pelkästään sivustakatsojaksi, jos jopa Koreoiden yhdistymisestä aletaan puhumaan Kiinan mielestä liikaa. Luistaako joku maa ennen aikojaan talouspakotteista, sitä en ihmettelisi.

Presidentti Trump näyttää sanoneen, että Pohjois-Korea pidättäytyy ohjuskokeista, ainakin tapaamiseen saakka. Entä sen jälkeen ?  Viime vuonna muu maailma pidätteli henkeään ohjuskokeista.  Puhuttiin jopa Etelä-Korean talviolympiakisojen olevan vaarassa.  Nyt puhutaan talviolympiakisojen  olleen Etelä-ja Pohjois Korean  suhteille käänteen tekevä, onko sitten niin ?

Jos USA:n ja Pohjois-Korean johdon tapaaminen toteutuu ja saa aikaan jännityksen lientymisen  alueella, niin sehän hyvä asia. Mutta suurvaltojen maailmanpolitiikan shakkipelissä aina joku tekee laittoman siirron , jota ei saadakkaan peruttua.

 

*****

Suomi myi paperitehtaan  Pohjois-Korealle 1970-luvulla, josta koskaan ei saatu maksua.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Kiina ei tietääkseni vastusta Koreoiden vapaaehtoista yhdistymistä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Joo,näin vakuutti esim. Kiinan USA lähettiläs.
https://www.usatoday.com/story/news/world/2018/01/...

..mutta ei Kiina jää pelkästään sivustakatsojaksi.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

"Donald Trump aikoo toimia itse diplomaattina, neuvottelijana ja strategikkona Pohjois-Korean johdon tapaamisessa. "

Tuo ei voi päättyä hyvin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ketä sitten ennen tapaamista eroaa Trumpin esikunnasta ?

Tuontitullit johtivat keskeisen neuvonantajan eroon.
https://edition.cnn.com/2018/03/06/politics/gary-c...

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Arvelen, että diplomaatit ja nuevonantajat saivat käännettyä Trumpin pään, että P-Koreaan ei kannata mennä, jos P-K ei ole ensin tehnyt jotain ratkaisevaa siirtoa. P-K on pitänyt muita maita pilkkanaan laittamalla tikkarin huulille ja sitten vetänyt sen pois. Ei se peli enää onnistu. Trump olisi mennyt tähän lankaan, mutta suostui lopulta kuuntelemaan viisaampiaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset