SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomi on maailman onnellisin maa

 

Suomi on maailman onnellisin maa (ks. The Washington Post).

Suomi nousi viidenneltä sijalta ykköseksi  YK-verkoston laatimassa selvityksessä.

Suomen jälkeen sijoittuvat 10 -parhaan listalla  toiseksi  Norja ja  sitten Tanska, Islanti, Sveitsi, Alankomaat, Kanada, Uusi-Seelanti, Ruotsi sekä  Australia.

Suomi maailman kärjessä 

Good News from Finland

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Opposition sanoo varmaan, että tuo hallituksen vika.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei, vaan Sipilän tilaama tutkimus!

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Todennäköisesti. Suomi on omakehun suurvalta, propagandan jättiläinen. Kukaan ei usko noita juttuja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

No, taisi sarkasmi mennä sinulta kuitenkin hiukan ohi koskien tuota Washington Post -lehden julkaisemaa kansainvälistä tutkimusta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Toivottavasti. Tällä hetkellä olen onnellinen serkkuni puolesta. Hänellä on yksi lapsi mutta yllättäen hänelle tuleekin kaksoset.

EDIT: Serkkuni on Amerikassa. Tässä syy pieneen tarkennukseen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jos tämä on oikeasti onnellisin maa, jota kovasti epäilen, niin sääliksi käy muita.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin, poikkeus vahvistaa säännön arvoisan kommentoijjan tavoin.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

En käy kiistämään tutkimuksen tulosta mutta "onnellisuudella" voidaan tarkoittaa jotain muutakin kuin yleensä ymmärretään. Sanonta, että tuo nyt on hieman "onnellinen" ei välttämättä kovin positiivista kuvaa sanonnan kohteesta anna.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

YLE:n sivuilla oli par päivää takaperin kirjailijan ja poliisin Marko Kilven kolumni siitä, mitä partiopoliisi näkee työssään päivittäin. Suuri osa nuorista ihmisistä voi huonosti.

Hänen mukaansa on uskomatonta ja omituista, että Suomi valitaan toistuvasti onnellisuusmittareissa maailman kärkikastiin. Onnettomia, surullisia, syrjäytynetä ja suisidaalisia ihmisiä löytyy hänen mukaansa Suomesta enemmän, mitä voidaan arkielämässä uskoa.

https://yle.fi/uutiset/3-10105561

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuka näin edes on väittänyt ?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Eipä kukaan, mutta ei poliisienkaan kokemuksiin. Tässä lyhyesti viime vuodelta mihin se perustuu.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-03-20...

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Suomi on ilmeisesti maailmanluokkaa propagandassaan. Tässä maassa uskonkin lähinnä säätietoihin ja urheilutuloksiin, molemmat kun ovat luonteeltaan numeerisia ja vaikeasti väärennettäviä.
Taloudenkin mittarit ovat kvantitatiivisia ja tietysti vähän tylsiä, mutta elämä on. Mielenterveysongelmaa on vaikea mitata, kun siihen ei ole verikoetta ja työttömyyttä on vaikea mitata, kun kukin valtio tekee sen omalla tavallaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oikeastaan uskon jonkin verran tällaisiin uutisiin skeptisesti suhtautuvien tavoin, että suomalaiset eivät välttämättä ole maailman onnellisimpia siinä mielessä kuin yleensä ajatellaan "onnellisista ihmisistä".

Verrattuna moniin muihin maihin suomalaiset tuntuvat olevan aika stressaantuneita, huolestuneita ja vakavamielisiä.

Ilmeisesti onnellisuusbarometrin mittaristo koostuu suurimmaksi osaksi tekijöistä, joiden pohjalta voi analysoida kuinka suuri peruste milläkin kansakunnalla olisi olla onnellinen, ja ottaen huomioon suomalaisen yhteiskunnan, tällaista perustaa voi todellakin löytyä riittämiin, koska niitä ongelmia piisaa suurimmassa osassa maailman maita enemmän kuin meillä.

Mutta toinen tapa analysoida ihmisten onnellisuutta olisi mitata iloisuuden ja naurun määrä, yhteisöllisyyden tuoma perusturva, syrjäytyneiden yksilöiden vähäinen osuus j.n.e. Silmämääräisesti onnellisimpia ihmisiä olen nimittäin nähnyt mm. Rion faveloissa ja vaatimattomissa kiinalaisissa kyläyhteisöissä. Mielestäni myös Euroopassa Välimeren alueen ihmiset näyttävät paljon onnellisimmilta kuin suomalaiset.

Myöskään ilmeisesti ilmastotekijöitä ei paljonkaan ole painotettu tuossa onnellisuusanalyysissa. Kylmä, liukas ja pimeä kaamosaika on etenkin Etelä-Suomessa omiaan iskemään ihmisiä tanaan aivan eri tavoin kuin normaalimmilla leveysasteilla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Selailin materiaalia läpi, #11, mutta siinä on n. 260 sivua sisältäen lähdesivut.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Tuttava tuli Thaimaasta kotiin ja huomasi tulleensa helvettiin.

Ei hymyileviä kasvoja, ei hyvää huomenta. Pelkkää synkkyyttä kaikkialla.

Palasi takaisin Thaimaahan.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

No nyt selvisi, miksi valtion talous on niin pahasti pakkasella! Tuollaisen tuloksen ostaminen näyttää tulevan melkolailla kalliiksi, ehkä ensi vuonna voisi yrittää löytää jonkun halvemman PR-toimiston?

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Ei se mitään, kun on kallis PR, niin se on silloin jokin pääministerin serkku.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Voi olla, että pelkät puitteet, Ne joiden luomiseen hallitukset ja kansanedustajat ovat osallistuneet eivät tee yksilöitä onnellisiksi. Kuitenkin eipä yhteiskunnalta juuri muuta voi vaatia. Syliksi se ei muutu koskaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

On niin perin suomalaista, että kun jossain ulkomaisessa tutkimuksessa tai vertailussa Suomi saavuttaa kärkisijan positiivisessa mielessä, niin kaikki suomalaiset julistavat yhteen ääneen, että tulokset ovat päin mäntyä. Todellisuudessahan Suomi on pimeä, kylmä, epäystävällinen, köyhä ja epätasa-arvoinen maa, jossa istuva hallitus on aina se kaikkien aikojen huonoin ja jossa kaikki on päin persettä!

Jos jossain tutkimuksessa suomalaiset todettaisiin maailman onnettomimmiksi ja kurjimmiksi ihmisiksi, niin täällä nyökytettäisiin hyväksyvästi päätä: aivan ovat totuuden Suomesta löytäneet ... :)

Rakastan tätä suomalaista vaatimattomuutta :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tästä asenteellisesta lähtötilanteesta pienikin valonpilkahdus on positiivista, vaikkakin väliaikaista. Positiivisemmalla lähtöasenteella ne olisivat vielä harvemmassa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"On niin perin suomalaista, että kun jossain ulkomaisessa tutkimuksessa tai vertailussa Suomi saavuttaa kärkisijan positiivisessa mielessä, niin kaikki suomalaiset julistavat yhteen ääneen, että tulokset ovat päin mäntyä".

Eivät kaikki suomalaiset. Ei edes merkittävä osa suomalaisista. Muutenhan tuo tulos ei olisi mahdollinenkaan. Mutta ne, joille tyytymättömyyden julistaminen on elämän tarkoitus, tuovat kyllä äänensä esiin.

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi

Hmm. Onkohan noilla "10-kärjessä" mailla mitään yhteistä?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

10-kärjessä joukon muodostavat kaikki pohjoismaat sekä Alankomaat, Sveitsi, Kanada, Uusi-Seelanti ja Australia. Näitä kai voisi luonnehtia vakaiksi ja vauraiksi länsimaisiksi demokratioiksi. Jos tuloksista haluaa nostaa esiin kiintoisia pohdittavia, niin ensimmäisenä tulee vastaan sijalla 13 oleva Costa-Rica ja oikeastaan muutkin Väli-Amerikan maat, jotka ovat aika selvästikin muita samalla tasolla olevia maita köyhempiä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuo Costa-Rica on muuten oikeasti melkoinen paratiisi maan päällä. Tarjolla on mm. upeaa luontoa, rauhaa ja hienoja terveyspalveluita. Maan monet huippusairaalat hoitavat vuosittain suuren määrän dollaripotilaita vakuutuksineen USA:sta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

90-luvulla Ruotsissa asuessani kiinnitin jossain vaiheessa huomiota siihen, että aina kun TV:n aukaisi, niin kanavasta riippumatta ruutuun tuli jonkin huolestuneen näköisen täti-ihmisen naama, joka narisevalla äänellä selitti "detta är ett jätte stort problem för Sverige..." tai jotain muuta vastaavaa.

Keskustelin sikäläisten kolleegojeni kanssa tuosta havainnosta todeten, että Ruotsilla on maailman maista ehkä vähiten ongelmia (silloin ei vielä puhuttu edes islamisaatiosta), mutta eniten tuollaista taivastelua. He olivat kaikki hyvin vakavalla ilmeellä sitä mieltä, että ongelmien vähyys johtuu juuri siitä, että niihin kiinnitetään vakavasti huomiota.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuikka kirjoitti: "... että ongelmien vähyys johtuu juuri siitä, että niihin kiinnitetään vakavasti huomiota."

Totta, tyytymättömyys olemassa olevaan on kaiken kehityksen ehto. Ja siten tyytyväisyyden lietsominen ongelmien peittelemistä ja pitäisi kieltää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset