SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Perustuslakivaliokunta joutuu laatimaan poliittisen sote -mietinnön uudestaan

Aamun HS on ottanut   sote -loppukirin uutisotsikollaan  “Ennennäkemätön vallankaappaus”.

Perustuslakivaliokunta joutuu laatimaan  poliittisen sote -lausunnon uudestaan  ja  arvioimaan vielä kriittisesti jopa aikaisempaa   omaa lausuntoaan viime vuodelta.

Eduskunnan pitkäaikaisen perustuslakivaliokunnan aiemman   puheenjohtaja  Kimmo Sasin  mukaan valiokunnan jäsenet eivät ota ennakkoon kantaa esitysten perustuslainmukaisuuteen. Eipä taida nyt onnistua. Perustuslakituomioistuin alkaa olla Suomelle kohta tuiki tarpeellinen.

*****

Perustuslakivaliokunta ei voi sivuuttaa keskustelua maakuntahallinnon lisäksi myös perustuslain 121 §:n (kunnallinen itsehallinto) tulkinnasta suhteessa sote- ja maakuntauudistukseen.

Kirjoitin täällä aiemmin blogin “Verotus valtion ja kuntien välillä maakuntauudistuksessa testaamatta”,  joka sivuaa hyvin HS:n em. uutista.

*****

Vuosien mittaan sote -keskustelussa on syntynyt unohtumattomia lausahduksia, joista minun listalla edelleen ykkösenä on pääministeri Juha Sipilän blogin otsikko vuodelta 2014 “Suomalaiset tarvitsivat sote-sovun”.  

Mutta paljon ei jää jälkeen  Antti Rinne viime vuonna  sanomastaan: poistakaa pakkoyhtiöittäminen (nythän se on poistettu)  niin voidaaan hyväksyä sote -esitys.

****

Mutta edelleen olen sitä mieltä, että  “Mieluummin hallituksen esitys kuin opposition vaihtoehdoton älämölö”

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eikös tuo "vallankaappaus" ole koko sote-uudistuksen perusidea. Siirretään sotekulut maksettavaksi valtion verotuloista kuntaverojen sijaan. Samat naamat niistä lopulta pitkälti tulevat päättämään. Uudellamaalla HUS:n valtuutetut löytynevät jatkossakin päättämässä alueen sotekuluista.

Koko sotepaketin ongelmat löytyvät Keskustan maakuntauudistuksesta ja Kokoomuksen "valinnanvapaus" puhalluksesta. Kumpikin poliittinen vedätys estää tehokkaasti sotepalvelujen optimaalisen tuottamisen ja johtaa verorasituksen selvään kasvuun.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mutta jos ei tehdä mitään, suuret kv-yritykset ottavat "leijonnan osan" palvelujen tuottamisesta ! Miksi ! Suomen kuntarakenne pohjautuu 1800-luvun tapuliseurakunta jakoon, jolloin kuljettiin kärripyöräkyydissä pitäjästä toiseen tai soudettiin kirkkoveneellä kuulemaan sanaa.

---
Vuoden 1865 kunnallisasetus eli Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus kunnallis­hallituksesta maalla (AsK 4/1865) määräsi, että Suomessa maaseudun kirkkopitäjien vastuulla olleet maalliset asiat siirrettiin maalaiskuntien tehtäviksi ja hengelliset asiat jäivät luterilaisten seurakuntien hoidettaviksi. Kirkolle jäi maallisista tehtävistä väestökirjanpito ja se sai pitää koko omaisuutensa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuoden_1865_kunnalli...

-
P.s. Onko tämän päivän vihreitten kanta jo arvottu sote- ja maakuntauudistukseen.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Kukahan kumma on sanonut vaihtoehdoksi, ettei tehtäisi mitään? Kv-yritykset ovat pysäytettävissä. On vain hallituksen kyvyttömyyttä, jos niin ei tehdä.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Yleensä ei olla tyytyväisiä kun oma kakku kapenee, silloinkin kun kyse on päätäntävallasta. Kyllä tuo HS:n huomio tulee ei niinkään vähän jälkijunassa ja se saa epäilemään omaa agendaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä tässä tulee aikataulullisesti vaikea asia eduskunnan perutuslakivaliokunnalle ja sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Pitäisi olla valmista 2,5 kukaudessa.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Tuo aikarajakin on vain tarpeeton jatkumo tälle älyttömyydelle. Jos koko sote-uudistushanke on pelkkää poliittisten etujen tavoittelua terveydenhuollon kustannuksella, niin tämä on sitä samaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #6

Siis, eduskuntako sitten kumileimasin ?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #8

Kerrankin osut oikeaan. Lakeihin ja perustuslakiin perustumattoman - eli laittoman - ryhmä- ja/tai puoluekurin vuoksi se on käytännössä kumileimasin. Jokainen ymmärtää, että jäsenen on sitouduttava puolueensa kirjalliseen ohjelmaan, mutta muu sen ohi ja yli menevä on kansanvallan tuhonsa vuoksi ehdottoman tuomittavaa, puolueessa kuin puolueessa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Huvittavaa on tuo Pietikäisen jatkuva opposition "alamölön" toistaminen, vaikka suurinta "älämölöä" tulee juuri kokoomustaustaisten asiantuntjalääkärien toimesta kuten "patamustan" Martti Kekomäen, sekä entiseltä kokoomuksem kansanedustaja Sirpa-Asko Seljavaaran suunnalta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Poistakaa pakkoyhtiöittäminen niin voimme hyväksyä sote -esityksen
- a'la Antti Rinne viime vuonna.

:D

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Mitenkään Rinnettä puolustelematta, esityksessä on muutettu montaa muuta asiaa pakkoyhtiöittämisen poistamisen lisäksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset