SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomi ainoana Itämeren rantavaltiona hyväksymässä Nord Stream 2 kaasuputken ?

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi luvan Venäjän ja Saksan välille sijoitettaville Nord Stream 2  maakaasuputkille Suomen talousvyöhykkeellä.

Onko Suomi ainoana Itämeren rantavaltiona hyväksymässä Nord Stream 2 kaasuputken ?

*****

Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti  tiistaina, ettei Venäjältä Saksaan rakennettava kaasuputkihanke Nord Stream 2 etene, ellei  ole  selvyyttä Ukrainan transitoroolista . Nord Stream 2 vähentäisi Ukrainan kautta kulkevan kaasun määrää selvästi, mikä pudottaisi merkittävästi  Ukrainan kaasusta saamia transitotuloja.

Hallituspuolue kokoomusta edustavat kaikki kolme europarlamentaarikkoa vastustavat Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamista (US-uutinen)

****

Ruotsin puolella ollaan melko kriittisiä hankkeelle puolustuspoliittista näkökohdista alkaen. Itse Paavo Liponen torui Ruotsin kriittistä kantaa.

Baltian maat ja Puola  ovat esittäneet putkea vastaan kritiikkiä pitäen sitä  myös ympäristönsuojelullisesti kyseenalaisena ( Itämeren pohjaan upotetut myrkyt).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ihmetteleviä kysymyksiäni:
1) Eikö Suomen kannalta se ensimmäinen putki jo tuonut kaikki ne uhat, mitkä voivat tulla? Eli Venäjä voi putken "turvallisuuden" varjolla seikkailla Itämerellä aika paljon.

2) Miten ihmeessä Ukrainan pitäisi saada hyötyä Venäjän myymästä maakaasusta?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jotkut taas ihmettelevät Saksan kasvavaa riippuvuutta Venäjän kaasun suhteen.

Venäjä ei ole ollut parhaimmillaan luotettavuuden osa-aluella viime vuosina.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinpä, kuinkas Sevastopolin sitten kävikään.

Russian President Dmitry Medvedev (left) and Ukrainian President Viktor Yanukovych shake on a deal to end long-term wrangling over gas prices in return for an extended lease for Russia's Black Sea Fleet in the Crimea.

https://www.theguardian.com/world/2010/apr/21/ukra...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"2) Miten ihmeessä Ukrainan pitäisi saada hyötyä Venäjän myymästä maakaasusta?"

Sopimusten pohjalta.

Russian gas monopoly Gazprom has initiated a process that would end its gas supply contracts with Ukraine's Naftogaz. The move has raised concerns about gas supplies to European countries.

The Russian gas giant made the decision after the court ordered it this week to pay over $2.5 billion (€2.03 billion) to Naftogaz for failing to deliver an agreed-upon volume of so-called "transit gas."

http://www.dw.com/en/russias-gazprom-to-terminate-...

Russia tells EU gas supplies via Ukraine under no immediate threat

https://www.reuters.com/article/us-russia-ukraine-...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Suomi käsitteli viisaasti niin Nord Stream 1 kaasuputken kuin myös 2 kaasuputken rakentamisen ympäristökysymyksenä.

Olisiko pään takominen karjalan mäntyyn avittanut asiaa. Muistuu mieleen kun Boris Jartsev tarjosi Leningradin puolustamiseksi rajan siirtoa Kannaksella ja sijalle montakertaa isommat alueet Itäkarjalasta.Oma jutunsa on miten olisi käynyt jos suomi olis suostunut. Anteeksi vain Seppo-Juhanilta poikkeama blogin aiheesta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

BSH myönsi vastaavan luvan Saksassa viime kuussa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mauri Lindgren

Aivan oikein, mutta unohdit mainita, että hyväksyntä on ehdollinen ja siinä oleva ehto jää näillä näkymin Venäjän puolelta täyttämättä !

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

NS II on geopolitiikkaa, mitä unioni ja Venäjä omilta puoliltaan edistävät ja pelaavat. Putkella on alun perinkin ollut kytkentä Ukrainaan. Putki etenee, jos Venäjä toimeen panee alkuperäiset v. 2015 keväällä sovitut ehdot putken toteutumiselle.

Diili näkyi käytännössä siten, että eskaloitumistilanteessa ollut sota lässähti mitään järjellistä tapahtumaa tai syytä, eikä kukaan ollut enään kiinnostunut mitä Ukrainassa sen jälkeen on tapahtunut. Totta kai Suomi hyväksyy putken, kun NS2/Ukraina-diilin selvästikin alun perin kehitti ja Niinistö on kaikkensa tehnyt ettei diili kuolisi.

Putki on taas uudessa vaiheessa juuri tällä hetkellä. Ruotsi ja Tanska on ollut kivenä kaskessa, mutta Saksa päin vastoin suorastaan innoissaan. Venäjän aloittaessa poikkeukselliset sotaharjoitukset Ruotsin ja Tanskan merialueen tuntumassa, eli selvästikin signaloi mitä nyt haluaa. Ruotsi ilmoitti harjoitusten pitämisen olevan ihan normaalia niin lähellä rajaa. Ei ihan normaali reaktio mielestäni aiempaan nähden.

Suomi antoi luvan, mutta samalla Porosenko toiveesta Merkel kytkikin etenemisen Ukrainan ja Venäjän väliseen sopimukseen. Ei ihan normaali mielen muutos. Unionilla on halu saada Ukrainan tilanne rauhoittumaan ja Ukraina omaan piiriin.

Ei kai kukaan ajattele, että Fortumissa niin hulluja oltaisiin oltu, että huvin vuoksi ostaisi Saksan hiilivoimalat, jos ei olisi varmuutta siitä, että pääsee ne korvaamaan kaasulla, mikä tuodaan NS II:n kautta, mistä Fortumilla on osuus.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Ei kai kukaan ajattele, että Fortumissa niin hulluja oltaisiin oltu, että huvin vuoksi ostaisi Saksan hiilivoimalat, jos ei olisi varmuutta siitä, että pääsee ne korvaamaan kaasulla, mikä tuodaan NS II:n kautta, mistä Fortumilla on osuus."

Fortumilla on toki liiketoimia Venäjällä ja tämän uuden kaasuputkenkin ympärillä, mutta liikekumppani on sitä sorttia, että riskipreemiot ovat korkealla mahdollisuuksien ollessa mahdollisesti ota tai jätä tarjouksissa.

Venäjä ei voi pelata talouden saralla muuta peliä, kun mitä sen luonnonvarat antavat mahdollisuuksia. Ennustajaeukko voi povata kaasun ja öljyn hintojen laskua tuleville vuosille.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ennustan, että Fortum saa myytyä yllättäen Venäjän bisneksensä Gazpromille ensi vuonna kaasuputken käyttöön tultua. Onhan Niinistö meillä sitkeästi mustasta hiilestä luopumista edistänyt, mikä luulisi Venäjällä myös ymmärretyksi tulleen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #10

Tässä ei ole kysymys pelkästään kaasuputkesta ja Fortumin liiketoimista, sillä
edessä on seuraavalla - Suomen -hallituksella/eduskunnalla erään rakennusluvan myöntäminen.

https://www.fennovoima.fi/hanhikivi-1/aikataulu

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Turhaa spekulointia. Nord Stream 2 tulee aivan varmasti ja eniten sitä haluaa saksa. Pehmeitä puheita heitellään hankkeen ympärille kuka mistäkin syystä, kuten Nord Stream 1 kohdallakin.

Sitä paitsi Lipposen yhtiöllä saattaa olla "salainen" optio tästä kakkosesta jo tuon ykkösen lobbaamisen ajoilta.

Ihan sama mitä kukakin höpöttää ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Esim. saksa on jäämässä pois syyrian pommittamisesta, koska NS2 on sille tärkeämpi tavoite.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Sauli on käynyt hakemassa ohjeet Putinilta, joten tällä keskustelulla on lähinnä viihdearvo.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tässä puhutaan samalla kaikista Itämeren rantavaltioista, joita kaasuputkihanke koskettaa.

Onko vihreille asia viihdearvo -tasolla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset