SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Valtion menot jäädytettävä enintään nykytasolle ja veroasteelle enimmäiskatto

 

Eduskunta käy tänään keskustelun julkisen talouden suunnitelmasta  vv. 2019−2022.

****

Aiheeseen liittyvä kuva 

Tämä kirja on kansakunnan  yhteinen talousraamattu yhteiskunnan kaikilla politiikan lohkoilla.

*****

Tuo em. julkisen talouden suunnitelma on myös alustava lähtökohta  vaalien jälkeisen hallituksen budjettipolitiikaksi.

Kaksi asiaa pidän jokseenkin varmana seuraavalle hallitukselle, luvattiin sitten eri puolueiden vaalilupauksissa kaikkea hyvää tyyliin jokaiselle jotakin.

  1. Valtion menot  on pakko jäädyttää  enintään nykytasolle (menojen uudelleen kohdentamiset sitten on eri asia)

  2. Vaalikauden  2019-2023 kokonaisveroasteella on oltava etukäteen päätetty  enimmäiskatto (rakenteelliset verotuksen muutokset/painotukset sitten on eri asia)

****

Valtiovarainministeriö esitti  ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja tilannekuvan Suomen taloudellisesta tilasta. Hallitustunnustelija Juha Sipilä kysyi vaalien jälkeen kaikilta eduskuntaryhmiltä  suoraan tuosta tilannekuvasta seuraavan kysymyksen:

“Yhdyttekö  valtiovarainministeriön   19.3.2015 esittämään tilannekuvaan Suomen taloudellisesta tilasta ja valtiovarainministeriön esittämästä sopeutustarpeesta? Mikä on mielestänne julkisen talouden sopeutustarve ja tarvittavat keinot? Millä aikataululla valtion velkaantuminen tulee mielestänne katkaista?” (Eduskuntaryhmien vastaukset).

****

Jostain syystä SDP on poistanut taustalinkityksen vastaukseensa. Tuo valtiovarainministeriön tilannekuva laadittiin ministeriössä hetkellä, kun eräs Antti Rinne oli ao. ministerinä. Puolueista vain kokoomus hyväksyi jo ennen vaaleja tuon tilannekuvan. Antti Rinne antoi ennen vuoden 2015 vaaleja valtion budjettipolitiikasta sekasotkuisen oman kuvan, josta uskottavuus oli kaukana.

****

Valtiovarainministeriöltä saataneen  ennen ensi eduskuntavaaleja vastaavantyyppinen tilannekuva Suomen taloudesta kuin vuonna 2015. Viime viikolla saatiin  kuluvan vuoden kevään  tilanne/taloudellinen katsaus.

Jotta Suomen velkaantuminen saadaan pysäytettyä ja nykyisenkaltainen  taloudellinen toimeliaisuus ylläpidettyä, vaalien jälkeinen hallitus joutuu jatkamaan nykyistä talous- ja finanssipolitiikkaa.

Tämän  kaavion joutuu vaalien jälkeinen hallitus päivittämään ensi töikseen. Nykyinen hallitus on saanut kaavion tavoitteista jo paljon aikaan. Vähintään yhtä suuri urakka (mm. menojen ja velanoton hallinta, rakenneuudistukset, huoltosuhteen kehitys, hävittäjähankinnat ym) odottaa seuraavaa hallitusta, puhuipa eduskunnan nykyinen vihervasemmisto eduskunnassa mitä tahansa muuta.

****

Suomella  on jo kv-vertailussa suuri julkinen talous  ja  verotus  maiden vertailussa on sekin kärkitilalla. Noilta kärkitiloilta on vain yksi suunta seuraavalla hallituksella: alaspäin.

Muistutan tässä eduskunnan nykyistä oppositiosta taas tästä: Mitä on aiemmin tapahtunut edellisen hallituksen tekemien säästöpäätösten osalta, kun seuraava hallitus on vaalien aloittanut. Vastaus: seuraava hallitus on pitänyt voimassa edellisen hallituksen säästöpäätökset.

****

Kehysriihen tiedotustilaisuuden esitysmateriaali

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Menot olisi hyvä vähintäänkin jäädyttää. Ongelmanahan tuossa on se, että osa menoista on prosentuaalista ja nousee vääjäämättä seuraavana vuonna esim. elinkustannusindeksin mukaan.

Tietenkin on myös alati menoja kasvattavia asioita, kuten esimerkiksi maahanmuutto. Jos menot meinataan jäädyttää ja pidetään kiinni poliittisista päätöksistä maahanmuuton suhteen, niin menojen jäädyttämistä ei voi tehdä maahanmuuton osalta ja kaikki sinne menevät rahat pitää ottaa luultavasti muista tuista, koska se on helpointa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Maahanmuutto on yhtälössä aika lailla peanuts. Eniten kasvava (ja käytännössä koskematon) erä on eläkkeet. Vaikkapa viimeisen kymmenen vuoden aikana valtion (budjetista maksettavat) eläkemenot ovat kasvaneet runsaalla kolmella miljardilla.

Noin niin kuin esimerkiksi, sen kattamiseen ei riittäisi edes puolustusvoimien tai yliopistolaitoksen lakkauttaminen.

Veikkaanpa, ettei Pietikäisellä kuitenkaan ollut mielessä eläkemenojen jäädyttäminen...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Menojen sisällä on paljon tehtävissä uudelleen kohdentamista. Samoin verotuksessa
ja näissä elinkeinotuissa.

P.s. Työmarkkinajärjestöjen verovähennysoikeus -niin työnantaja- kuin työntekijäpuoli - joutaa poistaa. Tunnetko Suomen verrokki -maista, onko Suomen vastaavaaa käytäntöä muilla ?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Valtion velkaantuminen lakkaa, kun eduskunta lopettaa hillittömän verovarojen tuhlaamisen.

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/%e2%80%9d...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko sattumaa, että kaksi SDP-taustaista puhemiestä on esillä rahankäytöstä.
Toisen mainittiin julkisuudessa olleen myyränä ja taustahahmona, kun vain niukalla äänimäärällä S Niinistö sai puhemiehen vaalissa enemmistön ja nekin vain annetuista äänistä.

Mutta kyllä tuo osoittaa henkilöistä jotakin, jotka omista matka - ym- laskuista tekevät vastuuvirkamiehelle vaikeaksi hoitaaa tehtävää, johon hänet eduskunta itse on valinnut.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli kaikkien aikojen Kesk. ja kok. tekemä "lehmänkauppa" toteutuu voidaan heittää hyvästit kestävyysvajeen taittumiselle, siksi kalliiksi tuo "lehmänkauppa" veronmaksajille tulee. Yhä useampi ekonomisti mm. prof. Matti viren US:n blogissaan suomi ankarasti tulevaa maakuntauudistusta. Mikäli valtion menot jädytetään ja verotukselle asetetaan katto tarkoittaa se väistämättä palveluiden heikentämistä ja asiakasmaksujen korottamista sekä yheiskunnan eriarvoistumisen kiihtymistä. Suomi tuottaa edullisesti SOTE-palvelunsa kuten Elina Lepomäki (kok) omassa blogissaan tuo esille.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Luottamus Suomen talouteen tulee horjumaan pahasti, jos vihervasemmiston
politiikalla lähdetään Suomen hallitusta johtamaan.

Yrittäjät tarvitsevat jatkuvuutta , jotta voivat tehdä oman yrityksensä
lisäinvestointeja ja lisätyöllistämistä. Jos tätä luottamusta nyt horjutetaan, työllisyysaste laskee ja budjetin alijäämä repeaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Valtiovarainministeri Orpo piti juuri eduskunnassa hyvän puheen.

http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ministeri...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Blogin otsikko osuu naulan kantaan, kun vihervasemmiston puheita on tässä kuunnellut.

Vihervasemmiston on vaikeaa myöntää, että
-työllisyystavoite täyttyy
-velanotto vähenee
-valtion budjetti tasapainottuu

----
P.s. Kuten VM:n katsauksesta käy ilmi, velanotto jatkuu, jos talouskasvu hiipuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset