SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Onko maakuntauudistus keskustan kannatukselle kohtalokas?

Tänään on taas päivä, jolloin puolueiden kannatuksia puntaroidaan puoleen jos toiseenkin.

Aamun HS-on julkaissut omat puolueiden kannatusluvut (HS-gallup).

SDP ja kokoomus on vuorotelleet  tämän vuoden puolella kärkipaikalla (Poll results)

Kolmen kärki on HS-gallupissa

SDP 21,4 %, Kokoomus 20,6 %  ja Keskusta 15,7 %.

****

Nostan tässä esille erityisesti keskustan kannatuksen kehityksen.  Keskustaa uhkaa kaikissa mielipidemittauksissa (YLE, HS ja IL/US)  puolueista suurin tappio. Onko epätietoisuus maakuntauudistuksesta  ja vaikutuksista kunnalliseen itsehallintoon  kohtalokas uudistusta eniten ajavalle keskustalle ?

Kunnallisalan kehittämissäätiön maaliskuussa julkaiseman  tutkimuksen mukaan maakuntavaalien vetovoima on -ainakin tällä hetkellä - melko laimeaa.

****

Varsinaisiin eduskuntavaaleihin on aikaa tasan vuosi. Paljon ehtii tapahtua puoleen jos toiseenkin puolueiden kannatuksissa. Voi käydä vielä niinkin, että esim. maakuntavaalit siirtyvät pidettäväksi yhtäaikaa eduskuntavaalien kanssa. Puolueille  (etenkin istuville kansanedustajille) ehdokasasettelu tulee haastavaksi. Selkiintymistä kaipaa kuinka monessa eri hallintotason (eduskunta-maakunta-kunta)  luottamuselimessä sama henkilö voi olla mukana ja ehdokkaana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

On todellakin kovin monta kysymystä avoimmena. Maakuntavaalit voivat siirtyä hamaan tulevaisuuteen. "Kuinka monessa eri hallintotason (eduskunta-maakunta-kunta) luottamuselimessä sama henkilö voi olla mukana ja ehdokkaana" on myös vielä avoin kysymys.

Itse asiassa koko maakuntauudistus ja sote on kysymysmerkki.

Sen mitä itse olen seurannut, niin kovin paljon on sellaisia avoimia kysymyksiä ja toistaiseksi myös lainsäädännöllisesti tekijöitä molemmissa, että epäilen maaliin saattamista tällä hallituskaudella.

Fakta kuitenkin on se, että mikäli uudistuksia ei saada vietyä väkisinkään loppuun, siis lain mukan, niin tätä vatkataan myös seuraavat 4 vuotta uudessa hallituksessa.

Itse en osaa sanoa miten olisi paras, mutta nyt en olisi vielä valmis hyväksymään esitettyä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

YLE:

Suurimmalle osalle kansasta on samantekevää, miten sote-palvelut järjestetään

https://yle.fi/uutiset/3-10163601

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ei pidä paikkaansa! Tutkimuksen tulosten perusteella runsas puolet eli 51 prosenttia suomalaisista kannattaa sote-uudistuksen lykkäämistä eduskuntavaalien yli seuraavan hallituksen hoidettavaksi. Tämän lisäksi epävarmoja on laskematon määrä. En tykkää vääristelystä!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #6

Suomalaiset ovat pikkuhiljaa ymmärtämässä kesk. ja kok, tekemän "lehmänkaupan" ja tuhoisuuden suomalaisille veronmaksajille mikäli se toteutuu.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #17

Se mikä itseäni eniten ihmetyttää on keskustan lyhytnäköisyys tässä sulle-mulle politiikassa.

On pakko myöntää Kokoomuksen fiksuus pidemmälle katsottaessa. Suunnitelma ja kokonaisuus pitkässä juoksussa kääntyisi lopulta näin. Väliaikaisesti keskusta saisi maakunnissa enemmistön, mutta vain muutamiksi vuosiksi.

Kun pääoma alkaa puhumaan, niin siinäpä ei sitten enää katsottaisikaan puoluekirjaa paitsi sitä sinistä.

En ala maalailemaan mitään piruja, mutta mikäli näillä askelilla edetään, niin lapsillemme kannattaa jo nyt tehdä sellaiset vakuutukset, jotka kattavat mahdollisimman täydellisesti kaiken.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #17

Tuossa kuiluisassa "lehmänkaupassa" ei muuten sovittu siitä tuleeko maakuntahallinto vaiko ei, sen välttämättömyydestä ovat kaikki, jopa SDP yhtä mieltä. "Lehmänkauppa" koski maakuntien lukumäärää, viime vaiheessa kiistaa käytiin 15 ja 18 välillä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #21

Haapakangas jatkaa samalla kaavalla, ikään kuin maakuntauudistukselle olisi kaikkien ryhmien varaukseton tuki.

6-12 sotealuetta on ihan eri asia kuin 18 maakuntaa, joille annetaan muitakin tehtäviä kuin sotepalvelujen järjestäminen. Onko tälle maakuntahallinnolle oikeasti kaikkien puolueiden tuki? Seuraavan hallituskauden aikana nähdään, kuinka paljon nyt suunniteltuja tehtävien siirtoja puretaan.

Maakuntahallintojen yhdistämisiä, pakkoliitoksia, tehdään ainakin kaksi. Näin itse uskon, jo seuraavan hallituksen aikana. Hassua, että valitaan kahteen maakuntaan maakuntahallinto, jotka eivät ehdi edes toimintaansa aloittaa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #23

Korjataan sitten. Kaikkien yksimielinen kanta on, että sotepalveluille täytyy luoda uusi hallinnollinen väliporras vaaleineen (koskapa sen kuntien pakkoliitosvaihtoehdon tyrmäsivät kaikki), MUTTA erimielisyyttä on tämän väliportaan alueiden lukumäärästä SEKÄ siitä mitä tehtäviä niille annetaan. Tietysti osa haluaisi jopa nyt ehdotettua laajempaa, kuten maakuntien verotusoikeutta. Se lieneekin sitten seuraava askel, mutta tällä mallilla nyt eteenpäin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #21

Haapakangas on mielestäni oikeassa ja väärässä."Lehmänkaupassa" ei vovittu muusta kuin maakuntien määrästä, mutta samalla sinetöitiin myös soten yksityistäminen.

Tämän myötä oli pakko myös sopia maakuntahallinnosta ja pirun kiireellä myös maakuntavaaleista.

Omasta mielestäni nyt mennään perse edellä puuhun. Jos poliittista tahtoa ja ymmärrystä olisi päättäjillä enemmän kuoren alla, niin olisi kannattanut toimia toisin.

Nyt on turha rypistellä, kun paskat on jo housussa!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hallituksen yhteinen kannatus jo alle 38%. Opposition yhteinen kannatus on jo Sauli Niinistön pressavaalien lukemissa, eikä tilanteessa ole Sipilän ja Orpon mielestä mitään syytä tehdä johtopäätöksiä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Miksi olisi ? Hallitus toimii edelleen Eduskuntavaaleissa saamallaan mandaatilla, ei HS:n gallupilla.

Muistin virkistämiseksi- demarit tuli alas kuin lehmän häntä edellisistä huippulukemistaan joku vuosi sitten ja ovat nyt oppositiossa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eikös ennuste koskenut maaliintulojärjestystä vaaleissa. Toinen ennuste oli, että demarit ottaa piikkipaikan ennen kesää. Otti jo nyt.

Laitetaan kaksi vahvaa ennustetta. Kesäkuun HS-gallupissa Kokoomus putoaa alle 20% ja Keskusta alle 15% kannatuksen. Keskustan kesän puoluekokouksesta tulee mielenkiintoinen noilla lukemilla kun Vihreät alkavat olla iskuetäisyydellä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Lähdetään siitä että Touko Aalto ei ole Ville Niinistö ja vihreiden kannatus on kesäkuun gallupissa alle 14%.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #13

Jonnekin ne hallituspuolueiden menettämät kannatusprosentit valuvat, joten alle 14% Vihreille alkaa olla matemaattisesti vaikea yhtälö. Mihin vihreiden kannatus valuisi? Demareilleko?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Vasemmistoliittoonkin, ja kuka minnekin.

PS. Näin naapurissa:

3,8 procent är väljarstödet för Miljöpartiet i Sifos senaste sammanvägda mätning, ett resultat som slänger ut partiet från riksdagen.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?progra...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #18

Ruotsin vaalit ovat jo viiden kuukauden kuluttua. Äänikynnysrajan lähellä roikkuu Ruotsin vihreitten lisäksi myös kristilliset.

https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #10

Börje Uimonen

Maltetaan nyt. Vaalit ajallaan ja gallupit kuukausittain. Kuten sanoin tuossa blogissa kokomus ja SDP ovat vuorotelleeet ykköspaikalla. Vuosi sitten huhtikuun kuntavaaleissa kokoomus kiri gallujohdossa olleen SDP:n ohi.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #10

Keskustan kannatus on pudonnut. Tässä muutamia ajatuksia asiaan liittyen: Juha Sipilän hallituksen päätökset ovat kipeästi kohdistuneet pienituloisen kansanosan taloudellisiin ja sosiaalisiin elämänoloihin. Muun muassa kansaneläkeindeksin jäädytykset ja leikkaukset (0,85 % vuoden 2017 alussa), palvelumaksujen korotukset, sairasvakuutuskorvauksien leikkaukset, energiaverojen nosto, lääkekorvausten 50 euron alkuomavastuu sekä Kelan matkakustannusten omavastuuosuuden nosto ovat kiristäneet eläkeläisten ja pienituloisten taloudellista asemaa.

Osalla suomalaisista on niin pienet tulot, että he tarvitsevat yhteiskunnan tukia selviytyäkseen. Suuri osa toimeentulo- ja asumistukea saavista on työttömiä, mutta joukossa on myös paljon pienituloisia yksineläviä, perheitä sekä yksinhuoltajia ja eläkeläisiä. Tukien varassa elävien toimeentulo on viime vuosina entisestään heikentynyt. Köyhyys lisääntyy kun kiinteistöverot ja muut asumisen ja elämisen kulut nousevat. Erityisesti Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa ongelmana ovat kohtuuttomaksi kasvaneet asumiskustannukset.

Keskustan ministerit selittävät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä. Selitys on taidokas, mutta yksipuolinen. Köyhän ei kannata äänestää leikkaajapuoluetta. Leikkaaminen jatkuu, jos köyhä erehtyy äänellään tukemaan leikkaajapuoluetta. Keskusta menettää pienituloisen kansanosan ääniä. Ministerit voisivat pikapuoliin vastata milloin luovutaan esimerkiksi perusturvan indeksitarkistusten jäädytyksestä, ja annetaan myös kansaneläkkeeseen vastaavan suuruinen korotus kuin takuueläkkeeseen?

Valtiontalous vahvistuu kun kansantalouden moottorien, teollisuustuotannon ja viennin, osuus kansantuotteesta saadaan nousuun. Syksyllä 2015 hallitus oppi kätilöiltä, että sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaaminen ei paranna kilpailukykyä. Kuka opettaisi keskustan ministerit ymmärtämään köyhien ja työttömien asiaa? Sipilän hallitus piiskaa työttömiä 4,65 prosentin leikkauksella, mutta keskusta kaavailee puolueensa ex-ministeri Paula Lehtomäelle huippuvirkaa Pohjoismaiden ministerineuvostoon (https://yle.fi/uutiset/3-10106158). Ei tämä hyvältä näytä.

Sote- ja maakuntauudistus myös syö keskustan kannatusta. Maakuntavaaleissa maakunnan suurin kaupunki saa hallintoon eniten edustajia, muutamassa maakunnassa enemmistön, pienemmät kunnat eivät saa yhtään edustajaa. Keskusvaltaisuuden periaate tässä hyvin toteutuu. On aihetta epäillä, että säästötoimet ja palvelujen alasajot kohdistetaan syrjäseutujen sote-keskuksiin, vanhustenhoitoon ja henkilöstökuluihin. Tekeviä käsiä on hoito- ja hoivatyössä liian vähän. En ole havainnut, että keskustan ministerit olisivat sinne luvanneet lisää resursseja, mutta lomarahaa kyllä leikattiin.

Vanhusten vaivaisuudesta puhumiseen liittyy poliittista haluttomuutta. Vanhushoivaa käsittelevästä kirjasta osui silmään seuraava kohta: ”Monet niistä ratkaisuista, jotka vanhushoivan politiikassa ovat nykyään arkipäivää, olisivat muissa yhteyksissä välittömästi tuomittavia. Päivähoitopalveluja suunniteltaessa tiettävästi kukaan ei ole ehdottanut, ettei lasta tarvitse päästää vessaan, kun tarpeet voi tehdä vaippaankin. Miltä muulta ryhmältä kuin vanhuksilta voitaisiin evätä mahdollisuus päivittäiseen ulkoiluun? Vangeillakin on oikeus - ja mahdollisuus - päivittäiseen ulkoiluun. Jos näistä oikeuksista voidaan huolehtia muiden ihmisryhmien kohdalla, miksi ei myös vanhusten?”

Valtiovalta antaa maakunnalle rahat sote-palvelujen järjestämiseen. Tavoitteena on kustannusten nousun hillintä. Valta keskittyy maakuntakeskukseen. Syrjäseutujen palvelujen alasajot, maksujen korotukset ja kustannussäästöt verhotaan hoivan laatua parantavaksi muutokseksi. Vanhushoivan ongelmat häivytetään politiikkakielen rivien väliin. Vaalipuheissa keskusta puhuu lähipalveluista ja ihmisyysaatteesta, mutta politiikka menee toiseen suuntaan. Sen vuoksi kannatus on alhaalla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Börje Uimonen

Vaalit pidetään määräajoin ajallaan ja luottamuselimet muodostuvat vaalitulosten perusteella ei galluppien perusteella.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Puolueet ja kansanedustajat joutuvat kyllä miettimään tulevaisuuttaankin. Tällä vaalikaudella poliitisen tulevaisuutensa hukkasivat täysin Sinisten kansanedustajat. Monella kepulilla on jo kylmä hiki kun miettii miten toimisi maakunta- ja ek-vaalien suhteen. Kulut ovat vaaleissa varmat. Tulot eivät.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #15

Kyllä yli puoluerajojen tulisi sopia lain eduskuntakäsittelyssä, miten
rajataan samanaikainen mukanaolo eduskunnassa, maakuntavaltuustossa ja oman kunnan valtuusto muista luottamustehtävistä puhuttakaan. Jos ei luoda pelisääntöjä, on jääviysongelmat luotu jo etukäteen.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Sittenkö se autuus alkaisi, jos Aalto johtaisi hallitusta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tämä Touko Aalto ei ole päässyt irti nuoruutensa ihannepuolueesta.

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/532440-1...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eihän millään hallituksella ikinä ole toimikautensa lopussa ole ollut yli 50 %:n kannatusta. Hallituksella on edelleen eduskunnan enemmistön luottamus. Ei se kansalaisten luottamusäänestys ole kuin vasta vuoden päästä.

Älä, Uimonen, äänestä ensi vuonna uudelleen väärin!

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kokoomus käy taistoa viimeiseen mieheen saakka mielikuvissaan luomassa "kaupunki-maakuntasodassaan".

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tosiasia on, ettei kuntapäättäjät vielä ole
kunnolla heränneet, mitä maakuntauudistus merkitsee nykyiselle kunnalliselle itsehallinnolle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Päättäjät? Missä he ovat?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #11

Keskuskaupungeissa. esim Polvijärveltä, jossa asun ei edes poppakonsteilla saataisi yhtään edustajaa maakuntavaltuustoon. Se siitä demokratiasta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #12

Tarvitseeko Polvijärvi maakuntavaltuustoedustajan?

Ja luottaisitko edes Polvijärven puhevallan mahdolliselle polvijärveläiselle keskustalaiselle ehdokkaalle? Kyllä polvijärveläiset voisivat ehdokkaan saada läpi, jos polvijärveläiset keskittäisivät äänensä yhdelle.

Pidätte vain huolen, ettei PS, Kok eikä SDP aseta ehdokkaita Polvijärveltä ja että kaikki markkinointipanokset pistetään tämän yhden ehdokkaan tukemiseksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #25

Eikö Polvijärvellä ole muka muita kelvollisia ehdokkaita kuin kepun jäsenkirjalla ?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #27

Ehdokkaita löytyy pilvin pimein, mutta ei ääniä. Ei riitä mitenkään, vaikka Sauli Niinistö olisi ehdokkaana. Valitettavasti demokratia on nyt ja jatkossa tällaista.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Taitaa olla Helsingin kaupungin lempilapsi tuo "kaupunki-maakuntasota".

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Maakunta uudistusko on kantona kaskessa ei ole enneminkin on havaittavissa Keskustapuolueessa ilmiö nimeltä voimattomuuden tunne. Keskustan puoluesihteeri on ihan oikeassa tilannekuvan arvioinnissa että itsetunto on häveiksissä.
Maakunta uudistus on hunajaa Keskustalaisille mutta sote askarruttaa kylläkin.
Kokoomuksen ja Keskustapuolueen puoluekokoukset sattuva samalle viikonlopulle 8-10 kesäkuuta ja siellä puhalletaan hiilet hehkumaan uuteen aamuun.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Kokoomuksen ja Keskustapuolueen puoluekokoukset sattuva samalle viikonlopulle 8-10 kesäkuuta ja siellä puhalletaan hiilet hehkumaan uuteen aamuun."

-----
Noin käy.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kalle Isokallio kysyy blogissaan pääministeriltä kiperiä kysymyksiä maakuntauudistuksen toteutuksesta.

https://blogit.iltalehti.fi/kalle-isokallio/2018/0...

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Ei Sipilän keskusta tarvitse vaalien kautta valtaa, kun valta on laeilla siirretty maakuntien virkamiehille ja muille herroille, kuten Helsingin pormestari. jne joihin keskusta nimittää omat ihmisensä. SOTE on paitsi rahan ja hyvinvoinnin, myös demokratian surma, Keskustalaiset ovat tuon narsitin pauloissa , kunnes totuus sitten paljastuu
Byrokratia lisääntyy entisestään, että jokainen pikkuidiootti pääsee pätemään.
Kukaan ei tajua että kerran tuhottua ei voida enää korjata koska meillä mm vapaakauppasopimus joka pitää huolen että tulevaisuudessa Kanadan kautta omistetut soteyritykset saavat rahansa vaikka oikeudessa. Kuten myös kaivokset. Ei Sipilä tarvitse kuin yhden vuoden maakuntavalta aikaa, että kaivosyritykset saavat haluamansa ja homma on peruuttamaton. Sipilä viis veisaa Suomesta, vain omat tulot ovat tärkeimmät. Näkeehän sen mikä kuppari hän ja suku ovat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset