SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Sampo Terhon ja hänen puolueensa asema tulossa vaikeaksi

Eilen kävi selvästi ilmi, että pääministeri Juha Sipilällä ja ministeri Sampo Terholla on erilainen  näkemys EU:n tulevasta monivuotisesta rahoituskehityksestä.

EU:n budjetista ja henkilöstöstä vastaava komissaari Günther Oettinger vieraili eilen Suomessa. Komissaari Oettinger kävi keskustelut  eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon kanssa ja tapasi myös pääministeri Sipilän.

*****

Keskiviikkona  ministeri Sampo Terho puolueensa puoluehallituksen kokouksen jälkeen korosti hallitusohjelman noudattamista. Mitä  hallitusohjelmassa  todetaan EU-politiikasta ?

No siellä sanotaan selvästi näin  mm. (s. 32-33):

EU:n jäsenyys on poliittinen valinta, joka kytkee Suomen läntiseen arvoyhteisöön.  

Suomi on talous- ja rahaliiton jäsenenä sitoutunut edistämään euroalueen vakautta.

EU on Suomelle tärkeä turvallisuusyhteisö. Suomi kannattaa EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamista ja unionin turvallisuusstrategian uudistamista.

*****

Sampo Terho  on puhunut  jo aiemmin hallitusohjelmasta  poikkeavia  näkemyksiä. On semmoinen tunne, että budjettiriihessä eivät kaikki selviä poliittisesti "ehjin nahoin", jos hallitus on yleensä vielä silloin koossa.

Keskiviikkona  Sampo Terhon  puheet puoluehallituksensa kokouksen jälkeen olivat melko loukkaavia hallituskumppania kohtaan koskien Kaj Turusen siirtymistä kokoomukseen.

"Vaadin, että saan itse kertoa siirtymisestäni sinisille",  Turunen kirjoittaa nyt  itse Twitterissä. Tottakai Turusen loikka kokoomukseen  on kova isku Sampo Terholle tilanteessa, jossa puoluekannatusluvut ovat - ainakin nyt - olemattomat. Sampo Terho aistii, että jos maakuntavaalit pidetään lokakuussa, puolueesta voi syntyä pakoa muihin puolueisiin lisää  ennen syksyn vaaleja. Mutta puolueloikasta syyttäminen toista tai toisia puolueita on melko naivia tilanteessa, jossa itse on ollut myös puolueloikan primus motor.

 

Puoluejohtajien loikat toisiin puolueisiin

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos on Terhon asema hankala, niin kyllä aika paljon hankaloitui myös Orpon asema.

Pelisilmää jollei omista, niin sitä ei voi ostaa, se puhtoinen kiva julkikuva alkaa pikkuhiljaa säröilemään.

Kokoomuksella on murheita ihan omasta takaa, sillä Harkimo, Vapaavuori ja Lepomäki pitävät huolen, että Orpon elämä ei tule olemaan helppoa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olisi onnetonta, jos kokoomuksen piirissä ei käytäisi sisäistä poliittista keskustelua. Päinvastoin on hyvä, että sitä juuri nyt käydään.

Taitaa siellä kokoomuksen periaateohjelmassa olla kirjoitettuna:

Kokoomuksen aatteessa yhdistyvät vapaus, vastuu ja demokratia, mahdollisuuksien tasa-arvo, sivistys, kannustavuus, suvaitsevaisuus ja välittäminen. Keskeistä on vapauden ja vastuun tasapainon tavoittelu sekä yksilöllisyyden ja yritteliäisyyden korostaminen. Kokoomus tukee demokratian kehittämistä ja kansalaisten aitoa osallisuutta yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

[Kokoomuksen aatteessa yhdistyvät...]

Tämä on hyvä, varsinkin tuo vastuun kanssa tasapainoilu.
Jyrki Katainen voisi kirjoittaa aiheesta kirjan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #11

Arvoisan herra Virtasen nettikeskustelua parhaimmillaan, kunhan vain saadaan jotain tölväistä, muusta viis.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #12

Kommentti oli mielestäni varsin aiheellinen.
Otit itse puheeksi kokoomuksen arvot - jotka ovat vuosien saatossa kärsineet pahasti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jatkuvaa ketkuilua toisten selän takana ja sitten myös edessä. Pokkana valehdellaan tiedotusvälineiden edessä ja sitten vielä vakuutellaan kuinka hyvin asiat sujuu. Eihän sinisetkään uskalla hallitusta kaataa, siihen kaatuisi oma leipäpuu samantien ja vaaleissa ei ole odotettavissa kannatusta. Elettävä se on ja laskut maksettavina sinistenkin kansanedustajilla ja kansanedustajaministereillä, vaikka yks jos sun toinen on ollut kaikista eduskunnan kansanedustajista heikentämässä kansalaisten toimeentuloa. Moni on yhtä persaukinen, jos siviiliin joutuu, mutta kaikessa hallitusvastuukiimassa on moni tämän valitettavasti unohtanut. Totuus löytyy edestäpäin. Sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Oikeasti YLE:n Jari Korkkikin huomioi eilisen eduskunnan valehtelutunnin päätteeksi sen etteivät kristilliset ja rkp allekirjoitta tänään jätettyä välikysymystä nuorten työehdoista.

https://yle.fi/uutiset/3-10179852

Syytä hän ei tietenkään maininnut mutta kyseessähän on Sipilän korvaan kuiskutus ja kaupankäynti sote - äänistä. Sinisten tilanne on siis tukala koska heidät voidaan nakata hallituksesta koska vain, kuten jokainen politiikkaa seuraava ymmärtää, aivan riippumatta siitä mitä sanovat tai ovat sanomatta* ja heidät korvataan kd/rkp kombolla joka olisi jo alunperinkin pitänyt tehdä.

Blogisti laittoi perjantain huumoriosuuden siteeramalla pätkän kokoomuksen periaateohjelmaa jota nyt ei vain hihittelemättä lukea jos sitä vertaa vaikka
Petteri Orpoon arvopohjineen.

*
Jussi Halla-aho
14 tuntia ·
Jos olisin politiikantoimittaja, laskeskelisin nyt seuraavasti:

- Hallituksella on vain muutaman äänen marginaali sote- ja maakuntauudistukselle. Siniset ovat lisäksi täysin hasardeja, koska kuka tahansa heistä saattaa koska tahansa loikata minne tahansa, myös oppositioon.

- Rkp:llä ja kd:llä on yhteensä 15 paikkaa eli vain kolme vähemmän kuin sinisillä. Kepu+kok+rkp+kd-hallituksella olisi äkkiä laskettuna 102 paikkaa miinus puhemies miinus Lepomäki. Varsinkin kd saa kuitenkin todennäköisesti muutaman loikkarin sinisistä. Hallitus olisi siis paikoissa laskettuna yhtä vakaalla pohjalla kuin nykyinen mutta laadullisesti parempi ja varmempi.

- Sipilä on viime päivinä lirkutellut "vastuulliselle oppositiolle" eli rkp:lle ja kd:lle.

- On kiinnostavaa nähdä tulevina päivinä, mitä rkp ja kd soten suhteen sanovat ja tekevät. Koska ne ovat aiemmin vastustaneet uudistusta, ne eivät tietenkään anna tukeaan ilmaiseksi.

- Maksuksi tuskin riittää kokoomuksen lupaus hallituspaikasta seuraavien vaalien jälkeen, koska kok joka tapauksessa haluaa vähintään rkp:n mihin tahansa hallitukseen.

- Jos siniset pysyvät jollakin tavalla kasassa, heillä on kiusaus lähteä oppositioon, kun "toivon ja ilon" hallituslinjalla viisari ei ole värähtänyt. Toistaiseksi he eivät ole lähteneet, koska hallitus voisi hajota ja lihavat päivät loppua ennen aikojaan.

- Jos rkp ja kd lähtisivät hallitukseen pitämään sitä pystyssä ensi vuoteen asti, siniset voisivat huoletta tehdä Arhinmäet eli kääntää aiemmin käännetyn takin takaisin ja lähteä oppositioon tekemään terävää kansallismielistä politiikkaa. Tämä luultavasti sopisi myös kokoomukselle ja kepulle, jotka voisivat ainakin toivoa, että siniset oppositiosta käsin onnistuisivat nakertamaan perussuomalaisia seuraavissa vaaleissa.

[Edit: - Yksi muuttuja on Soini, joka haluaa olla ministeri. Toisaalta ongelma ratkeaa, jos hän lähtee kohtapuolin eurooppalaiselle hillotolpalle.]

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

En lähde arvioimaan arvoisan kommentoijjan taustapuolueen ohjelmia. Kyllä kansa tietää , että Veikko Vennamo -itsekkin evakko aikoinaan, kannatti Suomen EU-jäsenyyttä.

Käyttäjän JarkkoPalmgren kuva
Jarkko Palmgren

Hyvä kommentti yllä ja Halla-ahon näkemys on osuva.

- Nyt näyttää, että Saksa alkaa peesaamaan Ranskaa ja etelän holtitonta "Laiz es faire "pankkijärjestelmää. Ranskan ja Italian pankit ovat lainoittaneet ja elävät mahd. Välimeren yli kulkevista transaktioista ja Pohjois-Afrikan lainoittamisesta. Rahaa virtaa etelään kohta yhä enemmän ja ihmisiä riittää se 500 miljoonaa joista vaikka joka kymmenes saattaisi hetimiten olla tulossa rajattomaan Eurooppaan.

Uusi tulijoiden aalto odottelee jo. Rajoittamattomatonta maahanmuuttoa kannattavia on enemmistö. Eipä vaaleissa taaskaan vuoden kulutuua kysytä kansalta suoraan tuota asiaa. Persut ovat ainoa ,joka sen sanoo , muut yrittävät olla " parempia" ihmisiä ja vaimentavat näkemyksisään ja sanovat ,että ovat hädänalaisten asialla.

Hidas Euroopan afrikoittaminen jatkuu poliittisen hajaannuksen ja asian ympärillä piileskelyn takia. ( Kok, Kepu, SDP) haluavat puhua koko ajan muista asioista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Persujen ulkopolitiikka hyödyttää tahoja, joita ei näin kansallisena veteraani -päivänä tarvitse erikseen sanoa.

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Sipilä on viime päivinä lirkutellut "vastuulliselle oppositiolle" eli rkp:lle ja kd:lle. Koska ne ovat aiemmin vastustaneet uudistusta, ne eivät tietenkään anna tukeaan ilmaiseksi."

Tuo väittämä, että rkp ja kd vastustaisivat uudistusta, on aika höttöinen. Kaikki puoluejohtajat ovat olleet mukana tekemässä sote-pakettia ja hyväksyneet myöskin hallituksen esityksen peruslinjaukset. Oppositiossa puolueiden rooli on erilainen kuin hallituksessa.

En usko, että KD tai RKP äänestäisivät soten puolesta. Luulen, että niiden kansanedustajista muutamilla (riittävän monella) on äänestyspäivänä edustustehtäviä maakunnissa, ulkomaanmatkoja, perhesyitä tai muuta vastaavaa. Joku saattaa äänestää tyhjääkin.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ei tämä lopulta ole kovinkaan vaikea pelikuvio. Ei Terho tyhmä ole, totta kai hän ymmärtää puhuvansa pötyä noissa kaikissa asioissa. Mutta pödyn puhumisella on tässä selvä funktio ja käyttötarkoitus.

Puhumalla EU-asioissa pötyä, hän yrittää edes jollain tapaa pelastaa omat ja puoluevirityksensä kasvot. Kaikessa antavat periksi, mutta vähän ärhennellään jos joku tarpeeksi tyhmä uskoisi. Ikäänkuin eivät olisi tienneet jäsenmaksun nousevan kuitenkin.

Sitten taas hillitön kiljuminen Turusen lähdöstä palvelee sitä tarkoitusta, että peloteltaisiin ryhmän rivijäseniä tekemästä vastaavia loikkia ja tehtäisiin muille mahdollisimman kiusalliseksi heidän vastaanottamisensa.

Tässä kun on sellainen ero tyypit tuntien, että Turunen tekee tasan sen mitä hänen kannattaa ja täytyy - täydellinen opportunisti, ei mitään velkaa Terholle tai muillekaan. Mutta moni ryhmässä on kiltimpi tai suoraan sanoen yksinkertaisempi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kilttejä,mutta yksinkertaisia.Taas meitä muistutetaan,että tulipahan äänestettyä väärin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ihmettelin kyllä suuresti Terhon loikkaamista Perussuomalaisista. Eivät hänen mielipiteensä käsittääkseni niin kauheasti eronneet puheenjohtajaksi valitun Jussi Halla-ahon mielipiteistä eli linjaerot tuskin olivat syynä. Voi tietysti olla, että Terho arvioi Sinisten mahdollisuudet optimistisemmin ja voihan heidän tilanteensa vielä kohentuakin. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että Perussuomalaisista loikanneet olisivat tulleet tehneeksi poliittisen itsemurhan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Täällä näyttää muutama PS:n kannattaja olevan enemmän tai vähemmän vahingoniloinen Sinisten kannatuksesta ym.
Mutta eipä tuo persujen maine näytä olevan kovinkaan korkealla täsä Ylen julkaisemassa imagotutkimuksessa unohtamatta hallituspuolueiden imago -kehitystä.
Ks. Tämä taulukko
Johtajien vetovoima vaisu, jopa olematon
https://yle.fi/uutiset/3-10182766

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset