SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Pääministeri Juha Sipilä, miksi nyt ei tarvita sote -sopua ?

 

Olen täällä useasti nostanut esille, että maaliskuussa 2014  kaikki eduskuntapuolueet sopivat yhteisestä sote –mallista.  Kirjoititte pääministeri Sipilä omassa blogissanne tuolloin otsikolla: ”Suomalaiset tarvitsivat sote-sovun”.

Kysyn teiltä  pääministeri Juha Sipilä, miksi nyt ei tarvita sote  -sopua  ?

****

Koko ajan on ollut selvää, että nyt esitetyn sote –ja maakuntauudistuksen  toimeenpano on pääosin seuraavan hallituksen vastuulla.

Seuraavassa hallituksessa - olipa siinä sitten mukana nykyisiäkin hallituspuolueita – enemmistö näyttäisi tulevan puolueiden kannatuskyselyjen mukaan  esitettyä sote –mallia  vastustavilla puolueilla.

Onko viisasta pääministeri Sipilä ajaa esitettyä sote –uudistusta läpi eduskunnassa perin olemattomalla enemmistöllä.

Olen ollut ymmärtäväinen esitettyyn sote  -malliin, vaikka pidänkin esitettyä maakuntien määrää ylisuurena.  Mutta se, että vastuu uudistuksen toimeenpanosta  vaalien jälkeen näyttäisi olevan  pääosin muilla kuin nykyisillä hallituspuolueilla - askarruttaa yhä enemmän.   Kokoajan on korostettu, että  sote  –hyödyt niin toiminnallisesti /hallinnollisesti kuin taloudellisesti ratkeavat   vastaa toimenpanovaiheessa. Nyt uhkaa  suuret vaikeudet toimeenpanovaihetta.

Eikö tulisi ottaa aikalisä laajemman kannatuksen hakemiseksi koko uudistukselle ja varmistaa näin  uudistuksen toimeenpanon sujuminen hallituspohjasta riippumatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Lukiessani kirjoitukseen linkitettyä Sipilän vuoden 2014 kirjoitusta, jossa hän kirjoittaa mm. näin "Hallituksen ja opposition yhteinen sopu vahvistaa ennen kaikkea julkista terveydenhuoltoa. Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on yksi OECD-maiden epätasa-arvoisimmista."

Tuohon on mielestäni nyt tämän Sipilän hallituksen koostumuksella tullut "erikoislisä" yksityistämisbuumi. Sipilän tarkoituksena ja ilmeisesti keskustan on ollut vahvistaa julkista terveydenhoitoa erikoisesti. Nythän valmisteltu ja hallituksen esittämä malli sisältää hajautetun mallin, jossa yksityinen sektori saa palvelusetelin mahdollistamana palvelujen tuottamista, joka saattaa johtaa todella julkisen palvelun osittaisen rapauttamisen. Tämä valmisteltu malli on asiakkaan valintaan perustuva. Näin olen ymmärtänyt.

Eikös nimenomaan kokoomuksen vaatimuksena ole yksityisen sektorin mukaan ottaminen laajemmin kuin mitä Sipilä on vuonna 2014 ajatellut? Jos tuolloinen Sipilän ajatusmalli olisi viety nyt eduskuntaan käsittelyyn, niin luulenpa opposition olevan jos ei kokonaan, niin ainakin suurimmalta osin takana.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Avoimen ja kolmannen sektorin palvelutuottajat lisäävät osuuttaan kaikissa vaihtoehdoissa - ehkä jopa enemmän, jos ei tehdä nyt uudistusta lainkaan.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Mielenkiintoista kyllä, kokoomuksen sotekannat ja -tavoitteet taitavat poiketa eniten muista. Vapaavuorelle ja kumppaneille saattaakin käydä vanhanaikaisesti kaatohankkeissaan. Mitkään kokoomuksen tavoitteet eivät mene läpi, jos sotea ryhdytään kasaamaan jälleen kerran alusta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos tämä lakipaketti hyväksytään eduskunnassa vain muutaman äänen enemmistöllä, niin mitä toimeenpanovaiheessa tapahtuu. Osittain ainakin näyttää tulevan hallituksen kokoonpanoon vaalien jälkeen muutoksia. Siitä vasta sotku syntyy, jos maakunnat ovat jo aloittaneet toimenpanon ja sitten maakunnilta viedään tietyssä asioissa päätäntävalta takaisin pois.

P.s. Mielenkiinnolla odotan perustuslakivaliokunnan lausuntoa -josko se jo ensi viikolla saadaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset