SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kireä verotus pudottaa Suomen kilpailukykyä

Suomi asema on laskenut  kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa sijalle 16.

Tämä käy ilmi  IMD:n    Institute for Management Development) tekemässä tuoreessa vertailussa .

Suomen  asemaa laskee kireä verotus.

Tulos ei yllätä. Veronmaksajain tästä veroaste  -kaaviosta asia on ollut nähtävissä vuosikausia.

Suomi on  jos jonkin moisten  - aluksi määräaikaiseksi  päätettyjen ja myöhemmin pysyviksi muuttuneiden pisteverojen luvattu maa. Ja lisää on luvassa, jos Antti Rinne ja SDP pääsee yksin päättämään. Esim. varainsiirtovero on  taloudellista toimeliaisuutta estävä vero, mutta SDP rakastaa tätäkin  veroa. Mutta varainsiirtovero kurittaa Suomea.

****

Suomen talous pyörii kokoajan niin julkistaloudessa kuin kotitalouksissa  velkarahalla.

Miten  Suomen talous kehittyy jatkossa. Suomen Pankki arvioi maaliskuussa, että noususuhdanne jatkuu. Mutta kuinka monta vuotta ?

Ja kaiken keskiössä on  työllisyysasteen  kehitys, joka pitäisi saada  ensi vaalikaudella nostettua jo 75 %.n tasolle.

Jos talouskasvu hiipuu alle 1,5 %:n,  ollaan jo julkisyhteisöjen rahoituksessa tiukan paikan edessä. Kotitalouksille työttömyys ja verotuksen kiristäminen on suurin tulevaisuuden uhka.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ilman velkarahaa ( julkista ja yksityistä ) Suomen talouskasvu olisi tänä päivänä negatiivista.

Miten ihmeessä oli mahdollista, että maan talous ei kasvanut v. 2009 - 2017 reaalisesti yhtään, vaikka julkinen talous ja kotitaloudet velkaantuivat n. 120 miljardia euroa lisää vain muutamien vuosien aikana ?

Eräänlainen Euroopan ennätys tämäkin.

Suomi on ehkä veroasteeltaan maailman ykkönen palvelumaksuineen, joten SDP: n populistisia pyrkimyksiä hyvinvoinnin lisäämisestä veronkorotuksin ( myös julkisen velan lisääminen on veronkorotus ) tulisi suhtautua kielteisestiolemassa olevien kokemusten perustein.

SDP voisi keskittyä kilpailukyvyn lisäämiseen ja uusien yksityisrahoitteisten työpaikkojen luomiseen Ruotsin sisarpuolueen tapaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen Pankin setelikone ei riitä painamaan "seteleitä" (tosin niitä ei sähköisen maksuliikenteen aikana tosin tarvitakkaan), jos Suomi lähtee eurosta.

Euro -ero olisi Suomen elinkeinoelämälle vihin viimeinen niitti.

Oletteko arvoisa kommentoija huomannut, ettei euro -eroa vaadita yrityselämän eikä myöskään palkansaajajärjestöjen taholta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #8

Tämä ilmeisesti on johtunut Suomen Saksa kytköksestä, kun Suomi on niin riippuvainen viennistä Saksaan. Mitään muuta järkevää syytä en ole tälle löytänyt. Ruotsi on viimeiset 10 vuotta porskuttanut omalla valuutalla ja porskuttaa tälläkin hetkellä, vaikka heikko kruunu rasittaa ruotsalaisten ostovoimaa kotimaassa ja matkailussa, mutta vienti vetää. Suomen vienti on nyt taas alkanut yskimään. Jos se alkaa yskiä lisää, niin olemme lievästi sanottuna in trouble.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #9

Levonen, tosi asia on vain se, että Ruotsin kruunu on seurannut melkoisen tarkoin euron kurssia jo yli vuosikymmenen ajan.

Suomen ongelmat liittyvät ylisuuriin palkankorotuksiin sitten Matti Vanhasen II jakovara hallituksen lupauksin v. 2007 - syyna tähän surullisen kuuluisaan Sari Sairaanhoitaja pakettiin oli Jyrki Katainen.

Suomessa ei ole osattu elää euron tai minkään valuutan talouden oloissa. Tästä on osoituksena mm. valtion työntekijöiden omituiset palkankorotukset v. 2013, 2014 ja 2015 jokaisena vuonna n. 3 % kunakin, vaikka valtion budjetti oli valtavasti alijäämäinen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #12

Lauri, on tuossakin perää. Vaikka Ruotsin kruunu seuraa euron kurssia, se sopeutuu markkinoiden vaihteluihin paremmin ja antaa kelluessaan Ruotsille etumatkaa, jonka me menetämme, kun ei ole omaa valuuttaa. Euroon siirtyminen oli Suomen poliittisen historian suurin virhe. Näin se vain on. Kannatan EU:n suhteenkin itsenäisten valtioiden vapaakauppaliittoa, jossa pääomat, palvelut, tavarat ja ihmiset liikkuvat edelleenkin, mutta päätöksentekoa siirretään takaisin omiin kansallisiin käsiin. Olemme nyt ns. kahden parlamentin loukussa, jota ei ehkä tarvitsisi myöskään kokonaan purkaa kuten ei euroakaan, mutta komission asema heikennetään suhteessa kansalliseen päätöksentekoon. Viimeinen sana on aina omalla maalla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen julkisen talouden rahoitus on kriisissä 2020-luvulla, jos työllisyysastetta ei saada pysyvästi yli 75 %:n.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei saada, jos vienti alkaa yskimään. Aktiivimallin tempputyöllisillä ei sitä saada, vaan sillä, että työvoiman kohdanto-ongelma voidaan ratkaista ja siihen tarvitaan muutosturvaa ja koulutusta. Ehkä ulkomaalaislain 79 ja 80 pykäliä voisimme myös avata lisää työvoimalle, joka voi työskennellä Suomessa ilman oleskelulupaa lyhytaikaisesti kolme kuukautta ja jos työpaikka säilyy, niin annamme silloin luvan hakea oleskelulupaa, että voi jatkaa työntekemistä ilman, että sanomme goodbuy ja tarvittaessa käännytämme ulos maasta, jos ei jostain syystä suostu lähtemään. Tosin nämä oleskeluluvasta vapautetut (UlkL 79 §) ovat sellaisista ammateista ja sen verran sivistynyttä porukkaa, etteivät ne yleensä venkoile.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Suurin uhka on epäonnistunut sote. Se tulee maksamaan 2-3 vuoden sisällä sairaille tolkuttomasti kohonneina terveyskeskusmaksuina.

Toisena uhkana on kohoavat (netto)maksut EU:lle, jota Kokoomus lämpimästi kannattaa. Ei kuulu ääntäkään siitä, että EU-byrokratiaa pitäisi purkaa Britannian brexitin jälkeen vaan olla jakamassa kulut tästä suoraviivaisesti jäljelle jääneiden maiden kesken.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Te ette näköjään ymmärrä valtion ja yhteiskunnan ideaa.
Mekanistinen ekonomistin kokemus (tai juristi tai hallintotiede tai byrokraatti) johtaa pienen ihmisen ajattelemaan, että yhteiskunta olisi kone, joka raksuttaa samaan tapaan iäisyyteen asti. Se on paha vääristymä ajattelussa, koska tuotteet ja palvelut muuttuvat ja teknologian pitäisi kehittyä.

Juuri tänään Tekesin johtaja Soini päivitteli sitä, että tutkimus romahti Suomessa 2007 ja sehän estää oikean uudistumisen. Suomen yhteiskuntarakenteet ovat paljolti viime vuosituhannelta peräisin. Ihmisten kommunikointityyli on muuttunut entistä synkempään suuntaan, jopa kohti fasismia, kun syntyy erilaisia klikkejä ja ryhmittymiä vastustamaan toisiaan (poliittiset puolueet ja yhteisöt).

Miten kuvittelette, että valtakunta pysyy kilpailukykyisenä, kun se on vajoamassa riitoihin (sote) ja on jättänyt 10 vuodeksi uudistumisen väliin ja vielä upottanut IT:nsä syvälle omiin ongelmiinsa.

Talous on vain output tässä prosessissa. Pitäisi huolehtia ensin kaikki tärkeät edellytykset ja valmiudet kuntoon. Se on se input.

Olen keksijä, tutkija, innovaattori ja systeemitieteilijä, IT-alan insinööri. 10 vuoden aikana en ole löytänyt mitään hedelmällistä juuri edellä kuvattujen asenteiden takia. Ymmärrän nyt systeemin vääristymät melko hyvin, ja kirjoittanut monta kirjaa sekä tuottanut kymmeniä videoita tästä problematiikasta, joka on upottanut Suomea syvälle mentaalisella tasolla, tähän kiistelyn aikaan. Suomen poliittinen järjestelmä on laho, ja siitä saamme kärsiä jatkossa yhä enemmän. Kuka ostaisi Orpolta käytettyä autoa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

- esim. ....Suomen kuntarakenne on peräisin kärrinpyöräliikennekulttuurin ajoilta

Suomen kuntarakenne perustuu vieläkin suurelta osin vuoden 1865 kunnallisasetukseen, jolla kunnat maallisena hallintoyksikkönä erotettiin 1865-1866 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnista.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Suurin uhka kotitalouksille lienee niiden velkaantuminen. Asuminen, kulutusluotot y.m. muut velat. Suomi tanssii ohuella nuoralla valtiollisine ja yksityisine velkoineen. Jotkut tahot varmaan hyötyvät tästä tapahtuu mitä tapahtuu?

Juha Hämäläinen

Suomalaisen ostovoima on onneton. Eli bruttopalkat matalat, verot korkeat kuten myös hinnat.

Siksi joka liikkeessä tungetaan asiakkaille luottokauppaa. Ostamme lähes kaiken luotolla. Autot, veneet, moottoripyörät, asunnot, kesämökit, lomat, tietokoneet, kännykät ja vempaimet. Ruoka saatetaan ostaa käteisellä.

Onhan tämä järjetön tilanne. Ihmiset, joilla mitätön palkka asuvat ja autoilevat yli varojensa velaksi.

Suomalainen pitää kahden tonnin palkkaa normaalina, vaikka se on niin pieni, että siitä ei mene edes valtion veroa.

Meidän verokiilamme estää maan talouden nousun kotimarkkinan avulla. Siksi työttömyys ei hellitä. Ainut toivomme on aina viennin kasvussa. Se auttaa epäsuorastikin koko taloutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset