SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Sote – ja maakuntauudistuksen aikataulua uhkaa kriisi

  • Sote ja maakuntauudistuksen korjaamaton aikataulu
    Sote ja maakuntauudistuksen korjaamaton aikataulu

Koko tuossa viereisessä kuvassa olevaa nykyistä  sote – ja maakuntauudistuksen aikataulua uhkaa kriisi.

Kaavion aikataulua  ei vielä ole voitu päivittää sote- ja maakuntauudistuksen lakipaketin käsittelyn ollessa eduskunnassa kesken.

Se voidaan varmana sanoa, että maakuntavaaleja ei voida pitää tämän vuoden puolella.

Hallitus valmistelee parhaillaan korjauksia  eduskunnan perustuslakivaliokunnan  lausunnon  johdosta valinnanvapauslakiesitykseen. Ilmeisesti sosiaali- ja terveysvaliokunta saanee kirjallisesti korjaukset tällä viikolla, joskin alivaltiosihteeri Päivi Nerg illan a-studiossa ei  asiasta  ihan varma ollut.

Mutta jos katsoo tuota kuvan aikataulua, niin kiirettä pukkaa sote- ja maakuntauudistuksen käsittelylle puhumattakaan uudistuksen täytäntöönpanosta maakunnissa.

Milloin valmistuu sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö koko sote- ja maakuntauudistuksesta, ilmeisesti vasta alkusyksystä. Perustuslakivaliokunta antaa koko mietinnössä vielä uuden  lausunnon.  Jos perustuslakivaliokunnalla  on lakipakettiin vielä huomautettavaa, rullaa tämä lakipaketti taas sosiaali- ja terveysvaliokunnan jatkovalmisteluun ja sitten aikanaan taas  uudestaan (onko jo kolmas kerta)  perustuslakivaliokunnan tarkastettavaksi.  Ollaanko jo ensi vuoden puolella. Tuosta  kuvan aikataulusta herää monia kysymyksiä, joita vastuuministeriö tuskin uskaltaa tällä hetkellä ääneen tuoda esille.

Valinnanvapauslakiesitys ei ole yksin ongelmallinen, vaan ehdotettujen maakuntien  yhdenvertaisuus toiminnallisesti ja taloudellisesti  toteuttaa uudistus ja yleensä johtaa sekä hallinnoida maakunnalle annettuja runsaita tehtäviä.

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa nostettiin esille  maakuntien rahoitus. Valiokunnan mukaan  rahoituslakia on välttämättä muutettava siten, että se turvaa riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksen ja poikkeustilanteissa maakunnan edellytykset perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamiseen.

Ennustan, ettei koko lakipaketin käsittelyn loppusuoralla valinnanvapauslaki olekkaan se lakipaketin  kriittisin kohta  kaikille nykyisille hallituspuolueille.

*****

P.s. Politiikan toimittaja Lauri Nurmi ihmettelee Aamulehdessä pääministeri Juha Sipilän tapaa puhua bolshevistisesta rauhallisuudesta harkitusti ja ihaillen. Juha  Sipilän käyttämä  vertaussana osoitti melko täydellistä harkitsemattomuutta  Suomen pääministeriltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Perustuslakivaliokunta ei ole ottanut -ei viime vuonna, eikä nyt -
missä määrin uudistuksen täytäntöönpanoa voidaan etukäteen valmistella ennen lakien hyväksymistä eduskunnassa.

http://lainkirjoittaja.finlex.fi/21-siirtymasaanno...

Mikä on seuraus , jos po. lakipaketti ei valmistu ajoissa tällä vaalikaudella tai jos lakipaketti ei saa taakseen eduskunnan enemmistöä.

----
Muistaakseni oikeuskanslerille on tehty kantelukin asiaan liittyen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset