SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Eduskuntaryhmien lukumäärä kasvanut tällä vaalikaudella kolmella

Vuoden  2015 vaalien jälkeen tuli eduskuntaan 8 eduskuntaryhmää. Nyt eduskunnassa on yhteensä 11 eri eduskuntaryhmää , kun eräs Suomen keskustasta  eronnut Euroopan parlamentista palannut kansanedustaja lasketaan mukaan. 

Suomessa pitäisi luoda menettelytapa, kuinka monissa vaaleissa sama henkilö voi olla mukana . Myös tämä samanaikainen Euroopan parlamentin jäsenyys ja kansanedustan mandaatti kaipaa reilun pelin säännöt.

****

Montako eduskuntaryhmää on sitten ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen, ilmeisesti 10-11 ryhmää puoluekannatusten  perusteella arvioituna. Demokratiaa tuskin eduskuntaryhmien lukumäärän kasvu lisää, pikemminkin yksittäisten politiikkojen omaa etua. Meillä ja muualla on yksi samanlainen tunnusmerkki näitten populistipuolueitten ja -liikkeiden kanssa. Valta näissä keskittyy muutamille henkilöille.

****

Internet ja nk. sosiaalinen media  tekee meillä ja muualla vaaleista puolueille haastavia  koti- ja ulkomaisen hakkerivaaran johdosta. Suomessakin pitää varautua, että vaalitaistelun aikana leviää monenlaista valeuutista  tai tietoista jonkun sensaatiouutisen levittämistä. 

Tämän vuoden presidentinvaaleissa  ehdokkaiden väitteitä tarkistivat mm. Yle, Helsingin Sanomat, Faktabaari, Kaleva ja Alma Median lehdet. Alma perusti jopa vaalien alla viisihenkisen faktatoimituksen.  Äänestäjien kuluttajasuojan kannalta faktantarkistuksille riittää kosolti töitä jatkossakin. Mutta keskiössä on aina itse äänestäjä, kuinka hän ottaa asioiden taustoista itse selvää.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Läntisessä naapurimaassa Ruotsissa on kolmen kuukauden kuluttua valtiopäivävaalit.

Ruotsissa on 4 %:n äänikynnys. Valtiopäiville on tulos 7-9 ryhmää
syyskuun vaaleissa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset