Pitäisikö eduskunnan notifioida oma sote -lainsäädäntövalta ?

Myönnän, että otsikko on vähän sarkastinen.

Eilen uutisoitiin valtakunnan suurimmassa lehdessä   Helsingin Sanomissa  yksi näkemys tästä paljon puhutusta soten notifioinnista.

HS:n uutinen oli  suoraan valmis kysymys pääoppositiopuolue SDP:lle tänään eduskunnan kyselytunnilla. SDP:n pj Antti Rinne luki paperista asiasta  kysymyksen ja jatkokysymyksen pääministeri Juha Sipilälle.

Kyllä tässä alkaa  olla itse kukin  täynnä  opposition ja hallituksen politiikantekoa puolesta ja vastaan sote- ja maakuntauudistuksesta.

****

Korkein hallinto-oikeus katsoi aiemmin lausunnossaan, että sote -lakipaketti pitää saattaa EU:n komission käsittelyyn. KHO:n lausunto on luettavissa tästä.

Perustuslakivaliokunta puolestaan totesi sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antamassaan lausunnossa, ettei valinnanvapausjärjestelmää ole syytä ottaa käyttöön, ennen kuin on varmistuttu sen suhteesta EU:n valtiontukisääntelyyn. Eduskunnan  perustuslakivaliokunnan valinnanvapauslakiesityksestä antama lausunto on luettavissa tästä.

Ihmettelen, että notifioinnin tarpeellisuuden varmistamisen perustuslakivaliokunta siirsi sosiaali- ja terveysvaliokunnan tehtäväksi.

****

Verkkouutiset uutisoi pääministeri Juha Sipilän tänään antamia vastauksia oppositiolle notifioinnin tarpeellisuudesta.

Olen aiemmin linkittänyt projektijohtaja, alivaltiosihteeri Päivi Nergin ja ylijohtaja Kirsi Varhilan yhteisen kannanoton, miksi valinnanvapauslakiesitystä ei lähetetä EU-notifiointiin.

****

En ole itse varma, kumpiko näkemys on oikea, notifiointi tarvitaan tai ei tarvita.

Mutta sen sanon, että pitäisikö eduskunnan  ensin notifioida oma  sote -lainsäädäntövalta Suomen perustuslain mukaan, ennenkuin lähtee siirtämään oma lainsäädntövaltaa muille.

****

P.s. Pitänee katsoa tämä jalkapallon MM-kisojen avausottelu, vaikka eilen pidinkin valtiollisen Ylen   MM-ohjelmatarjonnan menneen överiksi.

 

 

 

 

 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu