SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Pitäisikö eduskunnan notifioida oma sote -lainsäädäntövalta ?

Myönnän, että otsikko on vähän sarkastinen.

Eilen uutisoitiin valtakunnan suurimmassa lehdessä   Helsingin Sanomissa  yksi näkemys tästä paljon puhutusta soten notifioinnista.

HS:n uutinen oli  suoraan valmis kysymys pääoppositiopuolue SDP:lle tänään eduskunnan kyselytunnilla. SDP:n pj Antti Rinne luki paperista asiasta  kysymyksen ja jatkokysymyksen pääministeri Juha Sipilälle.

Kyllä tässä alkaa  olla itse kukin  täynnä  opposition ja hallituksen politiikantekoa puolesta ja vastaan sote- ja maakuntauudistuksesta.

****

Korkein hallinto-oikeus katsoi aiemmin lausunnossaan, että sote -lakipaketti pitää saattaa EU:n komission käsittelyyn. KHO:n lausunto on luettavissa tästä.

Perustuslakivaliokunta puolestaan totesi sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antamassaan lausunnossa, ettei valinnanvapausjärjestelmää ole syytä ottaa käyttöön, ennen kuin on varmistuttu sen suhteesta EU:n valtiontukisääntelyyn. Eduskunnan  perustuslakivaliokunnan valinnanvapauslakiesityksestä antama lausunto on luettavissa tästä.

Ihmettelen, että notifioinnin tarpeellisuuden varmistamisen perustuslakivaliokunta siirsi sosiaali- ja terveysvaliokunnan tehtäväksi.

****

Verkkouutiset uutisoi pääministeri Juha Sipilän tänään antamia vastauksia oppositiolle notifioinnin tarpeellisuudesta.

Olen aiemmin linkittänyt projektijohtaja, alivaltiosihteeri Päivi Nergin ja ylijohtaja Kirsi Varhilan yhteisen kannanoton, miksi valinnanvapauslakiesitystä ei lähetetä EU-notifiointiin.

****

En ole itse varma, kumpiko näkemys on oikea, notifiointi tarvitaan tai ei tarvita.

Mutta sen sanon, että pitäisikö eduskunnan  ensin notifioida oma  sote -lainsäädäntövalta Suomen perustuslain mukaan, ennenkuin lähtee siirtämään oma lainsäädntövaltaa muille.

****

P.s. Pitänee katsoa tämä jalkapallon MM-kisojen avausottelu, vaikka eilen pidinkin valtiollisen Ylen   MM-ohjelmatarjonnan menneen överiksi.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eikös perustuslakia pitänyt lukea pykäläjärjestyksessä ja kyllä sinne ensimmäiseen pykälään piti saada maininta unionin jäsenyydestä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

EU-jäsenyyden vastustajapuolue ja sen eduskuntaryhmän edustaja oli tänään
vaatimassa notifiointia ja siirtämässä valtaa pois eduskunnalta.
Että silleen !

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eihän eduskunnassa edes ole EU-jäsenyyttä vastustavaa puoluetta..on vain "EU-kriittinen"....

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #5

Eikös eräskin politikko vaadi kansanäänestystä EU-jäsenyydestä. Tosin tämä henkiläövalitsee itsensä puolueensa puheenjohtajaksi, ehdokkaaksi kaikkiin vaaleihin jne.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

No miten paljon ja millä edellytyksellä voidaan verorahoja myöntää julkisen tuottajan tarpeisiin?Joku varmuus kuitenkin pitää saada.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #6

Sotealue järjestelmä tulee melkoisella varmuudella seuraamaan Ruotsin vastaavaa sotealue järjestelmää jossa kaikkien on aloitettava terveyskeskuksesta joko yhteiskunnan tai yksityisen ja terveyskeskuksesta passitus klinikkaan.
Kaikki tämä vie aikaa ja omalla rahalla et voi suoraan mennä klinikalle ja ratkaista pulmasi.
Kiireellisessä matkustavat ulkomaille ja suomalaiset uskon Suomeen ja hakevat yhteiskunnalta jälkikäteen korvauksen joka EU alueella kuuluu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #7

Suomi on nykyisellään takamatkalla monien muiden maiden tilanteesta.

https://thl.fi/fi/web/sote-uudistus/valinnanvapaus...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #10

Suomi näkyy olevan esityksessä samassa lokerossa Tanskan kanssa.Tanskan järjestelmä on yksi Euroopan parhaista.Maassa ei jonoteta perusterveyteen samalla lääkärimäärällä per väkiluku kuin meillä.
Tanskan järjestelmä on myös Paul Krugmanin suosikki.Tanskassa,kun avaat ulko-oven,niin sisätiloista löytyy suurella todennäköisyydellä vain yksi yleislääkäri.Tanskan menestystarina on hajautus.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tänään jäi vielä epäselväksi,antaako hallitus perustuslakivaliokunnan lausunnosta omat selityksensä vielä tällä viikolla.

Sote – ja maakuntauudistuksen aikataulua uhkaa kriisi
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256760-sote...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

‪Mihin korkeiden virkamiesten kysymykseen EU:n virkamiehet antoivat vastauksen: ei tarvitse lähettää.‬

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Maaakuntiin ehdotetuilla valtion liikelaitoksilla on konkurssisuoja, kun valtio vastaa viime kädessä liikelaitoksen veloista ja vastuista.
Siinä eräs asia, joka puoltaisi notifiointia.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksassa yksityiset klinikat ovat nostaneet kanteita kunnallisia sairaaloita vastaan ja hävinneet.Me emme vaan tiedä mihin raja tulee asettumaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Eiköhän tässä olisi tarpeen edetä siten, että otetaan mahdolliset muutostarpeet etukäteen huomioon. Pitäisi ensin tietää, mitä notifikaatio voisi tuoda tullessaan. Ja sitähän ei kukaan tiedä. Emme voi olla EU:n ja opposition elinkautisena panttivankina, vaan ratkaisut on itse tehtävä.

Nyt vielä ongelmaksi on tullut se, että oppositioon on liittynyt valinnanvapauden panttivanki kokoomus, jossa lunnasrahana on maakuntauudistus.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Maakuntien määrä hiertää, koska jo kättelyssä tiedetään ehdotetun 18 maakunnan välillä on liian suuria eroja selviytyä tulevista tehtävistä niin toiminnallisesti kuin taloudelisesti.

Että se panttivankeudesta, ketkä siihen nyt sitten lukeutuu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hallituksen vastine tiedotetaan vasta ensi viikon maanantaina.
https://twitter.com/AnnikaSaarikko/status/10075281...

--
Ensi viikko on juhannusviikko. Eduskunnan sote -valiokunnan mietintö
valmistunee ilmeisesti vasta syyskuussa. Perustuslakivaliokunta antaa siitä
sitten lausunnon ja vasta sitten sote -valiokunnan mietintö valmistuu.

Jos perustuslakivaliokunta edellyttää vielä muutoksia..., mikä kuukausi mahtaa olla jo menossa ennenkuin sote -valiokunnan mietintö on valmis ja eduskunta pääsee ksäittelemään koko lakipakettia.

Maakuntavaalit - jos niitä yleensä tulee, liukuvat kokojan lähemmäksi huhtikuun eduskuntavaaleja.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tässä on vaikeaa saada yhteiseen hyvään tarkoittavia muutoksia aikaiseksi, kun kustannukset kaikkineen ovat hakusessa. Joka tapauksessa kuntabyrokratian radikaali vähentämien tuo isot säästöt- kuinka paljon- ei tiedä.
Pelkästään kaupunkeja painottavaan malliin ei voi mennä, vaikka suuntaus tänne onkin.
Kuka vastaa arvokkaasta muusta Suomesta ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset