SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Hallitus antanee sote -aikataulutiedonannon ehkä tällä viikolla

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti juuri TV1:ssä  että hallitus antanee  (yllätys ?) sote -aikataulutiedonannon ehkä tällä viikolla.

Tiedonanto siitä syystä, että jos ja kun sote -lakipaketin käsittely eduskunnassa venyy , siirtynee uudistuksen voimaantulo taas vuodella eteepäin vuoteen 2021.

Pääministeri Sipilän mukaan aikataulun siirtyminen vaikuttaa hallituksen kehyspäätökseen (julkistalouden suunnitelma).

Ilmeisesti jos tiedonanto annetaan, hallitus mittauttanee  samalla sote -luottamuksensa. 

--> Onko jo aamulla joku lehti laskenut voimasuhteet puolesta ja vastaan sekä pysyykö hallitus pystyssä ?

****

Sote – ja maakuntauudistuksen aikataulua uhkaa kriisi

Julkisen talouden suunnitelma

------

Kuntaliiton yhteysjohtaja Lauri Lamminmäki kirjoitti Helsingin Sanomissa,  että ”Sote-uudistuksen toimeenpano voi halvaantua vuosikausiksi”. 

--> Jokatapauksessa koko sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpano on siirtymässä lähes kokonaan seuraavan hallituksen vastuulle.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko tämä Sipilän uusin offensiivi painostusta eduskunnan lainsäädäntötyöhön, kohta varmaan oppositiosta niin tulkittaneen.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tätä sote-projektia ei saada eteenpäin ilman uhkailua, kiristystä, painostusta, pakotusta, peukaloruuvia, jne... Tällaista se Suomen päätöksenteko on.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kyllä näyttää pahasti siltä, että taas kerran Sipilä uhkailee eduskuntaa hallituksen luottamuksella. Taitaa olla jo kolmas kerta Sipilän toiminnassa.

Näin kansalaisena katson Sipilän olevan pääministerinä aivan liian paljon uhkailuun syyllistyvä pääministerin toimessaan. Ei maata voi, eikä saa, johtaa tuollaisella periaatteella.

Katsotaan josko lentokoneen nokka kulkee kohta Kultarantaa kohti. Nyt ei vain taida olla lennon syy muu kuin tapaaminen TP Niinistön kanssa. Väitän tämän olevan keskustan tuhotoimi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä tilanteessa valtit, joskin heikot kortit, ovat pääministeri Sipilän käsissä:
Hän tiesi jo hyvän aikaa, oikeasti, että sote-valiokunta ei ehdi saada mietintöään valmiiksi hallituksen kaavailemassa aikatalussa, joten sote-juna työnnetään jälleen porukalla seuraavalle lähtöportaalle.
Mutta Juha ei mitenkään voinut jättää hommaa tällälailla levälleen, eduskunnan kesäloma edessä ja yhä kuumenevammaksi käyvä syyslukukausi elokuussa edessä..
Jotain piti kehittää, ja se jotain oli pm:n tiedonanto, joka nimenomaan johtaa ja päätyy luottamuslauseäänestykseen.
Nyt Sipilällä on kaksi vaihtoehtoa:
Jos eduskunta antaisi tähän saumaan, eduskunnan kesäloman alla, epäluottamuslauseen Sipilä I:lle, niin se olisi SOS:lle mitä parhain vaihtoehto niistä huonoista vaihtoehdoista, joita sillä enää yleensä on. Siksi tässä voi vain voittaa;
Matkalla rispaantunut Sote-uudistus olisi puksuttamassa kohden lopullista muotoaan, mutta ikävä oppositio kaatoi sen.. Mikä hieno syntipukki koko souville!

Jos taas SOS saa luottamuslauseen, vaikka sitten vaikka yhdenkin äänen vaikka enemmistöllä - niin se on Voitto, isolla oolla. Sipilä-Orpo-Soini voi röyhistää rintaansa ja todeta: me istumme ja teemme mitä pystymme.
Kuvaavaa oli Sipilän tokaisu keskustelustaan Hollannin PM:n kanssa, tämä kun toimii vähemmistöhallituksen johtajana; Hyvinhän teillä Suomessa asiat on.
Ja naapurissamme Ruotsissa SL vetää vähemmistöhallistusta; jossain vaiheessa ollaan meilläkin samassa tilanteessa; enemmistökoalitioita ei enää vain synny. Syynä se, että ei täyty kahta vaadittavaa kriteeriä:
Enemmistöhallituksen, ollakseen toimiva ja päättävä, taakse täytyy löytyä riittävästi väkeä, ja toisaalta sen verran koherenttia, että se pystyy tekemään Suomen tulevaisuuden kannalta välttämättömiä uudistuksia ja päätöksiä.
Repalaisten ja toimintakyvyttömien tai muuten vain ajelehtivien ns. enemmistöhallitusten aika on ohi.
Parempi ottaa lusikka oikeaan käteen ja luoda toimiva vähemmistöhallistus, joka sitten kansainvälisen ja perinteisen vähemmistöhallitusten toimintatavan mukaan hakee neuvottelutulokset päätösvalmisteluun lähtevien suurempien asioiden suhteen. Siinä saadaan tukea milloin oikealta, milloin vasemmalta, ja milloin ylhäältä, milloin alhaalta (kansalta).
PM Sipilän toinen valtti on:
Oppositio ei suurin surmin halua että Sipilän I:nen kaatuu ennen aikojaan. Silloin menisi pu-vi -oppositiolta sen paras syömähammas. Eli kansalaisten laajasti inhoaman ja vihaaman hallituksen kritisoiminen ja räksyttäminen.
Mitä sitten - jos Sipilä hallituksineen kaatuisi - haukuttaisiin ja ketä vastaan räksytettäisiin? Siinä tapauksessa olisi pakko alkaa sovitella niitä hallitusketeitä ylle ja ministerisalkkua käteen, eikä muutaman viikon aikana voisi puheiden ja tekojen linjapoikkeamaa kovin suureksi laskea. Nyt vielä voi puhkua ja päästellä, kun vaalit ovat vasta huhtikuussa ja uusi hallitus alkaa toukokuun lopulla 2019. Moni jo unohtaa, miksi. Siis miksi tulikaan äänestäneeksi nykyisen opposition valtaan.
Siksi oppositio tekee kaikkensa, jotta Sipilän I:nen pysyisi pystyssä ja konttaisi kohden huhtikuuta, joka tunnetusti on kuukausista julmin.
Sanotaan että tiukan paikan tullen koiraskin poikii. Saatetaan ensi viikolla nähdä luottamuslauseäänestyksessä yllättäviä äkkisairastumisia tai vaikkapa ulkomaanmatkoja tms. "estettä", jolla jos tiukalle menee, varmistetaan, ettei hallitus vain edes vahingossa kaadu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuossa juuri kuullun klo 10 uutisten mukaan:

1) sos.terv. valiokunnan mietintö viimeistellään syyskuun alkupuolella.

2)Perustuslakivaliokunnan lausunto vienee aikaa 6-7 viikkoa, ollaan lokakuun puolessa välillä.

3) Suuri sali pääsee mietintöä ja koko lakipaketttia käsittelemään loka-marraskuussa edellyttäen, ettei perustuslakivaliokunnalla ole huomautettavaa.

4) Jos on huomautettavaa, ollaan ensi vuoden puolellla ja uhkaa aikapula sanan varsinaisessa merkityksessä saada lakipaketti valmiiksi nykyisessä eduskunnassa

--> maakuntavaalit ovat aikaisintaan eduskuntavaalien yhteydessä huhtikuussa tai toukokuussa Euroopan parlamenttivaalien aikaan.

---> uudistus tulee voimaan aikaisintaan v. 2021 ja meneekö koko
seuraava vaalikausi 2019-2023 uudistuksen täytäntöönpanovaiheessa

-
Mutta jos tulee luottamusäänestys, sen ratkaisee kuinkna paljon on paikalla hallituksen ja opposition edustajia matkojen ym. syiden johdosta.

------
Verkkouutisten mukaan tiedonanto/luottamusäänestys tuli kokoomukselle yllätyksenä. Pääministeri Sipilä puhui illalla, että hallituksessa olisi asiasta keskusteltu.

---
Edustaja P Puska puhuu jo koko lakipaketin epävarmasta hyväksymisestä tällä vaalikaudella.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180626220103...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pääministeri Sipilän sote -tiedonannosta taisi tulla "sote -tuluskukkaro"
--> pääministerin ilmoitus.

--> https://www.verkkouutiset.fi/juha-sipila-haluaa-ha...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset