SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Ruotsin syyskuun vaalien ratkaisuviikot alkoivat

Ruotsin syyskuun valtiopäivävaaleihin on aikaa enää pari kuukautta  (Allt om valet).

Vaaliasetelmat pari kuukautta ennen vaaleja ovat enemmän tai vähemmän sekavat (Poll results). Sen enempää porvariallianssi  (M - C - L - KD)  kuin vasemmistoblokki  (S - V - MP ) ei ole selvässä johdossa saatikka saisi vaaleissa enemmistön valtiopäiville.

Ruotsin Ympäristöpuolueen ja Kristillisdemokraattien kannatus on keikkunut 4 %:n äänikynnyksen molemmin puolin. Enemmän näyttäisi olevan vaarassa nyt KD:n kannatus ja se olisi  koko porvariallianssin kokonaiskannatukselle ratkaiseva tappio. Allianssin  Nato  -jäsenyyshakemus  taitaa jäädä odottamaan seuraavia vaaleja. Mutta mikä tässä  maailmassa on nykyään ennustettavissa, vai onko 16.07.2018  jälkeenkään. Washington Post uutisoi , että D Trump voi  vetää jopa Naton  joukot pois Saksasta.

****

Ruotsin syyskuun vaalien jännitystä lisää Ruotsidemokraattien (SD) nousuun lähtenyt kannatuskehitys.  

Tutkimuslaitosten mittauksissa on  keskenään suuria eroja. Olen kolmen tutkimuslaitoksen  (Novus  ,  Sifo  ja  Ipsos) lukuja ottanut enemmän omaan seurantaan. Noitten tutkimuslaitosten lukujen perusteella sosialidemokraatit nipin napin säilyttäisivät suurimman puolueen aseman. Mutta onko Maltillinen kokoomus vai Ruotsidemokraatit toiseksi suurin puolue, sen näkee vasta 09.09.2018 vaali-iltana.

Jos sosialidemokraatit ja vasemmistoblokki ovat  suurin, jatkaa  Stefan Löfven vähemmistöhallituksen pääministerinä. Mutta  sosialidemokraateilla ei ole aihetta suureen vaali-iloon , koska   puolueen kannatus on historian surkein (jos se jää ennusteiden tasolle).

Ruotsin puolueasetelmat eivät  selkiinny, jos Ruotsidemokraatit suljetaan edelleen muitten puolueiden toimesta yhteistyöstä. Ruotsidemokraatit  saattoivat tehdä poliittisen virheen vaatiessaan kansanäänestystä Ruotsin EU -jäsenyydestä.

****

Ruotsin politiikan puhefestivaali -  Almedalsveckan - käynnistyy tänään  Gotlannin Visbyssä. Siellä otetaan puolueista mittaa ruotsalaiseen diskuteeraus -tyyliin.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

SD kuuluu oikeistoblokkiin, joten mahdollisuudet enemmistöhallituksen muodostamiseen ovat olemassa.

EU:n tiukentunut maahanmuuttopolitiikka sataa SD:n laariin, joten Åkesson on Ruotsin seuraava pääministeri.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Taitaa SD vastustaa EU:n lisäksi Nato -jäsenyyttäkin.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Ennustaminen on vaikea laji, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen. Nykyajan vaaleissa puolueiden kannatukseen voi yllättän paljon vaikuttaa jokin ennen vaaleja sattunut tapahtuma. Näin sen vuoksi, että on entistä enemmän liikkuvia äänestäjiä. Puolueuskollisuus on heikentynyt ja suuri joukko jättää äänestämättä. Ydinkysymys kuuluu, tapahtuuko Ruotsissa ennen syyskuun vaaleja äänestysaktiivisuuden ja puoluekannatuksen kannalta jotain merkittävää.

Otan esimerkin Suomen 2015 eduskuntavaaleista. Uuden perustuslain aikana Suomessa on tullut tavaksi, että suurimman puolueen puheenjohtajasta tulee pääministeri. Timo Soinista olisi tullut pääministeri, jos 2015 vaalit olisi pidetty vasta sen jälkeen kun Ruotsin kautta syyskesällä 2015 alkoi Suomeen tulemaan pakolaisia ja sellaisiksi tekeytyviä. Asioiden näin mennessä perussuomalaiset tuskin olisivat jakaantuneet kahtia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin, säästyykö Ruotsi ennen vaaleja kyberhyökkäyksiltä ja ulkopuolisten sotkeutumiselta vaaleihin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tässä laajemmin eri tutkimuslaitosten kannatuslukujen kehitystä.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Opinionsm%C3%A4tning...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset