SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Ulkopolitiikassa kansanäänestykset eivät ole vastuullinen ratkaisu

Britannian EU-kansanäänestyksestä on kulunut jo yli kaksi vuotta. Kansanäänestyksen jälkeen Britannia ajautui sisäpoliittiseen kaokseen. Äänestäjät eivät  näytä yli puoluerajojen luottavan pääministeri Theresa Mayn johtamiseen brexit -neuvotteluissa, eikä sitä luottamusta näytä olevan sitä vertaakaan myöskään  EU:n päässä.

****

Kysyä vaan sopii, että onko ulko-ja turvallisuuspolitiikassa kansanäänestykset vastuullinen tapa ratkaista  asia tasaväkisessä tilanteessa.

Miksi muuten ei julkisuudessa pengota pohjia myöten  vieraan vallan (ilman suuntaan katsomatta) vaikutuksia kansalaismielipiteeseen Britannian  kansanäänestyksessä.

Oma lukunsa  sitten ovat eräät  Britannian oman maan  populistipolitiikot , joille oikean faktatiedon antaminen äänestäjille kansanäänestyksessä ei ollut mikään “kunniakysymys”.

****

Brittilehti The Times uutisoi, että enemmistö briteistä haluaisi uuden kansanäänestyksen. Merkittävistä brittilehdistä Independent  on aloittanut kampanjan toisen kansanäänestyksen järjestämiseksi.

Britannian  EU-euro astuu nykymenolla voimaan ennen Suomen eduskuntavaaleja vuoden 2019 maaliskuussa.

***

Pari viikkoa sitten Suomessa käynyt suurvallan johtaja opasti Britannian pääministeriä vievään EU -ero oikeuteen. Eivät  edes Britannian brexit -populisit ole tuohon pystyneet.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pitäisikö sitten Suomen EU kansanäänestyksen tulos mitätöidä?
Toisaalta kannattihan Sauli Niinistö kansanäänestystä Suomen Nato jäsenyydestä joitakin vuosia sitten.

Kansanäänestyksien suurin ongelma lienee siitä, että kansa voi äänestää väärin?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Elämme sitten 1990-luvun muuttuneessa viestintämaailmassa, jossa vieraan vallan vaikutukset kansanäänestyksiin on otettava realiteettina huomioon.

----

Eduskunnassa oli Suomen EU-jäsenyyden puolella ennemmistö jo ilman kansanäänestystä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kansaa ei pidä panna äänestämään asioista joista kansa ei mitään ymmärrä, eikä voi edes aavistaa päätöksensä seurauksia.

Toki sellaisista asioista kansa voidaan panna päättämään mistä voi hyvällä syyllä uskoa että kansa tietää mitä haluaa ja myös ymmärtää valintansa seuraumukset, eikä toimi tunnepohjalla kansankiihottajien yllyttäminä, kuten brexit- äänestys Englannissa tapahtui.

Toki kansanäänestystä järjestettäessä pitää aina ottaa huomioon populistisen kansankiihotuksen mahdolliset vaikutukset.

Populisteille, kuten perussuomalaisille, ei pidä antaa kansanäänestysten kautta liikaa vaikutusmahdollisia, koska populistit ovat tämän vaikutuksen osalta täysin vastuuttomia, eivätkä välitä oikeastaan mistään muusta kuin omasta suosioistaan ja sen kasvattamisesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset