Ruotsin vaali- ja hallitusasetelmat kuukausi ennen vaaleja ratkaisemattomat

Ruotsin valtiopäivävaalit  ovat runsaan kuukauden kuluttua 09.09.2018 (Riksdagsval 2018 ).

Vaali- ja hallitusasetelmat kuukausi ennen vaaleja tuntuvat muodostuvan  ratkaisemattomiksi – ainakin blokkiryhmien välillä – mielipidetiedustelun perusteella (Opinonsundersökningar).

Jos noista mielipidemittauksista  kunkin puolueen keskiarvoa muodostaa, niin vaalien suurin voittaja  ( Val 2014) edellisiin vaaleihin verrattuna olisi Ruotsidemokraatit. Ruotsidemokraatien kannatus voi vahvistua  jopa 8-12 %-yksikköä.

Vaalien suurimmat menetykset olisi kokemassa Sosialidemokraatit, joiden kannatus voi heikentyä jopa 6-10 %-yksikköä. Myös Ruotsin Maltillinen kokoomus olisi menettämässä kannatustaan 2-5 %-yksikköä. Ympäristöpuolue vihreille ennusteet lupaavat myös tappiota.

****

Ruotsin 4 %:n äänikynnysrajan kanssa joutuvat taistelemaan Ympäristöpuolue vihreät ja Kristillisdemokraatit sekä mahdollisesti jopa Liberaalit. Tällä hetkellä ennusteiden mukaan heikoin tilanne  olisi Kristillisdemokraateilla.

****

Ruotsissa vähemmistohallitus on ollut enemmän sääntö kuin poikkeus vuoden 1974 hallitusreformin jälkeen. Maltillisen kokoomuksen Fredrik Reinfeldt toimi vv. 2006-2014 eli kaksi vaalikautta enemmistöhallituksen pääministerinä.

Nykyisen Sosialidemokraattisen pääministeri Stefan Löfvenin  jatkaminen edelleen vähemmistöhallituksen pääministerinä ei ole mitenkään varmaa, jos puolue kärsii ennusteiden mukaisen suuren  rökäletappion.

Jääkö Ruotsille hallitussolmun  aukaisemiseksi sitten Itävallan tapainen ratkaisu. Mutta Ruotsidemokraattien johtamaan EU-vastaiseen hallitukseen eivät porvariblokin puolueet lähde. Ruotsin keskustapuolue ja Liberaalit tuskin lähtevät missään tapauksessa hallitukseen Ruotsidemokraattien kanssa. Joku aika sitten esitettiin mahdollisuus, – jos Kristillisdemokraatit ylittävät  äänikynnyksen – , olisi kolmen puolueen enemmistöhallitus (Maltillinen kokoomus, Ruotsidemokraatit ja Kristillisdemokraatit) ainakin teoriassa mahdollista.

****

Paljon puhutaan nyt monissa maissa vieraan vallan vaikutusyrityksiltä länsimaiden vaaleihin. Ruotsissakaan tuskin näiltä yrityksiltä voidaan kokonaan välttyä. Vieras valta, joka polttaa näppinsä sotkeutumisessa länsimaan vaaleihin – tulee kokemaan entistä suuremmat talousboikottiseuraukset. USA:ssa maan tiedustelupalvelu pitää satavarmana Venäjän sotkeutumisesta maan vaaleihin, mutta istuva presidentti ei näytä siihen uskovan. Kuka tällaista  olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut.

 

 

 

 

 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu