Seuraavalla hallituksella on edessään myös suuri talouden savotta

Tämä kaavio on esitetty pääministeri Sipilän hallituksen   hallitusohjelmassa  sivulla 12.

Arvioin blogissani heti hallitusohjelman julkistamiseen jälkeen toukokuussa 2015  kaavion realistisuutta.

 

Grafiikkaa

Vaalien jälkeen seuraava hallitus joutuu päivittämään taulukon tavoitteet. Pääministeri  Sipilän hallituksen talouspoliittiset tavoitteet (talouden kasvu, työllisyysasteen nousu ja valtion budjetin alijäämän supistaminen) on  hallitusohjelman mukaisella tavoiteuralla. Mutta totuus on, että puolet em. kaavion tavoitteista on vielä tekemättä/saavuttamatta. 

Valtiovarainministeriön  vuoden 2019 talousarvioehdotuksessa alijäämä on  n. 1,7 mrd. Eduskunnan vihervasemmiston toimesta on jo puhuttu suulla suuremmalla ja  “hernepyssy” tyyliin roiskittu hallitusta , kun ei olla vastuussa asioista.  Seuraavalla hallituksella on edessään myös  suuri talouden savotta, mitä Sipilän hallituksella on ollut.

Suomella  on jo valmiiksi  ylisuuri julkinen talous  ja verotus on maiden vertailussa kärkitilalla. Suomen julkisen talouden rahoitus ajautuu kriisiin, jos talouskasvu hiipuu ja sen mukana työllisyysaste ei nouse nykyisestä tasosta.

Maailmantaloudessa   uhkatekijöitä  on nyt liian kanssa, ettei päivittäisten uutisten kanssa enää pysy mukana. Onko Suomessa tarpeeksi varauduttu maailmantalouden nopeisiinkin muutoksiin, ettei käy kuin  vuonna 2009.

 

 

 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu