SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Seuraavalla hallituksella on edessään myös suuri talouden savotta

Tämä kaavio on esitetty pääministeri Sipilän hallituksen   hallitusohjelmassa  sivulla 12.

Arvioin blogissani heti hallitusohjelman julkistamiseen jälkeen toukokuussa 2015  kaavion realistisuutta.

 

Grafiikkaa

Vaalien jälkeen seuraava hallitus joutuu päivittämään taulukon tavoitteet. Pääministeri  Sipilän hallituksen talouspoliittiset tavoitteet (talouden kasvu, työllisyysasteen nousu ja valtion budjetin alijäämän supistaminen) on  hallitusohjelman mukaisella tavoiteuralla. Mutta totuus on, että puolet em. kaavion tavoitteista on vielä tekemättä/saavuttamatta. 

Valtiovarainministeriön  vuoden 2019 talousarvioehdotuksessa alijäämä on  n. 1,7 mrd. Eduskunnan vihervasemmiston toimesta on jo puhuttu suulla suuremmalla ja  “hernepyssy” tyyliin roiskittu hallitusta , kun ei olla vastuussa asioista.  Seuraavalla hallituksella on edessään myös  suuri talouden savotta, mitä Sipilän hallituksella on ollut.

Suomella  on jo valmiiksi  ylisuuri julkinen talous  ja verotus on maiden vertailussa kärkitilalla. Suomen julkisen talouden rahoitus ajautuu kriisiin, jos talouskasvu hiipuu ja sen mukana työllisyysaste ei nouse nykyisestä tasosta.

Maailmantaloudessa   uhkatekijöitä  on nyt liian kanssa, ettei päivittäisten uutisten kanssa enää pysy mukana. Onko Suomessa tarpeeksi varauduttu maailmantalouden nopeisiinkin muutoksiin, ettei käy kuin  vuonna 2009.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Tuohon savottaan voisi sitten lisätä että hallitus poistaisi verotukselliset epäkohdat, jotta verotus saadaan yksilötasolla samanlaisiksi.

Rahatulojen verotus?
- työntekijät ja pääomatulot, vero samansuuruiseksi
Miksi? Moni tekee työtä vain pääomasijoittajana ja se enenee tulevaisuudessa.
- voisipa samassa olla vielä arpa-pelijäisten verotus
- yms.

Verovähennysoikeudet?
- Niin,,tässä voi luetella aika lailla asioita jossa oikeus vähentää menoja on vain niillä joilla on varaa, eli pieniä summia mutta tärkeitä monelle.
- Asumiseen liittyvät verovähennysmahdollisuudet, tämä suuri asia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomessa on remontoitavaa monella taholla:

-sotea puuhasteltu kolme vaalikautta
-verotusjärjestelmän kokonaisuudistuksesta puhuttu yhtä kauan
-sosiaaliturvajärjestelmän remontista puhutaan
-työelämänuudistukset odottavat ja ovat nekin jäljessä
-omavaraisuusasiat muuttuvassa maailmassa otettava vakavasti
-

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eläkepommi iskee v. 2029 hujakoilla, eli siis varsin pian.

Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on tuolloin yli 300.000 eläkeläistä enemmän kuin tänään ja samalla vähemmän lapsia ja työssä kävijöitä. Asiasta tekee ikävän se, että jo nyt maa velkaanttuu alijäämin ja verotus on jo valmiiksi eräs maailman korkeimmista, työeläkemaksut todella korkealla - unohtamatta sitten julkisen sektorin valtavaa osaa kansantaloudessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset