SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kolmen suurimman puolueen kannatus vahvistumassa

 

YLE julkaisi puolueiden tuoreet  kuukausittaiset kannatusluvut :

Kolmen suurimman puolueen kannatusluvuissa on plusmerkki:

1) SDP 21,2 %  2) Kokoomus 19,8 %  3) Keskusta 17.8 %.

Miinusmerkki kannatuksessa on PS:llä, vihreillä,vasemmistoliitolla ja sinisillä. Sinisten kannatusluku alkaa olla  tutkimusaineiston käsittelyn kannalta jo ongelmallinen, koska virhemarginaalin puitteissa luku olisi jopa miinuksella. Hallituspuolueista vain kokoomuksella on plusmerkki kannatuksessa vuoden 2015 vaalien kannatuslukuun verrattuna.

****

Politiikan syksyssä valtion vuoden 2019 talousarvio ja  eduskunnassa olevat sote- sekä  maakuntalait ja niiden kohtalo nousevat kuummiksi politiikan asioiksi. Perustuslakivaliokunnan tuleva lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksesta muodostuu kulminaatiopisteeksi koko uudistukselle.

****

Ruotsin  syyskuussa pidettävien valtiopäivävaalien asetelmia seurataan Suomenkin puolella tiiviisti. Hallitusasetelemat ovat Ruotsissa muodostumassa  sekaviksi. Suomen hallitusasetelmistä ei vielä kannata vetää tuoreitten puoluelukujen perusteella pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

****

Seuraavalla hallituksella on edessään myös suuri talouden savotta

Opinion polling for the Finnish parliamentary election, 2019 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Näköjään hyviä ja huonoja uutisia. Hyvä on persujen -1,6%, huonoa Keskustan +1,2%. Kokonaisuus selkeästi negatiivinen. Ei ymmärrä tuota hallituksen +1,0%. Helteet ja lomaryypiskely varmaan sekoittaneet ihmisten päitä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hellekausi on loppumassa tämän päivän jälkeen. Odotan mielenkiinnolla seuraavien kuukausien kehitystä ja eritoten Ruotsin vaalien tulokisia 09.09.2018.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos vaan raportista!
"Hallituspuolueista vain kokoomuksella on plusmerkki kannatuksessa vuoden 2015 vaalien kannatuslukuun verrattuna."
Tuota lausetta pidän tarkoitushakuisena. Rajaamalla tarkastelu hallituspuolueisiin jätetään SDP:n roima hyppy eduskuntavaaleista kokonaan huomioitta. Ja onhan hallituspuolue Siniset kasvattanut kannatustaan eduskuntavaaleista sen 0,8% (-;

PS-kannatus on varsin lähellä viime kuntavaalien kannatusta. Yle-mittauksesta voisi siis sanoa, että tri Halla-ahon johdolla nousumme ei ole vielä alkanut, mutta eipä ole vielä vaalityökään. Edellinen Yle-mittaushan viittasi nousuun, mutta nyt ei viittaa. Koska mittauksen korjauskertoimet toimivat parhaiden vanhoilla puolueilla, voi PS:n kannatuksessa olle himppu enemmän virhettä. Tilannehan on Sinisten perustamisen jälkeen uudenlainen, eikä sille löydy äänestämällä saatua vertailupistettä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No ei se kellään ole vaalikamppailu vielä alkanut.

Pitää ymmärtää se realiteetti, että perussuomalaisten kannatuksella ei ole oikein mitään kasvupotentiaalia, se tulos tulee olemaan 6-10% välillä, vaikka tekisi minkälaisia temppuja ja pelottelutempauksia.

Demarit todennäköisesti voittavat vaalit, ja se on hyvä suunta, vielä kun kokoomus tuosta vielä laskisi, niin suunta olisi loistava.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vaaalien jälkeen seuraavaa hallitusta odottaa kylmät talouden luvut.

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259245-seur...

Mille puolueelle luvut ovat hyviä tai loistavia , on melko eri asia, kun puhutaan, mikä on hyväksi S u o m e l l e.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Risto !

Tuon blogin linkkini kautta puolueiden kannatuslukuja pidemmällä aikavälillä kannattaa silmäillä.

--
Ruotsissa sosialidemokraatit voivat kärsiä puolueista suurimman tappion syyskuun vaaleissa. Kannatus voi tippua jopa 6-10 %-yksikön haarukassa. SD Ruotsissa olisi saaamassa yhtä suuren vaalivoiton.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tänään julkaistut Sifo tulokset eivä povaa allianssille kovinkaan ruusuisia näkymiä.
Näyttävät ruotsidemokraatitkin ottaneen pari pinnaa takapakkia edellisestä.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Kolme suurinta puoluetta sai jokainen +10 000 ääntä, kun antamattomat äänet lisääntyivät +100 000.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vain vaaleissa annetut äänet lasketaan. Suomessa ei ole äänestyspakkoa, joka sekin kuuluu demokratiaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Antamattomat äänet kertovat kuitenkin, luottamuspulasta, muutoshalusta tai ei vain kiinosta. Jos äänestämättömyyden kasvu jatkuu, niin ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Antamattomat äänet vaaleissa ei välttämättä korreloi lainkaan galluppien vastaamattomien kysymysten kanssa. Gallupissa "ei osaa sanoa" on helpommin valittu vaihtoehto epäröinnin kyseessä ollesa kuin äänestämättä jättäminen vaaleissa. Suurin osa vastaamattomuudesta tulee siis nimenomaan epäröinnistä, ei niinkään luottamuksen puutteesta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mielemkiintoista minkä hallituksen näillä kuvioilla saa aikaseksi.

Peruskuvio voisi olla

Sdp
Kepu
Vihreät
52,6%

Julkistemenojen kasvattaminen, sote? Velkaa, veronkorotuksia, tuulimyllybuusti. Kallis, mutta ei ympäristöystävällinen ja palvelutkaan ei parane ilman rakenteiden muutoksia.
Natolle jyrkkä ei. Venäjän peesausta.

Sdp
Kok
Vihr
53,6%

?

Sama ilman veronkorotuksia, sote? Vielä enemmän velkaa. Nato ovi ihan pikkasen raollaan?

Porvarihallitusta ei saada aikaan näillä luvuilla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Toinen noista varmaan totetutuu tämän hetkisen tilanteen perusteella.

Vihreät ja kepu taitaa olla vaikea sovittaa yhteen, mutta kummasti sekin vaan voi tapahtua, kun hallituspaikka houkuttaa.

Demarit varmaan ottaisivat kepun ennen kokoomusta, siitä yhteistyöstä on huonoja kokemuksia.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Se käy helposti. Diili tuulivoiman kasvattamisesta hyödyttää joitain maanomistajia ja länmittää vihreää mieltä. Sdp saa nostaa veroja ja julkistenpalvelujen kustannuksia.

Lisäksi kumpikin hallituspohja vapauttaa työvoiman liikkuvuuden koko maailmasta suomeen. Tosin eri syistä. Kokoomuksen mielestä halpa työvoima on hyvää ja ilmainen parasta. Sdp ja vihreät uskovat, että useampi kielteisen turvispäätöksen saanut voi tällä petusteella jäädä suomeen. Sädekehäkin kiilottuu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olisiko jopa niin, että RKP olisi liikaa?

SDP, Keskusta, Vihreät, RKP 57,2%
SDP, Kokoomus, Vihreät, RKP 58,2%

Ainakin Kokoomus haluaisi RKP:n mukaan.

SDP halunnee apupuolueeksi Vasemmistoliiton, mutta sen yhdistäminen - RKP:n kanssa ainakin - tekisi hallitusrintamasta ylivoimaisen vahvan. Niin vahvan, että sen koossa pitäminen muuttuisi ongelmalliseksi.

Porvarihallitus syntyisi Kokoomus, Keskusta, PS, RKP ja KD ilman vihreitäkin. Se taitaisi olla poliittinen itsemurha kaikille hankkeeseen ryhtyville. Tuo täysin utopistinen ratkaisu olisi itse asiassa ainoa hallituspohja, johon Perussuomalaisia voitaisiin edes kuvitella osalliseksi.

Jos kannatusluvut eivät radikaalisti muutu, näyttää siltä, ettei Kristillisdemokraateilla eikä Perussuomalaisilla ole hallituksessa tuoleja. Hyvä niin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jp Lehto

Minulla on sellainen tuntuma, ettei Sipilä eikä Orpo lähde helposti tuhoamaan tämän hallituksen talouspolitiikkaa Antti Rinteen johdolla.

Seuraavalla hallituksella on edessään vähintään yhtä suuri taloussavotta kuin nykyisellä hallituksella on ollut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vasemmistoliiton menetys näyttää olevan täsmälleen sama kuin demarien lisäys. Ovatko sossut maltillistumassa?

Sinisten kohdalla en näe vaalimenestystä aivan yhtä toivottoman synkkänä kuin nämä gallupit, sillä ehdokasasettelu vaikuttaa tulokseen ratkaisevasti. On hyvin kaukaa haettua gallupkyselijälle kenenkään vastata, että kannattaa "sinisiä", mutta äänestyskopissa voisi moinen "persu" kuitenkin ruksata numeronsa Soinille tai Terholle.

Mielenkiintoinen ilmiö RKP:n prosentin kannatuslisäys. Lienee tässä tuloksessa rokottamassa kokoomuksen lukuja ja ehkä pitkälti virhemarginaaliin kuuluva ilmiö.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Olemme valitettavasti palaamassa aikaan, jolloin poliittinen päätöksentekovalta jaettiin demareiden, keskustan ja kokoomuksen kesken. Se enteilee äänestysprosentin hiipumista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kovin hanakasti päätöksentekovaltaa ovat olleet jakamassa - kaikki - eduskunnan puolueet. Eikös kaikki puolueet ole olleet hallituksessa vvv. 2011-2015 ja 2015-2019. Eräs PV takarivillä pyrkii kaikin keinoin sinne takaisin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Paluu arkeen on edessä. Saamme taas vakautta ja johdonmukaisuutta toimiin, kun veneenkeikuttajia on saatu hallitusvastuussa kevennettyä.

Itse pidän äänestysprosentin hiipumista merkkinä paremmasta ja vakaammasta Suomesta. Pakko käydä äänestämässä syntyy hädästä ja ahdistuksesta. Esimerkiksi siitä, että pelätään uuden poliittisen ryhmän kaappaavan vaikutusvaltaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Lieneekö syy Keskustan kannatuksen suunnan vaihtumiselle peruuntunut tai ainakin siirtynyt maakuntauudistus? Epäonnistuminen vaalikauden päätavoitteessa voikin tuntua vanhoista kannattajista myönteiseltä käänteeltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tai sitten huono viljasato on varmistanut sen, että peruskannattajakunta satavarmasti ilmoittaa kantansa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Keskustalle satovuosi taisi olla onnenkantamoinen. Juuri sellainen josta on hyvä vuolla hyvää ääniosuutta. Sipilä käytti tilaisuuden taitavasti hyväkseen, tämän jälkeen kaikki muut maanviljelijöille sympatiaa osoittavat näyttävät perässäluistelijoilta.

Nousisiko hallituksen vene pintaliitoon loppumetreillä. Oikeistopohja tuskin voi jatkaa Keskusta-Kokoomus-RKP-KD, mutta Vihreiden kanssa ilman KD:täkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset