SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Miksi tasavallan presidentin valtaoikeuksista huidotaan taas ilmaan ?

 

Tasavallan presidentin valtaoikeuksista keskustellaan taas asiasta ja asian vierestä.  Keskustelu vilkastui tällä viikolla kahdesta   Sauli Niinistöä käsittelevästä kirjasta: Risto Uimosen kirja Sauli Niinistö – Tasavallan presidentti ja Matti Mörttisen sekä Lauri Nurmen  kirja Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra. Sauli Niinistö itse tai hänen lähipiirinsä eivät ole osallistuneet kummankaan kirjan tekemiseen.

****

Kysyn vaan, miksi tasavallan presidentin valtaoikeuksista huidotaan (tarkoitushakuisesti) taas ilmaan ?

****

Kuinka moni muistaa, mitä eri ehdokkaat vielä alkuvuonna sanoivat tekevänsä yhtä ja etenkin  toista tasavallan presidentinvaaleissa, jos tulee valituksi Suomen tasavallan presidentiksi. Muistia  voi virkistää vaikka suuresta vaalikeskusteluista (Yle Areena)  tai vaikka katsomalla  MTV:n presidentinvaalikonetta.

Taisi olla ja olikin niin, että vaalitaistelussa  Sauli Niinistö puheissaan pysyi eniten kaikista ehdokkaista tasavallan presidentin valtaoikeuksien rajoissa.

****

Mitä sitten tulee siihen, mitä virassaan oleva tasavallan presidentti saa sanoa tai keitä tavata, en löydä Suomen perustuslaista tältä osin mitään kieltoa.

****

Sauli Niinistö on lukuisissa puheissaan  (mm. Uudenvuodenpuhe  ja eduskunnassa valtiopäivien avajaisissa) käsitellyt ulko- ja turvallisuuspolitiikan lisäksi Suomen taloustilannetta sekä  velkaantumista.

Jo Sauli Niinistön ensimmäinen  uudenvuodenpuhe tasavallan presidenttinä 1.1.2013  herätti keskustelua valtaoikeuksista ja samoihin aikoihin Niinistön valtioneuvostolle  osoittama kirje omasta palkanalennuksesta.

Nykyiselle eduskunnalle Sauli Niinistö sanoi  29.04.2015 valtiopäivien avajaisissa:

"Te, ja tuleva hallitus olette vaativan tehtävän edessä. Kenellekään tässä talossa ei ole epäselvää, missä tilanteessa Suomi on. Talous on taantunut, julkisen velan ja alijäämän mittarit ovat punaisella, valtion takaussitoumukset ovat huomattavat ja työttömyysvakuutusrahastollakin on suuri velanoton tarve. Ne muodostavat yhdessä kokonaisuuden, josta ei selvitä ilman uutta otetta, muutosmyötärintaa."

****

Sauli Niinistö tapaa ensi viikolla Sotshissa Venäjän presidentti  Vladimir Putinin  ja toimii seuraavalla  viikolla isäntänä Ranskan presidentti  Emmanuel Macronin  Suomen vierailulla. Tärkeitä tapaamisia molemmat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tämä historiallinen kuva on Suomen historiaa, jollaista ei ole
kenenkään aiemman presidentin aikana tapahtunut (vuosi 1975 ETYK -eri asia)
https://edition.cnn.com/videos/world/2018/07/16/in...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Mitä sitten tulee siihen, mitä virassaan oleva tasavallan presidentti saa sanoa tai keitä tavata, en löydä Suomen perustuslaista tältä osin mitään kieltoa".

Et löydä myöskään sellaista kohtaa, jossa sanottaisiin, että presidentti ei saa puuttua sisäpolitiikkaan. Kuitenkin jopa professorin tittelillä esiintyvä on moista Ylellä ehdotellut.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onhan tässä keskustelussa ym. kirjoittelussa piirteitä, joiden tason mittarina voi tämä näyte toimia:
https://www.is.fi/politiikka/art-2000005789817.html

P.s.En käytä itse taskuliinaa ! :D

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Toimittajakaartin ynseys Niinistöä kohtaan tuli selvästi näkyviin jo hänen puhemiesaikanaan eikä se ole siitä muuttunut. Tätä asennetta on yritetty välillä vähän piilotella, kun hänen ulkopoliittinen osaamisensa, jota esimerkiksi Trumpin, Putinin ja Xin vierailut osoittivat, on niin kiistaton. Aina se asenne kuitenkin esille putkahtaa. Jos vähänkin mahdollisuutta neulanpistoihin ja näykkimiseen ilmenee, ne kyllä käytetään hyväksi.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Voi vaan kuvitella, mikä myrsky täällä olisi ollut, jos Tarja Halonen olisi toiminut tuolla tavalla.

Halosen aikana suuri osa kirjoittajista oli sitä mieltä, että Halonen oli suurin este Suomen Nato aikomuksille. Nyt, kun Niinistö on samanlainen este, kukaan ei hiiskukaan asiasta.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Lauri Nurmi nosti A-studion lähetyksessä kovasti esillä sitä, että presidentti ylitti valtuutensa, kun hän keskuteli aiheesta ay-liikkeen johtajien kanssa. Siten hän Nurmen mukaan painosti ammattiyhdistysliikettä tai heidän edustajiaan ratkaisuun, joka tunnetaan kilpailukykysopimuksena eli kikynä.

Tuota kovin ihmettelen. Miten pelkkä keskustelu, jonka pridentti oli kutsunut koolle, voi olla painostusta. Kutsut toki lähetettiin presidentin kansliasta sen jälkeen, kun useat ay-johtajat olivat tapaamista toivoneet.

Jätettiinkö joku tarkoitushakuisesti kutsumatta, kuten esimerkiksi Antti Rinne, on sivueikka. Ei sellaisilla keskusteluilla mitään virallista painoarvoa muutoinkaan ole. Ne voivat avartaa ise kunkin tilannenäkemystä ja auttaa ratkaisun syntyä, mutta painostus on tässä yhteydessä aivan liian painokas ilmaisu.

Kovin kummallista olisi, jos tasavallan presidenttiä ei työmarkkinaratkaisu lainkaan kiinnostaisi, vaikka kansakunnan elämään ja valtion talouteen sillä on suuri vaikutus. On vain hyväksi, että presidentti on hyvin perillä myös niistä valtakunnan asioista, joihin hänellä ei päätösvaltaa ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset