SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Saatiinko Merkelin ja Putinin tapaamisessa asioita eteenpäin ?

Suomen valtiollinen  YLE  uutisoi nojautuen Reutersin ja AFP:n uutislähteisiin, että Putinin mukaan   Nord Stream 2 on puhtaasti taloudellinen hanke.

Saatiinko Merkelin ja Putinin tapaamisessa asioita eteenpäin ? Ei näytä uutisten mukaan siltä.

Ukrainan kriisistä Putinin mukaan osapuolet ”eivät ole ikävä kyllä edistyneet ollenkaan”.

Ylen uutisten mukaan Putin totesi, että Syyrian pakolaisten kotiinpaluun mahdollistamiseksi olisi tehtävä kaikki mahdollinen. Eikö se sodan osapuolten - ml. Venäjä  itse  - kuulu näyttää esimerkkiä.

Saksan  valtiollinen  ARD uutisoi Merkelin ja Putinin tapaamista otsikolla poliittista pragmatismia.

EU-maita huolestuttaa, alkaako uusi massiivinen pakolaisvirta Syyrian ja Venäjän jatkaessa massiivisia pommituksia vielä jäljellä oleviin vastustajien kohteisiin.

Mutta koko alueella  alkaa uhkakuvat entisestään kasvaa Turkin sisäisen tilanteen huononemisen johdosta. Turkin luottoluokitusta  näytetään pudotettavan luottoluokittajien toimesta roskalainaluokkaan.

Mihin kaikkeen johtaa maailmantaloudessa USA:n nykyisen presidentin äkkipikaiset päätökset. Viime viikolla uutisoitiin pääministeri Medvedevin  kutsuvan USA:n talouspakotteista kauppasodaksi ja Venäjä reaagoi niihin. Kysyä sopii vain, millä tavalla ? Uudet talouspakotteet näyttävät lisäävän Venäjän talouden ahdinkoa, puhui Venäjän johto sitten vaikutuksista oman versionsa.

***

US uutisoi eilen Suomen Pankin vanhemman ekonomisti Petri Mäki-Fräntin varoituksesta, että  Suomen talouden pitkan aikavälin kasvunäkymät ovat   vaimeat. Kirjoitin joku aika sitten blogin, “Seuraavalla hallituksella on edessään myös suuri talouden savotta”. Antti Rinne ja SDP tuntuvat unohtavan Suomen taloudellisen tosiasiallisen tilanteen miljardiluokan vaalilupauksissaan.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mitä sitten Sauli Niinistö voi puhua Sotshissa Ukrainan kriisin
sovittelusta - tuskin mitään.

Merkel ja Niinistö varmaan jo tänään, mutta ennen Niinistön Sotshiin matkustamista keskustelevat keskenään.

----

P.s. Suomalaiset sopulitoimittajat, älkää matkustako Sotshiin kysymään taas kerran Putinilta, että varmaan vastustatte Suomen Nato -jäsenyyttä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä meille on jatkuvasti teroitettu sitä, että viimeinkin valoa näkyy tunnelin päässä. Toki se kuuluu poliittiseen puhuntaan.
Sama koskee sanoja "eteenpäin meno" tai "maaliin saattaminen".

Suomen talouden pitkän aikavälin saavutuksista voi todeta sen, että olemme 10 vuoden korpivaelluksen jälkeen saavuttamassa vuoden 2007 bruttokansantuotteen tason, mutta julkinen velkaantuminen silti jatkuu, vaikka onkin ns. hidastunut vajaaseen pariin miljardiin per vuosi.
Sitä kutsutaan velkaantumisen "taittumiseksi".
---
Jäykkien, joustamattomien rakenteiden ja liian raskaan julkishallinnon taakka on edelleen kannettavanamme. EU:n jäsenenä olemme myös havainneet, ettei unioni ole kyennyt aidosti uudistumaan eikä parantamaan toimivuuttaan ja ratkaisemaan kestävällä tavalla ongelmiaan.

Blogissa niitä onkin lueteltu. Olemmeko hukanneet taas 10 vuotta?
P.S.
Kun Turkin luottoluokitus laskee, liira romahtaa ja talous sakkaa, voi kysyä: "Miten kauan kuluu, kun Turkki ottaa vuoden 2016 EU-sopimuksen ihmisvirran patoamisesta ns. uuteen tarkasteluun?"

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Miten Kiina näkee ja kokee Lähi-idän kriisin sekä Venäjän ja lännen haasteelliset suhteet?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kiina välttää asettumasta minkään osapuolen puolelle.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Näkeekö etuna, että muut keskenään taistelevat ja heikentävät toisiaan?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Vaikea sanoa mitä asiaa Merkel pitää tärkeimpänä ongelma-asioiden listalla. EU:n perustusten horjuessa veikkaan sisäpoliittisia kysymyksiä tärkeämmäksi käsiteltävien asioiden listalla ja talouskysymysten olevan taaempana, koska Putin painottaa talousasiaa.

Turkin tilanne heikkenee länsimaiden näkökulmasta. Venäjä pystyy heikentämään pakolaisongelmaa halutessaan Syyriassa. Kummatkin palvelevat Venäjän etua siinä mielessä, että painostusruuvit kiristyvät. En usko noihin asioihin korjausta tulevan, ellei NS II etene. NS II:n etenemisellä tai etenemättömyydellä oli alunperin tarkoitus painostaa Venäjä Ukrainassa haluttuun tavoitteeseen.

Sen sijaan, että EU olisi käyttänyt tuon mahdollisuuden painostaa, suostuivat itse putkisopimuksen panttivangiksi. Vanhasta sopimuksesta yritetään pitää kiinni ja Ukraina-kysymykseen haetaan edelleen ratkaisua, eikä uskalleta tehdä johtopäätöksiä tilanteesta nykyisten olosuhteiden valossa.

Mikään ei estäisi Venäjän talouspakotteiden tiukentumista tälläkin hetkellä ja Suomelle edetä Nato-kysymyksessä Ukrainan tilanteen ollessa ratkaisematta, mutta ei vaan uskallus riitä EU-päättäjillä toimia arvojensa mukaisesti.

Kysymykseen vastaus: Putin-Merkel-keskustelussa ei edetty minkään asian suhteen. Edelleenkin Venäjä tanssittaa EU-päättäjiä.

Mitä Niinistö kuvittelee Sotshissa aikaan saavansa? Käynee niin, että Niinistö ajattelee saavansa aikaan jotain merkittävää, mutta ymmärtämättään tuonee EU-päättäjille uuden koukun nielaistavaksi, mikä palvelee ainoastaan Venäjän etua.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Mitä Niinistö kuvittelee Sotshissa aikaan saavansa? Käynee niin, että Niinistö ajattelee saavansa aikaan jotain merkittävää, mutta ymmärtämättään tuonee EU-päättäjille uuden koukun nielaistavaksi, mikä palvelee ainoastaan Venäjän etua."
-----

Eipä taida olla ihan noin, eiköhän Suomen etu ole etusijalla. Mutta jos jotakin ajatusta kannattaa sekä USA ja Venäjä, eikö sellaisia asioita kannata edistää esim. arktisen alueen osalta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Minua häiritsee Suomen/Niinistön aktiivisuus. Musta hiili ei ole sellainen kysymys, mikä vaatii presidentillisten (Niinistö/Putin) kokousten ketjua, mikä on jatkunut vuoden 2015 keväästä lähtien. Jotain muutakin on täytynyt olla asialistalla.

Tapaamisista ei ole jäänyt käteen mitään. Vain Venäjä on hyötynyt. USA:n vuoden 2015 alun sotilaallinen paine lopahti, EU:n pakotelinja löystyi, lännen yhtenäisyys on saatu hajalle, Brexit, Venäjä on onnistunut edistämään NS II. Syyria. Turkki. Tilanne on kääntynyt melko pitkälle päinvastaiseksi, kuin oli tarkoitus. Venäjä painostaa. EU on itse ansassa. Missä asiassa Venäjän asema on heikentynyt? Ei missään.

Ihan turhaan puhutaan Venäjän taloudesta, jos pakotteita EU ei halua kiristää USA:n tapaan. Venäjä kestää pakotteita kauemmin kuin unioni jatkuvaa oman tilanteensa vaikeutumista.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kysymys Syyrian jälleenrakentamisesta ja sen maksajasta näyttää nousevan tärkeälle sijalle Venäjän politiikassa. Toisin kuin USA:lla aikanaan Venäjällä ei liene varaa kustantaa pommitustensa jälkien korjaamista.

Eurooppalaisille vihjaillaan nyt suurista pakolaismääristä. Pakolaiset tuskin Assadin Syyriaan mielellään palaisivat, vai eurooppalaiset maan jälleenrakentaisivat turkkilaisten rakennusfirmojen avulla.

Iranilaisten pitäminen pois Golanin kukkuloiden nurkilta riittää ehkä USA:lle ja Israelille, mutta tuskinpa nekään ottavat vastuuta pakolaisten suuresta joukosta.
Sääli Jordaniaa ja Libanonia, joihin kohdistuu suhteellisesti kovin paine.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Niin, että samaan aikaan vihjaillaan uusista pakolaismääristä ja ratkaisusta pakolaisista eroon pääsemiseksi. Kuinka tyhmiä ovat päättäjät, jos tuohon riemuiten tarttuvat ja lyövät kättä päälle Putinin kanssa. Maksaakohan Venäjä Ukrainan jälleenrakentamisen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

EU toimii viisaasti, kun se ei lähde kiristämään ruuvia Venäjän suhteen liian tiukalle, tämä virhe tehtiin ensimmäisen maailmansodan kohdalla, Saksa ajettiin liian ahtaalle ja seuraukset tiedämme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset