SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Perustuslakivaliokunta vaikean tehtävän edessä sote –valiokunnan mietinnöstä

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontui eilen lomatauon jälkeen riitaisena äänestämään työnsä jatkamisesta. Valiokunta jatkaa  sote –lakipaketin mietinnön valmistelua seuraavan kerran 03.09.2018.

****

Eduskunnan perustuslakivaliokunta joutuu vaikean tehtävän eteen antaessaan aikanaan lausunnon    sote –valiokunnan sote –mietinnöstä.  Sosiaali- ja terveysvaliokunnan   mietintö tulee olemaan erimielinen ilmeisesti hallitus vastaan oppositio. Käsittääkseni on  kolme asiakokonaisuutta, joita ainakin perustuslakivaliokunta joutuu selvittämään tulevassa lausunnossaan:

1) Valinnanvapauslakiesityksen EU- notifikaation tarve. Perustuslakivaliokunta  jätti asian selvittämisen sosiaali- ja terveysvaliokunnalle ( ”Valinnanvapausjärjestelmää ei ole syytä ottaa käyttöön, ennen kuin on varmistuttu sen suhteesta EU:n valtiontukisääntelyyn, esimerkiksi niin, että valtioneuvosto notifioi järjestelmän EU:n komissiolle.”)

2) Sote –lakipaketin suhde EU-tietosuoja-asetukseen.  On semmoinen tunne, ettei asiaa ole sisäistetty – ei hallituksessa, muttei  vielä myöskään kaikilta osin koko eduskunnassa

3Maakuntien määrä (18)  – rahoitus – sitten ennen kaikkea  yhdenvertaisuus (vrt maakuntien koko)

*****

On semmoinen tunne, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö helposti - jos ollenkaan  - mene   läpi perustuslakivaliokunnassa.

Kenelle jää sitten Musta-Pekka kortti. Lainaan Google –hakua  pelikortin nimitykseen.

Niin,  ei taida jäädä Musta-Pekka  – ei hallitukselle eikä oppositiolle, jos sote –lakipaketti kaatuu perustuslakivaliokunnassa. Jos lakipaketti kaatuu marraskuussa, pyytääkö pääministeri Sipilä hallituksensa eroa ja esittää tasavallan presidentille ennenaikaisten eduskuntavaalien järjestämistä . Hallituksen kaatuminen ei tosin riitä perusteeksi ennenaikaisiin vaaleihin.

****

Seuraavalla hallituksella on edessään myös suuri talouden savotta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Julkisten laitosten Sotehan olisi ollut helppo toteuttaa, kuntien sairaalat läänitasolle jne,,,ja säästöjä olisi tullut tulevaisuudessa.

Mutta kun siihen kytkettiin(sotkettiin) yksityinen bisnesajattelu niin sittenhän se menee pakka sekaisin, eikä Sotea tule.

Ei tuollainen sekajärjestelmä tule toimimaan, varsinkaan kun siinä samalla vielä koetetaan siirtää kiinteistö-välineomaisuutta jollakin väliyritystoiminnalla veronmaksajien (kunnat-kaupungit-sairaanhoitopiirit) hallusta yksityisille osakeyhtiöille.
(No, tätä on tapahtunut Suomessa viimeiset 30 vuotta, pörssiosakeantien kautta sillai hivuttamalla, että ei se sinänsä ole uusi ilmiö.)

Nyt kuntien toimintaa terveydenhoidon aihealueella työntekijätasolla siirretään yksityisille yrityksille, kuvitellen säästöjä tulevan.
Miten niitä tulee?
Ei muuten kuin palvelua, siis, hoitoa heikentämällä.

Ei ole olemassa ihmelääkettä yksinkertaiseen yhtälöön
työmäärä 1 tunti maksaa saman summan,, jos halutaan euroja vähentää niin työmäärä vähenee,,
mistäköhän se on tullut kuvitelma että joissakin ammateissa voidaa samalla rahalla saada jatkuvasti enemmän,, ainoastaan pörssipelissä se nykyään onnistuu, siis pörssi-keinottelemalla.

Ei Sote-kuvioilla voida työmäärää, siis työtunteja, lisätä samalla rahalla,,

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomi on melkoisella takamatkalla moniin maihin verrattuna tässä valinnanvapaudessa.
https://thl.fi/fi/web/sote-uudistus/valinnanvapaus...

--
P.s. Joku nk. "viisas" esitti tässä kesällä , ettei tarvita sote-uudistusta, lisätään vain 1000 lääkäriä terveyskeskuksiin.
-->laitetaan samantien verot valtion maksettaviksi..:D

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Tuskinpa potilas tai sairas miettii valinnanvapautta vaan haluaa vaan hoidon vaivaansa ja mieluummin oma-lääkäriltä tai oma-hoitajilta jotka tuntee entuudestaan.Kirurgeja nyt ei välttämättä tarvitse tuntea, kunhan leikkaus sujuu hyvin.

Ongelma ei liene valinnanvapauden puute,

vaan,

hoitohenkilöstön puute kun väestö ikääntyy ja vaivat lisääntyy.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #4

Miten hallita jyrkästi nousevia sote -kustannusksia 2020-luvulla , jos julkishallinnon palvelut eivät toimi tai eivät yksin riitä. Julkishallintoa vahvistamalla ja kasvattamalla ei taida olla asian ratkaisu.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa Vastaus kommenttiin #5

:)

Jos työtuntien määrän tarve lisääntyy niin työntekijöitä on lisättävä. Sote kustannukset nousee ja suunta on se (osin jo vallalla) että rahalla saa paljon parempaa palvelua ja hoitoa.

Meillä on hyvä Julkinen sairaalajärjestelmä.
Meillä on hyvä työterveyshoito.
Ja rahalla pääsee yksityiseen.

Mikä nykyisessä järjestelmässä on vikana? tai miten se käyttää rahaa niin huonosti että 2020 kustannusten noustessa se ei enää toimisi?

Nykysysteemi paranee jo sillä että lääkäreiltä kielletään kaksoisroolit jotka sotkee sekä julkista että yksityisen järjestelmän kehittämistä.

Mikä on nykyjärjestelmän todellinen ongelma?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pääminsteri Sipilä on askaroinut sote-nuijan
https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180821220115...

IL:n mukaan Sipilä kertoi mitoittaneensa nuijan siten, että se mahtuu kaikkien eri valiokunnissa istuvien keskustalaisten käsiin.

....tuota noin - entäs muut , kun tarvittaisiin enemmistö.

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Aivan yleisesti on todettu - että uusi SOTE on kalliimpi kuin nykymeno?
Missä ongelmaa kun kaikki on jo valmiiksi tapetilla...
Martti Luther heitti Pirua mustepullolla - siis seinään - ja niin on menossa suunniteltu sotekin monella suulla.
Puhukoon 'seinät' puolestaan?

Muisto Keijo Kullervo

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset