Perustuslakivaliokunta vaikean tehtävän edessä sote –valiokunnan mietinnöstä

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontui eilen lomatauon jälkeen riitaisena äänestämään työnsä jatkamisesta. Valiokunta jatkaa  sote –lakipaketin mietinnön valmistelua seuraavan kerran 03.09.2018.

****

Eduskunnan perustuslakivaliokunta joutuu vaikean tehtävän eteen antaessaan aikanaan lausunnon    sote –valiokunnan sote –mietinnöstä.  Sosiaali- ja terveysvaliokunnan   mietintö tulee olemaan erimielinen ilmeisesti hallitus vastaan oppositio. Käsittääkseni on  kolme asiakokonaisuutta, joita ainakin perustuslakivaliokunta joutuu selvittämään tulevassa lausunnossaan:

1) Valinnanvapauslakiesityksen EU- notifikaation tarve. Perustuslakivaliokunta  jätti asian selvittämisen sosiaali- ja terveysvaliokunnalle ( ”Valinnanvapausjärjestelmää ei ole syytä ottaa käyttöön, ennen kuin on varmistuttu sen suhteesta EU:n valtiontukisääntelyyn, esimerkiksi niin, että valtioneuvosto notifioi järjestelmän EU:n komissiolle.”)

2) Sote –lakipaketin suhde EU-tietosuoja-asetukseen.  On semmoinen tunne, ettei asiaa ole sisäistetty – ei hallituksessa, muttei  vielä myöskään kaikilta osin koko eduskunnassa

3Maakuntien määrä (18)  – rahoitus – sitten ennen kaikkea  yhdenvertaisuus (vrt maakuntien koko)

*****

On semmoinen tunne, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö helposti – jos ollenkaan  – mene   läpi perustuslakivaliokunnassa.

Kenelle jää sitten Musta-Pekka kortti. Lainaan Google –hakua  pelikortin nimitykseen.

Niin,  ei taida jäädä Musta-Pekka  – ei hallitukselle eikä oppositiolle, jos sote –lakipaketti kaatuu perustuslakivaliokunnassa. Jos lakipaketti kaatuu marraskuussa, pyytääkö pääministeri Sipilä hallituksensa eroa ja esittää tasavallan presidentille ennenaikaisten eduskuntavaalien järjestämistä . Hallituksen kaatuminen ei tosin riitä perusteeksi ennenaikaisiin vaaleihin.

****

Seuraavalla hallituksella on edessään myös suuri talouden savotta

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu