SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Sote -lakipaketti kaatumassa seuraavan hallituksen niskaan

Toinen iltapäivälehti uutisoi eilen sote -lakipaketin uudesta aikataulujuoksutuksesta  eduskunnassa.

Ministeriön sivulla  aikataulu   ei ole noin tarkka kuin tuo “salainen” iltapäivälehden uutisessa esiintuotu aikataulu.

Tuon uutisen mukaan hallituksen aikatauluvastine ei ole “julkinen”.

Kyllä tässä nyt  alkaa olla viimeistään selvää aikataulun pettäminen, ellei ilmaannu sitten viime hetken  hallitus- ja oppositiorajojen yhteistyöhalukkuutta (maaliskuu 2014 ). Eikä sekään enää taida riittää.

Sote -lakipaketti ei kaadu yksin hallituksen niskaan, vaan sen löytää edestään myös hallitukseen niin niin kovasti hinkuvat vihervasemmistopuolueet (SDP, Vihr, Vas). Tosin vielä on ennenaikaista pitää varmana seuraavan hallituksen koostumusta. Hallitusneuvotteluissa joutuu moni puolue luopumaan vaalilupauksistaan, kun pöytään isketään Suomen talouden eteen kaatuvat tosiasiat. Seuraavalla hallituksella on edessään myös suuri talouden savotta.

Vaalilupauksissa uusin muoto on niiden ulkoistaminen (joukkoistaminen)  eli annetaan lupaukset porukan ratkaistavaksi (lue Jungnerin blogi). Eli ei oteta vastuuta itse. Tuo on populismin uusi piirre tulevissa vaaleissa.

Pääministeri Sipilä sanoi vielä maaliskuussa, että hallitus kaatuu  ellei sote -lakipaketti mene läpi. Nyt näyttää, ettei eduskunnan tarvitse edes äänestää sote -lakipaketin läpimenosta. Lakipaketti on kaatumassa jo ennen suuren salin äänestystä.

Mielenkiintoista on, että esittääkö pääministeri Sipilä perustuslain perusteella tasavallan presidentille  ennenaikaisten vaalien järjestämistä. Hallituksen kaatuminen ei tosin riitä perusteeksi ennenaikaisiin vaaleihin.

****

Perustuslakivaliokunta vaikean tehtävän edessä sote –valiokunnan mietinnöstä

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Kyllä sote-lakipaketti kaatuu yksin hallituksen niskaan, sillä eihän sitä mikään muu puolue ole kannattanut. Se, että asia tulee uudelle hallitukselle on sen kannalta vain positiivista. Eihän hallitukseen mennä paistattelemaan vaan tkemään töitä. Toisekseen sote-uudistuksessa ei kyse ole mistään valtavasta mullistuksesta, koska se voidaan ja kannattaa tehdä kertaluokkaa hallituksen mallia pienemmin askelin. Parempien piirteiden rakentaminen vanhan hyvän päälle käy helpommin kuin koko järjestelmän mullistaminen - ainakin jos on kyse järjestelmän toiminnallisuudesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Seuraava hallitus aloittaa sitten taas viiden alueen politiikasta ja 18 maakuntaa unohdetaan, jos kokoomuslaiset puheet pitävät paikkaansa, että jos ei sotea ei maakuntia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

A Stubb marraskuussa 2015 ei ollut lainkaan vahvuusalueellaan neuvotellessaan kepun kanssa sotesta.

P.s. Mitä mieltä olet näitten Harkimojen ja Jungnerin julistuksessta joukkoistaa päätöksenteko.
-->Valta ao. herroille vastuu joukoille.

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen

Siis aloitamme jälleen kerran nollasta ? Viime hallituskaudella sote-vastuu oli demareilla. Mitään ei saatu aikaan. Joten ei lupaa hyvää, jos demarit voittavat vaalit. Täytyy ihmetellä, miten päätöksentekokyvyttömiä ovat politiikkomme.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Maaaliskuussa 2014 kaikki eduskuntapuolueet sopivat viidestä sote-alueesta.
Siitä olisi pitänyt nykyisen hallituksen jatkaa ja tehdä perustuslain edellyttämät viilaukset (mm. sote -alueen vaalit).

Kuka kehui vuonna 2014, että Suomi tarvitsi sote -sovun ?

Vastaus:
https://www.juhasipila.fi/blogi/2014/03/28/108

P.s. Kuka maakunnan satraappi vastusti?
Vastaus:
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/pekkarinen-sote-e...

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

On edelleen olemassa tämä Kari Välimäen yksinkertainen ratkaisu, jonka Osmo Soininvaara hiljattain kopioi: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005605115.html...

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Sote-asiassa ei ole kyse päätöksentekokyvyttömyydestä vaan siitä, ettei asiaa ole valmisteltu kunnolla. Näin ollen ei ole myöskään edellytyksiä päättää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hallituksen kaatumista syksyllä ennakoitiin sisäpiireissä jo viime keväänä. Hallitus voisi kaatua ja jatkaa toimitusministeristönä vaaleihin asti, jolloin sinisetkin voisivat käydä vaalikampanjaa hillotolpat turvanaan. Mitään vastuuta ei kuitenkaan tarvitsisi ottaa maan johtamisesta, mikä tietysti vaikuttaisi piristävästi kaikkien puolueiden vaalikampanjointiin. Saapa nähdä miten käy.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mäntyniemen isäntä lukee tarkkaaan perustuslakia, että voi olla noin.
-----

On syytä palauttaa mieliin riittääkö hallituksen kaatuminen perusteeksi ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin. Monet valtiosääntösiantuntijat ovat sitä mieltä, ettei perustuslain 26 §:n tarkoittamat perusteet täyty ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin. Hallituksen esityksen yksityiskohtaisissa perusteluissa (HE 1/1998) todetaan tältä osin:

”Ennenaikaisten vaalien määräämismahdollisuus on tarkoitettu erittäin poikkeuksellisia tilanteita varten. Hyväksyessään vuoden 1990 valtiopäivillä asianomaisen hallitusmuodon muutosehdotuksen jätettäväksi lepäämään eduskunta hyväksyi seuraavan perustelulausuman: "Eduskunta edellyttää, että eduskunnan hajottamista koskevan asian esille ottamisen aiheena saattaa olla vain pitkäaikainen, lähinnä poliittisen hallituksen muodostamisvaikeutena ilmenevä parlamentaarinen kriisi tai muunlaisesta syystä eduskunnan toimintakykyyn tai kokoonpanoon kohdistuva kiistaton epäluulo ja yleensä myös oletus siitä, että eduskunnassa pidetään hajotusta laajasti aiheellisena. Sen sijaan valtioneuvoston omat sisäiset tai ulkoiset toimintavaikeudet eivät lähtökohtaisesti saa johtaa eduskunnan hajotukseen. Eduskunta edellyttää, että edellä mainitun kaltaista hallituskriisiä tai eduskunnan ja hallituksen välistä kiistaa ei pyritä ratkaisemaan eduskunta hajottamalla tai tällä uhkaamalla.”

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Kuka sanoo että nykyistä SOTE on seuravan hallituksen pakko edes käsitellä. Sen voi heittää roskikseen taas yhtenä keskustan kalliina tunarointina. Narsistisesti tarkoituksenhakuiset lait on kumminkin jokainen muutettava, joten puhtaalta pöydältä.

JA rahaa meillä on kun laitetaan sijoittaja ja eliitti verolle ja maksamaan vastuunsa, sekä poistetaan turhat yritystuet, tukimuotoiset kulut ja veronkierto. Laarissa on sen jälkeen yli 20mrd korjata koulutus ja terveydenhuolto jotka porvarit ovat ryssineet. Ja tiet-.. MAinetta su muuta ei enää voi korjata. Sen tuhosi Sipilä mm meidät tunnettiin rauhan maana, nutta ensitöikseen Sipilä salli aseviennin epämaääräisin maihin. Kyllähän talous voi nousta ja nousisi lisää jos veljeilisimme vaikka mafian kanssa. Tämän hallituksen turh leveillä budjeteillaan. Säästyyhän siinä kun pysäytetään maa Kenia tasolle ja tehdään kaikki moraalittomuudet. Armahdetaan vielä' kaverit verorikoksista.

Porvareiden 15 vuoden keinot eivät kestä päivänvaloa. Mm viljan varmuusvarastoja ei haluata avata. Ilmi tuli, että varmuusvarastoja onkin enää vain puoleksi vuodeksi vuoden sijaan ja katainen jakoi loppurahat tukiaisina kavereilleen. Mitä lie kuvitteli kansan syövän lopput vuodesta, kataisen kavereita? Tämä kuvastaa kumminkin, että joka paikasta on kupattu ja velat vedetty tappiin. Kiitos siitä idioottien masokistiäänestäjien.

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen

Onneksi Sinulla ei ole päätösvaltaa missään. Noin vilkkaalla mielikuvituksella varustettuna suosittelen satukirjojen pariin, muittenkin kuin Marxin ja Engelsin, pariin siirtymisrä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Jos on vähääkään seurannut historian kulkua yhteiskunnan taloudellisten lamojen osalta, niin ei tarvitse olla kaksinenkaan tietäjä, jos ennustaa tulevan laman kurittavan kansaa ihan lähivuosina. Ehkä jo seuraavan eduskunnan ja hallituksen istuntokaudella? Kenenköhän talouksia silloin yritetään pääsääntöisesti auttaa? Köyhien, keskituloisten vai rikkaiden?
Vai kalliiksi tuleva sote- ja maakuntauudistusko olisi tärkein ja eniten avun tarpeessa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Seuraavalla hallituksella on edessään myös suuri talouden savotta

Tämän kaavion joutuu vaalien jälkeinen hallitus päivittämään ensi töikseen,
https://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1407704/...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

On oikein, että lantaoikeiston surulliset hankkeet vesittyvät. Toivottavasti tulevan hallituksen miehitys palvelee Kansaa ihan oikeasti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Lantaoikeisto", kysyn mitkä perusteet tuolla sanalla on kansatieteellisesti.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansatiede_Suomessa

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Vietin lapsuuteni kesät Savossa, umpimaalaisliitolaisessa ympäristössä. Vähän väliä jalka oli lehmänpaskassa, niitä ei korjattu.

Lantaoikeisto jättää surullisen perinnön tulevalle hallitukselle. Monta miinaa on jätetty räjähtäväksi. Sote on suurin, eikä opiskeluista leikatut varat ole pienin.

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen Vastaus kommenttiin #14

Pitää vähän katsoa, mihin astuu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #14

Eero Pyykkölä

Olen maatalon kasvatti samoilta seuduilta niin ikään umpikepulaisesta kylästä. Minusta ei tullut kepulaista, mutta maatalon töitä opin arvostamaan ja arvostan edelleen.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Hyvä vaan, että saadaan vaalit väliin. Äänestäjien on oltava tarkkoina, kuten aina ja myös jäklivalvonnan on pelattava. Äänestäminen on ainoa meille suotu mahdollisuus vaikuttaa valtakunnan asioihin ellei ole halua tai pääsyä aktiivipolitiikoksi järjestelmän sisäpiireihin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Stubin olisi pitänyt katsoa Sipilän "bluffi" eikä antaa periksi kepun ikiaikaiselle unelmalle, maakuntauudistukselle, joka vain kasvattaa byrokratiaa ja syö veromarkkoja hamaan tulevaisuuteen, mikäli se toteutuu nyt suunnitellussa muodossa. Suomeen ei ole koskaan perustettu yhtäkään hallintohimmeliä joka ei olisi kasvattanut julkista sektoria.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko SDP myös paniikissa, jos joutuukin vastuuseen ?

PJ A Rinne tänään:
"maakunnissa tehtävää työtä olisi syytä jatkaa, vaikka hallituksen sote-malli kaatuisikin".

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kaikki eduskunnan puoluejohtajat olivat koolla tänään soten -johdosta.

Palaveriin osallistuivat myös pääministeri Juha Sipilä sekä valtiovarainministeri Petteri Orpo.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180827220116...

Voiko löytyä vielä yllättävän sopu hallituksen ja opposition kesken ?

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen

Tuli vaan mieleen, että monenko seuraavan hallituksen niskaan tuo sotepaketti on kaatunut jo aikaisemmin ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset