SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Seuraavaa pääministeripuoluetta eikä hallituspohjaa vielä ole ratkaistu

  • YLE 06.09.2018
    YLE 06.09.2018

 

YLEn tuoreen  puolueiden kannatusmittauksen mukaan kolmen suurimman puolueet kannatuserot ovat supistuneet 2,5 prosenttiyksikköön.

Kolmen kärki:

1) SDP 20,3 %  2) Kokoomus  19,0 %  3) Keskusta 17.8 %

Merkittävimmät muutokset YLEn kuukauden takaiseen mittaukseen ovat sekä SDP:n että vihreitten kannatuksen lasku. Molemmilla puolueilla on puolueen puheenjohtajan aseema ja esiintyminen ehkä kriittisin tekijä vaalimenestykselle.

Seuraavaa pääministeripuoluetta eikä hallituspohjaa  ole suinkaan vielä ratkaistu.  Kokoomus ja Keskusta  ovat tiivistäneet yhteistyötään, eikä poissuljettu ole seuraavan hallituksen muodostaminen näitten puolueiden pohjalle. Tällä hetkellä eduskunnan vihervasemmisto on polttanut siltoja Kokoomukseen ja Keskustaan.

Yhteenveto eri tutkimuslaitosten mittaustuloksista

****

P.s. Ruotsin ensi sunnuntaina pidettävät valtiopäivävaalit ovat suuren mielenkiinnon kohteena. (Ruotsin puolueiden kannatusmittauksia).  Ennusteissa on suurta hajontaa etenkin Ruotsidemokraattien osalta. Vaalien suurimmat menetykset olisivat  kokemassa Sosialidemokraatit, joiden kannatus voi heikentyä jopa 6-8 %-yksikköä. Myös Ruotsin Maltillinen kokoomus olisi menettämässä kannatustaan 2-5  %-yksikköä. Ruotsidemokraatit ovat ennusteiden mukaan saamassa suurvoiton-, jopa 8-12 %-yksikköä edellisiin vaaaleihin verrattuna (Vuoden 2014 vaalit).

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

" Kokoomus ja Keskusta ovat tiivistäneet yhteistyötään, eikä poissuljettu ole seuraavan hallituksen muodostaminen näitten puolueiden pohjalle."

Itse olen myös miettinyt tätä vaihtoehtoa ja uskoisin että näin tulee olemaan. Jahka vaalityö ja väittelyt pääsevät täydellä teholla käyntiin, uskoisin Keskustan ja Kokoomuksen vievän ne kotiinpäin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sääntelyn purkamisessa on tehty aika paljon nykyisen hallituksen toimesta.

https://www.verkkouutiset.fi/kokoomus-ylpeilee-lis...

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"– Perussuomalaisten kannatuksen nousu tulee tausta-aineiston mukaan miehistä, alle 25-vuotiaista"

Tästä tuli mieleen Gen-Z, eli kyseessä on z-sukupolven ensimmäiset edustajat.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Köyhät kyykkyyn -hallitus on kurittanut kaikkein heikommassa asemassa olevia kuten eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita ja ennen kaikkea sairaita.

Sipilä on ajanut itse asiassa Orpon ohi oikealta.

Nyt tarvitaan Perussuomalaista muutosta politiikkaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Köyhät kyykkyyn -hallitus on kurittanut kaikkein heikommassa asemassa olevia kuten eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita ja ennen kaikkea sairaita."

Lause on kuin toistoa kommunistien vaalilauseista 0....50 vuoden takaa. Muistanko minä väärin, että hallitusohjelma oli aikoinaan perussuomalaistenkin sopima ja olisi sopinut vielä 2017 vallanvaihdon jälkeenkin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Minä kyllä muistan Sipilän ja Orpon todenneen kesällä 2017 Perussuomalaisten arvopohjan olevan eri kuin Kokoomuksella ja Keskustalla. Siksi PS jätettiin pois hallituksesta.

Nyt tarvitaankin juuri PS:n arvopohjaa uuteen hallitukseen eli oikeudenmukaisuutta, inhimillisyyttä, rehellisyyttä ja tasa-arvoa. Nämä ovat 3.9 Lahden PS:n puolueneuvoston kokouksen periaateohjelmasta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Kun perussuomalaisuudesta otetaan pakolaisvastaisuus pois, ei jää mitään jäljelle. Mitä on perussuomalainen oikeudenmukaisuus, inhimillisyys tai tasa-arvoisuus pakolaisuutta kohti?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #7

Ennen puheita ja vakuutteluja kannattaa tutustua päivittyviin perussuomalaisten ohjelmiin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Outi periaateohjelmia voidaan kirjoittaa hyllymetreittäin, mutta teot ja esitykset puhuvat paljon enemmän kuin lukemattomat tekstit periaateohjelmissa.

On uskovaisia jotka eivät ole koskaan Raamattua lukeneet ja on perussuomalaisia jotka eivät ole koskaan puolueensa periaateohjelmaa lukenut, varsinkin kun se päivittyy vasta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #10

Kuitenkin pystyt noin vain määrittelemään, mitkä asiat ovat perussuomalaisille tärkeitä? Juu, lööpeistä niitä ehdottomasti kandee lukee...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #11

Niin tai teidän puheenjohtajan puheista, avauksista ja päivityksistä.

Ei kannata pelätä sitä, että yksi asia on ylitse muiden, se . on teidän valintanne ja se pitää teidät mukana kuvioissa, ei teit äänestetä minkään muun takia kuin maahanmuuton vastustamisen takia.

Perussuomalaiset on oikeistokonservatiivinen puolue, ei persuilla ole mitään asiaa köyhän, tai työläisen asian ajamiseen.

Puolueohjelmat ovat sellaisia kaikille sopivia kivoja tekstejä, todellisuuden kanssa niillä ei ole mitään tekemistä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Ethän pysty itsekään vastaamaan mitään muuta kuin puolustautumaan vanhaa tietoa vastaan. Kerro joku esimerkki mitä perussuomalaisuus on muuta kuin kertomani.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #10

Jaahas Alsokin aloittanut uuden harrastuksen... limboamisen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #9

Vakuuta minut Outi-hyvä: Kerro millaisena esittäytyy perussuomalaisten oikeudenmukaisuus, inhimillisyys ja tasa-arvoisuus turvapaikan saanutta kohtaan?

Entäpä sellaista hakenutta? Tai työn perässä Suomeen tullutta?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #7

Niin, kun perussuomalaiset ovat lakanneet puhumasta julkisuudessa Fixitistä. Liekkö syynä se, että brittien Brexit , jonka masinoivat Nigel Farage ja Boris Johnson, ei ole mennyt Iso-Britannian kannalta ihan "putkeen". Mutta ovathan persut kyllä keksineet Fixitille kiertoilmaisun: "etäisyyden ottaminen EU:hun" ja siihen liittyen jatkossa ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä kauppapolitiika hoitamisen "fiksulla politiikalla", mitä se sitten lieneekin. Olisiko se "fiksu politiikka" sukua YYA-ajan politiikalle ? No siitähän ainakin itänaapurin nykyhallinto kovasti tykkäisi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #49

Tuoreen kyselyn mukaan brittien asenne Brexitiin on muuttunut.

In total, 59 per cent of voters would vote to remain in the bloc, while 41 percent would opt to leave, the survey published as part of an academic led report by research bodies NatCen and the UK in a Changing Europe.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/bre...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #6

Nytkö Nahkamäkikin jo myöntää, että Perussuomalaisten puolue muuttui arvoiltaan kesällä 2017?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #6

Mutta vastavalittu puheenjohtaja Halla-aho sanoi että perussuomalaiset tukisivat edelleen hallitusohjelman kesäkuussa 2017.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Juuri noin. Hallitusohjelma on edelleen sama, jonka persut olivat hyväksymässä 2015 vaalien jälkeen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #16

Ohjelma on sama vain paperilla. Totuus ja teot onkin toinen juttu.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #16

Perussuomalaiset jätettiin pois hallituksesta ja Soini takinkääntöineen sinne hyväksyttiin. Perussuomalaiset tekevät nyt politiikkaa, jossa sukupolvet ylittävänä tavoitteena on kestävä kehitys kaikilla hyvinvoinnin mittareilla tarkasteltuna. Suomi tulee jättää uusille sukupolville sosiaalisesti, taloudellisesti, sivistyksellisesti ja ekologisesti sekä moraaliselta tasoltaan paremmassa kunnossa kuin se on tänä päivänä. Gallupin 9,4% ei voi väärässä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #27

Jarmo joo ja lisätään vielä. Halla-Aho kävi Sipilän juttusilla kesäkuussaa 2017. Toiveena oli, että hallitusohjelmasta pidetään kiinni. Orpon ja Sipilän mielestä vaatimus oli kohtuuton. Kuka sitä nyt sovituista......kiinni pitäisi.

Vaikea sanoa, ehkä maakunta/vapaavalinta diili oli jo näköpiirissä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #31

Brusi,
hallitusohjelman kirjauksesta oli erilainen tulkinta myös perussuomalaisten piirissä. Nykyisen Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kansanedustajat allekirjoittivat uhkavaatimuksen hallitusohjelman tiukemmasta tulkinnasta maaliskuussa 2017.

On toki totta, että sanamuodon isänä pidetty Jussi Halla-aho on uskonut sanamuodon tiukempaan tulkintaan. Hallitusohjelmaneuvotteluissa on käyty hallituskumppaneiden kanssa tarkalla tasolla, miten kirjausta tullaan käsittelemään.

Ministereiden osalta sopimus on ollut selvä ja hallitusohjelmaa noudatettiin myös perussuomalaisten mukaan kesäkuuhun 2017 saakka. Sen jälkeen yhdessä sovittua tulkintaa olisi muutettu. Tähän muut hallituspuolueet eivät ole suostuneet. Eivätkä tietenkään siihenkään, että Laura Huhtasaaresta oltiin tekemässä ulkoministeriä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #32

Aika liki ollaan mielipiteidemme kanssa. Hallitusohjelman perkaaminen oli yksi syy miksi PerusSuomalaisten puoluekokous äänesti ja vaihtoi johtoa. Eli sama asia, katsottuna vain toisesta vinkkelistä.

Huhtasaaren ulkoministerin pestiin en osaa kantaa ottaa.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No seuraava hallitus voi olla sdp ja kokoomus runkona ehkä

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Todennäköisesti näin, jollei Sipilä yhtäkkiä saa puoluettaan lentoon.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ruotsin ensi sunnuntain vaalit nostin mukaan blogiini, koska heijastukset Suomeen ovat ainakin välilliset.

Blokkien kannatukset eivät välttämättä ratkaise Ruotsin seuraavaa pääministeripuoluetta.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Näitä heijastuksia ei tarvitse odottaa sunnuntaihjin asti, ne ovat vaikuttaneet jo kauan (ruotsindemokraattien tuleva voitto ja sen syy). Tästä kaikesta on parhaana osoituksena Sipilän viimepäivien puheet maahamuuttajista elitasopakolaisina. Jo tätä ennen on turvapaikansaantiehtoja kiristetty.

On ne ruotsindemokraatit vaan vaikutusvaltaista porukkaa kun juoksuttavat jo suomen pääministeriä, eivätkä edes hallitukseen pääse.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Lontoolaisittain katsottuna konservatiivit 55,6 % ja vihervasemmisto 42 % jos siitä ennustaisi niin hallitus voi muodostua kokonaan konservatiivisesta puolesta. Tai kuten Seppo-Juha sanoo Kok ja Keskustan runkoon koottuna.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vihreiden kannatuksesta voineen sanoa: "Ei siinä sen kummempaa..."

Itseäni kehuakseni viittaan tässä vielä madonlukuihini, joiden jälkeen Vihreiden alamäki alkoi:
http://rjaaskel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244507-vi...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomeen on tulossa sinipunavihreä hallitus, jonka politiikan me kaikki arvaamme etukäteen. Sipilän hallituksen myönteiset saavutukset tuhotaan nopeasti...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eihän vihervasemmistolle ole tulossa enemmistöä ennusteiden mukaan ?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kepu ja Kokoomus eivät tule saamaan enemmistöä RKP:n ja KD:n kanssa.

Myös enemmistö Vihreiden kanssa on vaikea saavuttaa.

Arvo Pohja on PS:n tiellä Kepun ja Kokoomuksen hallitukseen. Siniset voi lähes unohtaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Merkittävimmät muutokset YLEn kuukauden takaiseen mittaukseen ovat sekä SDP:n että vihreitten kannatuksen lasku."

Pidät merkittävimpinä SDP:n 0,9%:n ja Vihreiden 1,0%:n kannatuksen laskua edelliseen mittaukseen. Tiukkaa peliä merkittävyyden kanssa, kun Kokoomuksen 0,8 %:n kannatuksen lasku ei näytäkään merkittävältä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Joko nyt myönnät Kaitsu, että olen ollut oikeassa vihreitten suhteen (kannatukseen vaikuttaa Touko Aalto)? http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260310...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

En usko edelleenkään Touko Aallon paidattomuuden vaikuttaneen kannatukseen.

Tuon lentokone-episodin vaikutus saattaa toki vaikuttaa. Yle on kuitenkin mitannut tasaisesti laskevaa kannatusta maaliskuusta lähtien, joten noiden yksittäisten tapahtumien vaikutusta on vaikea arvioida.

Touko Aalto varmasti vaikuttaa kannatuslukemiin. Sitä en ole väittänyt missään vaiheessa. Aalto ei ole läheskään yhtä karismaattinen ja kultivoitunut persoona kuin edeltäjänsä, populistien kuninkaana pitämäni Ville Niinistö. Emma Kari olisi toki ollut vakuuttavampi valinta Vihreiden johtajaksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #33

Kaikki hölmöily vaikuttaa ja eiköhän sen ymmärrä jo Aalto itsekin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kokoomus näyttää myös mollivoittoiselta toki virsemarginaalin rajoissa. Nämä rosentit tulevat elämään, ennen kuin viimeisen ennusteen aika tulee.

Silti onhan näistäkin luvuista mukava ennustella. Multa-puna-musta lienee mahdottomuus. Kokoomus ja Keskusta voi olla kinkkinen sillä mennään jo nyt ja suosio on mitä on. SDP Kokoomus tuskin. SDP sekä Keskusta ja Kokoomus jäähylle on täysin mahdollinen.....

Vm onkin mielenkiintoinen. Parempi mennä kuukausi kerrallaan ja katsoa miten PerusSuomalaisten käyrä nousee. 0,5-1 rosenttia kuukaudessa on luku, joka laittaa muut hikoilemaan. Tämä on tapahtunut aiemminkin ja voi tapahtua nytkin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Ruotsin vaalien jälkeen PS:n nousu voi olla 5%-yksikköäkin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kannattaa nyt persussuomalaisenkin verrata vaalituloksia menneiltä ajoilta, ei Ruotsin vaalit ole koskaan vaikuttaneet suomalaisten puolueiden kannatukseen.

Voihan sitä tietysti toivoa, kun oma puolue vaan kyntää, niin jostainhan se ilo on revittävä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

:D

Saako PS Ruotsidemokraateilta ylijäämä ääniä vai siirretäänkö sieltä ruotsidemokraattien saamatta jäävät äänet Suomeen?

Ruotsia ja Suomea erottaa valtioiden välinen raja. Vaikka yhteispohjoismainen natsiliike hääriikin molempien puolueiden taustalla, en usko Ruotsin vaalien vaikuttavan Suomeen.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #35

Stalinisteiltako punavihreät äänet saavat ja Putin mielisiltä... kannattaisi jo natsittelu lopettaa ihan aikuisen oikeasti.

Maahanmuuttopolitiikkaa yhdistää ruotsindemokraatteja PS:ää.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #41

"kannattaisi jo natsittelu lopettaa ihan aikuisen oikeasti."

Eikö PVL:ää saa kutsua natsiliikkeeksi? Miksei saisi?
Itse tuntuvat ylpeilevän asialla:
https://www.vastarinta.com/

Et edelleenkään kertonut, miten ne Ruotsissa annetut äänet tänne Suomeen kulkeutuvat.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

No katsotaan, tuleeko vaalit jo etuajassa, jos ja kun Sipilä joutuu pyytämään eroa (jos pitää lupauksensa) soten kaatumisen johdosta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuossakin tapauksessa jatkanee toimitushallituksena aina siihen saakka kunnes vaaleilla valitut puolueet ovat hallitusneuvotteluissa päässeet edes muodostamaan hallituksen.
Taitaa ottaa koville, kun ottaa huomioon aiemmat kunkin puolueen puheet talouspolitiikan periaatteiden yhteensovittamisesta. Toki politiikka on jonkinlaista peliä, joissa tietyissä tilanteissa voi tapahtua ihmeitä, kuten esim. Kataisen aikana hallitusta koostaessa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jos kansalaiset äänestävät demareita, keskustaa ja kokoomusta seuraavissa ek-vaaleissa, voidaan sanoa propagandan toimivan erittäin tehokkaasti. Näistä puolueista jokainen on vuorostaan yrittänyt hoitaa maamme asioita kuntoon jo vuosikymmeniä ja pahempaan suuntaan ollaan vain menty. Joten miksi ne nyt onnistuisivat, siinä mihin on annettu mahdollisuus jo vuosikymmeniä?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niimpä, siellä on ihan kaikki eduskuntapuolueet olleet hallituksessa, siis ihan kaikki.

Niitä puolueita kuitenkin on äänestettävä, jotka ovat puoluerekisterissä, ja kansa valitsee.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Voi myös äänestää puolueiden ulkopuolisia sitoutumattomia ehdokkaita. Voi myös jättää äänestämättä ja näin ilmoittaa, ettei hyväksy nykyistä järjestelmää. Onhan jo edellisissä vaaleissa nukkuvat olleet suurin äänestäjäryhmä, kun 30% jättää äänestämättä. Jos luku saadaan yli 50%, ei voida enää puhua demokratiasta. Jo nyt kun 30% jättää äänestämättä, eikä näin anna mandaattia nykyiselle järjestelmälle, on järjestelmä pahassa kriisissä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

En menisi noin varmasti ennustamaan vaalien tulosta kuin meppi L Jaakonsaari tässä tekee. Kannattaako Suomen valtiojohto muuten A Stubbia ?

https://twitter.com/ljaakonsaari/status/1037622550...

---
P.s. A Stubb näyttää olevan liikkeellä ja EPP:n kokous
marraskuussa Helsingissä tulee olemaan A Stubbin esiintymistä
ainakin viidellä kielellä.
https://twitter.com/alexstubb/status/1037611207757...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Vaikuttanevatko jatkuvat mielipidemittaukset ihmisten äänestyskäyttäytymiseen?

Itse aion äänestää valitsemaani puoluetta ennusteista riippumatta. Vaihtoehdot siinä kyllä ovat käyneet vähiin.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kun pääministerin pitää vastata Suomen EU-suhteista, niin hieman mietityttää demareiden nykyisen ay-taustaisen puheenjohtajan sopivuus edustamaan Suomea Brysselin käytävillä Eurooppa-neuvostossa muiden EU-valtioiden päämiesten joukossa. Kun en ole Rinteen kovinkaan kuullut ottavan kantaa EU-asioihin, puhumattakaan ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta.

Tokihan Rinne voi konsultoida ja saada opastusta puolueensa ulkopoliittiselta konkarilta ja pasifistilta Erkki Tuomiojalta ja miksei myöskin samanmieliseltä kahden kauden presidentiltä Tarja Haloselta.

Jos Rinne näiden ohjauksen omaksuu, niin se on varmaa, että Suomen EU:n ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka jää polkemaan paikalleen siihen perinteiseen "Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventäminen" -kuoppaan.

Tällä fraseologiaksi muodustuneella käsitteellähän ei ole mitään tekemistä Suomen kriisiajan turvallisuustakuiden kanssa. Ruotsissahan jo usean hallituksen ja opposition suunnasta on selkeästi ilmoitettu, että Ruotsi ei tule sitoutumaan kahden väliseen sotilasliittoon Suomen kanssa. Ja silti meillä jaksetaan asiaa hokea.

Syykin lienee selvä: Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyöstä ja sen syventämisestä puhumisella halutaan jarruttaa toisaalta Suomen Nato-vaihtoehdon aktivoimista sekä EU:n puolustusyhteistyön konkreettista käynnistämistä.

Kaikki edellämainittu lienee myös hyvin tiedossa itänaapurimme nykyhallinnolla.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Näyyttää siltä, ettei kumpikaan "pääkoaliatio" saa yli 50 % paikoista. Porvarit ilman Persuja 47 % ja vihervasemmisto 42 %. Joten enemmistöhallitukseen tarvitaan jonkun puoleen loikkausta koalitiosta toiseen. Todennäköisimmät vaihtoehdot tähän on vihervasemmisto+Kepu tai porvarit+Vihreät. Jos Kepu ottaa takkiin vuoden 2011 malliin, ja ilmoittaa vaalien jälkeen menevänsä oppositioon, niin kumpikin näistä hallitusskenaariosta jää totetumatta. Silloin Rinteen ja Orvon pitäisi mahtua samaan hallitukseen. Mahtaako onnistua? Vai aletaanko sittenkin leikkiä Persujen kanssa? Toisaalta Demarit ja kokoomus saattavat saada yhtä monta edustajaa. Kenen johdolla silloin hallitusneuvottelut aloitetaan?

Tulisiko sittenkin vähemmistöhallitus ensimmäisen kerran yli 40 vuoteen? Se voisi tehdä poliittiselle keskustelukulttuurille ihan hyvää.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Palkansaajan ei mielestäni kannata koskaan äänestää Keskustaa. Keskustan politiikka kurittaa kaikkein eniten juuri palkansaajia. Päällimmäiset edunsaajat ovat aina maanomistajat. Tämän jälkeen sellaiset edut jotka hyödyttävät muita ihmisiä mutta myös näitä maanomistajia. Näin lyhykäisesti sanottuna.

Miettikääpä, maatiloja oli ennen satojatuhansia, oli kyse pienistä tiloista, nyt tiloja on alle 50 000 - Jostain syystä tukiaiset ovat sen kun kasvaneet. Onko kyse siis köyhäinavusta? Samaan aikaan keskiluokan ja vähävaraisten tilanne sen kun huononee. Miten tämä on selitettävissä?

Ja en, en kuulu vihervasemmistoon vaan olen aina äänestänyt Kokoomusta. Olen yritysmyönteinen, mutta Suomessa ns. kaverikapitalismi jyllää. Luultavasti johtuu pienistä piireistä...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Vielä, miksi luulette että tällainen henkilö kuin Trump on presidenttinä Yhdysvalloissa? Ei johdu muuten maahanmuutosta, vaan siitä että keskiluokan asema on dramaattisesti heikentynyt. Myös Saksassa on tapahtumassa vastaavanlainen kehitys, ihmiset ovat köyhtyneet kun samanaikaisesti Saksa valtiona porskuttaa. Jossain mättää!

Uskon että ongelman ydin löytyy markkinajättien ja suurpääoman ylivallasta. Vain näillä tahoilla tulee menemään nykyisenkaltaisessa ympäristöissä hyvin, muilla menee hiljalleen aina vain huonommin. Tämä koskee koko globaalia maailmaa.

Eli pienyrittäjät, palkansaajat ja työttömät/sairaat ovat aina vain heikommassa asemassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset