SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Sote -aikataulun pitämiseen enää harva uskoo

Vuosikausia (-kymmeniä) vellonut sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteiden uudistaminen on tulossa loppunäytökseen tällä erää.

Sote   -aikataulun pitämiseen enää harvaa uskoo.  Nyt on ollut perin hiljaa viime päivinä sosiaali- ja terveysvaliokunta , jonka pitäisi saada mietintöluonnos  perustuslakivaliokunnan lausuntoa varten valmiiksi parissa viikossa  (jos joku teoriassa uskoo em. aikatauluun).

****

Lehdissä alkaa olla  kirjoittelua, kenelle kipataaan syy koko hankkeen kaatumisesta.

Jotenkin vastenmielistä on lukea  oppositojohtajan viime hetken hurskahtelua, kun viime vaalikaudella nimenomaan SDP nosti kädet pystyyn.

Valtakunnan ahkerin sote -kaataja ei hellitä ja  kokoaa taas sote -toimintaryhmää.

Sote -asiantuntijoille en heillekkään anna kokonaan puhtaita papereita. Minusta asiantuntijoiden asemaan uudistuksessa ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota omassa asiassa. En  kohdista tätä kehenkään yksittäiseen henkilöön, sillä Suomessa on maailmanluokan huippuasiantuntijoita. Jotenkin vanha tuomarin ohje  Audiatur et Altera Pars  (=kuultakoon myös vastapuolta) olisi sopinut tähänkin asiaan. Nyt ei oikein ole ollut tasapainossa tämä kuulemisperiaate  etenkään asiakkaiden (=me kansalaiset ja veronmaksajat) osalta.

****

Eduskunnan budjettivaliokunta (= valtiovarainvaliokunta)  joutuu vuorostaan  räknäämään budjettimietinnössä soten mahdollisen kaatumisen johdosta koko budjetin (Talousarvioesitys 14.9.2018) loppusumman uudestaan.

Mitä tehdään esim. näille satojen miljoonien   sote-määrärahoille.  Ministeri Vehviläinen vakuutti aiemmin eduskunnan kyselytunnilla ennen eduskunnan joulutaukoa, ettei  po. rahoja käytetä ennen kuin lakipaketti on hyväksytty.

*****

Ja sitten on tämä kysymys pääministerin oman  johtopäätöksen  osalta. Eihän tässä ole kaatumassa yksin sote, vaan koko alueuudistus.

*****

Sote -lakipaketti kaatumassa seuraavan hallituksen niskaan

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Antti Rinteen haastattelu on parhaillaan menossa TV1:ssä.

Korvat alkaa "lyödä tilliä", kun Antti Rinne sanoo, jos SDP pääse valtaan.... Onko tavoitteena SDP:n vähemmistöhallitus.

-------

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Aika kallista peliä muutaman henkilön taistellessa pääministerin paikasta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Nyt kaikkien puolueiden tulisi heti tuoda oma "varjosotemakunsa" julki. Eduskuntavaaleissa sitten äänestetään siitä, kenen mallia tulisi lähteä toteuttamaan. Hyvin yksinkertaista - niin vaikeaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Enpä tiedä, jouduttaako tuo asiaa, vaan saattaa kaikki taas omiin bunkkereihin.

Palautan mieliin -taas monettako kertaa -, pääministeri Kataisen
hallituksen ja silloisen oppositoin yhteisen sote -sovun.

https://yle.fi/uutiset/3-7151335

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Uskon, että jouduttaisi: Onhan tämänhetkisessä valmistelussa kuitenkin hyviäkin osia kaikille. Nyt voisi näistä hyvistä osista sovittaa yhteen suosituimmat osat - eli ne osat, joita kansalaiset kannattavat.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #6

Mielestäni Kirsi on aivan oikeassa. Vain niin, että tuodaan kaikki vaihtoehdot esille etuineen ja haittoineen, voidaan hahmottaa mikä olisi edullisinta. Yksi hallituksen esityksen suurimmista heikkouksista onkin ollut vain yhden vaihtoehdon junttaaminen käytännöllisesti katsoen ilman kunnon perusteluja.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Nyt pitää hetket kuunnella haluaako SDP kevään vaaleista todelliset sote vaalit enää vai lopettaako jarrutukset.
Sillä jos nyt uusi sote ja maakuntamalli ei saa lopputulemaa ja oletan että kansa on perijuurin kyllästynyt politikoiden saamattomuuteen ja eivät hyväksy enää viivytystä kuten blogisti sanoo vuosikausien/kymmenten vatvomiseen.
Vihervasemmiston luomat uhkakuvat sote ja maakuntamallista on polittista valtion monopolin turvaamisen säilyttämistä terveydenhuollossa jossa ei sallittaisi useamman toimijan luomaa muutttuneita toiminta tapoja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tämä julkinen vihervasemmiston monopoli sote -palveluissa ei kestä vertailua muihin maihin.

Suomi on takamatkalla muihin maihin verrattuna.

https://thl.fi/fi/web/sote-uudistus/valinnanvapaus...

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

En ihan ymmärrä tätä valinnanvapauskouhotusta. Ensinnäkin on ihan päivänselvää, että se maksaa lisää. Jos Risikko iloitsi, että meillä saattaisi olla neljä mahdollisuutta valita, niin kääntöpuoli on kokonaiskustannusten todennäköinen kaksinkertaistuminen. Kun laatuvaatimukset ovat kaikille samat, mitä valinnanvapaudella voitetaan?

Toiseksi, hallituksen sote-uudistuksesta ei seuraisi todellista valinnanvapautta. Mitä vapautta on mahdollisuus valita kahdesti vuodessa? Lisäksi ei olisi suinkaan vapaata mahdollisuutta valita esimerkiksi haluamaansa lääkäriä. Kaiken kukkuraksi syrjäseuduilta häviäisi se ainoakin valinnan mahdollisuus.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #10

Kentällä ollaan toista mieltä:

Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä, mahdollisesti Etelä-Pohjanmaalla, suunnitellaan erikoissairaanhoidon yhtiöittämistä. Pohjois-Pohjanmaan erva-alueella suunnitellaan erikoissairaanhoidon muuttamista osuuskuntamuotoon.

Etelä-Pohjanmaalla, Satakunnassa, Keski-Suomessa kunnat rakentavat kuntayhtymiä sote-palveluidensa turvaamiseksi.

Reaalimaailmassa kentällä ollaan menossa esitettyä sotea pidemmälle.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Linkistä löytyy monta eri periaatteella toimivaa hyvää järjestelyä.Nykyinen suomalainen yksityinen terveydenhuolto pitäisi hajauttaa atomeiksi,jotta se taipuisi mihinkään kekieurooppalaiseen muottiin.Saksan perusta on Bismarckin ajalta.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #11

On aivan väärä lähtökohta ajatella, että meille pitäisi ottaa jonkin muun maan sote-malli. Ensinnäkään Suomi ei ole Keski-Eurooppaa vaan harvaan asuttu pohjoismaa. Toiseksi, aika pyrkii ajamaan kerran valituista malleista ohi, joten todennäköisesti kaikki käytössä olevat mallit ovat jossain määrin vanhentuneita. Tietenkin muualla saatuja kokemuksia pitää hyödyntää, mutta todennäköisesti paras tulos saavutetaan itse juuri meidän oloihimme huolellisesti suunnitellulla järjestelmällä. Ottaisin eniten vaarin Ruotsin järjestelmästä, joka on tältä vuosikymmeneltä. Siellä valinnanvapaudesta saadut kokemukset eivät ole rohkaisevia sen paremmin jonojen kuin kustannustenkaan suhteen.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #11

Piti olla kai Bismarckin aikaan "kypärä" päässä, jos meni Krankenhausiin :D

http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/bism...

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Kansa on perin juurin kyllästynyt sote-politikointiin, mutta ei tee hallituksen esitystä millään tavalla kelvollisemmaksi - pikemminkin päinvastoin. Logiikka täytyy pitää kuvioissa mukana, vaikka hallitus onkin sitä yrittänyt aktiivisesti murentaa.

Sote ei nytkään ole mikään monopoli. Yksityisillä toimijoilla on täydet oikeudet eikä niitä kukaan ole edes ehdottanut poistettaviksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Värikkäät spekuloinnit sote -valmistelun jatkumisesta sen kuin jatkuvat.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000005829084.html

P.s.Yhteistä näyttää olevan se, että vastuu SDP-leirissä näyttää hirvittävän

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Poliittista häpeää saa kantaa kesk. ja kok. siitä yöstä jolloin kaikkien aikojen "lehmänkauppa" sote/maakuntahallinnon koplaus syntyi. Tuossa "lehmänkaupassa" uhrattiin yksi taho, suomalainen apua tarvitseva ihminen, mutta koskas kokoomusta tavallisen suomalaisen ihmisen arki on kiinostanut, ei koskaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset