SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Eduskunnan lainsäädäntövalta ei SAK:lle ja SDP:lle sovi

SDP ja Antti Rinne  tukevat poliittista lakkoa. Tämä kävi varsin selväksi myös  eilisessä TV:n Ykkösaamussa.

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta.

Noin todetaan Suomen perustuslain 2 §:n 1 momentissa  ja 3 §:n 1 momentissa.

Kansalaisilla ja edunvalvontajärjestöillä  on perustuslaissa myös turvatut oikeudet.

Mutta miksi Suomi pesee mennen tullen Ruotsin ja Norjan lakkoilussa.

"Miksi juuri lakkoa käytetään välineenä mielipiteen ilmaisussa?" – Uusi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala tutkisi laittomien lakkojen perussyyn.

****

Sky News uutisoi  seuraavan  suuren  talouden romahduksen   jo  alkaneen. Taloustieteilijöiden mukaan uusi talouskriisi tulee olemaan pahempi kuin edeltäjänsä. 

Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) varoitti tuoreessa  Suomea koskevassa  luottoluokitusatsauksessaan talouden  laskusta, jos rakenteellisen uudistukset jäävät tekemättä.

Suomella  on jo valmiiksi  ylisuuri julkinen talous  ja verotus on maiden vertailussa kärkitilalla. Suomen julkisen talouden rahoitus ajautuu kriisiin, jos talouskasvu hiipuu ja sen mukana työllisyysaste ei nouse nykyisestä tasosta.

Oppositiojohtaja Antti Rinteen ja SDP:n esiintyminen on vastuutonta ja Suomelle kohtalokasta, jos he pääsevät valtaan.

****

Seuraavalla hallituksella on edessään myös suuri talouden savotta.

Onko talouden kuntoon saattaminen näköalatonta budjettipolitiikkaa

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tämä on pelkkää valtapeliä hallitukselta. Ay-liikettä vastaan käydään vielä loppumetreillä. Tämä siksi, koska en usko työllisyyden paranevan tällaisten muutosten johdosta. On helppo tehdä kyselyitä ja vastata niihin, että palkkaisimme, jos irtisanominen olisi helpompaa käytänössä helpompaa tarkoittaa nykyistä halvempaa. Ei vastaajan ole pakkopalkata ketään. Jos ihmisiä palkataan lisää se johtuu vain ja ainoastaan siitä, että on tarvetta palkata tavalla tai toisella lisää henkilöitä. Nykyään on monia keinoja välttää palkkaamasta omaa työvoimaa ja onkin jo firmoja, joilla ei käytännössä ole yhtään työntekijää.

Lapsellista pelaamista kaikkiaan.

Työntekijän pitääkin miettiä kannattaako palkkautua yritykseen, jossa tällainen lähes mielivaltaiselta vaikuttava irtisanominen on mahdollista. Voi todella kalliiksi karennseineen.

"-Alle 20 työntekijää työllistävissä yrityksissä irtisanomisperusteena pidettäisiin myös nykyistä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä tai rikkomista taikka epäasiallista käyttäytymistä silloin, kun työntekijän moitittava menettely on horjuttanut työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta tai vaikeuttanut työnantajan ja työyhteisön toimintaa eikä työsuhteen jatkamista voitaisi pitää enää työnantajan kannalta kohtuullisena, tiedotteessa kirjoitetaan."

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

#1
Mikä tuossa lainaamassasi tekstissä on sellaista mitä voi kutsua mielivaltaiseksi?

Vai onko niin että lainauksessasi mainitut aswiat ovat aivan hyväksyttäviä juttuja mitä työntekijä voi tehdä työpaikalla?

AY-liikeen reaktiosta päätellen ne ovat hyväksytyjä asioita, miksi muuten AY-liike lakoilla uhkaisi.

Kova todellisuus on myös se että jos demarit olisivat hallituksessa tuo nyt käsillä oleva asia menisi heittämällä lävitse.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jp Lehto

"Työntekijän pitääkin miettiä kannattaako palkkautua yritykseen, jossa tällainen lähes mielivaltaiselta vaikuttava irtisanominen on mahdollista."

------
Tuo on liian paksua tekstiä .

Yritys joka alkaa toimia laittomasti henkilöstöasioissa on pian entinen yritys.

https://www.monster.fi/uraneuvonta/artikkeli/irtis...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mielivaltaisuuksia on jatkuvasti. On tosiasioiden kieltämistä ettei olisi. Oikeudessa niitä ratkotaan ja liittojen työntekijät auttavat sitten työntekijöitä muutenkin. Minulla on edelleen tuttuja liiton töissä ja jatkuvasti tällaisissa asioissa työntekijöitä autetaan. Totta varmasti osassa on omaakin vikaa. Yleensä tanssiin tarvitaan kaksi.

Epämääräinen irtisanomislain muutos lisää varmasti mielivaltaa ja epäoikeudenmukaista kohtelua.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Edustuksellinen demokratia on kyhännyt vierelleen ay-patin joka puhkeaa kuin finni naamassa silloin kun juhlat ovat ylimmillään.

Mihin Suomen hallitusta ja eduskuntaa tarvitaan, kun meillä on SAK?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Työlainsäädäntöön olisi mahdolista kirjata työehdot ja minipalkat. Nyt ne on sisällytetty tesseihin. Luulisi eduskunnan pystyvän sellaiset säätämään. Silloihan äänestämisellä olisi merkitystä. Nykyinen hallitus on ay-liikettä vastaan se on selvä. Mutta näyttää samalla olevan vahvasti suomen kansalaisia vastaan, joista suurin osa on aivan normi töissä eri aloilla.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Muistutanpa vain, että maissa, joissa minimipalkkka on lakisääteinen, ammattiliitot ovat yleensä heikkoja. Ne eivät pysty tehokkaasti ajamaan jäsentensä etuja. Niistä kohtuulliset työehdot ovat se tärkein.

Minimipalkkalaki on siitä hankala, että sitä pitää ainakin vuosittain uusia, jotta se pysyy edes jotenkin ajan tasalla tai toisena vaihtoehtona se pitää sitoa johonkin indeksiin, jonka perusteella minimipalkka voi nousta tai laskea.

Suomessa vähimmäispalkka määrittyy yleissitovuuden perusteella. Sen mukaan työntekijälle on maksettava palkkaa vähintään sen verran, mikä on vastaavan työn työehdoissa määritetty vähimmisansio. Sen säännön noudattamiseen ei kyllä yksikään yritys ole kaatunut.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #14

Tessit ovat jo murtuneet. Ulkomainen työvoima tekee miten haluaa ja niitä käyttävät yritykset myös. Yleissitovuus on pian historiaa. SAK on menenttänyt 100 000 maksavaa jäsentä kymmenenssä vuodessa ja heitä taitaa olla jäljellä hiukan yli 600 000?
Kymmenisen vuotta, niin juttu on historiaa. Kannattaa alkaa opetella uutta aikaa.

Pitikäiset kumppaneineen eivät tietenkään ajattele työntekijöitä lainkaan. Kaikki heidän ajattelunsa näytää lähtevän yrittäjien ja muiden paremmin sijoiuttuneiden ryhmien eduista. Joten heikolta näyttää.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kyllähän näin eläkeläisenä vähän risoo kun ei ole meillä käytössä lakkoasetta apuna ajaa omia etujamme.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eipä riso eläkkeellä, kun ei ole risonut työelämässä, olen aina ollut lakkoja vastaan. Hillasoilla ainoastaan lakat otetaan talteen jos siellä lakkoja on.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Lakko on kuitenkin se parempi tapa olla eri mieltä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Verrattuna mihin? Kyllä diplomatia on se paras tie.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Valtiosäännöstä on olemassa kaksi merkitystasoa - oikeudellinen valtiosääntö, joka määrittää muodollisen valtiojärjestyksen, ja tosiasiallinen valtiosääntö, johon sisältyy vallitseva poliittinen päätöksentekojärjestelmä.

Käytännössä työmarkkinajärjestöjen osallistuminen myös lainsäätämiseen vuorovaikutuksellisesti on jo aikoja sitten hyväksytty "maan tapana" osaksi valtiosääntöä, yhteiskunnalliseksi normiksi siis.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Maan tapa -Hyvää päivän jatkoa.

Amen ja plottis !

P.s. Lainsädännön valmistelutyössä on kyllä maan tapa eli kuullaan joko komiteossa, työryhmissä tai eduskunnan valiokunnassa kaikkia tahoja.

Maan tapa ei sentään vielä ole, että joku taho kieltää parlamentaarista laillista hallitusta valmistelemasta lakiesityksiä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Partici...

SAK:n ohella muutkin työntekijäjärjestöt vaativat hallitusta luopumaan puheena olevasta lakiesityksestä, esimerkiksi STTK:n liitot uhkaavat järjestöllisillä toimenpiteillä työpaikoilla mikäli hallitus ei peru lakihanketta...

https://www.erto.fi/tietoa-ertosta/tiedotteet/muut...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hyvä mielipidekirjoitus HS:ssä tänään

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005829160.html

"Hallituksen esitystä vastustavat ovat hyvin kaukana pien­yritysten arjesta. Pienyrittäjälle suurin haaste on saada pidettyä palkkalistoilla hyvät työntekijä"

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hallituksella on laillinen oikeus demokraattisesti tehdä lakimuutos. Ay-liikkeellä on taas laillinen oikeus osoittaa mieltään sitä vastaan lakolla ja muilla toimenpiteillä.

Nämä kun eivät kuitenkaan ole toisensa poissulkevia. Kukaan ei ole estämässä demokraattista päätöksentekoa.

Ay-liike käyttää EDUSKUNNAN DEMOKRAATTISESTI ratifioiman YK:n ILO:n sopimusten takaamaa oikeutta lakkoon myös yhteiskunnallisissa asioissa.

Ei voida valita vain itselle sopivia lakeja. Jos halutaan tämä muuttaa, niin siitä vaan toimiin, mutta vallitseva tilanne on tämä. Joten asiaa loogisesti uudelleen asiaa miettien kunnioitetaan myös laillista oikeutta osoittaa mieltään, eikö niin?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Taidan tuossa blogissa nimenomaan myös tuoda esille perustuslain perusoikeudet.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Huvittavaa on että Suomea verrataan Ruotsiin lakkoilussa, eikä esimerkiksi Tanskaan. Tanskassa on huomattavasti enemmän lakkoja SUomessa tai Ruotsissa, Ruotsissa on myös liitoilla kanneoikkeus sekä muita vaikutus mahdolllisuuksia mitä Suomessa ei ole.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Yön yli nukkuminen maltin saavuttamiseksi saattaa tulla ajankohtaiseksi joillekin hallituksen esitysta vastustaville yhtä lailla kuin sitä kritiikittä kannattaville: STTK:n puheenjohtajahan sanoi, että jos työntekijöiden työsuhdeturva riippuisi yrityksen koosta, se laittaisi työntekijät eriarvoiseen asemaan. Akavan JUKOn toiminnanjohtaja puolestaan varoittaa, että toteutuessaan esitys lisäisi pärstäkertoimeen perustuvien irtisanomisten riskiä pikkuyrityksissä, ja kynnys riitauttaa tällaisia irtisanomisia olisi korkea.

Tosin pärstäkertoimeen perustuvien irtisanomisten riski on ollut valikoivasti olemassa entuudestaankin myös julkissektorialoilla ja useamman sadan henkilön työpaikoillakin, eikä riitauttamista ole pidetty aina periaatteellisesti yhtään parempana vaihtoehtona kuin asian paikallista sopimista eli villaisella painamista - ks. case-raportti: Irtisanomissuojan pärstäkerroinriski julkissektorin paikallisessa sopimisessa
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260227-a...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kokoomus on ollut hallituksista 1980-luvun lopulta, yhtä neljän vuoden kautta lukuun ottamatta. Onneksi demarit olivat syyllisiä jopa kokoomusjohtoisen Tehyn hoitajalakkoon, mikä tuotti hoitajille hyvät korotukset. Julkinen sektori toki tuli kalliimmaksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olisko sitten hyvä, että jos hoitohenkilöstö olisi vieläkin syvemmässä palkkakuopassa. Sari Sairaanhoitajan ammattikunta ansaitsi tasokorotuksen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Okei. Lakot ok, jos porvarijohtoisia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #21

Sinä sanoit tuon, en minä.

Terv.
Nim. 15 vuotta erään työantajaliiton hallituksen työvaliokunnassa ollut

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset