SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suurimmatkin eurooppalaiset valtiot ovat liian pieniä yksin

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier  sanoo  HS:n hastattelussa, että suuri Saksa ja pieni Suomi ovat samassa veneessä. Yksin ne ajautuvat vain pelinappuloiksi.

Suomen valtiollinen johto ja Suomen kansan enemmistö toimi kaukoviisaasti maamme EU-jäsenyysasiassa. (Suomen tie jäsenyyteen)

Jäsenyyttä vastaan silloin ja tällä hetkellä toimivat Suomen kv-aseman heikentämiseksi ja maamme vieraan vallan ajopuuksi saattamiseksi.

****

Suurimmatkin eurooppalaiset valtiot ovat Britannian ex-pääministeri Tony Blairin  mukaan liian pieniä yksin. Britannia joutuu pian katumaan Brexitiä, totesi Blair  Euroopan tilaa käsittelevässä konferensissä Kiovassa viikonvaihteessa.

Saadaanko Britannian ja EU:n välille erosopimusta. Ei hyvältä näytä.

***

EU member countries in brief

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Mikä sitten on tarpeeksi suuri pärjäämään yksin?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jep, ja mikä on se mittari, jota pitäisi tuijottaa? BKT, väkimäärä, pinta-ala...?

Ilmeisesti väkimäärä tai pinta-ala, koska muuten esimerkiksi Intian pitäisi etsiä kavereita liittoutumiseen.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Suuri ja mahtava oli aikoinaan tuossa naapurissa eikä siitä erityisemmin pidetty. Nytkö pitäisi muuttua itse osaksi suurta ja mahtavaa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kirjoituksessa sanottua "Saadaanko Britannian ja EU:n välille erosopimusta. Ei hyvältä näytä."

Tuosta voikin sitten päätellä unionin olevan vankilaan verrattavissa oleva yhteisö. Tosin sillä eroavuudella, ettei ole oikeutta poispääsyyn, jollei unionin johtoeliitti kykene tekemään erosopimusta. Joka tapauksessa brexit johtaa Britannian eroon joko sopimuksen kautta tai ilman sitä ns. kovaan brexitiin. Onko se sitten unioniin jäävien maiden etu? Eipä taida olla ainakaan Saksan ja Ranskan. Muiden jäsenmaiden kohdalla haitta-asteella ei kovin suurta merkitystä liene.

Ei loppupeleissä tarvita unionin kaltaista yhteenliittymää vaan pienemmilläkin järjestelyillä on saavutettavissa suuremmat hyödyt varsinkin pienemmillä mailla. Näin koska nyt Saksa "kuppaa" pienempien maiden kustannuksella maalle suurimmat hyödyt.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kaikille kommenteista 1-4.

EU:n ulkopuolella Suomi olisi tyhjiössä yksin ja olisi pahemmin kuin kylmän sodan aikana vieraan vallan vaikutuspiirissä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Sirpa tuossa sanoi jo oleellisen Kysymys on minkälaisen EU:n me tarvitsemme. Liittovaltio ei onnistu. On se hitsiläinen kun kriittisesti ajattelevia pidetään EU:n täysvastustajina. Ei se näin ole. No sama teema toistuu näinä päivinä monessa muussakin yhteydessä.

Vaikea keskustella rakentavasti kun musta/valkoinen värimaailma on ainoa minkä toinen osapuoli näkee.....

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hetkinen....

Puhuin tahoista, jotka ajavat Suomen EU-eroa. Olen vuosia sanonut,
että EU:n hallinnossa on vesurilla töitä ja esim. maatalousrahojen edestakainen vetvaaminen on järjen köyhyyttä.

Taas kävi niin, että halu tai ei ymmärtää toista väärin on tässäkin taas.

Heitäs minut vain lonkalta musta-valkoiseksi. Väärin olen sinivalkoinen.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #7

Kommenttin 7. Oletko hoksannut, että se sinivalkoisuus on vain väriyhdistelmä. EU sanoo n. 70 - prosenttissa valtiollisissa asioissa, mitä Suomen tulee tehdä. Oletko eri mieltä ja millä perusteella?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #8

Onko arvoisa kommentoijja hoksannut, että jatkossa kansallisvaltiot tarvitsevat entistä tiiviimpää yhteistyötä kaikilla elämänalueilla
muuttuvassa maailmassa. On paljon mahdollisuuksia , mutta myös uhkakuvia, jotka eivät tunne valtioiden rajoja (teknologinen kehitys, ihmisten globaali suora kanssakäyminen, ilmaston muutos, kulkutaudit ,
ympäristön suojelu ym).
Kun painan nyt enteriä ,lähes samalla sekunnilla voi tämänkin viestin
lukea toisella mantereella asuva suomalainen tai kuunnella netin kautta
valtiollisen Ylen lähetystä. Sitä ei esim. EU estä vaan mahdollistaa.
https://areena.yle.fi/radio/suorat

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #9

Olisit monien työpaikkojen lisäksi menestynyt hyvin myös täysiverisenä poliittikkona, sillä niin hyvin vastasit vastaamatta itse kysymykseen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #11

Minulla ei ole poliittisia luottamustehtäviä, enkä pyri politiikassa mihinkään.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #7

Kiitokset oikaisusta ja hyvä, että asia tuli selväksi. Eli pahoittelut. Sinänsä jännää miten vuosien saatossa tuo musta/valkoinen asetelma on tosiaankin muuttunut.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Mutta Singaporella, Sveitsillä ja Islannilla menee hyvin. Ja toisaalta juuri EU:ssa Suomi voi olla muiden pelinappula, esimerkiksi niin, että vain nyökkäilee Saksan ja Ranskan yhdessä sopimille linjauksille.

Turvallisuuskysymykset ovat sitten asia erikseen. Suomi voisi saada EU:lta joskus turvtakuun. Mutta tänään (todellista) sellaista ei ole tarjoilla. Pitäisikö myydä itsensä pelinappulaksi siinä toivossa, että joskus turvatakuukin voisi kehittyä vahvaksi? Vai pitäisikö luottaa Suomenlinnan portin kehotuksen mukaan omaan apuun? Tai Natoon?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset