SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Ennen vaaleja tarvitaan asiantuntijanäkemys talouspolitiikan lähtökohdista

Ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja julkaisi joukko valtiovarainministeriön asiantuntijavirkamiehiä  näkemyksen talouspolitiikan lähtokohdista.

Puolueista ainoastaan kokoomus ennen vaaleja hyväksyi asiantuntijavirkamiesten näkemyksen.

Vaalien jälkeen hallitustunnustelija Juha Sipilä esitti  15 kysymystä eduskuntaryhmille.

Yksi kysymys oli  kaikille puolueille  suhtautuminen asiantuntijavirkamiesten talousmuistioon . SDP on vastustanut kaikkia hallituksen budjetin tasapainottamistoimia, vaikka oli hyväksymässä  vastauksessaan hallitustunnustelijalle asiantuntijavirkamiesten näkemyksiä.

Kun kuuntelin ja katsoin juuri eduskunnasta  valtiovarainministeri Petteri Orpon esittelypuheenvuoron ja eduskuntarymien puheenvuorot ensi vuoden budjetin lähetekeskustelussa sanon vain:

“Ennen eduskuntavaaleja tarvitaan  puolueeton näkemys talouspolitiikan lähtökohdista”

Vihervasemmisto esittää verotuksen kiristämistä ja monen miljardin  menojen kasvattamista.

Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) varoitti tuoreessa  Suomea koskevassa  luottoluokitusatsauksessaan talouden  laskusta, jos rakenteellisen uudistukset jäävät tekemättä.

Suomella  on jo valmiiksi  ylisuuri julkinen talous  ja verotus on maiden vertailussa kärkitilalla. Suomen julkisen talouden rahoitus ajautuu kriisiin, jos talouskasvu hiipuu ja sen mukana työllisyysaste ei nouse nykyisestä tasosta.

****

Seuraavalla hallituksella on edessään myös suuri talouden savotta

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ongelmana oli se, että nämä "asiantuntijat" olivat kokoomuslinjalla olevia, osin kokoomuksen paikalleen nostamia virkamiehiä jotka edustivat vain yhtä talousopillista suuntausta - ja sitäkin varsin kapeasti ja ilman kunnollista faktojen perustelua saatika mitään debattia.

En vastusta asiantuntijoiden käyttöä, mutta pitäisin hyvänä, että joukko olisi laajempi ja oikeasti moniäänisempi. Eli ei pelkkiä valtionvarainministeriön virkamiehiä jotka kertovat sen mitä heidän on käsketty kertoa, vaan myös mm taloustieteen professoreja ja vaikkapa tämä taloustieteen nobelistimme (vaikka hänkin on aika jyrkästi oikealla laidalla).

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hohhoijjaa ja ministerinä oli sillä hetkellä VM:ssä muuan Antti Rinne !

Suomen julkinen talous ei suinkaan ole vielä kunnossa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Suomen julkisen talouden ja ennen kaikkea Suomen talouden ongelmat olivat tuolloin ja ovat nytkin kuitenkin vähän muualla kuin mitä nämä VM:n virkamiehet esittivät. Nimittäin se ongelma on tuottavuuden kasvun pysähtyminen ja siihen VM:n esittämä säästölinja ei pure, itse asiassa nykyratkaisut pikemminkin pahentavat sitä (etenkin koulutusleikkaukset). Eli fokus oli aivan liikaa säästöissä kun olisi pitänyt miettiä kakun kasvattamista ja laadullista parantamista paljon enemmän. Kun tuijotetaan vain julkista taloutta, oli lääkkeet jossain määrin mielekkäitä, mutta valtion johto ei voi eikä saa ajatella noin kapeasti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #3

Suomen julkistalouden ongelmat ovat kyllä velkaantumisessa ja kestävyysvajeessa.

Tuottavuudesta olen samoilla linjoilla, mutta sen pitää koskea kaikkia tahoja.

Minusta opetusministeri Sanna Grahn-Laasosen kirje oli paikallaan ihan tieteen vapauden nimissäkin.

https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/opet...

On surkuhupaisaa seurata keskustelua. Samat tahot, jotka ovat vastustaneet menojen leikkaamista kehtaavat nyt puhua, että korkeasuhdanteessa Suomi velkaantuu.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tulee olemaan melko kylmää kyytiä jos vihrevasemmisto pääsee valtaan, ymmärävätkö he mihin he ovat lupautuneet kalastellessaan ääniä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset