SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven menettänee huomenna enemmistön

Ruotsin valtiopäivät on tänään vaalien jälkeisessä ensimmäisessä istunnossa valinnut puhemieheksi Maltillisen kokoomuksen  Andreas Norlénin  ja varapuhemieheksi  Sosiaalidemokraattien Åsa Lindestamin.

SVT  -   SvD

****

Ruotsissa ei noudeta Suomen eduskunnan tapaa varapuhemiesten valinnassa. Sosialidemokraatit vastustavat kolmanneksi  suurimman puolueen Ruotsidemokraatttien ehdokasta varapuhemiehistöön.

***

Ruotsin nykyinen pääministeri  Stefan Löfven menettänee  huomenna valtiopäivien äänestyksessä enemmistön ja joutuu jättämään eroilmoituksensa

***

Valtiopäivien uusi puhemies Andreas Norlén  ratkaisee huomenna tai lähipäivinä, kuka saa ensimmäiseksi hallitustunnustelijan tehtävän.

Saako Maltillisen kokoomus puheenjohtaja   Ulf Kristersson  suoraan hallituksen muodostajan tehtävän ? Sosialidemokraatit vaativat Stefan Löfvenille hallituksen muodostajan tehtävää. Oudolta tosin tuntuisi, jos Löfven on sitä ennen menettänyt äänestyksessä valtiopäivien enemmistön.

****

Ruotsissa vähemmistohallitus on ollut enemmän sääntö kuin poikkeus vuoden 1974 hallitusreformin jälkeen. Maltillisen kokoomuksen Fredrik Reinfeldt toimi  vv. 2006-2014 eli kaksi vaalikautta enemmistöhallituksen pääministerinä.

***

Valtiopäivien puhemiehen valinta näyttää Ruotsin hallituspohjan suunnan

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ruotsidemokraatit nostivat mielummin oikeistoalliansin kuin demarit neuvottelijoiksi.

Tämä on täysin loogista jos ottaa huomioon miten paljon löfven ja demarit yrittivät kalastella maahanmuuttajien ääniä nostamalla ruotsidemokraatit koko kansankunnan ykkösviholliseksi. Ruotsidemokraatit eivät tule missään olosuhteissa tukemaan Löfveniä pääministeriksi.

Löfvenin ainoa toivo on koalitiohallitus. Miksi ihmeessä oikeistoalliansi tai maltillinen kokoomus lähtisi demareiden apupuolueeksi? Ei kait ruotsidemokraattien pelko ole niin suuri.

Oikeistoallianssissa on myös krittisiä ääniä ruotsidemokraattien tuelle etenkin keskustan puolella, mutta politiikkassa on ennenkin tehty kompromisseja.

Sinänsä ruotsidemokraattien tuki oikeistoallianssille on täysin ymmärrettävää.

Puolueen kasvu tuli nimenomaan siitä tosiasista, että osa kokoomuksen äänestäjistä siirtyi suoraan kannattamaan ruotsidemokraatteja.

Ero kokoomuksen oikean laidan ja ruotsidemokraattien välillä ei ole niin suuri kuin on annettu ymmärtää ja kokoomuksen "kritiikki" onkin ollut hyvin vaimeaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ruotsin demarit ja kokoomus ovat molemmat hallitusvastuun otettuaan suomalaisia sisarpuolueitaan rohkeampia ajamaan omaa ohjelmaansa puhdasoppisemmin. Suomessa otetaan paljon enemmän huomioon jonkinlaista kompromissitavoitetta ilman, että riitaa on edes syntynyt sitä ennen. Ruotsin politiikka onkin viime vuosikymmenina pitkän demarien yksinvaltakauden jälkeen alkanut muistuttaa britttien laborin ja torien heiluriliikettä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset