SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Tiedustelulain säätäminen kiireellisinä ratkennee tänään

​Eduskunta hyväksyi  eilen  ensimmäisessä käsittelyssä Suomen perustuslain 10 §:n muutoksen.

Muutos koskee luottamuksellisen viestin salaisuuden suojan sääntelyä. Lakiehdotuksen sisältö hyväksyttiin perustuslakivaliokunnan  mietinnön mukaisena.

Tiedustelulain säätäminen kiireellisinä ratkennee tänään, kun eduskuntaryhmät omissa kokouksissaan käsittelevät asiaa.

Jos perustuslain muutos  käsitellään  kiireellisessä lainsäätämisjärjestyksessä, sitä koskeva ehdotus on  tehtävä ensi viikon tiistaina 02.10.2018 lain  toisessa käsittelyssä. Äänestys perustuslain muutoksen kiireelliseksi julistamisesta toimitetaan keskiviikkona 03.10.2018

*****

Mistä asiassa on kysymys. Otan tekstin tähän suoraan hallituksen esityksestä (HE 198/2017):

“Perustuslakiin ehdotetaan lisättäväksi uusi säännös, johon koottaisiin luottamuksellisen viestin salaisuuden rajoittamista koskeva sääntely. Perustuslaissa ehdotetaan säädettäväksi, että lailla voidaan säätää välttämättömistä rajoituksista viestin salaisuuteen yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta taikka kotirauhaa vaarantavien rikosten torjunnassa, oikeudenkäynnissä, turvallisuustarkastuksessa ja vapaudenmenetyksen aikana sekä tiedon hankkimiseksi sotilaallisesta toiminnasta taikka sellaisesta muusta toiminnasta, joka vakavasti uhkaa kansallista turvallisuutta. “

*****

P.s. Suomi on takamatkalla tässä asiassa moniin maihin verrattuna. Mikään sinisilmäinen hyväuskoisuus  ja perusoikeuksien idealismi ei saisi ratkaista lain jatkokäsittelyä ensi viikon tiistaina toisessa käsittelyssä. Jos lakia ei voida käsitellä kiireellisenä,  puhutaan lain  hyppäyksestä vuoden  2020 puolelle. Ne tahot ja tai puolueet, jotka estävät lain säätämistä nykyisen eduskunnan toimesta, pelaavat politiikkaa aikalisällä Suomelle vieraiden tahojen laariin.

****

Lainvalmistelun vaiheet  (ks. Perustuslain säätämisjärjestys - vaikeutettu säätämismenettely)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Perustuslakia yritetään muuttaa kansalaisten oikeuksien rajoittamiseksi ja vieläpä kiireellisenä. Demarit ovat tässä paljon vartijoina, ainakin Vasemmistoliitto näköjään vastustaa kiireellistä käsittelyä. Asiaa ei auta se, että käsittely tapahtuu Airiston Helmen iskun aiheuttamassa vainoharhaisessa ilmapiirissä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Perustuslakia yritetään muuttaa kansalaisten oikeuksien rajoittamiseksi."

Onko näin ? Perustuslakivaliokuntakaan ei asiaa ihan noin nähnyt.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kyllä, vaikka rajoitukset ovat hallituksen mielestä "välttämättömiä."

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005836088.html

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Uh huh, taas lisäillään Perustuslakiin huonosti muotoiltuja, porsaanreikiä täynnä olevia "korjauksia". Tietenkin kiireellisenä, muutenhan joku saattaisi ehtiä huomata muutosten heikot kohdat ja vaatia niihin korjauksia.

Koskaan ei pidä luottaa mihinkään tarjoukseen jonka otsikossa painotetaan kiireellisyyttä, näin opetetaan esim. roskapostin torjuntaohjeissa. Mutta ilmeisesti rakkaat päättäjämme eivät ole lukeneet näitä ohjeita.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Muiden väärinymmärryskierrekkö tässsä on menossa pääministerin puheista .

https://www.iltalehti.fi/politiikka/65ab96a1-b92b-...

--> tiedustelua tarvitaan ylimmän valtiojohdon tueksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pääministeri Medvedev tarjosi eilen apua Airiston Helmen tapauksen tutkintaan, mutta pääministeri Sipilä kieltäytyi siitä suoralta kädeltä. Se on erikoista, koska ilman jonkinlaista venäläistä myötävaikutusta jutun tutkinnassa tuskin saadaan mitään aikaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos ei mennyt Sipilällä kaikki ihan putkeen, sitä voi sanoa kotimaiselta medialta - taas kerran.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005842932.html

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

YLE:
Tiedustelulakien vaatima perustuslain muutos näyttäisi menevän läpi kiireellisenä, SDP:ltä ja vihreiltä tukea menettelylle

https://yle.fi/uutiset/3-10425796

Hyvä, jos näin ensi viikolla tapahtuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset