SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Onko kuntahallinto sittenkään valmis maakuntauudistukseen ?

Hallituksen esitys  (HE 15/2017 , HE 57/2017 ja   ja  HE 15/2018 ) maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on  edelleen odottamassa käsittelyä eduskunnassa (sosiaali- ja terveysvaliokunta <-> perustuslakivaliokunta- >sosiaali- ja terveysvaliokunta->täysistunto).

Sote- ja maakuntauudistuksen poliittisessa  keskustelussa suurimman huomion on saanut valinnanvapauslaki  (HE 52/2017 ), vaikka kaavailtu maakuntauudistus tuo valtavan muutoksen kuntien hallintoon (ml. henkilöstö)  ja talouteen.

Mutta miten  sitten esim. toteutuu verotus. Otan lakiesityksestä tekstiä tähän:

"Kuntien käyttötalousmenot putoavat lähes puoleen nykyisestä. Vuonna 20xx tapahtuva kunnallisveron lakisääteinen alentaminen vähentää vastaavasti kuntien tuloja, mutta niiden taseiden ali- ja ylijäämät sekä velat säilyvät käytännössä ennallaan.

Verotusta koskevien muutosten lähtökohtana on hallituksen linjaus siitä, että kokonaisveroaste ei nouse ja työn verotus ei kiristy. Valtion verotuksen kiristäminen on mitoitettu siten, että se vastaa  kunnallisveroprosenttien alentamista arviolta 12,47 (muut. myöhemmin 12,3)  prosenttiyksikköä. Uudistuksen vaikutuksia verovelvollisten verotuksen tasoon tai kunnallisveroprosentteihin eri kunnissa vuoden 20xx  jälkeen ei pystytä luotettavasti arvioimaan , koska ne ovat riippuvaisia kuntien päätöksistä. Näin ollen ei pystytä arvioimaan myöskään sitä, kasvavatko verotuksen alueelliset erot uudistuksen jälkeen ja kohdistuvatko uudistuksen vaikutukset kansalaisiin tasavertaisesti asuinpaikasta riippumatta.

Viime vuonna Talouselämä lehdessä viisi asiantuntijaa näki verotuksen uhkaavan  kiristyä (lain voimaantuloa on sittemmin myöhennetty).

Olen kokoajan ihmetellyt, että miten erityisesti kepu- johtoisissa kunnissa on oltu hiljaa  kaavaillusta “vallankaappauksesta” kunnilta maakunnille (Maakunnan tehtävät ). Pääkaupungin pormestari ja ne 21 kaupunkia  sen sijaan eivät ole olleet hiljaa.

Kysyn vaan, että onko kuntahallinto sittenkään valmis maakuntauudistukseen ?

Ennustan, että eduskunnassa tullaan käymään puolesta ja vastaan vielä kipakkaa keskustelua sote- ja maakuntauudistuksen vaikutuksista kuntahallintoon (ml  henkilöstö)  ja -talouteen sekä vaikutuksista verotukseen.

P.s. Jos (?)  sote - ja maakuntauudistuslakipaketti tulee nykyisen eduskunnan toimesta hyväksyttyä, on suurempi urakka vielä edessä eduskuntavaalien jälkeisellä hallituksella uudistuksen toimeenpanossa. Olipa sitten vaalien jälkeen hallituksessa ja oppositiossa mitkä puolueet tahansa, moninainen riitely tulee olemaan nykyistäkin kiivampaa  eduskunnan opposition ja maan hallituksen välillä lisäksi sekä maakuntatason politikoinnissa maakunnan ja alueen kuntien kesken.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Juha Rehula USU:lle: Sote-uudistus ei kaadu, vaikka jarrutetaan

https://www.verkkouutiset.fi/juha-rehula-usulle-so...

Onko nyt hevosmiesten uutistoimistolla varmaa uutta tietoa.
https://yle.fi/urheilu/3-10222262

P.s Ei ehdi kaatua, jos eduskunta ei ehdi käsitellä valmiiksi uudistusta
tällä vaalikaudella.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Missä järjestyksessä perustuslakivaliokunnan asioita käsitellään lähikuukausina.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Tilasto/Sivut/ED...

Valiokunnassa on tällä hetkellä aikaa vievät asiat mm.:
-lausunnolla hallituksen esitys eduskunnalle siviilitiedustelua koskevaksi lainsäädännöksi
-lausunnolla hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sotilastiedustelusta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

----
P.s Oma otaksunta on, että jos lokakuun aikana sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote -lakipakettimietintöluonnos tulee perustuslakivaliokuntaan lausunnolle, tiukkaa tekee lausunnon valmistuminen ennen joulua. Ja jos perustuslakivaliokunnalla on huomauttamista sote -mietintöluonnokseeen, tämä eduskunta ei ehdi käsitellä lakipakettia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset