SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Vaalien jälkeinen hallitus joutuu heti velanhallinnan osalta ratkaisuihin

Eri ennustelaitosten ennusteiden  mukaan viime ja tämän vuoden talouskasvu puolittuu vuonna 2020.

Talouskasvun hiipuminen vuonna 2020  n. 1,5 %:n tasolle ja jopa alemmaksi seuraavina vuosina  tietää sitä, että vaalien jälkeinen hallitus joutuu heti velanhallinnan osalta vaikeisiin ratkaisuihin tulevan vaalikauden kaikissa budjeteissaan.

Julkisyhteisöjen alijäämä ja velka

****

Kun tiedetään, että 2020-luvulla kohdistuu koko julkiseen talouteen miljardiluokan kasvupaineita (ml. korkomenojen varma kasvu ), ei vaalien jälkeisellä hallituksella tule olemaan helppoa talouspolitiikan johtamisessa.

Olen täällä monta kertaa nostanut esille, että seuraava hallitus on pitänyt voimassa edellisen hallituksen tekemät säästöpäätökset. Ja olen melkoisen varma, että myös ensi vuonna seuraava vaalien jälkeinen  hallitus - hallituspohjasta riippumatta - joutuu pitämään pääosin voimassa  Sipilän hallituksen  säästöpäätökset (n. 4 mrd)  ja tekemään jopa niitä lisää (terveiset SDP:lle tässä). 

****

Eikä  tuossa  ole mitään uutta:

Paavo Lipposen hallitus vuonna 1995 piti voimassa edellisen Esko Ahon hallituksen tekemät säästöpäätökset ja teki toisen mokoman vielä lisää (ks. hallitusohjelma 1995-1999 - ks. luku 4).

Juha Sipilän hallitus piti niin ikään voimassa Jyrki Kataisen-Alexander Stubbin hallitusten tekemät säästöpäätökset ja päätti tehdä vielä lisää 4 mrd (ks. hallitusohjelma 2015-2019 -ks.  s. 10).

****

Tämän  kaavion joutuu vaalien jälkeinen hallitus päivittämään ensi töikseen.

Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) varoitti viimeisessä   Suomea koskevassa luottoluokitusatsauksessaan talouden  laskusta, jos rakenteellisen uudistukset jäävät tekemättä.

****

Taloudellinen katsaus, (VM)  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jo yksi SDP:n kansanedustaja tehtaili yli miljardiluokan menojen lisäysaloitteita ensi vuodelle. Kuinka paljon muut.

https://www.verkkouutiset.fi/il-sdpn-edustaja-teki...

***
Siinä vaiheessa, kun kuulette Antti Rinteen ja SDP:n eduskuntaryhmän pj:n retostelevan eduskunnassa, että SDP ottaa vähemmän velkaa kuin nykyinen hallitus - joku fuskaa äänestäjiä linssiin pahemman kerran.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Nykyhallituksen jäljiltä on paljon korjattavaa sillä rahaa on käytetty rutkasti omien halujensa läpiajamiseksi.
Veronkiertoa sallitaan heille joilla olisi maksukykyä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko veronkiertoa ay-liikkeen verottomat osinkotulot ja ay-jäsenmaksun vähennysoikeuden kautta syntyvät satojen miljoonien tulot ym.

Tämä alla oleva toiminta on kaikkien etu ja oikeusvaltioin kuuluvaa jatkuvaa toimintaa
https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/tietoa_...

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Kaikkia osinkoja tulisi verottaa aivan samalla tavalla riippumatta kenelle ne maksetaan. Tämä on suurinta veronkiertoa tässä maassa ja suurin hyötyjä on juuri eri säätiöt ja ay-liike.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Blogisti olettaa, että hallitus on jonkinlainen passiivinen kirjanpitäjä, joka kulkee tahdottomana suhdanteiden armoilla. Hallitus voisi kuitenkin tehdä paljon tulojensa kasvattamiseksi toisin kuin Sipilän hallitus.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Arvoisa kommentoijja meni taas keskustelussa tasolle, josta on puhuttu viime aikoina--> tietoinen tai tietämätön väärinymmärys.
_____

On tullut seurattua valtion budjettiasioita montakymmentä budjettikiertoa.
Siksi laitoin nuo kahden hallituksen esimerkit siihen, mitä seuraava hallitus on tehnyt.

Työllisyysasteen nostaminen muitten pohjoismaitten tasolle on edessä, jos ei onnistu - on edessä miljardiluokan sopeutukset.

VM on laskenut, että alle 1,5 %:n talouskasvulla on edessä lisävelanotto ja/tai verojen korotukset ja/tai menojen leikkaukset edessä olevien menojen kasvun rahoittamiseksi.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Jos väärinkäsityksiä haluaa välttää niin pitäisi yrittää luoda kokonaiskuvaa hieman monipuolisemmin. Lukijahan ei voi lukea blogistin ajatuksia :).

Kuten sanot, säästöjä ei tarvita jos työllisyysastetta saadaan nostettua. Tähän vaikuttaa moni asia. Yksi on aktiivinen politiikka, jossa investoidaan tuottaviin hankkeisiin. Lisätään kasvua ja samalla työllistetään. Nyt tähän olisi vielä mahdollisuuksia kun vielä hetken aikaa saadaan rahoitusta 0-korolla pitkällä aikavälillä vaikuttaviin hankkeisiin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Seuraava hallitus on todennäköisesti demarivetoinen ja velkaa hoidetaan velalla.

Syypää tähän on myös nykyinen hallitus joka toimillaan on nostanut sosialistien kannatuksen kuopastaan.

Tulevia ek-vaaleja voisi hyvinkin kutsua kapinavaaleiksi.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Eivätpä näkymät olisi sen kummemmat, vaikka nykyhallitus jatkaisi. Terveydenhuollon laajamittainen yksityistäminen ja monimutkaistaminen sekä yksi hallintoporras lisää takaavat noin 5 mrd €/v lisäkulut, jos sote-uudistus menee läpi.

Nykyhallitus ei varmasti uudistuksestaan luopuisi, mutta demarivetoiselle hallitukselle jäisi todellinen valttikortti, jos se vain ymmärtää sitä käyttää. Jos hallituksen sote-malli hylätään, terveydenhuoltojärjestelmä voidaan yksinkertaistaa muun muassa laskutusbyrokratian poistamisella sekä lääkejakeluketjun oikaisemisella. Kun samalla ei tarvittaisi raskasta maakuntahallintoa ja yksinkertaisemman järjestelmän tietojärjestelmäkulut olisivat murto-osa hallituksen mallista, kokonaiskustannukset laskisivat nykyisestä karkeasti jopa 5 mrd €/v! Silloin uudella hallituksella olisi jopa mahdollisuus alkaa hävittämään Suomen kohtuuttomaksi paisunutta velkataakkaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vai että 5 mrd:n lisäkustunnukset sotesta nykyisten päälle. Joku tolkku sentään hatusta heitoistakin.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #9

Valitettavasti ei ole kyse hatusta vetämisestä vaan asiantuntijoiden esittämistä arvioista.

Esittämäni summan osatekijöitä ovat tällä hetkellä itse yksityisen hoitonsa maksavien korvaukset 0,9 mrd, palkkojen harmonisointi 0,7 mrd, työterveyshuollon ja terveysvakuutusten kapitaatiokorvausten kanssa päällekkäiset kustannukset 1,1 mrd, päivystyksen lisäkulut 3 mrd, maakuntahallinnon kustannukset 0,5 mrd, monimutkaistuvan tietotekniikan lisäkustannukset 1 mrd sekä yritysten voitot ja markkinointikulut 1 mrd.

Arvioni saa tukea myös Ruotsista, jossa valinnanvapaus nosti kustannuksia noin neljänneksellä eli Suomeen suhteutettuna 5 mrd €/v. Tämän vuoksi pyöristin lukemaa selvästi alakanttiin.

Lukemat ovat todellakin hämmentäviä. Vielä pöyristyttävämpiä niistä tulee, jos otetaan huomioon millaisia 100 % varmuudella saavutettavissa olevia säästömahdollisuuksia on olemassa terveydenhuoltoa samalla petraten (http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...)! Ero hallituksen malliin on noin 10 mrd €/v, mutta silti junnataan väellä ja voimalla läpi mallia, joka johtaisi muutenkin kaoottiseen tilaan. 10 miljardia ei ole saanut hallitusta vilkaisemaankaan muihin mahdollisuuksiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Matti Virtanen

Luulenpa, ettei hallitusta saada helposti kokoon, jos budjettipolitiikka perustuu nykyisten menojen kasvattamiseen lisävelanotolla.

P.s. Puolutuspolitiikka vaatii jokatapauksessa hävittäjähankinnan velanotolla.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kaikki tietysti riippuu kaikesta.
Demarien hallitukseen on menijöitä, koko vasen laita eikä ruotsalaisetkaan ole vielä kutsusta kieltäytynyt.

Jos demarit ottavat rökälevoiton vaaleissa kokoomuksen on otettava lippalakki käteen tai mentävä oppositioon.

Elikkä ei niin hyvältä näytä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Se seuraava hallitus se vasta kusessa on v. 2023. SDP: n utopiahallituksen touhuille Kokoomuksen turvin riittää vielä kysyntää v. 2019 velkavedoin ja veronkorotuksin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset