SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kuka työllistää työtöntä nykypäivän Suomessa jatkossa ?

 

Maan hallitus ja eritoten  SAK ovat joutuneet pattitilanteeseen irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä.

Ammattiliitot SAK:n tukemina lakkoilevat hallituksen lakiesityksen valmistelun johdosta (Huom ! Lakiesitystä ei ole vielä edes annettu).

Erikoista lakkoilussa on, että lakossa ovat työpaikat, joita hallituksen kaavailema lakiesitystä ei edes koske.

Kuka sitten työllistää  työtöntä  nykypäivän Suomessa jatkossa ?

--------

Tutkimus: Puolet pk-yrityksistä palkkaisi enemmän, jos irtisanominen olisi helpompaa.

 

Millä Suomen työllisyysastetta saadaan sitten jatkossa nousemaan ?  Hallitusohjelmassa tavoitteeksi asetettu 72 %:n työllisyysaste ollaan savuttamassa.  Mutta 72 %:n työllisyysaste se ei riitä alkuunkaan 2020-luvulla julkisen talouden rahoitukseen ja nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen.

Olen sata varma, että vaalien jälkeen hallitus joutuu heti julkisen talouden rahoituksessa (valtio ja kunnat) haastavaan valintatilanteeseen (lisävelanotto-verojen korotukset,  menojen lisääminen/leikkaukset ym).

VM on laskenut, että alle 1,5 %:n talouskasvulla on edessä lisävelanotto ja/tai verojen korotukset ja/tai menojen leikkaukset edessä olevien menojen kasvun rahoittamiseksi. Eri ennustelaitosten ennusteiden  mukaan viime ja tämän vuoden talouskasvu puolittuu vuonna 2020.

Ja olen monen tavoin epävarma, ettei  valtion velkaantuminen vv. 2020-2021 paikkeilla nykypäätöksillä, edes pysähdy.  Seuraava hallitus aloittaa edelleen miljardiluokassa olevan alijäämäisen valtion budjetin kanssa.  Ja samaan aikaan monissa kunnissa ollaan myös enemmän tai vähemmän  epävarmoja tulevasta kehityksestä, eikä vähiten sote- ja maakuntauudistuksen kohtalosta.


Tämän  kaavion joutuu vaalien jälkeinen hallitus kestävyysvajeen umpeen kuromisesta  päivittämään ensi töikseen.

--

Suomi on erikoinen demokratia. Ammattijärjestö yrittää estää perustuslailla säädettyä parlamentin lainsäädäntövaltaa.  Eikä siinä kaikki, yhteiskunta tukee itse julkisen varoin ammattijärjestöjen (lakko)toimintaa veroeduin.

Keskustelu siirretään aina, kuten nytkin perusoikeuksiin. Nykyinen perustuslaki ja sen perusoikeudet  hyväksyttiin eduskunnassa lähes yksimielisesti.  Perusoikeuksien puolustamisella on yli puoluekentän vahva tuki. Kysyä sopii, onko työttömällä työllistäminen ja työpaikan saaminen  enää kaikilta osin perusoikeus ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Neuvostoliitossa ei ollut tätäkään ongelmaa tai siis siellä ei ay-liike lakkoillut hallitusta vastaan.

Niin ikään Neuvostoliitossa oli mahdollista saada kenkää väärästä naamasta tai mielipiteestä, jopa yli 10 hengen yrityksessä.

Virallisesti maassa oli täystyöllisyys.

Muuta Seppo-Juha ihannemaahasi! :D

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olet varmaan ylpeä rakentavasta kommenttisaannoksestasi !

Hyvää päivän jatkoa !

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

"Puolet pk-yrityksistä palkkaisi enemmän, jos irtisanominen olisi helpompaa."
Niinhän ne sanovat, mutta entäs käytännössä? Luotto on mennyt sanomisiin. Puheet on puheita. Teot puhuvat puolestaan. Joten epäilen.
Mielenkiintoinen yhtälö on myös työllisyyden kannalta se, että erotetaan yks ja otetaan uusi tilalle.
Näyttää siltä, että tällä meiningillä on kyllä työllistävä vaikutus. Asianajajien piirissä.

Käyttäjän raunotarkia kuva
Rauno Tarkia

#2
” Mielenkiintoinen yhtälö on myös työllisyyden kannalta se, että erotetaan yks ja otetaan uusi tilalle.”

Ei se näin toimi. Epäonnistuneen rekrytoinnin pelossa monet yritykset yrittävät viimeiseen saakka välttää rekrytoimista ja kaikki muut konstit (kuten nykyisten työntekijöiden työtaakan lisäys) yritetään ensin käyttää. Pahimmissa tapauksissa yritykset eivät uskalla kasvaa tästä syystä ja tällä taas on työllisyyteen negatiivinen vaikutus.

Kysymys ei siis ole yksi-ulos-toinen-sisään tilanteesta vaan siitä uskalletaanko alkujaankaan palkata ketään. Tässä on se työllistävän vaikutuksen avain.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

”Meillä on 300 000 isää ja äitiä, joilla ei vieläkään ole työtä”

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005850436.htm...

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Ei työpaikkoja synny poliittisilla kikkailuilla kuin julkiselle sektorille. Työpaikkoja syntyy markkinoiden kysynnän seurauksena.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

..ja julkiselle sektorille kaiken lisäksi lisävelanotolla !

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Seppo-Juha Pietikäinen, kiitos ajankohtaisesta ja erinomaisesta kirjoituksestasi. On erittäin surullista, että ammattiliittojen pamput kuvittelevat pelastavansa pärstäkerroinirtisanomisilta kaikki maassamme ahkerasti työtä tekevät ihmiset masinoimalla poliittisia lakkoja ja työnseisauksia demokraattisesti valittua eduskuntaa ja hallitusta vastaan. Olen kuvitellut, että ay-pamput ovat omilla aivoillaan ajattelevia,järkeviä, miehiä ja naisia, mutta olen näköjään erehtynyt.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vanhas Matti:

"Kun hallituksen esitys tulee eduskuntaan, sen käsittelyä ei ulkopuolisella painostuksella pysäytetä.

Sellaista eduskuntaa emme toivottavasti näe, joka pysäyttää lakiehdotuksen käsittelyn ulkopuolisen lakon tms. painostuksen takia. "

http://mattivanhanen.fi/poliittinen-lakko-nostaa-e...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset