SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Baijerin vaaleissa Saksan hallituspuolueille tulossa rökäletappio

  • 1. Vuoden 2013 vaalitulokset
    1. Vuoden 2013 vaalitulokset
  • 2. ZDF -kanavan ennuste
    2. ZDF -kanavan ennuste

 

Saksassa käydään tässä kuussa kahdet maapäivävaalit  ( Baijeri 14.10.2018   ja Hessen  28.10.2018 ).

Saksan  kahden hallituspuolueen (CDU/CSU:n  ja SPD:n)   suosio on viime aikoina hiponut pohjalukemia. Kannatusluvut ovat molemmilla puolueilla olleet pitkin  vuotta viime vuoden liittopäivävaalien alapuolella.

Liittokansleri Angela Merkelin hallituksen suosio ei ainakaan talouden tunnusluvuista ole kiinni. Saksalla menee viime vuosien tapaan  edelleen hyvin Euroopassa. Monet muut Saksan kansalliset haasteet näyttävät vaikuttavan niin meillä kuin monissa muissakin maissa istuvan hallituksen suosioon.

Eikä hyvältä näytä käyvän ensin sunnuntaina Baijerin maapäivävaaleissa.

Kuvassa 1 on vuoden 2013 Baijerin maapäivävaalien tulokset ja kuvassa 2 ZDF tv-kanavan ennuste (Muissakin ennusteissa on samanlainen kehityssuunta).

---

Viime syyskuun liittopäivävaalien jälkeen puolisen vuotta enemmän tai vähemmän jahkattiin Saksaan hallitusta. Hallitus  saatiin kokoon maaliskuussa ( Fourth Merkel cabinet ).

Ensi  sunnuntain Baijerin maapäivävaaleissa huomiota kiinnittää erikoisesti CDU:n baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n menestys. Saksan hallitusta koottaessa ja ja sen jälkeenkin liittokansleri Merkelin hallituksen   Baijerin CSU:ta edustava sisäministeri Horst Seehofer  yritti tehdä kaikkensa ja vähän enemmänkin  CSU:n profiilin nostamiseksi ensi sunnuntain maapäivävaalejakin ajatellen.

Nyt näyttää  -  ainakin enusteiden mukaan - , että Horst Seehofer  on pahasti epäonnistunut. Kannatusliukumaa ei näytä syntyvänkään niin paljoa kannatuksen noususta huolimatta maahanmuutto- ja EU-vastaiselle   AfD:lle, vaan enemmänkin vihreille  (GRÜNE).

Mikä tulee sitten olemaan sunnuntain vaalien jälkeen paikallinen Baijerin hallitus (Staatsregierung). Jos puolueiden kannatusennusteet toteutuvat, CSU ja vihreät pystyisivät jopa  kahdestaan muodostamaan hallituksen. SPD:lle kannatusluvut ovat CSU:ta vieläkin murheellisemmat.

---

Mielenkiinto alkaa kohdistua  CDU:n joulukuussa pidettävään puoluekokoukseen.

Saksaa ja koko Eurooppaa järisyttävä tilanne olisi, jos Angela Merkel ei asettuisi enää ehdolle CDU:n puheenjohtajaksi. Mitkään merkit eivät tosin siihen viittaa, kun lukee Angela Merkelin tuoreita puheita. Tästä syksystä on tulossa monessa mielessä Angela Merkelille kovin  myrskyisä. 

Annegret Kramp-Karrenbauer   on usein viime aikoina mainittu nimi Angela Merkelin seuraajaksi CDU:n puheenjohtajaksi ja sitä kautta Saksan liittokansleriksi.

Melko varmaa kuitenkin   on, että maaliskuussa alkanut neljäs kausi Saksan liittokanslerina  jää Angela Merkelin viimeiseksi. Ja onhan Angel Merkel   Helmut Kohlin  ohella Saksan pitkäaikaisin liittokansleri

 

****

Tällaisia  puolueiden kannatuslukemia mitataan tällä hetkellä  Hessenissä (vrt. vuoden 2013 tulokset). Tappio näyttää sielläkin odottavan Saksan päähallituspuolueita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Manfred Weber, Alexander Stubbin vastaehdokas EPP:n kärkiehdokaskisassa, on baijerilaisen CSU:n varapuheenjohtaja ja kampanjoinut viime päivinä Baijerissa maapäivävaaleja varten: "CSU-puolue on ainoa aito baijerilainen voimatekijä," hän sanoo, "voimme käyttää puoluetta ajaaksemme Baijerin asiaa voimallisesti Berliinissä ja Brysselissä." Weber sanoi pari päivää sitten, että häntä mitataan Brysselissä sen mukaan, miten CSU pärjää Baijerin maapäivävaaleissa.

Itävaltalainen veteraanidemari Hannes Swoboda on kuullut jostain, ettei Ranskan presidentti Emmanuel Macron halua CSU-puolueen miestä komission puheenjohtajaksi.

https://www.pnp.de/nachrichten/politik/?em_cnt=309...

https://www.news.at/a/eu-wahl---swoboda--timmerman...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Antti Rinne venkuili eilen tv:ssä, kun häneltä kysyttiin, ketä SDP tukee
Suomen komissaariksi. Onhan myös Suomen ulkoministerin paikka myös jaossa tuleville Suomen hallituspuoleille.

Voi olla, että S Stubb asettuu ehdokkaaksi EU-vaaleissa.
-------
P.s. Baijerissa CSU kärsii SPD:n tavoin rökäletappion, jos ennusteet toteutuvat.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Frankfurtin lehdessä pohditaan Baijerin ja Hessenin vaalitulosten vaikutuksia
maan hallituspolitiikkaan.

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/cdu-und-...

P.s. Taitaa kuvan henkilöillä hymy hyytyä sunnuntai-iltana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Baijerin vaalit antavat vaalituloksen, jollaista ei Saksassa ole aikaisemmin nähty. CSU on menettämässä noin 14 %-yksikköä ja SPD puolestaan myös yli 10 %-yksikköä kannatuksestaan. Voittajia tulevat olemaan vihreät, jonka kannatus nousee noin 10 %-yksikköä ja AfD, jota viime vaalien aikaan vuonna 2013 ei edes ollut olemassa, on saamassa äänistä nyt noin 14%.
http://www.wahlrecht.de/umfragen/landtage/bayern.htm

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Noin on, olet päätynyt samaan johtopäätökseen. Suomen median hiljaisuus ihmetyttää ja ml. kotimaisen median nk. politiikan asiaintuntjoiden.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei Suomen media ole ennenkään huomioinut Saksan maapäivävaaleja ,ainakaan etukäteen. Vaaleista korkeintaan lyhyt maininta tuloksen selvittyä.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Pekka Lukkalalle ja Seppo-Juha Pietikäiselle täältä kiitokset, että jaksavat nostaa Saksan sisäpolitiikkaa puheenaiheeksi tällä alustalla. Saksa tärkeä vienti- ja tuontimaa Suomelle ja Euroopan poliittinen voimatekijä, siksi asia relevantti myös Suomen tulevaisuuden kannalta.

Oletan että teiltä kielitaitoa löytyy -- itseltäni ei.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sunnuntai-iltana ja etenkin maanantaina tämä on vasta uutinen, mistä Lukkalan kanssa kirjoitamme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset