SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Illan tv-väittely ja Suomi häntäpäässä tavassa sopia palkoista

Otan tähän blogiin kaksi asiaa , jotka liittyvät toisiinsa.

Illan tv-väittelyssä   (TV1:ssä) olivat pääministeri Juha Sipilä ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

En lähde tässä  pistetuomariksi. Sanon vaan, ettei seuraavaa pääministeriä pidä  nyt valita ennen aikojaan viimeisten puoluekannatuslukujen perusteella.

Antti Rinteen esiintyminen lisäsi varmasti  epävarmuutta SDP:n leirissä. Tulevan EU-puheenjohtajamaan Suomen seuraavan  pääministerin pitää hallita kotimaan politiikan lisäksi ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Petteri Orpo kerää samaan aikaan  kokojan meriittiä suurissa  kv-tapahtamissa (esim. IMF:n ja Maailmanpankin  kokouksen puheenjohtajuus  viime viikonvaihteessa).

Antti Rinne sanoi em.  tv-väittelyssä Ben Zyskowiczin esittäneen eilen eduskunnassa  neuvottelujen aloittamista irtisanomiskiistassa  puhtaalta pöydältä. Verkkouutiset uutisoi Ben Zyskowiczin sanoneen  ay-liikkeelle, että valmistelkaa oma esitys. Antti Rinne ei ollut halukas lyömään Juha Sipilän kanssa kättä päälle  eli saattamaan  kaikki työpaikat (myös järjestäymättömät työantajat)  samalle viivalle työaikasäännösasiassa. 

****

Maailman talousfoorum on taas julkaissut vuosittaisen kilpailukykyvertailunsa. Suomi sijoittuu sijalle 11.

Mutta Suomi on edelleen viimeisten joukossa (138/140) , kun kysymys on palkkojen sopimisesta. Keskitetty palkkojen sopiminen katsotaan huonoksi ja yrityskohtainen sopiminen hyväksi. Että siinäpä taas selvä viesti Suomen ay-johdolle.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Kun luottamus on mennyt, on paha lyödä kättä päälle. Luottamus on helpompi menettää kuin saada takaisin. Sipilän kohdalla vaatii pitkän ajan ja paljon työtä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen on juuri radiossa samoilla linjoilla pääministerin Sipilän kanssa tästä työaika-asiassa ja palaaminen
asian alkulähteille.
https://areena.yle.fi/radio/ohjelmat/yle-radio-1

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Eihän tästäkään mitään tule koska vasurit haluaa vain jarruttaa ja pitkittää ratkaisua. Sipilä haluaisi ratkaisua nyt ja tässä koska aikaa hieromiseen ei ole ja siksi hän teki tarjouksensa. Oikein nauratti kun katsoin (tv:ssä Rinne/Sipilä)miten normaali neuvottelutilanne oli käsillä, Sipilä oli valmis "lyömään kättä päälle" mutta punainen Rinne vain jauhoi omiaan . Ei tuollaisella kyyristelyllä milloinkaan saada mitään ratkaisua. Sipilä kertoi että hänellä on tarkoitus saada tuloksia aikaan eikä jauhaa tyhjää kuten demarit ja ay. Näin pitää ollakin, Suomen täytyy vaurastua oikeasti ja jos siinä ei voida vasemmistoa samalla lihottaa niin sitten ei.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Ensinnäkin S-J:lle vain kysymys, että mikä sopijaosapuoli se oppositiossa oleva SDP oikein on hallituksen ja ay-liikkeen välisessä kiistassa? Millä valtuuksilla Rinne löisi kättä päälle asiasta?

Toisekseen - Sipilä se pietikäisten kanssa jaksaa nostaa esille tuota järjestäytymättömien työnantajien tarvetta saada samat oikeudet kuin järjestäytyneetkin. Mutta mitäpä ei veli veljelleen tekisi?

Mikä siinä on niin vaikeaa, että työnantaja järjestäytyisi omaan työnantajaliittoonsa, minkä jälkeen tämä työntaja mm. saisi työsopimuslakiin, työehtosopimuksiin ja muihin työelämää koskevissa asioissa pätevää neuvontaa ja tarpeen vaatiessa myös lakiapua ongelmissaan. Samalla se saisi ne kaikki muutkin oikeudet, joita mm. Sipilä nyt haluaisi villeille sellaisille.

Eikö tämä tällainen käyttäytyminen ole juuri sitä vapaamatkustajien toimintaa, mistä mm. pietikäiset, pylkköset ja kumppanit niin mielellään puhuvat.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #21

Sipilän tarjous työaika-asiassa oli selvä siitä, milloin hallitus on valmis heti vetää irtisanomislain valmistelun pois.

Miksi tuossa asiassa ei sallita yhdenvertaisuutta, jonka nimen suorastaan
muutoin SDP ja SAK ulvoo.

Arvoisa kommentoijja, jos aikoo tässä blogissa jatkossa esiintyä, pitää korjata valokuvansa. Nyt se ei täytä US:n ohjetta.
https://oma.uusisuomi.fi/keskusteluohje

--> "Uusi Suomi edellyttää Blogipalvelun kirjoittajilta tunnistettavan profiilikuvan käyttöä tekstien yhteydessä.”

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #23

Eiköhän tuo kasvokuvani ole riittävän tunnistettava. Toki korjaan, mikäli US sitä vaatii. Olet vain ensimmäinen, joka siitä huomauttaa:-)

Mutta mitä mieltä sinä olit tuosta villien työnantajien vapaamatkustuksesta? Siihen et vastannut, vaan aloit saivarrella kuvastani:-(

Sekö on sinun mielestäsi yhdenvertaisuutta, että toiset hoitavat asioita yhteisesti ja toiset noukkivat näin aikaansaadut hedelmät.

Järjestämisvapaudesta sinun ei kannata kirjoittaa, koska tiedän sen ja hyväksyn, että jokaisella on oikeus joko kuulua johonkin liittoon tai olla kuulumatta.

Mutta sitä en enää ymmärrä, miten se porukkaan kuulumaton kehtaa kuitenkin vaatia samoja oikeuksia, jotka nämä liittoihin kuuluvat neuvottelemalla ovat hankkineet? Se jos mikä on ns. lusmuilua!

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Suomen pääministeri pitäisi valita EU:ta varten?

Annetaan Saulin hoitaa ulko- ja turvallisuuspolitiikka EU:n "puheenjohtajana" ja keskittyköön pääministeri sisäpolitiikkaan.

Benin "tehkää itse parempi"-tokaisu kuulostaa siltä, että hallitus teki niin paskan ehdotuksen, jonka verukkeella ay-liike joutuisi "kompromissina" taipumaan tälle lehmänkauppahallitukselle ja tekemään jo lähtökohtaisesti huonon esityksen.

Eihän hallituksen ministerit tai kansanedustajat viitsineet edes olla keskustelemassa esityksestään, kun kyselytunnin tv-lähetyksen jälkeen hävisivät.

Hallituksen kansanedustajat eivät edes tiedä mistä tänään äänestävät.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Arvoisan kommentoijan pitäisi perehtyä Suomen perustuslakiin ja sen 93 §:ään.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Joo ei ihan taida näin mennä.

Tosin onhan sitä ennenkin poikkeuslakeja ja muita poikkeuksellisia järjestelyjä tehty.

Antti Rinteestä nimellinen pääministeri, muut ministerit vai hoitaisivat pääministerille normisti kuuluvia ulkopoliittisia asioita.

Antille vaikka johtavan työmarkkinapolitrukin asema.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Illan keskustelun keskeisin osa oli voimassa olevan lain mukainen tapa päästä eroon työntekijästä. Sipilä oli täysin ulkona asiasta, eikä pystynyt esittämään, miten uusi laki helpottaisi työssä lusmuilevasta eroon pääsemisestä. Rinne sen sijaan näytti olevan täysin perilla työsuhteen purkamisesta.

Ehkä meitä nyt on siunattu "huonommilla kyvyillä" varustetulla pääministerillä!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin siunattu on monenlaisilla kyvyillä varustettuja politiikkoja.

Voiko arvoisa kommentoijja kertoa, miksi Antti Rintelle ja SAK:lle ei sovi, että liittoihin kuuluvat tai kuulumattomat työantajat saataisiin samojen säännösten piiriin esi. työaikojen osalta.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Eikö tuo liene päivänselvää. Liittoihin kuulumattomat ovat ns. järjestäytymättömiä työnantajia, eli eivät maksa liiton jäsenmaksuja. He itse tekevät tämän päätöksen. Nyt sitten liitot keskenään sopivat asioista, joissa järjestäytymättömillä ei ole osaa eikä arpaa. Järjestäytymättömät voivat lakien puitteissa sopia työntekijöidensä kanssa asioita, mutta lait rajoittavat sopimista. Tässä järjestäytymättömät haluavat poimia molemmista kuormista parhaat palat ja se ei liitoille käy. Näin painostetaan liittymään liittoihin.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Sipilä käyttäytyi kuin Laura Huhtasaari. Alkoi jankkaamaan aivan muusta asiasta kuin keskustelussa oli kyse. Tämä johtuu siitä, ettei hänellä ollut asiosaamista.

Ei politiikka ole sitä, että kaksi ihmistä lyö kättä päälle televisiossa unohtaen muut osapuolet, kuten muut puolueet ja oman puolueen muut kansanedustajat.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Takanen tuossa toi julki keskustelun Sipilä/Rinne olennaisimman asian.

Sipilä itse otti asian esille ja astui omaan miinaansa. Miten uutta lakia tullaan tulkitsemaan yksittäistapauksissa. Sipilän esimerkki työntekijästä, joka ei noudata sovittua työaikaa oli huitaisu ilmaan. Rinne aika selkeästi ilmaisi että toimitaan kuten tähän astikkin. Varoitus, dokumentointi ja kenkää jos ei muu auta.

Olennaiseksi asian tekee se, että Sipilä jatkoi kiemurtelua aiheen ympäriltä eikä mitenkään huomioinut Rinteen kommenttia. Ei halunnut ymmärtää ilmiselvää totuutta. Pitääkö olla huolissaan. Vastaus on, että pitää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Arvoisan kommentoijjan puolueen meno eilen samaan rintamaan punavihreittten kanssa eduskunnassa ihmetyttää. Vielä kun lisätään, että arvoisan kommentoijjan puolueen taustavoimat meillä ja muualla toiminnallaan edesauttavat Euroopmaiden maiden yhteistyötä hajoittavia vieraita tahoja. Veikko Vennamo -siirtolainen itsekkin- kannatti Suomen EU-jäsenyyttä ja Suomen mukanaoloa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ei tässä niin arvoisia olla..... Yhteisrintamaan? PS:n linja tässä asiassa on varmasti oma. Ei siinä punavihreitä tarvita.

EU kriittisyys hyvä blogisti. Euroopan maiden yhteistyö on ihan OK ja voi toimia pienemmälläkin taustaorganisaatiolla.

Taisi olla vielä EEC tai huomattavasti kevyempi versio nykyisestä.......

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Varoitus, dokumentointi ja ulkopuolisen todistajan lausunto ja mitä vielä?...Siihen kuluu tuhottomasti aikaa, jota pienellä nyrkkipajalla ei ole liikaa kuten ammattiyhdistysliikkeen pomoilla

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Työsuhteen purkaminen on aina nopeampi tapa kuin irtisanominen irtisanomisaikoineen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kaija ei siihen montaa tuntia tarvita. Toki jos varoitus ei korjaa asiaa, se pitkittyy. Rinne taisi mainita, että ollessaan liiton lakimiehenä hyvin perusteltu irtisanominen ei aiheuta toimenpiteitä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Takasen ja Brusin kommentteja lukiessa tuli mieleen, miten eri tavalla on katsottu eilisiltaista Sipilän ja Rinteen keskustelua. Takanen ja Brusi näkivät ainoastaan Sipilän kiemurrelleen, kun taas Rinne, todellisena työsuhteiden purkamisen asiantuntijana, ei kiemurrellut. Uskoakseni suurin osa ohjelman katsojista näki, kuinka Rinne ei vastannut Sipilän kysymyksiin, varsinkaan tärkeimpään, vaan kiemurteli ja vaati neuvotteluja puhtaalta pöydältä. Olisihan se tietysti ay-liikkeelle ja demareille mieluisaa, kun puhtaan pöydän neuvottelut jatkuisivat hamaan ikuisuuteen eikä mitään uudistuksia saataisi aikaan.

Pietikäiselle kiitos hyvästä kirjoituksesta. Olisin odottanut, että pääministeri Sipilää jatkuvasti syyllistävät kirjoittajat olisivat rohjenneet kirjoittaa arvionsa Sipilän ja Rinteen "kaksintaistelusta". No, ehkä niitä vielä tulee.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Yhdyn kiitoksiin. Rinteen ehdotus puhtaalta pöydältä lähtemisestä oli kornia... Eikö mikään veivaus vain ikinä riitä ammattiydistysliikkeiden pomoille? No, ison palkan eteen on tehtävä paljon uusia aloituksia, jotta tulos olisi aina vain heille yksinomaan mieluinen.... Väsytystekniikka ja lakot! :)

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Mikä oli se tärkein kysymys?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Paikallinen sopimus, jossa pienyritykset voivat suoraan keskenään päättää työehdoista ja työajoista kuten esim. Saksassa toimitaan. Jo erilaiset olosuhteet kaupunkien ja maaseuduilla vaativat omat erityisjuttunsa.... Nyt alkavat laajennetut lakot, jotka koskevat täysin viattomia kansalaisia ovat törkeää kiristystä, joita ei uskoisi demokratiassa enää tehtävän?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eikös tuosta paikallisesta sopimisesta johon liittoihin kuuluvat tai kuulumattomat työantajat saataisiin samalle viivalle ollut myös sopimassa EK?

Ei siellä yksin palkansaajajärjestöt asiasta neuvotelleet.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Rinne oli selvästi altavastaajana Sipilän puristaessa päälle. Lakkokenraalina esiintyneellä puoluejohtajalla ei ollut käsitystä neuvotteluista eikä voinut suostua edes siihen, että asia otettaisiin neuvotteluun uudelleen, kun ei ollut tietoinen asiasisällöstä.

Rinne oli avuttoman epätietoinen, minkälaisesta asiakokonaisuudesta puhuttiin. A-studio oli työväenliikkeen edustajalta kovin epäkelpo esitys. Ay-liikkeen olisi pitänyt prepata puheenjohtajaa paremmin. Lakimies näperteli nyansseissa ja pienyrittäjän lakiapupakettinsa kanssa, kun pääministeri puhui kansantaloudellisesti merkittävästä paikallisen sopimisen yleismallista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei Rinteellä tai kenelläkään muullakaan politiikolla ole mandaattia lyödä "kättä päälle" liittojen puolesta, tämän nyt pitäisi olla kaikille, myös Sipilälle selviö. Suomalainen työnantajataho on kaivautunut niin syvälle "perunakuoppaan" josta ei yletytä näkemään miten Suomen kilpailijamaissa, kuten Ruotsissa ja Saksassa toimitaan. Ruotsissa työntekijöillä on myötämääräämisoikeuden lisäksi edustaja yhtiön hallituksessa, EK vastustaa näitä molempia kiivaasti ja näin jarruttaa paikallisen sopimisen edistymistä. JK. suosittelen lukeman Risto Siilasmaan uutuskirjan, siinä tulee esille kuinka kaukana suomalaiset yritysjohtajat ovat modernista johtamisesta, Ollila oivana esimerkkinä ja sitä samaa pelon ilmapiiriä ja käskyttämistä toteuttaa politiikassa myös pm. Sipilä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Granlund, oletko todella sitä mieltä ettei Rinteellä ole mandaattia lyödä "kättä päälle" liittojen puolesta. Mikäli Rinne olisi uskaltanut, niin ay-liike nöyränä demarien apupuolueena olisi antanut kaiken tukensa Rinteen toiminnalle. Sipilän tarjous yllätti Rinteen täysin ja hänelle tuli hirveä hätä vaatia neuvottelujen aloittamista puhtaalta pöydältä. Tähän oli varmasti ay-liikkeen mandaatti eikä entinen aypomo voinut poiketa ennalta sovitusta vaatimuksesta. Näin hän teki itsestään todellisen "pellen".

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Ei Rinteellä tietenkään ole mandaattia sopia ja lyödä kättä päälle asiasta, jossa puolentoista vuoden neuvottelujen jälkeen heitettiin pyyhe kehään.

– Hallitus oli sopinut työmarkkinajärjestöjen kanssa kunnioittavansa kolmikantaisen työryhmän yksimielistä mietintöä, sanoi työministeri Lindström Ylellä, kun hänen asettamansa työryhmä ei päässyt yksimielisyytteen työaikalakiin tehtävistä muutoksista.

Eriävän mielipiteen jättivät useat ammattiliitot, EK ja Suomen Yrittäjät. Miten Sipilä ja Rinne kahdestaan voisivat asian sopia?

Kuka tuossa televisiokeskustelussa edusti EK:ta, kuka Suomen Yrittäjiä ja kuka ammattiliittoja.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Näinkö Tammela kepussa toimitaan? Sovitaan muiden puolesta.

Älä nyt aikuinen mies naurata.

Olen jo Sinulle aikaisemmissakin puheenvuoroissa yrittänyt sanoa, että jos ei työmarkkina-asioista oikein mitään tiedä, niin ei kannattaisi oikein varmoja mielipiteitä esittää.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kouri, saat nauraa vaikka mahasi kipeäksi. Minäkin nauran makoisasti aina, kun työmarkkinoiden asiantuntija Kouri on kehunut itseään ja aatetovereineen, joten jatka valitsemallasi polulla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eduskunta on antanut hallitukselle luottamuksen äänin 101 ja 73. Poissa oli 17 edustajaa. Tyhjää äänesti 8 edustajaa.

--------
Minusta tämä pm Sipilän eilinen neuvottelutarjous pitäisi ottaa
käsittelyyn ja sopia nykyinen nokittelu pois päiväjärjestyksestä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset