SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Hessenin maapäivävaalien seurauksia odotetaan epävarmoissa tunnelmissa

Tänään pidettävien Hessenin maapäivävaalien tuloksia ja niiden seurauksia odotetaan  meillä ja muualla epävarmoissa tunnelmissa

Vuoden 2013 vaaleissa  saivat Saksan tämänhetkiset hallituspuolueet  CDU 38,3 %:n ja SPD 30,7 %:n kannatuksen.

Viimeiset kannatusennusteet näyttävät molemmille puolueille  jopa noin 10 %-yksikön rökeletappiota. Eli suurtappiot parin viikon sisällä  (Baijeri 14.10.2018) jo toisissa maapäivävaaleissa  peräkkäin näyttävät hallituspuolueita odottavan.

****

Mistä tappiot hallituspuolueille johtuvat ? Saksan taloudessa menee hyvin. Tappioiden ei  pitäisi  kai johtua  yksin  Saksan maahanmuuttopolitiikasta, vaikka  silläkin on omat vaikutuksensa. Suurinta kannatuksen siirtymää hallituspuolueilta  on viime viikkoina tapahtunut vieläkin liberaalimpaa maahanmuuttopolitiikkaa edustaville vihreille.

****

Pitkin   viikkoa Baijerin maapäivävaalien jälkeen  on Saksassa ja meillä sekä muissa EU-maissa  arvioitu, mihin nämä suurtappiot maapäivävaaleissa johtavat. Myös koko Saksan tasolla hallituspuolueiden kannatukset  ovat nekin pohjalukemissa.

****

Liittokansleri Angela Merkel totesi (varoitti) viikolla Der Spiegel -lehdessä  tekemästä liian suuria johtopäätöksiä maapäivävaalien tuloksista.  Mutta samassa lehdessä Kristillisdemokraattien (CDU) puoluesihteeri  Annegret Kramp-Karrenbauer puhuu jopa uusista parlamenttivaaleista, jos Saksan hallitus  hajoaa Hessenin vaalien seurauksena.

Angela Merkelin  oma tulevaisuus  on  ympäri maailmaa ollut esillä  johtavissa talouden ja politiikan uutisvälineissä. Onko Angela Merkelillä  enää uutta poliittista voimaa - sitä kysytään -  johtaa Saksaa liittokanslerina ja maan suurimman puolueen johtajana.

Jos Saksa ajautuu uusiin vaaleihin,   CDU/CSU tuskin lähtee vaaleihin Angela Merkelin  johdolla. Joulukuussa pidettävä  puoluekokous  on todennäköisesti uuden puheenjohtajan valinnan edessä. Annegret Kramp-Karrenbauer  on yksi ehdokas Angela Merkelin seuraajaksi.

Angela Merkel on  eurooppalainen suuri vaikuttaja maailmapolitiikassa. Tässä viikonvaihteessa  Angela Merkel, Emmanuel Macron, Vladimir Putin ja Recep Erdoğan tapaavat Istanbulissa (uutinen tähän otettu tarkoituksella itänaapurin mediasta). Että ei vielä puhuta Angela Merkelistä entisenä liittokanslerina. Mutta...on kuin usein joukkuepeleissä,  ettei jatko enää kiinni omista toimista.

****

Hessenin maapäivävaalien tulosseuranta klo 19 alkaen

 

ARD      -    ZDF

 

****

P.s.  Totesin täällä joku aika sitten, että  Angela Merkelin kannattaman ehdokkaan  Manfred Weberin valinta EPP:n kärkiehdokkaaksi ensi vuoden Euroopan parlamenttivaaleissa  on todennäköistä. Euroopan kansanpuolue (EPP) tekisi Helsingin kokouksessa   viisaasti, jos valitsisi samalla  varaehdokkaaksi Alexander Stubbin.   Ajatuspaja Toivon  laskelmien mukaan Euroopan kansanpuolue (EPP) pysyisi  myös toukokuun 2019 europarlamenttivaalien jälkeen suurimpana ryhmänä. Mutta kaikkea voi ennen vaaleja vielä tapahtua.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Tappioiden ei pitäisi kai johtua yksin Saksan maahanmuuttopolitiikasta, vaikka silläkin on omat vaikutuksensa."
Juu, AfD ei ole kohoamassa ennusteiden perusteella suurimmaksi ja kun mainittu Vihreätkin näyttäisi nousevan hyvin, niin vaikea nähdä pelkästään epäonnistunutta maahanmuuttopolitiikkaa syyksi.
Energiawende on kaiketi sekin mennyt päreiksi?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Süddeutsche Zeitung julkaisi tänään laajan artikkelin EPP:n kärkiehdokkuutta tavoittelevasta Stubbista.
https://www.sueddeutsche.de/politik/europawahl-web...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

A Stubb on ollut vuosia esillä ulkomaisissa suurissa tiedotusvälineissä (CNN, BBC, CBS, FT jne). Saksan monet lehdet ovat noteeranneet Stubbin ehdokkuuden. Odotan mielenkiinnolla, miten EPP:n vaali välitetään ja uutisoidaan maailmalla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubb hyökkää viikonlopun saksalaislehdissä melko ronskisti Saksan sisäministeri Horst Seehoferia ja hänen CSU-puoluettaan vastaan. Nähtäväksi jää, tuoko tämä ääniä EPP:n delegaattien joukosta, joista moni on Seehoferin tavoin konservatiivi.

https://www.fuldainfo.de/stubb-warnt-vor-panikmach...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Forsan viimeisin ennuste 27.10. näyttää vieläkin synkempiä tappiolukemia kummallekin suurimmalle puolueelle. CDU/CSU 26% ja SPD:lle vain 14%. Tosin ennuste on valtakunnallinen.
http://www.wahlrecht.de/umfragen/forsa.htm

(2013 CDU 38,3 %:n ja SPD 30,7 %) Varsinkin SPD:lle järisyttävää yli 16 % tappiota. Vähäinen ei olisi CDU:lle ennustettu n. 12 % tappio.

Merkelillä on mietinnän paikka mikäli ennuste toteutuu vähänkään tuon ennusteen suuntaisena. SPD jokseenkin varmasti poistuu koalitiohallituksesta, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi taitaa Saksa saada uudet parlamenttivaalit.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Süddeutsche pohtii myös erilaisten vaalien jälkeisten hallituskoalitioiden mahdollisuuksia Wiesbadenin hallitukseen.
https://www.sueddeutsche.de/politik/hessen-landtag...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Näin lähellä ei kannata enää spekuloida.He saattavat tietää enemmän tänään illalla klo 22.50 Suomen aikaa.Näkynee sinunkin koneella.
https://daserste.ndr.de/annewill/archiv/ANNE-WILL-...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Muiden maiden vaalien tulosseuranta on ollut minulle politiikan penkkiurheilua.

Brasilian presidentinvaalit ovat nekin tänään ja parin viikon päästä USA:n välivaalit.
https://edition.cnn.com/2018/10/27/americas/brazil...

P.s. Rion 2016 olympiakisoista muistuu mieleen otsikon tavoin Brasilian
presidenttitilanne. Ilmeisesti korruptio myös vasemmiston puolella on maassa syvällä.

https://www.foxnews.com/sports/rio-2016-for-brazil...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Juuri Saksan ZDF TV julkaisi ennusteen.

Suurempien puolueiden luvut ennusteessa:

CDU 27 % SPD 20 %

Vihreät 20 % 13 AfD %

Rumat tappiot hallituspuolueille "

Ks, ARD tästä linkistä.
http://www.ard.de/home/ard/ARD_Startseite/21920/in...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos tuo ennuste toteutuu,tulee molemmille hallituspuolueille n.10 %-yksikön tappio edellisiin vaaleihin verrattuna.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä ensimmäisen ennusteen mukaiset enemmistöhallitusmahdollisuudet.
https://wahltool.zdf.de/wahlergebnisse/2018-10-28-...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

CDU:ta ei voi Hessenissäkään sivuuttaa osavaltion hallituksesta.

Mutta on nämä rökäletappiot hallituspuolueille. Tappiokierre alkoi on viime syyskuun liittopäivävaaleissa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Frankfurtin lehti otsikoi massiivisesta tappiosta CDU:lle ja SPD:lle

http://www.faz.net/aktuell/politik/wahl-in-hessen/...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tälläkin kertaa ARD ja ZDF tarjoavat erilaisen määrän edustajia maapäiville. ARD:n viimeisen ennusteen mukaan saisivat CDU ja SPD 61 yksipaikkaa yhteensä, eli yhden paikan enemmistön. ZDF jakaa 124 paikkaa ja se ei CDU:lle ja SPD:lle antaisi enemmistöä. Kävi miten kävi, siihen hallituskoalitioon en usko.

Näyttää siltä, että Hesseniin tulee kolmen puolueen enemmistöhallitus. CDU on varmasti mukana, sitten on jlo enemmänkin ehdokkaita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset