SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kaventuuko USA:n välivaaleissa istuvan presidentin valta ?

 

USA:ssa käydään tänään 06.11. 2018 välivaalit (midterm elections). Vaaleissa valitaan kaikki kongressin alahuoneen -  edustajainhuoneen - 435 edustajaa ja kolmannes kongressin ylähuoneen - senaatin - senaattoreista. Lisäksi kuvernöörivaaleja käydään  monissa osavaltioissa.

***

Kysymys kuuluu, miten käy käytännössä istuvan presidentti  Donald  Trumpin sisäpoliittisen vallan laajuudelle  jäljellä olevalla virkakaudella. Kuten muistetaan vuoden 2016 vaaleissa presidentti Trump ja hänen tausta puolueensa  Republikaaninen puolue saivat  triplan  eli presidentin ja enemmistön edustajainhuoneeseen sekä senaattiin.

***

Vuoden 2014 välivaaleissa  virassa ollut presidentti Barack Obaman taustapuolue  - Demokraattinen puolue - menettivät enemmistön sekä edustajainhuoneessa että senaatissa.

***

Vaikka istuvalla USA:n presidentillä on laaja toimivalta,  Barack Obaman valta sisäpolitiikassa kaventui merkittävästi vuoden 2014 välivaaleissa. Presidentti Obama turvautui paljon nk. presidentin asetuksiin Republikaani -enemmistöisen ja vastakarvaan hangoitelleen kongressin ohittamiseen.

***

Presidentti Trumpille  Demokraatti -enemmistöinen kongressi olisi  uusi ja vaikea tilanne - etenkin sisäpoliittisesti. Edustajainhuoneen vallassa on tarvittaessa valta  päättää virkasyytteen nostamisesta istuvan presidentin erottamiseksi tai käynnistää uusia tutkimuksia istuvan presidentin ja hänen lähipiirinsä liiketoimista. Presidentin erottamiseen eivät Demokraattien paikat senaatissa (2/3 enemmistö vaaditaan)  tule  riittämään.

Jos Demokraatit saavat enemmistön kongressiin, presidentti Donald Trump voi suunnata  nykyistä enemmän huomiota ulkopolitiikkaan. Mitä siitä sitten seuraa (hyvää tai huonoa) päivittäin monia Twitter -viestejä lähettävän presidentin politiikkaan? Ulkopolitiikkaa kun ei sovi ihan  joka päivä  repostella. USA:n välivaaleilla voi olla arvaamattomia seurauksia muulle maailmalle.

***

Mielipidemittausten mukaan Demokraatit voittavat  edustajainhuoneen  vaalit, mutta republikaanit säilyttävät enemmistönsä  senaatissa.

Pitääkö nuo ennusteet sitten paikkansa ? Kyllä tai ei,  jos  NBC:n  uutiseen on luottamista.  USA:ssa äänestäjällä on mahdollisuus   rekisteröityä demokraatiksi tai republikaaniksi. NBC:n mukaan tuolloin  annetuista äänistä 43 % oli republikaanien kannattajien ja 41 %n demokraattien kannattajien ääniä.  Meillä suomalaisilla riittää ihmettelyä vaalien teknisessä tavassa, eikä vähiten paikka paikoin käytössä olevissa vanhoissa hakkerointimahdollisissa ääänestyskoneissa. Maailmalla uutisointi  eri ennusteista on ollut suosittua.

***

Vaalitaistelu pääpuolueiden välillä on käynyt kovilla kierroksilla loppuun saakka ja siinä ovat “täysilla”  mukana edellinen ja nykyinen presidentti. Barack Obaman pari päivää sitten Chicagossa  pitämää puhetta ei oikein voida pitää entisen presidentin  sovinnollisena esiintymisenä. Vastaavasti New York Times mukaan uutiskanavat NBC ja Fox ilmoittivat, etteivät  ne julkaise Donald Trumpin kampanjan laatimaa rasistisena pidettyä videota. Valtiollinen YLE  uutisoi eilen Trumpin ja Obaman välisestä nokittelusta.

***

Välivaalien tulosseurantaa voi tehdä netin kautta monien   TV-kanavien ja  päivälehtien kautta, joten valitse noista. Suomen aikaa keskiviikkona aamulla välivaalien tulos alkaa olla selvillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Miten sisäinen tilanne USA:ssa jatkossa kehittyy, kun edellinen ja istuva presidentti eivät esiinny sovittelevasti ?

Moni on sanonut jälkeenpäin, että Barack Obama saattoi liiallisella innokkuudella pilata loppuvaiheessa Hilary Clintonin vaalikampanjan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Säilyykö twiittailussa maltti jatkossa ?

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Tz...

--
Venäjän Su-27-hävittäjäkone Mustallamerellä kävi kahdesti amerikkalaisen EP-3-tiedustelukoneen lähellä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Saa nähdä miten käy, katselin eilen Rasmussen pollia ja Republican Party olisi niukasti niskan päällä.

Katsotaan vaalit ensin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vaalitilaisuuksien yleisömäärän perusteella ei ihan tule samanlaisia johtopäätöksiä, mitä noista gallupeista. Joten aamulla nähdään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Taitaa pollien mukaan olla huono päivä norsuille, mutta tuskin aaseiltakaan hönk-hönk huutoja enemmälti boisi odottaa.

Politiikka on moneybisenestä sekä Clintonin, Obaman, että väheksymättä Trumpin porukoiden tavoitteita.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #5

Kyllä näissä jonkunlainen yllätys muhii -puoleen tai toiseen.

Vuoden 2016 vaaleissa ennusteet lupasi demokraaateille voittoa, muttei niin lopuksi käynytkään.

Mutta miten käyn nyt ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset