SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Onko edes eduskunnalla sote -lakipaketin asiakirjojen hallintaa ?

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai kuluneella viikolla valmiiksi  kolme mietintöluonnosta odottamaan perustuslakivaliokunnan uutta  lausuntoa.

Lakipaketin kaikista  asiakirjoista (hallituksen lakiesitykset, valiokunnan  mietinnöt , muiden valiokuntien lausunnot ja kaikki asiantuntijalausunnot ym. )  tulee yhteensä sivumäärältään määrä, jota enää tuskin kukaan hallitsee -ei edes eduskunta. Kokonaissivumäärä -onko jollain laskettu-  meneekö paljon yli 2000 ?

Eilen kuulimme, ettei lakipaketista  ja em. mieitintöluonnoksista tulla äänestämään tämän vuoden  tämän vuoden puolella.

***

Paradoksaalista tässä on, että alivaltiosihteeri Päivi Nergin  mukaan uudistuksen  alasajoprojekti kestäisi vuoden ja uusi sote vaatisi lähes yhtä laajaa valmistelua kuin nykyinen. Kaikissa tapauksissa - uudistuksen toimeenpanossa tai uudistuksen alasajossa - vastuu siirtyy vaalien jälkeiselle hallitukselle.

***

En ole lukenut kuin murto-osan  tämän lakipaketin asiakirjoista. Onko joku lukenut kaikki asiakirjat? Kolmea asiaa olen itse pitänyt esillä 1)  Esitettyjen 18 maakunnan kykyä johtaa ja hallita/ohjata kaikkia tehtäviä (maakunnan tehtävät)  2) kuntien  tosiasialliset valmiudet mukautua /sopetua uudistukseen (ml. henkilöstö ) 3) kolmantena muttei vähäisimpänä maakuntien rahoitus  ja verotusmuutokset valtion ja kuntien kesken.

Sote -veneessä ovat kaikki eduskuntapuolueet - uudistuksen toimeenpanossa tai alasajossa. Kansalaisena olen huolestunut, että  vaikka hallituksen lakiesitysten laatua ja teknistä tasoa on arvosteltu, niin eduskunta joutuu kysymään myös itseltään - yli puoluerajojen - pysyykö tämä uudistus oikeusvaltion kannalta katsottuna - edes eduskunnan  hallinnassa ?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Aamulehti uutisoi, että Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit aikovat yhdistää hoitonsa yhteiseen yritykseen .
https://www.aamulehti.fi/a/201291585?c=1522737894164

Vaikka Suomen nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä kv-vertailussa
sijoittuu kärkipäähän, jäykkkyys ja ketteryys kansalaisten kannalta
palvelujen nopeassa saatavuudessa on ongelma.
----
P.s. Esimerkki ketteryydestä. Tuttavapariskunta ei tällä viikolla täällä Helsingissä päässyt influenssarokotukseen, Saivat vuoron 2-3 viikon päähän (monissa muissa palveluissa jonot monta kuukautta) Yksityisellä asemalla olisi päässyt heti samana päivänä, tosin maksu oli ollut 30-35 euroa/henkilö. Mutta eihän se ilmaista (maksetaan verovaroilla) ole siellä terveyskeskuksessakan, vaikka se on kansalaisille Helsingissä ilmaista ehdot täyttäville henkilöille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset