SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

SDP:n varjobudjetti on epäjohdonmukaisuuksia täynnä

Tänään käydään eduskunnan täysistunnossa  hallituksen vuoden 2019 budjettiesitykseen liittyen opposition vaihtoehtobudjeteista keskustelua.

Blogiotsikon taustaksi palautan mieliin pääministeri Sipilän hallituksen hallitusohjelman sivulla 12 esitetyn säästö- ja rakenneuudistusohjelman  kaavion.

Hallitusohjelman kaaviolaskelma perustui melko pitkälle valtiovarainministeriön asiantuntijoiden (valtiovarainministeri oli sillä hetkellä muuan Antti Rinne) näkemykseen talouspolitiikan lähtökohdista . Eduskuntavaalien jälkeen hallitustunnustelija Juha Sipilä kysyi (kysymys 2) kultakin puolueelta, hyväksyttekö asiantuntijavirkamiesten näkemyksen talouspolitiikan lähtökohdaksi (15 kysymystä eduskuntaryhmille).

****

Nyt suurin oppositiopuolue SDP puhuu taas kerran, että puolue ottaisi vähemmän velkaa  kuin hallitus.

Tuo  on kaksinkertaista suurta  fuskaamista, kun palautetaan mieliin  kuluneen vaalikauden aikainen SDP:n toiminta eduskunnassa:

a) SDP on vastustanut  vaalikaudella kaikkia Sipilän hallituksen säästötoimia

b) nyt varjobudjetissaan SDP -ei edes itse - huomaa  julistavansa sanaa suoraan itseään vastaan puhumalla vähemmästä velanotosta kuin hallitus. Tuon sanoessaan SDP tulee silloin hyväksyneeksi Sipilän hallituksen säästötoimet, sillä SDP:n  varjobudjetin  (s. 82)  pohjana on hallituksen vuoden 2019 budjettiesitys.

***

Ja älyllinen pohjanoteeraus on SDP:n esitys Sitran pääoman leikkaamisesta taas kerran 360 milj. eurolla. Tämä on jo neljäs kerta . Sitran vuoden 2017  tilinpäätöksestä  (s.39) voidaan todeta oman pääoman olevan yhteensä  n. 719,5 milj, euroa. Sitran pääoma olisi mennyt n. 0,5 mrd euroa miinukselle, jos SDP:n kaikki ehdotukset pääoman leikkaamisesta olisi toteutettu. 

Samaan epä-älylliseen sarjaan kuuluu lain vastainen esitys Suomen Pankin voittovarojen tulouttamisesta. Voittovaroista  päättäminen kuuluu Suomen Pankin pankkivaltuustolle.

Suomen BKT:n kasvun ennustetaan hidastuvan viime aikaisissa ennusteissa tämän ja viime vuoden tasosta. SDP:n varjobudjetissa on suorastaan läpivetohöttönä 2,4 mrd:n tulolisäykset (veronkorotuksilla ja muilla tuloarvioilla) hallituksen esitykseen verrattuna. Kaikki puolueet ovat hallituksessa (myös SDP) olleet harmaan talouden torjunnassa aktiivisia.  Oppositiossa voi tässä suhteessa  luvata kuuta taivaalta.  Juhana Vartiainen muistuttaa Twitter -viestissään, miten Paavo Lipponen pääministerinä suhtautui näihin ilmaisiin tulotuloihin. Olen melko  varma, että seuraava vaalien jälkeinen hallitus joutuu ensi töikseen päivittämään Sipilän hallituksen tämän kaavion ja jatkamaan sopeutus- ja säästötoimia.

***

SDP:n kuluvan vaalikauden politiikalla valtion budjetti olisi ensi vuonna  edelleen 5-6 mrd alijäämäinen ja budjettivelka (Valtionvelka ) kasvanut lisää vaalikaudella lisää  22-24 mrd.  Että se  SDP:n budjettipolitiikan johdonmukaisuudesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Suorastaan surkuhupaisa alkaa olla sen "Rinteen satasen" kohtalo eläkeläisille. Koskapa jo toisen kerran varjobudjetissa on ollut 30 euron korotus, on "Rinteen satasesta" jaettu jo 60 euroa. Ja taas on yksi lupaus pidetty...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Demarit ovat sortuneet Rinteen johdolla oppositiossa ilmiselvään ja epäuskottavaan vasemmistopopulismiin.

Ratkaisimalli on kaikkeen veronkorotukset ja siirretyt veronkorotukset ( velan lisääminen ). Uudistuminen 2000- luvun globaaliin maailmaan ahdistaa SAK-demareita yli kaiken.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Sitran toimintaa ei saisi supistaa, mutta joku VR trackin myyminen on sitten ihan jees vissiin.

Tottakai demaritkin haluavat pienentää valtionvelkaa. En nyt keksi miten tyystin eriävät painotukset kertoisivat, että SDP hyväksyisi Sipilän hallituksen säästötoimet.

Vaihtoehtobudjetin kutsuminen epäjohdonmukaiseksi kertoo lähinnä, ettei siihen ole tutustunut.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ongelma "Sitran ryöstössä" on se, että saatava tulo on kertaluonteinen, kun taas katettava meno on pysyvä.

Tulee siis mieleen se vanha vertaus housuihin kusemisesta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kirjoitat epäjohdonmukaisuuksista ja toteat itse seuraavaa:
"Ja älyllinen pohjanoteeraus on SDP:n esitys Sitran pääoman leikkaamisesta taas kerran 360 milj. eurolla. Tämä on jo neljäs kerta . Sitran vuoden 2017 tilinpäätöksestä (s.39) voidaan todeta oman pääoman olevan yhteensä n. 719,5 milj, euroa. Sitran pääoma olisi mennyt n. 0,5 mrd euroa miinukselle, jos SDP:n kaikki ehdotukset pääoman leikkaamissta olisi toeutettu."

Mietippä nyt tovi. Tehdään ehdotus, jota ei toteuteta, ja sitten tehdään uudestaan ehdotus samasta. Jos aiemman ehdotuksen mukaan oltaisiin leikattu, niin toista kertaa ei todennäköisesti tule.

Tapasi laskea toteutumattomat ehdotukset yhteen on kyllä itse mainitsemasi älyllinen pohjanoteeraus.

Sama kuin joku ehdottaisi verolle korotusta 5%, ja kun se ei toteudu niin seuraavana vuonna ehdottaisi sitä uudelleen. Sinun logiikkasi mukaan ko taho olisi siis ehdottanut yhteensä 10%:n korotusta. Tuo jos mikä on älyllistä epärehellisyyttä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

No, no ! Se on tarkoituksella esimerkkinä kertatulolla hämäämisestä.Tuota ei oikeassa budjetissa pysty tekemään kuin kerran, mutta oppositiosta alvariinsa.
Eihän sitä pääoman ryöstöä ole vielä -hyvä niin - toteuttu, vaan Sitran pääoma on pysynyt koskemattomana.

Joskus tuntuu, että blogikirjoitusten tulkinta on tarkoituksenmukaista omaa "besserwisser" näyttämistä.

----

P.s. Oppositiosta joku voisi SDP:n tapaaan heittää joka vuosi esim. ay-jäsennmaksun verovähennysioikeuden poistamista joka vuosi koko vaalikauden.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Herrat on sitä mieltä että eläkkeiden maksaminen köyhille on epäjohdonmukaista, hehän ovat yleensä olleet köyhiä koko ikänsä ja köyhyys on heille tuttua.

Herrat on pitäneet huolta siitä ettei herroista voi koskaan tulla köyhiä, sen takia lait on laadittu niin että herrojen eläkkeet ovat moninkertaiset köyhien eläkkeisiin nähden. Herroista ei siis koskaan voi tulla köyhiä, ei sittenkään kun he lakkaavat saamasta niitä suuria palkkoja. Tämä on herrojen mielestä johdonmukaista.

Herrojen mielestä kaikille kuuluu ihmisarvo, kansallismielisten herrojen mielestä varsinkin kaikille suomalaisille kuuluu ihmisarvo, mutta yleensä se koskee tietenkin vain herroja. Köyhät kuuluvat suomessa alempaan kastiin, eikä heidän ihmisarvollaan ole niin väliä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

..eikä myöskään ay-johtajista voi tulla köyhiä, kun moni nauttii kuukausipalkkaa enemmän kuin yksittäinen ministeri.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"..eikä myöskään ay-johtajista voi tulla köyhiä, kun moni nauttii kuukausipalkkaa enemmän kuin yksittäinen ministeri."

AY- väki on aika suurelta osin herroja, ainakin nämä Akavan jäsenet taitaa olla herroja kaikki. Toki Akava pitää huolta siitä että korkeapalkkaisilla herroilla on hyvät tulot hamaan kuolemaansa asti. Muidenkin ammattiliittojen kuin Akavan johtajat kuuluvat toki näihin isopalkkaisiin herroihin.

Toki ammattiliitot yleensäkin ajaa enemmän isotuloisten ja keskituloisten asiaa. Kaikki työssä käyvät ovat tavallaan keskituloisia, paitsi siivoojat ja jotkut muut erittäin raskasta työtä tekevät. Raskasta työtä ei suomessa arvosteta, ei ainakaan rahallisesti.

On hyvä että edes SDP yrittää pitää köyhistäkin huolta, vaikka suurin osa SDP:n äänestäjistä ei niin köyhiä olekaan. On silti lohdullista että on edes yksi puolue jolla on jotain arvoja ja joka pitää niistä arvoistaan kiinni, vaikka se ei puolueen kannatusta lisäisikään.

Köyhistä huolehtiminen on myös kristillistä, mutta Suomen puolueet, varsinkaan oikeistopuolueet, kristilliset mukaan luettuina, eivät näytä tässä suhteessa kovin kristillisiltä.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Sitran voisi lopettaa. Sitra seurailee trendejä, jotka ovat maailmaa seuraavien tiedossa muutenkin. Mitään uutta tai hyödyllistä sieltä ei tule.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

SDP:n ryhmäpuheenvuoron käytti puolueen pj Antti Rinne, jonka puheesta
en kuullut mainittavan yhtään numeroa budjetista. Olisko niin, etteivät varjobudjetin numerot kestä väittelyä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset