SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomen talouspolitiikan lähtökohdista tarvitaan realistinen näkemys

Valtiovarainministeriön kansantalousasiantuntijat julkaisivat ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja  muistion talouspolitiikan lähtökohdista .

Lainaan tuosta muistiosta tähän pari kohtaa:

“Arvioidun hitaan kasvun oloissa julkisen talouden velkasuhteen taittaminen laskuun edellyttäisi noin 6 miljardin euron (3 %/BKT) sopeutustoimia vuoteen 2019 mennessä. Tämän mittaluokan sopeutustoimilla valtiontalous ja kuntatalous palaisivat lähelle tasapainoa.

Esitetty 6 miljardin euron sopeutus ei kuitenkaan riitä korjaamaan julkisen talouden laskennallista kestävyysvajetta, joka on noin 5 prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon, olettaen että eläkeuudistus toteutuu syksyllä 2014 sovitussa muodossa.”

***

Eduskuntavaalien jälkeen hallitustunnustelija Juha Sipilä kysyi (kysymys 2) kultakin puolueelta, hyväksyttekö asiantuntijavirkamiesten näkemyksen talouspolitiikan lähtökohdaksi (15 kysymystä eduskuntaryhmille).

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan otettiin pääosin lähtökohdaksi em. VM:n muistion näkemykset ( sivun 12  kaavion.)  

Vaikka paljon on pääministeri Sipilän hallitus pystynyt aikaansaamaan Suomen julkisen talouden kehityksen suuntaamisessa terveelle  pohjalle, työ jää paljon kesken.

***

Valtioinvarainministeriön kansantalousasiantuntijoilta on tulossa helmikuun alussa vastaavanlainen muistio, mitä tuli vuonna 2015 ennen vaaleja. Hyvä niin. Suomen talouspolitiikan lähtökohdista tarvitaan ennen vaaleja realistinen näkemys.

Tilastokeskuksen viime perjantaina julkistaman  väestöennusteen mukaan Sipilän hallituksen hallitusohjelman sivun 12 em. kaavio meni kättelyssä uusiksi.  Myös valtiovarainministeriön maaliskuun 2015 muistion näkemykset kestävyysvajeen korjaamiseksi menivät uusiksi.

Suomen kansantalouden kasvuvauhti  on hiipumassa jo ensi vuonna tämän ja viime vuoden kasvuluvuista. Tulee käymään niin, että seuraava hallitus vuoden 2020 valtion talousarviota laatiessaan joutunee toteamaan, ettei lainanottotarve ole poistunut vuoteen 2019 mennessä.

***

Minusta on äänestäjien  törkeää sumuttamista oppositiojohtaja Antti Rinteen  (+ muu vihervasemmisto ) lupaukset monien miljardien menojen kasvattamista. Yhtä suurta “myrkkyä” Suomen taloudelle ja työllisyydelle tulee olemaan puheet  tuloverotuksen kirstämisestä. Antti Rinteen lupausten loppusumma on kasvanut kokoajan. Asmo Maanselkä  (kd) oli keväällä  Uuden Suomen blogissa laskenut jo hintalapuksi 10 mrd euroa.  Missä  mennään nyt. Yksin loka-marraskuun aikana Antti Rinne teki  5  mrd:n euron  ja  1,4 mrd:n euron vaalilupaukset. 

Vuoden 2020 valtion budjetin laatijoille ja koko seuraavan vaalikauden julkisen talouden (ml. kunnat)  rahoituksesta vastaaville tulee koittamaan tiukemmat ajat (mm. velanhoitomenot kasvavat) kuin kulumassa olevan vaalikauden aikana on ollut.

Television ensi kevään vaalikeskustelun taustaksi olisi hyvä laittaa seuraava paikkansa pitävä banderolli: terve julkinen talous on parasta sosiaaliturvaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Tämä kirjoittelu, miten jokin muu hallitusratkaisu tuhoaisi Suomen talouden, saa joskus naurettavia piirteitä.

Kokoomuksella on ollut pääministerin tai valtiovarainministerin salkku nyt 30 vuotta. Sinä aikana velka on kasvamistaan kasvanut. Olisko siis syytä kokeilla seuraavaa hallitusta ilman Kokoomusta.

Banderolli voisi olla "Kokoomus jo 30 vuotta hallituksessa kasvattamassa velkaa".

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tämä kommentointi saa joskus naurettavia piirteitä.

Onko joku puolue yksin päättämässä ja vastuussa Suomen julkisen talouden tilasta.

Kokoomus ennen vuoden 2015 vaaleja ainoana puolueena hyväksyi VM:n muistion näkemyksen.

Missä mentäisiin nyt Suomen julkisessa taloudessa, jos nykyinen hallitus ei olisi ryhtynyt sopeuttamaan julkista taloutta.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Niin, missä mentäisiin nyt, jos nykyinen hallitus ei olisi alkanut sopeuttamaan sitä Kokoomuksen paisuttamaa julkista tavoitetta.

Jos väität, että 2015 taloustilanne ei ollut millään tavalla Kokoomuksen aikaansaannosta, on sinut todella aivopesty.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #6

Suomen vienti ei vetänyt, kun ulkomailla ei ollut kysyntää Suomen teollisuuden tuotteille. Se oli Suomen talouden ja kasvaneen työttömhyyden suurin syy. Että pientä pohdintaa arvoisa kommentoijja talouden taustoista.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #7

Miten julkisen talouden tasapainottamiseen liittyy viennin huono vetäminen? Kyllä sitä silloinkin pitää tasapainottaa. Jopa entistä kovemmin. Tuo kaikki on ainoastaan kokoomuslaista selittelyä.

Se, että Orpo huutaa koko ajan, ettei Suomen talous kestä, on ainoastaan tapa johtaa huomio pois siitä asiasta, että vastuu om Kokoomuksella. Sitä velkaa on otettu ihan Kataisen, Stubbin ja Orpon toimesta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #8

Voe tokkiisa. Ilmeisesti arvoisa kommentoijja olisi palkannut sadattuhannet työttömät julkishallintoon ja eikun tasapainoon budjettia.

P.s. Eduskunnan enemmistö on joka vuosi budjetista ja lainanotosta. Siihen ei yhden eikä kahdenkaan puolueen edustajat ole riittäneet.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #8

"Miten julkisen talouden tasapainottamiseen liittyy viennin huono vetäminen? "

Jos näin yksinkertaista yhtälöä ei kykene ymmärtämään, niin lienee viisasta lopettaa väittely talouden tasapainottamisesta tähän.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #10

Ei se liity. Talous tasapainotettuu silloin kuluja vähentämällä. Esimerkiksi vähentämällä erilaisia tukia.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #14

Huvittava ajatusmaailma, ellei positiivisen talousvirran kasvaessa voitaisi tasapainottaa kansantaloutta.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #15

Enhän minä tuota kiella. Budjettia laadittaessa tulopuoli on aina estimaatti, jossa mahdollisimman hyvin pitäisi pystyä ennustamaan/arvioimaan tulojen kasvu budjettikaudella. Menot pystytään laskemaan suhteellisen tarkkaan.

Kun yhteiskunnallisissa budjeteissa halutaan jakaa etukäteen kaikkea hyvää sopiville kohteille, houkuttaa se estimoimaan tuloa suuremmiksi kuin, miksi ne todellisuudessa muodostuvat. Tämä mitenkään puolueista tai suhdanteista riippumatta.

Se ajatus, että on olemassa vain yhtä ja oikeaa talouspolitiikkaa, ja vain yksi tapa rakentaa budjetti, on huonoa taloudenhoitoa. Nykyinen malli, jossa lisäbudjetin kautta voidaan budjettikauden aikana tarkentaa tai kohdetaa budjettia, antaa vielä lisämahdollisuuksia tarkempaan kohdistukseen.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Blogin otsikko on kohdallaan, mutta sen jälkeen tulikin sitten vanhaa samaa puoluepolitiikkaa.

Todellisuudessa tarvittaisiin täydellinen linjan muutos ja se koskee kaikkia puolueita - myös vihreitä. Ikuisen kasvun varaan laskeminen pitää päivittää taantuvaan talouteen sopeutumiseen. Meillä on vielä siihen varaa, mutta ei kauaa. Muuten käy kuten majavalle, joka aikoinaan metsästettiin sukupuuttoon, vaikka varmasti ihmiset tiesivät mihin liiallinen metsästys johtaa. Ei varmaan kukaan oikeasti ikuiseen kasvuunkaan usko, mutta haluaa kuitenkin imeä siitä itselle vielä viimeisetkin irti revittävät rippeet.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Blogin otsikko on kohdallaan, mutta sen jälkeen tulikin sitten vanhaa samaa puoluepolitiikkaa.

----
Samoilla sanoilla vastaan arvoisalle kommentoijalle , kun oli vain tekstiä ilman konkretiaa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

No, mutta kaimaseni. Kommentoijahan oli aivan oikeassa tuossa "Blogin otsikko on kohdallaan, mutta sen jälkeen tulikin sitten vanhaa samaa puoluepolitiikkaa.

Todellisuudessa tarvittaisiin täydellinen linjan muutos ja se koskee kaikkia puolueita - myös vihreitä. "

Vissiin viimeiset 10 hallitusta ovat jokainen vuorollaan ottaneet lisää velkaa toteuttaakseen hallituskumppaneiden vaatimuksia yhteistyön saavuttamiseksi. Hallitukset kokoonpanosta riippumatta eivät ole kyenneet yhteiselle linjalle talouden tasapainottamiseksi ja velan oton katkaisemiseksi juuri tuosta puoluepoliittisesta syystä.

Ja aivan totta, että myös kokoomuksella on ollut oma lehmä ojassa vuorollaan.

Täytyy silti myöntää, että ilman kokoomuksen hallituksissa mukana oloa tilanne saattaisi olla paljonkin huonompi, kuin nyt.

Kauhulla kuvittelen seuraavaa hallituskokoonpanoa, mikäli siitä syntyy vihervasemmistolainen kaikkine populistisine lupauksineen vaalikarjalle! Apua!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #11

Valtiovarainministeriön kansantalousasiantuntijoiden näkemyksetkö leimaat siis puoluepolitiikaksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kansa päättä ja pulinat pois.

Ei se kokoomuksen politiikka ole sitä ainoata ja oikeaa, paitsi tietysti kokoomuslaisen blogistin mielestä.

Vaalilupauksia tulee vielä sieltäkin varmasti.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Erikoista ajatella, että kokoomus kymmenien vuosien hallituksessa olon jälkeen onkin aina ollut hyödytön hallituskumppani? Talous ilmeisesti ei ole kokoomuksen erityisosaamisen alueella?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kun pitää jostain "letkautella", niin taas luemme sellaista kommenttia.
Tuolla logiigalla kaikki puolueet ovat hyödyttömiä, -- -> etkai korporatiiveille ja ay-eliitille valtaa sitten anna.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Orpo ykkösaamussa kertoi kaikille kansalaisillee Kokoomuksen verolinjan, se on pelkistettynä verotuksen painopistettä on siirrettävä kulutusverojen suuntaan. Suomennettuna tämä tarkoittaa verotuksen siirtymistä progressiivisestä verotuksesta kohti hyvätuloisia suosivaa tasaveroa, tämän tosiasian kansalaisten on syytä pitää äänestyskopissa mielessä. Kokoomuksen veropolitiikka on kansalaisia eriarvoistavaa veropolitiikkaa, tätä tosiasiaa Pietikäinenkään ei voi kiistää.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Kulutusverot kohdistuvat myös lapsiin. Näin vauvakadon aikana maksat sitä enemmän veroa, mitä enemmän sinulla on lapsia. Että sellaista veropolitiikkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset