SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Theresa Mayn asema vaakalaudalla parlamentin Brexit -äänestyksessä

Britannian parlamentti äänestää ensi viikolla (ilmeisesti 11.12.2018) pääministeri Theresa Mayn neuvottelemasta Brexit -sopimusluonnoksesta.

Euroopan unionin jäsenmaiden johtajat  ovat aiemmin jo hyväksyneet sopimusluonnoksen.

Sopimus täytyy kuitenkin hyväksyä vielä Euroopan ja Britannian parlamentissa ennen EU -eroa.

Brexit -sopimusluonnoksen kaatuminen Britannian parlamentissa  näyttää varsin mahdolliselta. Viime vuoden vaaleissa  konservatiivit menettivät enemmistön  (318/650) parlamentissa.

Konservatiivien ryhmässä on arvioitu  jopa noin sadan parlamenttiedustajan äänestävän sopimusluonnosta vastaan. Aiemmin jo työväenpuolue  (262 edustajaa)  on ilmoittanut äänestävänsä sopimusluonnosta vastaan. Pääministeri Theresa Mayn hallituskumppani DUP-puolue (10 edustajaa) vastustaa myös sopimusluonnosta. Eikös tuossa jo ylity parlamentin enemmistön raja 650:stä.

Jos Brexit sopimusluonnos kaatuu parlamentissa, Britannian sisäpoliittinen sekaannus syvenee entisestään. Pääministeri  Theresa Mayn  asema käy kestämättömäksi ja hänen on ilmeisesti pakko erota. Eli tehdä samoin kuin David Cameron.

Uudet vaalit eivät  kuitenkaan Lontoossa sijaitsevan King’s Collegen professori Vernon Bogdanorin  mukaan vaikuta  todennäköiseltä.

***

Onko Britannialla enää jäljellä kuin “hätäratkaisu” eli perua eroilmoituksensa. Viime viikolla uutisoitiin EU-tuomioistuimen  julkisasiamiehen  kanta, jonka mukaan  Britannia voi perua EU -eroaikeensa omalla päätöksellään.

***

P.s. Ei ole helppoa Ranskan presidentti Emmanuel Macronillakaan, jonka kannatus on  romahtanut. Viikkokausia jatkuneet mielenosoitukset eivät osoita päättymisen merkkejä.

P.s.  Saksan  CDU:n uusi puheenjohtaja  valitaan puolestaan tänään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ranskan talouden tilanne lienee jopa pahempi, mitä se on Italiassa, mutta asiasta ei ole enemmälti julkisuudessa ääntä pidetty. Ranskan talouskriisi on päivä päivältä entistä lähempänä, mikäli rakenteellisiin uudistuksiin ei kyetä.

Tässä onkin sitten kaatumassa paljon isompi pommi EU:n ja EMU:n syliin, kuin Italia konsanaan. Pelkästään EKP:lle Ranska aiheuttaa jo nyt n. 650 miljardin euron riskin ja ketkä ovatkaan sitten rahoittajia Ranskan muihin n. 1,7 biljoonan euron velkapapereihin ?

Viimeisen vuosikymmenen ajan, jolloin maailmantalous on kasvanut mukavasti 3 - 4 % vuotuisesti, Ranskan julkinen velka on kasvanut yli biljoonalla eurolla maailman hyvästä imusta huolimatta.

Huomenna lauantaina Ranskan kaduilla järjestystä yrittää turvata n. 100.000 poliisia, joka on jo helkkari melkoista touhua.

Tilanne Britanniassa selvenee sitten ensi viikolla. Britit tuntien, johtopäätöksien tekeminen on melkoista lasipallosta lukemista.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Italian ja Ranskan tilannetta ei kannata hirveän paljon verrata toisiinsa, sillä niiden ongelmat ovat kokolailla toisenlaisia. Italialla velkaantuminen ja pankkisektorin heikkous korostuvat, työttömyys on selkeästi korkeampaa ja toisaalta Italian kauppatase on selkeästi paremmassa kunnossa kuin Ranskan..

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ja arvattavaksi vain jää, kuinka suuri on todellisuudessa Italian harmaa talous ?

Italialaisten yksityinen velkaantuminen on eräs EU:n alhaisemmista ja Italian valtion lainat ovat suurin osin kotimaasta rahoitettuja. EKP:n saatavat Italiasta ovat 200 miljardia euroa pienemmät ( n. 450 miljardia euroa ), kuin mitä ne Ranskasta ovat.

Molempien maiden julkiset taloudet ovat olleet pahasti alijäämäisiä jo yli vuosikymmenen ajan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #5

Yksi erittäin keskeinen asia on maiden valtionlainojen korkotaso. Ja tässä Italia on aika huonossa tilanteessa, sillä Se maksaa lainoistaan paljon korkeampaa korkoa kuin Ranska Saksasta puhumattakaan. Ja ironisesti se, että jos korkotaso laskisi merkittävästi Italiassa noiden lainojen suhteen, tietäisi se vaikeuksia jo muutenkin heikoille pankeille juuri sen takia, että noiden kannattavuus on aika pitkälti kiinni korkotasossa jossa valtion lainat ovat keskeisessä osassa. Eli italiassa tilanne on aika tavalla hankalampi kuin Ranskassa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #6

Ranska on ilmeisesti osannut hajaannuttaa velkojaan enemmän maan rajojen ulkopuolelle, kun taas puolet Italian velkapapereista on maan omien pankkien hallussa, josta myös johtuu maan pankkien alakulo.

Se, keillä yksityisillä tahoilla Ranskan 2,3 biljoonan euron velkapaperit pääosin ovat, onkin jo sitten hankalampi asia selvittää. Jostakin syystä tieto on tässä asiassa kiven alla.

Saksalaiset liikepankitko ?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ranska on OECD:n mukaan verotuksen ykkösmaa edellisen sosialistipresidentin jäljiltä.

https://www.oecd.org/tax/revenue-statistics-252277...

Ranskassa ei ole helppo tehdä rakenteellisia uudistuksia.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Menee tiukaksi tuo äänestys ja vaikka May saisikin sopimuksen läpi, ei hänen asemansa ole mitenkään vahva. Joka tapauksessa kestänee vuosia ennen kun tilanne kunnolla normalisoituu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

CDU:n nykyinen puoluesihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer on valittu hetki sitten puolueen puheenjohtajaksi.

http://www.tagesschau.de/newsticker/liveblog-cdu-p...

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Vaikea nimi tuo Kramp-Karrenbauer. Yritin löytää nimen selitystä ja löysin seuraavat, jotka ovat yksiselitteistiä: Karren on kärryt tai vaunut ja bauer on talonpoika. Kramp-sanalle löytyy useapi selitys. Lähin voi olla kramppi eli kouristus (flaamin kielessä näin) tai se voi olla vino/kiero ala-Saksan alueella. Nimen suomennos voisi siis olla Kiero-Kärrytalonpoika. Ei nimi naista pahenna.

Edellisessä elämässä olin tekemisissä saksalaisen kauppamiehen kanssa nimeltä Bauerfeind eli Talonpojanvihollinen. Ihan asiallinen mies, joka vietiin viimeisellä Suomen käynnillään ravintolaan, jossa oli tanssimusiikkia ja naisten haku. Uusi kokemus Bauerfeindille. Bauerfeindilla kävi hyvä flaksi tanssihommissa. Saliin levisi naisten keskuuteen nopeasti tieto, että saksalaisia miehiä on ravintossa. Minuakin haettiin tansssiin, ja jossain vaiheessa rupesin puhumaan jotain suomeksi. Sain vastaan pettyneen kommenttin, että ethän sinä olekaan saksalainen.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kysymys blogistille, jonka olen esittänyt näillä palstoilla aikaisemminkin, ja johon kukaan ei ole pystynyt vastaamaan.

Mitkä olivat vaikkapa kaksi päätavoitetta Brexitissä? Mistä on mahdollisesti sovittu EU:n kanssa, jos mistään?

Brexitin yhteydessä on ollut käytössä kaksi käsitettä: kova Brexit ja pehmyt Brexit. Kova Brexit tarkoittaa, että UK lähtee EU:sta ilman mitään sopimusta mistään. Pehmyt Brexit tarkoittaa, että saadaan aikaan sopimus, jossa on tiettääkseni oleellisin asia UK:n jääminen osaksi EU:n vapaakauppa-alueetta. Tämä käsite kattaa kolme EU:n perusvapautta eli tavaroiden ja palveluiden ja rahan vapaan liikkuvuuden, mutta ei neljättä vapautta eli ihmisten vapaata liikkuvuutta.

Onko tietoa vai onko tämä kaikki hössötystä asiasta, josta kenelläkään ei ole oikeaa tietoa, mutta aika varma käsitys siitä, että Brexit on huono juttu UK:lle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kova brexit ei tarkoita, että Britannia lähtee Unionista ilman sopimusta.

Vaihtoehdot ovat:

1. Pehmeä brexit, laajalti sopimuksia
2. Kova brexit, vähän sopimuksia
3. Ero unionista ilman mitään sopimusta

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Wkipedian mukaan kova Brexit on lähtö ilman sopimuksia, mutta se on tietenkin teoriaa. Eipä löytynyt sinultakaan tietoa, että mistä on MAHDOLLISESTI Brexit-neuvotteluissa ja mistä Englannin parlamentti nyt äänestää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Antero Ollila

Vastausta on turha antaa ennen tuota parlamentin äänestystä.
Jos sopimusluonnos hylätään, on Britannilla enää "yksi oljenkorsi",
eli peruu eroilmoituksensa.

EU ei enää aloita uusia sopimusneuvotteluja. Sopimukseton tila ajaa
Britanninan poliittisesti, hallinnollisesti ja taloudellisesti umpikujaaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Briteissä on puhuttu paljon siitä, että ero ilman sopimusta on parempi kuin ns. bad deal.

Perlamentti joko hyväksyy tai hylkää Mayn pehmeän brexitin esityksen. Hylkäystilanne ei tarkoita brexitin perumista, vaan voi hyvinkin tarkoittaa sopimuksetonta tilaa tai jonkin moista hard brexit tilaa.

EU:n väite ja uskottelu siitä, ettei asiasta enää neuvotella on todellisuudessa vain kökkö painostustoimi.
Tietenkin neuvotellaan, jos tarvetta neubotteluille on - tämän toki kokeneet brittipolitiikotkin tietävät.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #14

Ei ihan noin.

Jos sopimusluonnos hylätään parlamentissa, pääministeri Mayn on mahdotonta jatkaa pääministerinä. Kenestä uusi pääministeri ja konservatiivien johtaja.
Uudet vaalit ? Tuskin niitä pääministeri May voi itse päättää enää ?

Ja sitten toiseksi. Tässä on ajateltava muita EU-maita, kuinka pitkälle
eri vapauksia UK:lle annetaan.

UM: Varautuminen Ison-Britannian eroon EU:sta

https://um.fi/varautuminen-ison-britannian-eroon-e...

Kappale: Sopimuksettoman eron tilanteessa yritystoiminnassa huomioitavia näkökohtia ovat esimerkiksi:

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #15

Unohdat aina tavan takaa sen tosiasian, kumpiko on toisestaan enemmän riippuvainen - Britannia vai EU ?

Varsinkin monien maiden sisäisten asioiden ollen täysin rempallaan mantereella lähellä Unionin sydäntä - Välimeren maissa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #15

Unohdat aina tavan takaa sen tosi asian, kumpiko on toisestaan enemmän riippuvainen - Britannia vai EU ?

Varsinkin monien maiden sisäisten asioiden ollen täysin rempallaan mantereella lähellä Unionin sydäntä Välimeren maissa ja tänäänkin Ranskassa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #17

Enpä unohda. UK:n EU-ero on "järjen köyhyyttä" tilanteessa, jossa
kaikki maat tarvitsevat kasvavaa yhteistyötä. Teknologian kehitys,
turvallisuus,rikollisuuden torjunta kaupankäynti, terveydenhuolto, ympäristöasiat, elintarvikehuolto, rajavalvonta, kybersodan torjunta jne, jne

Kaikenlaiset populistiset liikkeet ovat monissa maissa usein yhden kellokkaan
johdettavaksi syntyneitä ilmiöitä, joita usein tukee vierasvalta ja sen valtapoliittiset pyrkimykset mm. EU:n hajottamiseksi.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #15

Ei vain kukan osaa kertoa, mikä on tuon Brexit-luonnoksen sisältö. Tämä juttu jotenkin haisee.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #19

Sopimusluonnos on netissä, joten lopeta jankkaaminen. Älä jatka tähän blogiin, voit jankkaamista jatkaa omassa blogissasi.

https://www.consilium.europa.eu/fi/meetings/europe...

https://www.consilium.europa.eu/en/meetings/europe...

Tästä sopimuksessa Britanninan parlamentti äänestää ensi tiistaina.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tässä on jo farssin piirteitä pääministeri Maylta, jos hän
lykkää tiistain äänestystä.

PM May tekee kohta itsensä naurettavaksi, jos hän matkustaa muka Brysseliin vaatimaan parempaa sopimusta.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-12-08...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset