Näyttää tulevan kilpa suurimman ja kolmanneksi suurimman puolueen asemasta

Tuoreen  HS-gallupin  mukaan merkittävin muutos on SDP:n kannatuksen kääntyminen laskuun. Ylen vastaavaan mittaukseen verrattuna neljän suurimman puolueen luvuissa suurin ero on keskustan kannatuksessa.

Neljän kärki HS:n mittauksessa:

1) SDP 21,4 %  2) Kokoomus 19,4 %  3) Keskusta 15,6 % 4)  Vihreät 13,4 %

En lähtisi tekemään  tarkkaa paikkajakoa noitten prosenttien perusteella,  kuten tässä viikolla täälläkin tehtiin. Sille laskelmalla pitäisi asettaa myös eräänlainen  virheprosentti suuntaansa.

***

Vaaleihin on aikaa vajaat  neljä kuukautta. Ehdokashakemusten jättöpäivä  on 05.03.2019 . Ehdokasasettelulla on  suuri vaikutus tasaisessa puolueiden välisessä  tilanteessa. Odotan mielenkiinnolla, keitä julkisuuden henkilöitä puolueet saavat ehdokkaikseen. Puolueiden pitää olla huolellinen, että myös julkkisehdokkaan osaaminen on samalla tasolla julkisuuden kanssa.

***

Vertasin  vuoden 2015 vaalien jälkeen kolmen tutkimuslaitoksen kannatusmittauksia   toteutuneeseen vaalitulokseen . Parhaiten ennusti TNS Gallup, jonka poikkeama vaalitulokseen  oli yhteensä 8,1 prosenttiyksikköä. Toiseksi parhaiten vaalitulosta ennakoi Taloustutkimus, jonka poikkeama oli yhteensä 9 prosenttiyksikköä. Tilastoykkösen ennusteen poikkeama oli yhteensä 9,7 prosenttiyksikköä.

Puolueiden  kannatuskehitys viime kuukausina käy ilmi tuosta linkistä. Kilpa suurimmasta ja kolmanneksi suurimmasta puolueesta kannatuslukujen perusteella näyttää tällä hetkellä tulevan SDP:n ja Kokoomuksen sekä keskustan ja vihreitten välille.

***

Lähikuukausina joku päivän uutinen voi sataa hetkellisesti jonkun puolueen laariin tai sieltä pois. Tänään valtiovarainministeri Petteri Orpo  kertoo tuossa HS:n uutisessa, että  Suomi lyhentää velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Huomenna päivän uutisen keskiössä voi olla yhtä hyvin Antti Rinne, Juha Sipilä tai Pekka Haavisto. Vastaavasti ääniä laarista voi sataa pois, jos puolueen puheenjohtaja antaa vastakkaisia lausuntoja saman päivän aikana. Myös puolueen näkyvä sisäinen kiista voi olla epäedullista puolueen imagolle tai sitten tuoda myönteistä julkisuutta. Ennen huhtikuun vaaleja suurin sisäpoliittinen huomio tulee olemaan , miten sitten käy sote -lakipaketille, jos perustuslakivaliokunnalla on huomautettavaa tästä mietintöluonnoksesta.  Eduskunnan aikataulu ei enää riitä.

 

 

 

 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu