SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Oppositiolta lähes 5 miljardin lisämenot valtion ensi vuoden budjettiin

Verkkouutiset  on laskenut, että eduskunnan nykyinen  oppositio esitti  lähes  5 miljardin lisämenot valtion ensi vuoden budjettiin. 

Hallituksen esitys

HE 123/2018 vp

Hallituksen esitys

HE 232/2018 vp

Talousarvioaloite

TAA 1-309, 311-617/2018 vp

Valiokunnan mietintö

VaVM 28/2018 vp

****

Marraskuun työllisyysaste kohosi tavoiteltuun 72 prosenttiin, ja työttömyysaste laski 7,1 prosenttiin.

Tässähän sataa hallitukseen laariin myönteisiä uutisia

****

Talouskasvun hiipuminen tuo seuraavalle hallitukselle kasvavia haasteita

****

Toivotan tässä samalla kaikille lukijoille hyvää ja rauhallista joulua !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

!h työlliset vaikuttavat ainoastaan prosentteihin.
Työttömyyskorvausten alasajolla päästäisiin vielä parempiin lukuihin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Nyt jos hallituspuolueet olisivat oikein ilkeitä, niin hyväksyisivät kaikki ja jättäisivät budjetin Rinteen kykeneviin käsiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Käydään vaalit ensin huhtikuussa ja katsotaan sitten, kuka alkaa muodostaa hallitusta.
https://infogram.io/p/55631d332c899ff8363e557e07e2...

P.s. Ruotsissa ei saatu vieläkään hallitusta muodostettua ja uusien vaalien mahdollisuus kasvaa
http://www.gp.se/nyheter/sverige/ny-regering-f%C3%...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Miksi työttömyyttä ja työllisyyttä mitataan edelleen Tilastokeskuksen tekemällä, vain vähän yli 10000 henkilön haastattelusta laskemalla estimaatilla? Tämänkin mukaan marraskuun työllisyysaste oli vielä alle 72 % eli 71,5 % mutta keinotekoisella eksponentiaalisella suodatuksella se saadaan nousemaan tavoiteltuun 72 %:iin.

TEM:in pitämän todellisen työttömyystilaston mukaan työttömiä työnhakijoita oli 230000 ja laajan työttömyyden piirissä oli 390000 henkilöä. Tilastokeskuksen estimaatin virhe johtuu monesta tekijästä, mutta suurin syy on varmaan se, että oikeasti työttömät eivät kykene tai halua vastata kaiken maailman typeriin kyselyihin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Käsittääkseni Tilastokeskus tekee kansainvälisten standardien mukaista tilastointia.

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/Kansainvalise...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Ei Tilastokeskus tilastoi ollenkaan työttömiä tai työllisiä vaan laskee ainoastaan estimaatteja näiden määrälle pieneen otokseen perustuvan kyselyn avulla! Vaikka se vastaa muissa maissa tehtäviä arvioita, niin ei tämä kuitenkaan takaa tuloksen oikeellisuutta. Kyllä TEM:in luvut ovat lähempänä oikeaa ja onhan näissäkin tapahtunut parannusta. En kuitenkaan hehkuttaisi Tilastokeskuksen veikkauksen perusteella yhtään mitään.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ainakin hallituksessa on humoristeja:
"Hallituksen talouspolitiikan tavoitteena oli kestävyysvajeen umpeen kurominen. Kestävyysvajeen arvioitiin olevan hallituskauden alussa noin 10 mrd. euroa, ja sitä on kurottu umpeen noin 4 mrd. euroa, tosin mm. kuntien päätöksistä riippuvaisten toimenpiteiden vaikutukseen liittyy epävarmuutta. Valtiovarainministeriön arvion mukaan kestävyysvaje on nyt noin 3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Maakunta- ja sote-uudistus sekä muut toimet julkisen hallinnon uudistamiseksi ovat edelleen kesken, mutta onnistuessaan hallitus arvioi niiden vahvistavan julkista taloutta 4 mrd. eurolla pitkällä aikavälillä. "

Viimeksi taisi sotesta tulla 3 miljardin säästöt tulevaisuudessa, mutta nyt jo neljä miljardia tulee soten ja muiden yhteissummana. Tosin lähes kaikki alueen asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kustannuskehitys on aivan toiseen suuntaan ja rajusti. Mutta mitä sitä asiantuntijoiden näkemyksiä huomioimaan, kun voi ottaa nätin perustelemattoman tasamiljardisumman.

Ei taida olla kestävyysvaje ihan ummessa tavoitteen mukaisesti. Sehän ei toki estä lausumasta kuinka suurimmalta osin tavoitteet on kuulemma saavutettu.

Se että kokoaa yksittäisistä budjetin korotusesityksistä yhteisumman eri kansanedustajien ehdotuksista on lähinnä viihteellistä ja toki Kokoomuksen verkkouutisilta läpinäkyvää poliittista toimintaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen täällä pitkin vuotta todennut, että seuraava vaalien jälkeinen hallitus joutuu ensi töikseen päivittämään Sipilän hallituksen tämän kaavion ja jatkamaan nykyisen hallituksen sopeutus- ja säästötoimia.

https://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1407704/...

---------
On tullut seurattua valtion budjettiasaioita vuosikymmen jos toinenkin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hölmö uutinen. Varmasti saataisiin aika isoja lukuja hallituspuolueidenkin kansanedustajien toiveista jos ne laskettaisiin yhteen.

Esimerkiksi vihreiden vaihtoehtobudjetti on kustannusneutraali, sillä lisäyksiä kompensoidaan leikkauksin, eli kokonaissumma ei nousisi. Mutta jos sieltä laskee vain ne lisäykset niin näyttäähän se, että "oppositio" ehdottaa vain rahanmenoa. Luultavimmin muiden puolueiden ehdotuksissa on samoja piirteitä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niinpä. Opposition edustajat tietysti ajattelevat seuraavia vaaleja, että
voivat omassa vaalipiirissään kertoa, että tein kyllä raha-asia-aloitteen
kylätiestä tmv.

.......
P.s. Legendaarinen Veikko Vennamo oli aikoinaan niin innokas, että
muutti aiemmin tekemiinsä raha-asia-aloitteisiin vain uuden vuosiluvun.
Kävipä sitten joskus niin, että voitiin V Vennamolle kertoa, että se siltarumpu tai tien pätkä on tehty jo vuosia sitten.

---
P.s. Vihreitten yksi suurin moka tällä vaalikaudella on Terrafamen (ent Talvivaaran) lopettamisvaatimus.Yhtiö on saanut asiansa pikkuhiljaa kuntoon ja voinee maksaa valtiolle takaisin saamansa tukirahat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset