SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Sote- ja maakuntahallinnon (aluehallinnon) uudistus jatkuu vaalienkin jälkeen

On päivänselvää, että  sote- ja maakuntahallinnon (aluehallinnon) uudistus ja toimeenpano  jatkuu vielä huhtikuussa valittavassa eduskunnassa ja muodostettavan uuden hallituksen toimesta vielä vuosikausia.

Toissa viikolla uutisoitiin, etteivät  kaikki maakuntauudistukseen   liittyvät lakiesitykset olleetkaan kaikki valmiita (annetut lakiesitykset).

Ministeriön sivulla oleva  aikataulu ei ole minusta reaaliajassa.  Maakuntavaaleista esim. tuskin voidaan puhua, ennen kuin on selvillä maakunnan tehtävät.

Suurella mielenkiinnolla odotetaan perustusvaliokunnan toista lausuntoa (kesäkuu 2017). Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan   massiiviset  mietintöluonnokset  odottavat perustuslakivaliokunnan uutta  lausuntoa, joka valmistunee tässä kuussa.

****

Kaatuuko koko sote- ja maakuntauudistus sitten perustuslakivaliokunnan lausuntoon ja/tai eduskunnan omaan aikapulaan. Se käsitys minulla on tällä hetkellä aika vahva. Minusta alkaa olla “viihteen puolella” jo uutiset ja arvuuttelu, onko sote- ja maakuntauudistuksella eduskunnassa enemmistöä.

Sote- ja maakuntauudistuksen täytäntöönpanon  (ks. valtuustulkinta) valmistelua on jatkettu koko ajan huolimatta siitä, ehtiikö nykyinen eduskunta saada lakiesitykset käsiteltyä/hyväksyttyä.

Maakuntien sote -valmistelun tilanne on tänään esillä  sote-johtoryhmässä.

Nykyisen eduskunnan pitäisi tehdä yli puoluerajojen, kuten Britannian parlamentti  Brexit -asiassa, miten vaalien jälkeen edetään sote- ja maakuntauudistuksessa. Muuan Juha Sipilä kirjoitti maaliskuussa 2014, että “Suomalaiset tarvitsivat  sote -sovun. Kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat vuosien mittaan  keittäneet sote -soppaa.

Suomi tarvitsee perusterveydenhuollon palveluissa valinnanvapauden, muuten viikkokausien/kuukausien jonot jatkuvat. Se on fakta. Suomi tarvitsee myös aluehallinnon uudistuksen (maakunta/kuntahallinto). Maakuntauudistusta (maakuntien määrä) ei pidä tehdä irrallaan nykyisestä kuntarakenteesta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

-Kaatuuko koko sote- ja maakuntauudistus sitten perustuslakivaliokunnan lausuntoon ja/tai eduskunnan omaan aikapulaan. Se käsitys minulla on tällä hetkellä aika vahva. Minusta alkaa olla “viihteen puolella” jo uutiset ja arvuuttelu, onko sote- ja maakuntauudistuksella eduskunnassa enemmistöä.

Näin on näreet!

Käyttäjän ArtoLhteel kuva
Arto Lähteelä

Hyvinvoinnin kannalta olisi hyvä, jos Sote kaatuu.
Maakuntahallinnon uudistus on tarkoitettu hyväveli verkoston edun tavoitteluun..
Se heikentäisi maamme kavsanvaltaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Täysin epäonnistunut kehitelmä, jossa pääasiassa ei ollut sote, vaan sulle-mulle politiikka.

Hyvä tosin, että on tehty pohjatyötä, ja pääasia, että tuo vapaavalinta poistuisi koko järjestelmästä, toinen tärkeä asia on huolehtia siitä, että paljon sairastavien kustannukset käyntimaksujen takia eivät nouse.

Kunhan saadaan kokoomus aisoihin, niin kyllä asiat siitä selkiytyvät.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kerrankin Ritala kirjoittaa asiaa!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ruotsin puolella alennetaan verotusta, lisätään työelämän joustoja
ja terveydenhuollossa ollaan Suomea edellä jne.
https://thl.fi/fi/web/sote-uudistus/valinnanvapaus...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #7

Ruotsissa henkilöstöllä on myötämääräämisoikeus, Ruotsissa on itsenäinen keskuspankki ja kelluva valuutta.

Jos pyrintösi olisi puhua totta, puhuhan se kokonaan, älä valikoi itseäsi miellyttävää. Tämä siis älyllisen rehellisyyden vuoksi, jos sinua sellainen kiinnostaa, jos ei, unohda.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kunhan saadaan kokoomus aisoihin, niin kyllä asiat siitä selkiytyvät."

Kokoomusta voidaan syyttää, mutta myös muita puolueita.

Perusvirhe on tullut minusta siinä että on uskottu siihen että politikot pystyisivät tekemään tämänkaltaisesta hankkeesta toimivan.

Kuka sitten on uskonut politikkoihin?
Politikot itse, kukapas muu.

Hommat olisi pitänyt alun pitäen antaa alan parhaiden asiantuntijoiden käsiin. Politikkoken rooli olisi sitten ollut tutustua kunnolla esitettyihin vaihtoehtoihin asiantuntijoiden avustuksella ja tehdä päätös.

------------

Homma olisi pitänyt hoitaa arkkitehtikilpailujen tapaan, niin että parhaat konsulttitoimistot olisivat ensin laatineet luonnokset toteiutettavasta systeemistä, jonka jälkeen oltaisiin valittu toimija joka tekee suunnitelman valmiiksi.

Kyllä tässä hommassa on nyt vain ollut aivan liikaa politiikkaa mukana. Kysehän on pitkälti käytännön asioista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Petteri Ritala

Valinnanvapaus tulee muodossa jos toisessa. Se on fakta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

SJP: "Valinnanvapaus tulee muodossa jos toisessa. Se on fakta."

Valinnanvapaus on ollut iät ja ajat: se riippuu lompakon paksuudesta - muuta "valinnanvapautta" ei tarvita eikä sellaista tule.

Kun joku sanoo "se on fakta", on fakta, että se joku sanoi, että se on fakta. Muuta faktaa tässä ei ole, fiktiota sitäkin enemmän.

QED (= quod erat demonstrandum).

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #12

Onko kommentoijalla sitten muitakin parempi faktamielikuva, jonka sisästä
hän ei pääse pois.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #19

Faktahan on se että tämä nyt kaavailtu valinnanvapaus nostaa palvelujen hintaa sekä yhteiskunnalle että SOTE- palveluiden kuluttajille.

Kaavailtu valinnanvapaus tuo yksityiset pakvelut paljon halvemmaksi niille jotka niitä muutenkin käyttäisivät, mutta omalla kustannuksellaan.

Köyhällä ei ole edelleenkään varaa käyttää valinnanvapautta, eli yksityistä palvelua, mutta joutuu kustantamaan niitä.

Yksityiset palvelujen tuottajat, eli ne jotka siirtävät voitot veroparatiiseihin ulkomaille, saavat lisää asiakkaita, mutta julkiset palvelut, siis se köyhän SOTE, sen sijaan kuihtuu ja häviää.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Pietikäinen, unohdit ilmeisesti tarkoituksellisesti puolueesi vaatiman valinnanvapauden sote-uudistukseen. Eikö perustuslakivaliokunta ole löytänyt siihen mitään korjattavaa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

...ja arvoisa kommentoija ei aukaissut blogitekstin linkkejä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Mitä niissä kerrotaan valinnanvapaudesta? Voisitko Seppo-Juha avata sen tällaiselle maakuntamiehelle.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #16

Suurella mielenkiinnolla odotetaan perustusvaliokunnan toista lausuntoa (kesäkuu 2017). Eduskunnan * sosiaali- ja terveysvaliokunnan * massiiviset mietintöluonnokset odottavat perustuslakivaliokunnan uutta lausuntoa, joka valmistunee tässä kuussa.

-----

Tuossa tekstissä on linkki sos.terv. valiokunnan mietintöihin mm. valinnanvapauden osalta.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #17

Seppo-Juha, kun olet lukenut tarkasti mietinnöt olisit edes yhdellä lauseella kertonut, mitä niissä on lausuttu valinnanvapaudesta.
Satuitko huomaamaan tämän lehden toimittajien suosikkiasiantuntijoiden Lavapuron ja Ojasen antamat tuoreet lausunnot sote-uudistuksesta. Tietäen näiden asiantuntijoiden poliittiset taustat ei lausuntoja voi ihmetellä, mutta valinnanvapaudenkin ongelmista lausuivat, kuten aikaisemminkin ovat tehneet.

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

YLE uutisoi, että Tanska luopuu omasta maakuntahallintoon pohjaavasta terveydenhuoltojärjestelmästään ja palauttaa vastuuta kunnille. Ruotsissa vastaavassa järjestelmässä erikoissairaanhoitoon pääsy on vaikeutunut. Onko Suomen pakko toistaa tässäkin asiassa muiden virheet vai voisiko tästä oppia jotain? Ei kai tämä voi olla pelkkä arvovaltakysymys? Tehdään, kun on päätetty tehdä?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Koska on aikomus jakaa markkinat yksityisten toimijoiden kesken, viedä KELA-tuin ryyditettyinä voitot veroparasiittina veroparatiiseihin "rasittamasta" Suomen kansantaloutta. Sotemiljardien maasta salaa vientiä varten Kokoomus ajoi, vastoin asiantuntijoiden kuten verottaja ja poliisi, hallintarekisterin tähän työkaluksi - muistammehan Alexander Stubbin valheelliset sanat: sori siitä - kun tahallisesti muisti päinvastoin asiantuntijoiden 90 prosentin enemmistön käsitykset hallintarekisterihankkeen suotavuudesta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Esität kuulokuvapuhe- ja mielikuvakommentointia parhaimmillaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Sote ja uudet maakuntahallinnot puolueiden verorahoin rahoittamaa toimintaa.
Kaikki alkoi lääkärijonoista. Jonot lyhenee, kun koulutetaan lisää lääkäreitä.
Pärjäämättömät kunnat itsestään kuihtuu kun lopetetaan valtiontuet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset