SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Seuraava hallitus joutuu jatkamaan nykyisen hallituksen budjettipolitiikkaa

Olen täällä monta monituista kertaa todennut, että seuraava vaalien jälkeinen hallitus joutuu ensi töikseen päivittämään Sipilän hallituksen tämän kaavion ja jatkamaan nykyisen hallituksen sopeutus- ja säästötoimia.

Talouspolitiikan arviointineuvosto eilen  julkistetussa raportissaan  vahvisti tämän näkemyksen:

“Huolimatta näistä positiivisista yllätyksistä julkisen talouden pitkän  aikavälin näkymät pysyvät huolestuttavina. Valtiovarainministeriön arvion  mukaan kestävyysvaje on yhä lähes 4 prosenttia suhteessa bruttokansatuotteeseen.”

Myös olen todennut useasti, että  seuraava hallitus on pitänyt voimassa  edellisen hallituksen säästöpäätökset .

-->Seuraava hallitus joutuu jatkamaan nykyisen hallituksen suuntaista budjettipolitiikkaa. Budjettialijäämän kasvattaminen ja/tai verojen kiristäminen vie Suomen talouden ja hyvinvointiyhteiskunnan  rahoituksen ennen pitkää umpikujaan. Seuraavan hallituksen liikkuvaraa budjettipolitiikassa voidaan etsiä esim. yritystukien ja verovähennysviidakon karsinnassa (esim. ay-jäsenmaksun verovähennys ja muut vastaavat).

Toinen iltapäivälehti uutisoi, että kokoomuksella ja SDP:lla on täysin eri johtopäätökset budjettipolitiikan jatkosta vaalien jälkeeen.

Valtiovarainministeriön kansantalousasiantuntijat julkaisivat ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja  muistion talouspolitiikan lähtökohdista . Samanlainen julkaisu on myös tulossa lähiviikkoina.

→ Ennustan myös seuraavassa julkaisussa olevan samansuuntainen johtopäätös kestävyysvajeen hallinnasta ja tarvittavista toimenpiteistä kuin vuonna 2015.

****

Julkisten menojen ja veroasteiden kv-vertailussa Suomi on kärjessä

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kannattaako vaalejakaa pittää sitten.

Kerrotko nyt samalla milloin mielestäsi seuraavan kerran hallitus voisi tehdä muuta kuin jatkaa Sipilän hallituksen toimia?

Ihan vain,että tiedetään milloin seuraavat vaalit pidetään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Reunaehdot budjettipolitiikalle ovat vain faktoja. Velanottoko ja verotuksen kiristäminenkö ovat arvoisan kommentoijjan vaihtoehdot. Siinä vain odottaa
ennen pitkää, että muut Suomen ulkopuoliset tahot tulevat sopeuttamaan julkisen taloutta (velansaannin loppuminen ym..

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Verotuksen nostaminen ja tukien leikkaukset parantavat valtion finansseja ainakin lyhyellä tähtäyksellä. Tätä ei voi Pietikäinenkään kiistää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #3

Herra Väänänen ei tainut lukea blogia. Mainitsen, että liikkumavaraa voidaan etsiä mm. yritystukia ja verovähennysviidakkoa karsimalla .
Jos työllisyysaste lähtee laskemaan (mm. verotusta kiristämällä) saavutetusta 72 %:n tavoitteesta, julkisen talouden rahoituskriisi kolkuttaa ovella.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #7

Jos verovähennysetuus (esim. ay-jäsenmaksun= 500 milj. euroa) otetaan pois, silloin verotus kiristyy siltä kohderyhmältä. Ettei vain jäsenmaksuja pidetään korkealla verovähennyksen johdosta.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Otsikko on helppo toteuttaa, sillä vaalien jälkeen Orpo ja Sipilä vaihtavat työhuoneita ja jatkavat valtakunnan asioiden hoitoa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Poliittinen valinta on tehty silloin, kun olemme liittyneet euroa käyttävään joukkoon. Osa maista on valinnut toisin. Asiaa selventää alla oleva linkki teksteineen.

https://rahajatalous.wordpress.com/2010/11/20/valt...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hohhoijjaa. Vai että euro on Suomen julkisen talouden alijäämän ja velkaantumisen syy. Ettei vain ylisuuri julkinen talous.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Hihhii. Euro ei siis ole mielestäsi syy mihinkään? Kun rahapolitiikka luovutetaan pois, niin silläkö ei ole mitään tekemistä alijäämän ja velkaantumisen kanssa? Nyt on valittu leikkausten linja ja ihan poliittisesti. Tietenkin ylisuuri julkinen talous on ongelma, jos korot juoksutetaan rajojen taakse sen sijaan, että ne palautuisivat oman valtion käyttöön. Kymmeniä miljardeja olisi velkaa vähemmän, jos tähän järjettömyyteen ei olisi kansaa silmään kusemalla lähdetty. Kuka ottaa kunnian tästä päätöksestä, kun kansalta ei asiaa kysytty?

http://talousdemokratia.fi/keskuspankkirahoitus/

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #12

Linkkisi eivät taida edustaa ihan puolueetonta talousteoreettista tietämystä
ja kokemusta. !

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #13

Sinähän voit ne sitten esittää tässä. Jos kommenttini eivät vastaa omia käsityksiäsi, niin ne voit varmaankin sitten kumota perustellusti? Kuka tai mikä sinusta edustaa puolueetonta talousteoreettista tietämystä ja kokemusta?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #14

Paljonko Suomen nykyinen ulkomainen velka markkaaan palaamisen ja markan arvon devalvoitumisen (=kellumisen) jälkeen kasvaisi 10, 20, 30 % vai jopa enemmän..ja korkokulut päälle.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #15

Miksi et vastaa kysymykseen? Esität kysymyksen jota ei voisi esittää ellei meitä olisi ajettu euroon. Täten tähän ei ole mielekästä vastata, mutta jos sinä haluat, niin siitä vaan. Ongelmana on juuri omaan valuuttaan paluu, kuten "ehkä puolueettomat tahot" ovat todenneet. Euro vaatii ehdottomasti liittovaltion ja tulonsiirrot, jotta sillä on edes pienet mahdollisuudet selvitä. Mikäli ei selviä, niin sitten johonkin valuuttaan siirrytään pakolla. Minusta ensimmäinen askel kohti selkeämpiä vesiä on lupa keskuspankille lainoittaa valtioita suoraan. Tämä tosin vaatii tarkat suunnitelmat ja yhteisesti sovitut pelisäännöt, josta ei sitten lipsuta edes isompien kohdalla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #17

Oletko kai pannut merkille, että Suomen ulkomaankaupasta vastaavat tahot eivät vaadi paluuta markkaan, eivätkä suuri enemmistö kansalaisista.

Että EKP:n sivukonttorit antaisivat muka "painettua setelirahaa" (=Kansankieltä) oman maan politikoille tuhlattavaksi. E I
Venezuelan inflaatiolukuja tänne !
https://yle.fi/uutiset/3-10323775

Keskustelua voit jatkaa omassa blogissasi.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #18

Selvä juttu, odottele sitten vain omia kantojasi tukevia kirjoituksia. Kiitos kuitenkin.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola Vastaus kommenttiin #17

Jossain rinnakkaistodellisuudessa rahapolitiikan säännöt voivat koskea ranskaa, saksaa ja italiaa mutta ei tässä todellisuudessa jota elämme. Euro on pommi johon meidät on sidottu mutta eroaminen eurosta lie tuhoisampaa kuin pysyminen eurossa. Rahapolitiikka on täysin sopimuspohjaista, ei kukaan päästä euroa kaatumaan koska silloin yhteinen sopimukseen perustuva velkakuplakasvu talous tulisi tiensä päähän koko maailmassa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #15

Pitää vielä laittaa yksi kommentti. Eikö juuri se, että uuden valuutan arvo muuttuisi kerro, että euron arvo ei vastaa juuri Suomen tilannetta?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Varmasti näin kuten blogisti kirjoittaa, talous on saatava tasapainoon, mutta minkä kansanosan kustennuksella tämä tehdään se näissä vaaleissa ratkaistaan. Nythän leikkaukset ovat kohdistettu jo ennen taloudellisissa vaikeuksissa oleviin kansalaisiin, kuten eläkeläisiin ja opiskelijoihin, sairaista puhumattakaan, mutta verohelpotukset, ne on kohdistettu hyvätuloisille ja tähän on tultava muutos

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tutustu, mitä teki vuoden 1995 vaalien jälkeen Paavo Lipposen hallitus:
piti voimassa Ahon hallituksen säästöpäätökset ja teki toisen mokovan lisää.
Nyt on samat merkit.

https://valtioneuvosto.fi/hallitusohjelmat/-/asset...

"Valtion velan bruttokansantuoteosuus käännetään vaalikauden aikana laskuun. Tämä edellyttää, että vaalikauden loppuun mennessä saavutetut vuotuiset rakenteelliset menojen supistukset ovat vähintään 20 miljardia markkaa nykytasoon verrattuna. Menojen leikkauksia etsittäessä on oltava valmis tarkastelemaan kaikkia talousarvion menoja. Hakemalla menojen leikkaukset mahdollisimman laajalta alueelta turvataan parhaiten talouden perusrakenteet, toimivat julkiset palvelut sekä kaikkien kansalaisten toimeentulo. Menojen uudelleen arvioinnilla edistetään myös talouden toimivuutta.

Menojen leikkaukset ajoitetaan etupainotteisesti ja ne kohdistetaan ottaen huomioon työllisyysvaikutukset. Vuoden 1996 valtion talousarvioon tehdään vähintään 10 miljardin markan rakenteelliset menojen leikkaukset. Suuruudeltaan noin 12 miljardin markan aiempia säästöjä jatketaan. Hallitus täsmentää vuoden 1996 menojen leikkaukset hallitusohjelman liitteenä olevassa lisäpöytäkirjassa. Siinä esitetyt toimenpiteet merkitsevät vuosille 1997-1999 ajoittuvia lisäsäästöjä, joiden yhteissumma kohoaa noin 5 miljardiin markkaan."

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sote säästöistä esiintyy tarkoitushakuisesti väärää mielikuvan antamista ikäänkuin nykyisistä menoista sääästettäsiin 3 mrd euroa. Ei hallitukaan ole niin väittänyt, vaan tavoitteena on tulevia kasvavia menoja hillitä.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Verojen korotuksia on kyllä luvassa jos demarit pääsee valtaan, älkää siitä huoliko mutta myös leikkauksia etuisuuksiin. Ja eläkkeisiin demarit ei voi koskea eli leikkaukset koskee kaikkia muita tukien saajia, eläkeläiset on demareilla liian tärkeä äänestäjäryhmä ja Rinne jo vappusatasensa joutuu jo nyt syömään..
Käsittääkseni kyllä aikalailla konsensus vallitsee että veroja pitää laskea, ei korottaa mutta..
Eero heinäluoman sanoin, leikkauksia ja veronkorotuksia on SDP lääke kestävyysvajeeseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset