SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Miksi tästä THL:n seurantatutkimuksesta vaietaan Yleä myöten ?

Julkisuudessa muodostuneesta kuvasta  ( valtiollisen Ylen johdolla ) poiketen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurantaraportin  mukaan yksityiset palveluntuottajat ovat julkisia yksiköitä parempia tehostetussa palveluasumisessa lähes kaikilla laatumittareilla ja usein vielä selvällä marginaalilla.

Miksi tästä   THL:n   seurantatutkimuksesta vaietaan Yleä myöten ?

Alalla toimii n. 1 400 toimijaa ja nyt yleistettiin muutaman väärin toimineen yksikön perusteella koko ala.

Audiatur  et Altera Pars  (vanha tuomarin ohje = kuultakoon myös vastapuolta)

****

Kaikki puolueet ovat kuntatasolla päättämässä mm. hoivapalveluista

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Aha:
”Laskelmat perustuvat kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköiden Vanhuspalvelujen tila -tutkimuksen toimintayksikkökyselyyn antamiin vastauksiin vuonna 2018.”

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kysymys: ''Oletteko toimineet kaikkien ohjeiden mukaan, ja onko hoitajamitoituksenne riittävä''

Vastaus: ''Noudatamme kaikkia säädöksiä ja olemme paljon yläpuolella hoitajamitoituksen, meille vanhus ja vammainen on sydämen asia.''

Kun joku kysyy, niin tottahan sitä rehellisesti vastataan. :)

Pekka Pylkkönen

Sanoo Ritala edes lukematta mistä on kyse.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Siksi että kyseessä on kyselytutkimus, johon oikein vastaamalla voit voittaa ja mitenkään ei voida todentaa vastausten oikeellisuutta. Kun siihen liitetään se, että näiden hoivajättien yksiköt ovat toistuvasti jääneet kiinni vääristellyista tiedoista ja olemattomista hoitajista sekä jopa potkuista valituksen tehneille, niin kyselyn luotettavuus on hutera.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26...

Lisäksi yle on kyllä uutisoinut näistä asioista silloin, kun tutkimustulokset tulivat eli viime marraskuussa. Se etteivät ne sinun mieliksesi yksityisiä puolustamaan tuo sitä nyt esille ei ole pimittämistä ja vaikenemista.

https://yle.fi/uutiset/3-10519907

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Miksi tästä THL:n seurantatutkimuksesta vaietaan Yleä myöten ?"

Kuten huomaamme, noudatetaan siis sitä vanhaa propagandistin ohjetta: Jos se ei sovi agendaan, sitä ei ole olemassa eikä se ole totta.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Minulla on läheiseni osalta pelkästään hyvää sanottavaa hoivayksiköstä, jonka omistajat osallistuvat itse sen toimintaan. Tällaisia pieniä yrityksiä on paljon. Se ei poista sitä, että kun yritykset toimivat useimmiten pääasiassa kunnan ostopalveluina, etteikö viranomaisvalvontaa tarvittaisi.

Viranomaisvalvonta ei saa jäädä luottamuksen varaan, vaan sen tulee tapahtua itse yksilöissä riittävän tiheään.

Se, että kunnallisissa hoivapalveluissa on ollut enemmän huomauttamista, johtunee siitä, että on luotettu, että julkinen puoli toimii moitteettomasti.

Jos syyllisiä halutaan etsiä, ne löytyvät vuosien takaa myös nykyisen opposition riveistä. Valvontaan suunnatut voimavarat ovat olleet liian vähäiset.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tosiaankin lehdet ovat kirjoittaneet, että valituksia on myöskin yhteiskunnan hoitamista hoitolaitoksista.
Kuitenkaan listoja näistä ei ole missään näkynyt! Nyt annetaan kuva, että ongelmat ovat vain yksityisissä laitoksissa.
Tarkoituksenmukaista viestintää?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tässä on kysytty asiakkailta:

Yksityiset pärjäsivät myös ASLA-tutkimuksessa
Yksityiset toimijat pärjäsivät hyvin myös THL:n 2016 tekemässä laajassa ASLA-tutkimuksessa. Siinä mitattiin hoidon laatua asiakkaan näkökulmasta.

Tutkimukseen osallistui 2 940 asiakasta, 2 340 omaista ja 8 650 omahoitajaa 300:sta koti- ja ympärivuorokautisen hoidon yksiköstä eri puolilta Suomea. Ensimmäiset tulokset julkistettiin toukokuussa 2016.

Tutkimuksessa oli 8 kysymysryhmää. ...

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/9d4db9f7-a01...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyselytutkimukset ovat aina ongelmallisia mm sen suhteen, voiko vastaaja vastata rehellisesti ja onko vastauksesta hänelle seurauksia.
Vaikka kysely olisi näennäisesti anonyymin kritiikin mahdollistava, nimettömyys ei aina ole turvattu.
Sen lisäksi omaiset ovat usein vastaajina ja nimenomaan sen tiedon varassa, mitä henkilökunnalta saavat.
Ja oman etunsa vuoksi haluavat ajatella omaisensa olevan mahdollisimman hyvässä hoidossa.

1. Asukkaita tulisi kuulla oikeasti . Heitä tulisi myös uskoa.
2. Yksiköt eivät saisi itse osallistua näihin arviointeihin ollenkaan.
3. Asukkaiden hyvinvointi tulisi olla mittari, joka myös sisältäisi konkreettisia yksityskohtia , ei epämääräisiä pyrkimyksiä muttei myöskään pelkkiä suhdelukuja. Esim hoitajamäärä ei sinänsä takaa vielä mitään.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#16:
Kyselytutkimuksissa on tunnetusti ongelmansa. Tuloksiin voidaan vaikuttaa esimerkiksi kysymysten muotoilulla. Kahden tai useamman samanlaisia palveluja tuottavan ryhmän kokemusten vertailussa ne ovat kuitenkin oikein toteuttuina varsin luotettavia, sillä kaikkiin ryhmiin vaikuttavat samat tuloksia mahdollisesti vinouttavat tekjät.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Onko palvelun laatu todellakin parantunut palvelua tuottavissa yksiköissä vuoden 2016 suoritettuun Valviran tutkimustulokseen varrattuna? Sopii hieman epäillä. En löytänyt kirjoituksen linkeistä mikä taho on vastannut THL:n kyselyyn. Mikäli palvelun tuottaja on vastaajana, niin asettaisin saadun tuloksen kyseenalaiseksi.

Vuoden 2016 Valviran suottamassa tutkimuksessa (työntekijöiden selittäminä) on vallan toisenlainen kuva;
"Peräti 93 prosenttia kyselyyn vastanneista oli havainnut jonkinlaista kaltoinkohtelua. Luku on suuri ja toimenpiteitä tarvitaan. Valvira on jo käynnistänyt valvonnan ja ohjauksen:"
https://www.valvira.fi/documents/14444/1835702/Sel...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Näyttää tulevan mielenkiintoinen välikysymyskeskustelu, kun
muistellaan, mitä välikysyjät ovat itse tehneet.
https://www.verkkouutiset.fi/sdp-leikkasi-vanhuste...

Kannattaa myös tuoda esille RKP:n toiminta. Kristiinankaupungissa on RKP:llä yksinään enemmistö ja tikun nokkaan nostetiin julkisuudessa
ao. kaupungin toimet.
https://yle.fi/uutiset/3-10617148

Ja sitten on peruspalaveluministerinä toimineen Maria Guzeninan valikoiva muisti.
https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Luetteloon voisi lisätä myös Tradekan hoivabisneksen ja rakenteilla olleen valtakunnallisen yhteistyön ja "strategisen kumppanuuden" Esperi Caren kanssa.
Ensimmäinen kumppanuussopimus on jo solmittu. Med Groupin Punkalaitumella sijaitsevat vanhusten ja vammaisten asumispalvelut Palvelukeskus Pakarissa siirtyivät Esperille. Tästä yhteistyöstä nyt näköjään kuitenkin hätäpäissään irtaannutaan.

https://www.talouselama.fi/uutiset/vasemmiston-hal...

Joku osaava kirjoittaja saisi tästä jupakasta vikkapa näytelmän. Nimenä voisi olla "Vanhusten hoitoa ja kaksinaismoraalia".

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sitten kun ruvetaan vertailemaan, mitä joku on joskus 70-luvulla sanonut, ja sitten ehkä vielä 90-luvulla, niin sitten päästään oikein kunnolla porukalla nauramaan.

Sillähän nyt ei niin suurta merkitystä tietenkään ole, että yksityistäminen vanhustenhoidossa on mennyt päin persettä, eipä tietenkään.

Eikä sitäkään tietenkään kannata mainostaa, että tämä on nimenomaan kokoomuksen lempilapsi, ja osaahan kokoomuslaiset perustaa myös laittomia päiväkoteja.

Ansioitunutta politiikantekoa, tätä kaipaamme lisää.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Kun vanhuksen hoidosta tehdään kilpailutus tyyliin kuka hoitaa sen halvimmalla, niin alin tarjous tietysti voittaa koska se tulee yhteiskunnalle halvimmaksi.

Kun alimman tarjouksen tehnyt liikeyritys yrittää vielä tehdä osakkailleen voittoa, sen täytyy tehdä kaikki mahdollisimman halvalla (huonosti) joten seurauksena ei voi muuta ollakkaan kuin se, että mummoja kohdellaan kuin roskaläjää.

Pekka Pylkkönen

THL:n selvityksessä ainakin kotihoidon osalta yksityiset käyttivät kaikkien henkilöstöryhmien osalta dramaattisesti enemmän aikaa itse asiakastyöhön kuin julkiset. Julkisen puolen sairaanhoitajilta esimerkiksi vain kolmannes työajasta oli asiakastyötä. Ei liene vaikeaa tehdä parempaa halvemmalla..

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#15
Ei liene vaikeaa tehdä parempaa halvemmalla..
.................

Siis mikä tässä on tehty hinta/laatu suhteessa paremmin?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #19

Julkinen tehostettu palveluasuminen maksaa puolet enemmän kuin yksityinen. Lisäksi THL:n selvityksen perusteella laatukin on parempaa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #21

#21
Sinulta puuttuu lähteet kokonaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #23

#23
Linkkasit minulle lehtijutun etkä tutkimusta. Ja siinä ei puhuttu halastua sanaa itse aiheesta.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #24

Jutusta huomaat että julkinen tuotanto maksaa huomattavasti yksityistä enemmän. Täällä jo mainitut THL:n toimipaikka- ja asiakaskyselyt taas päättyvät yksityisen voittoon.

Toistaiseksi näyttää siis siltä että yksityinen voittaa sekä hinnassa että laadussa. Lisäksi yksityinen maksaa veroja jota julkinen ei äärimmäisenä veroparatiisina tee.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Satun asumaan sellaisella alueella Espoossa jossa terveyskeskus palvelut on Espoo ostanut Mehiläiseltä Omalääkäri terveysasemmalta. Ei minulla ole moitittavaa sen toiminnasta mitenkään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Niin..raiskaavathan suomalaisetkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset