SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Eduskunnan kuntapäättäjät kiersivät oman vastuunsa hoivapalveluista

 

 

Eilinen eduskunnan kyselytunti vanhusten hoivapalveluista  oli melkoista desimaalinäytelmää , jossa ei juurikaan vastuunottajia löytynyt yli puoluerajojen.  Tämä huolimatta siitä, että nykyisessä eduskunnassa on peräti 82 % kansanedustajista  samalla oman kuntansa kunnanvaltuutettu. Vanhusten hoivapalvelut päätettään paikallisesti Suomen kunnissa, eikä  maan hallituksessa.

Petteri Orpo totesi twitterissä:  ”Emme me vastusta lisää hoitajia, vaan haluamme, että määrä perustuu vanhusten todelliseen tarpeeseen, ei desimaaliin. Tämä asia kirjoitettava lakiin.” Tuota lakimuutosta  ei ehditä enää tässä eduskunnassa käsitellä saatikka valmistella.

****

Monelle eduskunnan oppositiopuolueelle on ollut vastenmielistä tosiasioiden tunnustaminen , mihin Suomessa on varauduttava 2020-luvulla . Ks. kansliapäälliköiden näkemys tästä  linkistä.

Valtiovarainministeriön kansantalousasiantuntijat julkaisivat ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja muistion talouspolitiikan lähtökohdista . Samanlainen julkaisu on myös tulossa ilmeisesti ensi viikolla. Ennustan, että   julkaisussa on  samansuuntainen johtopäätös kestävyysvajeen hallinnasta ja tarvittavista toimenpiteistä kuin vuonna 2015 menojen karsinnasta, eikä menojen lisäämisestä.

****

Politiikan retoriikka vanhusten hoivapalveluasiassa vain kiihtyy  opposition välikysymyskeskustelussa hallituksen luottamusäänestyksineen ilmeisesti samalla viikolla, jolloin ilmeisesti perustuslakivaliokunnan sote –lausunto valmistuu.

Perustuslakivaliokunnan nettisivulla on ilmoitus , että kauan odotettu lausunto sote –lakipaketista valmistuu  vasta  aikaisintaan viikolla 6.

Piti ottaa allakka, että mennään jo 11.02.2019 alkavalle viikolle, jolloin vasta sosiaali- ja terveysvaliokunta pääsee valmistelemaan lopullista mietintöä. Tästä linkistä on luettavissa, että eduskunnan työ ennen vaaleja päättyy 15.03.2019.

Eduskunta ei millään ehdi enää käsitellä sote -lakipakettia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén

Hoivajäteissä vaikuttavat ja suuret omaisuudet keräävät kokoomustaustaiset johtajat ovat sen verran hyvin lobanneet emopuolueensa ministereitä, etteivät bisneksille haitallisen kalliit hoitajamitoitukset tule kuuloonkaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tyypillinen mutu -huitaisu. Ministeri Orpo sanoi eilen, että
lakiin kirjoitettu luku jää käytännössä enimmäismääräksi, vaikka tarve saattaisi olla henkilöstömitoitukseen paljon suurempikin.

Että silleen

Mutta kuka kuntapäättäjä ottaa ensimmäisenä vastuun, eikä siirrä vastuuta muille.

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén

Ei voi mitään, politiikassa asiat ovat sitä miltä näyttää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #3

Ja vaalien jälkeen, kun talouden raaka todellisuus on vastattavana,
niin esitä sama kysymys ensin itsellesi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #4

Niin vaalien jälkeen Orpo saa valtionvarainministerinä aloittaa varakkaiden verojen korottamisen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #5

Päätä jo vihdoin, millainen hallituspohjan tulisi olla. Välilä tuntuu, että vihervasemmisto on arvoisan kommentoijjan mieleen, mutta riittääkö mandaatit.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #6

Oliko Kustaa Vaasa punavihreä?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #12

Jopas jotain nytkö kannatat monarkiaa Suomeen ? Se aika meni jo yli 100 vuotta sitten.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä Orpon desimaalijauhantahan on aivan pöhköä. Konkretisoidaan asiaa hieman.

Meillä on hoitoyksikkö, jossa on 20 asiakast. Tällöin ne desimaalit tarkoittavat, että nykyisen pelkän suosituksen mukaisen henkilömäärän kymmenen sijaan siellä olisi lain vaatimat neljätoista hoitajaa.

Eikö desimaaleilla siis ole väliä?

Neljätoista ei ole parempi kuin kymmenen?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuo on juuri sitä pöhköä. On 14 hoitajaa, tarvittiinpa sitten 6, 8, 12 tai 18. Se puolestaan riippuu asiakkaiden kunnosta ja hoidon tarpeesta. Tuossa on valittu se helppo tie. Yksinkertaiset numerot tunnistaa yksinkertainenkin ihminen. Niillä on helppo polemisoida. Näkymättömiin jää, mitä ne numerot edustavat, mitä niiden takana on ja lopulta itse hoidon taso, sillä hoitajien määrähän mittaa vain käytettyjä panoksia, ei tuloksia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mitä blogitsikossa sanotaan, ei näytä olevan keskustelussa päällimmäisenä. Desimaalimielikuvapolitiikka , kuten hyvin analysoit, menee mutuna läpi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Laki määrää minimin ja mitoitus koskee tehostetun palveluasumisen yksikköjä ja vanhainkoteja.

Jos olet huomannut mediasta, niin nykyään pidetään kotona mahdollisimman pitkään ja hoitolaitoksiin tullaan entistä huonommassa kunnossa.

Mikään ei estä laitoksia ylittämästä lain määrää, mutta minimin tarkoitus on varmistaa riittävä hoidon taso kaikille. Tottakai tulokset ovat tärkeimpiä, mutta kyllä henkilöstöintensiivisessä toiminnassa väen määrällä on väliä.

Höpinät siitä, että tuosta tulis samalla minimi ovat taas sitä itseään.

Kokoomus ei halua palveluntarjoajille mitään sitovaa vaan suosituksia, joiden rikkomisesta ei seuraa käytännössä mitään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #11

Soinivaara:
– Lakia parempi paikka normittaa henkilöstömitoitusta on kunnan tekemä sopimus, koska silloin voidaan ottaa huomioon yllä mainitut tekijät – siis vaikka robotit ja se, tehdäänkö ruoka paikan päällä ja kuinka vaikeahoitoisia vanhuksia laitoksessa on ja niin edelleen. Jos tilat ovat toimimattomat, tarvitaan henkilökuntaa enemmän.

Ei voi olla enempää samaa mieltä !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset