SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Pistikö myös pääministeri Sipilä laukalle vaalilupauksissa ?

Johdanto

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan   massiiviset  mietintöluonnokset  odottavat perustuslakivaliokunnan toista  lausuntoa sote -lakipaketista.

Perustuslakivaliokunnan ensimmäinen sote -lausunto annettiin  kesällä 2017.

Perustuslakivaliokunnan nettisivulla on ilmoitus , että kauan odotettu uusi lausunto sote –lakipaketista valmistuu aikaisintaan viikolla 6 eli mahdollisesti alkavalla viikolla.

Eduskunnan työ ennen vaaleja päättyy 15.03.2019

Aika loppuu väkisin kesken , sillä odotettavissa on perustuslakivaliokunnan lausunnossa korjausvaatimuksia sote -lakipakettiin. Korjausvaatimuksia saattaa olla siinä määrin, että perustuslakivaliokunnan lausunnon tultua julki, loppuu käytännössä koko sote -lakipaketin käsittely tässä eduskunnassa.

Eli toistuu sama tilanne kuin vuoden 2015 vaalien alla: Sote-uudistus kaatui seuraavan hallituksen syliin .

****

Tänään

Minulla on sellainen tunne, että pääministeri Juha Sipilä taitaa tietää  aikapulan kaatavan sote -lakipaketin. Tämän päivän puheet olivat pääministeri Sipilältä (oliko kentän painostus niin suurta jo )  melkein oppositiomaista kilpalaulantaa vaalilupauksista. Pistikö myös pääministeri Juha  Sipilä itse laukalle vaalilupauksissa ?

****

Valtiovarainministeriön kansantalousasiantuntijat julkaisivat ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja  muistion talouspolitiikan lähtökohdista . Juha Sipilä kysyi hallitustunnustelijana  em. muistiosta kaikilta puolueilta näin: kysymys 2 . Yhdyttekö valtiovarainministeriön 19.3.2015 esittämään tilannekuvaan Suomen taloudellisesta tilasta ja valtiovarainministeriön esittämästä sopeutustarpeesta?

Vastaavanlainen  julkaisu on tulossa nyt helmikuussa valtiovarainministeriön asiantuntijoilta. Jokaiselta puolueelta tullaan varmasti jo ennen vaaleja kysymään suhtautumista talouspolitiikan lähtökohtiin. Vuonna 2015 vain kokoomus ennen vaaleja hyväksyi Suomen taloudellisen nykytilan analyysin. Ennustan, että kovin vähiin jäävät nytkin puolueet hyväksyä Suomen taloudellisen nykytilan analyysi.

Ministeriöiden kansliapäälliköiden  yhteisessä virkamiesnäkemyksessä viikko sitten lausuttiin “madonluvut”,  jos tulojen ja menojen välistä epätasapainoa ei korjata.  Julkinen velka tulevaisuudessa kasvaa  hallitsemattomaksi varoittivat kansliapäälliköt.

Talouspolitiikan arviointineuvosto totesi pari viikkoa sitten  samaa raportissaan :

“Huolimatta näistä positiivisista yllätyksistä julkisen talouden pitkän  aikavälin näkymät pysyvät huolestuttavina. Valtiovarainministeriön arvion  mukaan kestävyysvaje on yhä lähes 4 prosenttia suhteessa bruttokansatuotteeseen.”

Valtiovarainministeriö joulukuussa julkistetussa  talouskatsauksessa  todetaan jo “madonluvut”: Julkisessa taloudessa on mittava kestävyysvaje

On mielenkiintoista seurata, mitä kukin puolue ja eritoten pääministeri Sipilä itse sanoo tulevasta valtiovarainministeriön asiantuntijoiden näkemyksestä talouspolitiikan lähtökohtiin. Talouskasvu, työllisyys, velanhallinta, mittava kestävyysvaje, rakenteelliset uudistukset - siinä keskeisiä teemoja. Kaikissa tässä esille tuoduissa em. raporteissa on sama viesti: uhka Suomen velkaantumisesta hallitsemattomaksi ja tällä hetkellä  jopa 8-10 miljardin kestävyysvajeen olemassaolosta.

***

Seuraava vaalien jälkeinen hallitus joutuu ensi töikseen päivittämään pääministeri Juha Sipilän hallituksen tämän kaavion ja jatkamaan nykyisen hallituksen sopeutus- ja säästötoimia. Vaihtoehtona on vastuuton velanotto, verotuksen kiristäminen, hyvin nopeasti työllisyysasteen lasku jne.

Julkisten menojen ja veroasteiden kv-vertailussa Suomi on jo valmiiksi kärkimaiden joukossa.

__________

Edit 04.02.2019

Virkamiespuheenvuoro (VM:n muistio)
 

--> Valtiovarainministeriön muistio sisältää mm. julkisen talouden kahden miljardin euron sopeutustoimet ensi vaalikauden aikana ja tarve 100 000:lle lisätyöpaikalle

--> "Suomen talous on heikommassa tilanteessa kohtaamaan taantumaa kuin ennen vuoden 2008 finanssikriisiä. Julkinen velka on kasvanut, vastuut ovat kasvaneet. Julkinen talous ei ole vielä valmis kohtaamaan taantumaa, ja kestävyysvajetta ei ole ratkaistu." 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Ja jos sote-uudistus menisi läpi, kestävyysvaje hyppäisi uusille lukemille.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tuo kestävyysvaje on illuusio, jolla tulevaisuus määritellään olemassa olevien parametrien mukaan sopivaksi, sellaisille jotka sen haluavat omilla ehdoillaan tapahtuvaksi.

Sosialistinen viisivuotissuunnitelma......

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei se ole illuusio, kun tiedetään esim. huoltosuhteen kehitys.
https://www.stat.fi/artikkelit/2012/art_2012-06-04...

Tuonkin kehityksestä on moni hallitus puhunut jo aikaisemmin, mutta entinen meno jatkuu.

Valtioneuvoston sivulta vuonna 2012:

"Kuntauudistus tarvitaan, jotta kunnat kykenevät selviytymään tämän vuosikymmenen lopun ja koko ensi vuosikymmenen kovista muutoshaasteista, kuten voimakkaasta ikääntymisestä, kuntatalouden kestävyyden asettamista paineista sekä siitä, että taakkaa ei jätetä tulevien sukupolvien hoidettavaksi.” Näin tulevaa kuntauudistusta ”

Ei tullut tuolloin kuntauudistusta, kun oppositio kepun johdolla sitä tuolloin vastusti.

Ei näytä tulevan nyt sote- ja maakuntauudistusta, kun oppositio sitä SDP:n johdolla vastustaa ja on jarruttanut asian eduskuntakäsittelyä.

Martti Nurmi

Jospa hetken miettisitte, mitä Sipilä esittää. Se on nimittäin realistista. Takuueläke pienimmillään lienee alle 1000 euroa. Sellainen ihminen saa normaalisti muita avustuksia. Kun takuueläkettä nostetaan 100, niin avustukset pienenee vastaavasti. Kätevää hei -ei maksa mitään! Joku voi olla niin dille, että tolla antaa äänensä. Kepu lähtee siitä, että köyhät on tyhmiä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Odotan mielenkiinnolla, mitä VM-ministeri Orpo tuumaa pääministeripuolueen
miljardiluokan menojen lisäyksistä.

Oppositiolta lähes 5 miljardin lisämenot valtion ensi vuoden budjettiin
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/266244-oppo...

Että lunta tulee tupaan järkevälle taloudenhoidolle ...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Linkkaamasi viiden mijardin uutinenhan oli läpinäkyvää poliittista kikkailua Kokoomuksen Verkkouutisilta.

Se kokosi yksittäisistä kaikkien opposition kansanedustajienedustajien budjetin korotusesityksistä yhteisumman, mikä on lähinnä viihteellistä, mutta myös samalla tarkoituksellista poliittista harhaanjohtamista.

Käytännössä siis eri opposition kansaedustajat ajamisensa asioiden kohdalla halusivat korotuksia ja Verkkouutiset laski nämä kaikki yhteen päätyen viiteen miljardiin.

Tämä sinulle jo tuolloin blogissasi kerrottiin, mutta jatkat samaa rataa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Raha-asia-aloitteissa kukoistaa huutokauppa ilman, että viitsitään ottaa selvää rahoituksesta.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Seppo-Juha, odotat varmasti Orpon kertovan kokoomuksen viime hetken tarjoukset jo aikaisemmin ilmoittamiensa lisäksi. Niitä minäkin odotan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hyvä uutinen Pietikäisen blogissa on, ettei sote valmistu tämän vaalikauden aikana. Kun näin on, ei se nykyisellään valmistu koskaan. Karsittava siitä on ainakin kaksi keskeistä asiaa: maakuntauudistus ja valinnan vapaus.

Parempi tulos saadaan, kun terveyenhoitoa kehitetään nykyisen keskussairaalaorganisaaton pohjalta ja vanhusten palveluilla saadaan hoitajien minimimitoitus ja olennaisesti tiukempi valvonta sanktioineen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen täälllä muistutanut tästä, jonka jokainen silloinen puolue eduskunnassa hyväksyi:
https://yle.fi/uutiset/3-7151335

P.s. Muuan Juha Sipilä kirjoitti maaliskuussa 2014, että “Suomalaiset tarvitsivat sote -sovun.
(onko blogikirjoitus poistettu ?)
https://www.juhasi.fi/blogi/2014/03/

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jos viiden sotealueen malli olisi Keskustalle kelvannut, hanke varmaan olisi jo maalissa. Ny on toinen tilanne. Aiankaan minulle ei sivu (https://www.juhasi.fi/blogi/2014/03/) auennut.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #10

Tuo viiden alueenmalli törmäsi perustuslakiin, ja olisihan silloinen hallitus sen saanut vietyä lävitse ilman kepuakin jos ei esitys olisi vastoin perustuslakia.

"Helmikuussa 2015 perustuslakivaliokunta tyrmäsi sote-esityksen, minkä jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunta poisti esityksestä kaavaillut viisi sote-aluetta.[15] Maaliskuussa 2015 perustuslakivaliokunta totesi eduskunnan käsittelyssä olleen sote-uudistusehdotuksen olevan perustuslain vastainen. Uudistuksen jatkovalmistelu siirtyi eduskuntavaalien jälkeiselle uudelle hallitukselle.[16]"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maakunta-_ja_soteuud...

Anteeksi vain, mutta jostain syytä en oikein ymmärrä, miksi yhä haikaillaan monen eri tahon toimesta tuota viiden alueen sotea vaikka se on todettu perustuslain vastaiseksi. Eikö parempi olisi tavoitella sellaista mikä ei heti törmää Suomen lakiin ja sellaiseen mikä tulee vähentämään Suomen kuntien määrää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #12

Viiden sote -aluueen mallia pidettiin parhaana useissa selvityksissä.
Vuonna 2015 puuttui vain lakiesityksissä vaaleilla valittu päättävä elin, johon se esitys sitten pääosin kaatui perustuslakivaliokunnassa

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/oulun-yliopi...

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #14

Juuri noin, perustuslakivaliokunnan kanta oli että viiden alueen sote on perustuslain vastainen. Tuossa tilanteessa vain ei auta minkään tason asiantuntijoiden perustelut viiden sotealueen puolesta. Vain lakimuutos auttaa tai lain toisenlainen tulkinta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Viiden sotealueen Suomi käytännössä keskussairaalapiirit ei ollut kuranttia meille hallinnollisista syistä.
Yhteiskunnan kehityksen jatkoa ajatellen kun SDP-n Antti Rinne kannataa uutta 18 maakunnan mallia muttei Kokoomuksen monen palvelun tarjoajan sotekeskus mallia ja väliinhän vapautta.
Jotenkin on nyt apsurdia vastustaa valinnanvapautta kun jo nyt yksityiset palvelun tuottajat ovat jo kentällä toiminnassa mutta potilas asiakkailla ei ole valinnanvapaus mahdollisuutta.
Kokonaisuudessaan nyt uusi sote ja maakunta malli on kaikkien kompromissi joten se vastustaminen on jo epäisänmaalista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

..blogin viesti onkin, ettei sote- lakipakettia nykyinen eduskunta ehdi käsitellä.

Tähän suureen lakipaketiin on vaikea tehdä muutoksia lakitekstiin, koska yksi muutos voi aiheuttaa muualla useita muutoksia.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kyllä kyllä Seppo-Juha mutta mielestäni case pitää nähdä kokonaisuutena.Kirvestä ei ole viellä heitetty kaivoon.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #20

Jos nykyhallituksen sote-esitys on perusteiltaan kelvollinen, ei ratkaisujen siirtyminen yli vaalien tarkoita hankkeen hautaamista, vaan valmistelun viemistä loppuun niin, että se täyttää kasikki lain vaatimukset - myös perustuslain. Jos hanke ei ole kelvollinen, on vain hyvä, ettei se koskaan tule voimaan.

Käyttäjän HarriHietajrvi kuva
Harri Hietajärvi

Epäisänmaallista! No jopas kaikenkattavassa keskustauskossasi melkoisen vitsin murjaisit. Ketä kuvailet sanalla "kaikki", kun viittaat kaikkien kompromissiin. Kyllähän näitä Simosen kommentteja aina vähän myötähäpeällä ja hymynkare suupielessä lukee, mutta nyt tuli kyllä niin uskomatonta skeidaa, että oikein hampaita naurattaa :))

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jos katsoo punnavihervasemmisto lasien läpi saattaa kommentointini osua älähtäen oikeaan kohteseen kun kalikkaa heittää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuo SOTE on jo melkoisen absurdi kriitikoden arvosteluiden kannalta. Valinnanvapautta ja kilpailua vastustetaan kynsin hampain, vaikka todellisuus on jo kuitenkin tämä tänä päivänä:

Vahhustenhoito ja perusterveydenhoito on jo tänä päivänä valmiiksi jo puolittain yksityisten palveluntarjoajien tuottamia.

Sipilästä on tulossa seuraavan hallituksen valtiovarainministeri - kaikesta päätellen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Meinaatko siis paluuta jakovarapuoluehallitukseen ?

P.s. Ennustan melkoista vaalilupausten ylensyöntiä vaalien jälkeen...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

En usko, että Jyrki Kataisella on enää paluuta Suomen politiikan tekijäksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Valtiovarainministeriö on julkaissut tänään tulevan vaalikauden talous- ja hallintopolitiikan lähtökohtia käsittelevän virkamiespuheenvuoron-.

Linkki lisätty blogiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset