SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Menot ja veroaste jäädytettävä enintään nykytasolle

Maanantaina  julkistetussa valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorossa tulevan vaalikauden hallinto- ja talouspolitiikan lähtökohdista todetaan madonluvut sivulla 27:

  1. “Julkinen talous on aiempaa heikommassa kunnossa kohtaamaan ikäviä yllätyksiä (vrt esim. v.2008).”

  2. “Julkisen talouden kestävyysongelmaa ei ole ratkaistu.”

****

Valtion budjetin raamien lähtökohta tulee olla tulevalla vaalikaudella  enintään viime huhtikuussa raamitetuissa menokehyksissä vuosille 2019-2022 ja, ettei  tulevalla vaalikaudella veroastetta nosteta. Tuokaan ei takaa  budjetin tasapainoa, kun monilla ennustelaitoksilla on sama näkemys Suomen talouskasvun   taittumisesta.

Suomen julkinen talous ei ole vahva kohtaamaan taloudellista taantumaa, jos Suomen ulkomaankauppa vastoin odotuksia taantuukin  epävarman maailmanpolitiikan johdosta.

Sivulla 10 po. virkamiespuheenvuorossa todetaan, että “Jo keskikokoinen taantuma ajaisi Suomen julkisen talouden alijäämän EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen kolmen prosentin alijäämärajan yli.”

****

→ Ennustan kohtalaisen suuria haasteita velanoton hallinnassa vaalien jälkeiselle hallitukselle heti  vuoden 2020 valtion budjetin laadinnassa. Epäilen vahvasti, ettei vuodelle 2020 enää riitä tämä valtiokonttorin  tämänvuotinen laskelma nettolainanotosta.

→ Seuraavan hallituksen liikkuvara budjettipolitiikassa  on nykyisten tulojen ja menojen rakenteissa . Liikkumavaraa voidaan etsiä myös esim. yritystukien ja verovähennysviidakon karsinnassa (esim. ay-jäsenmaksun verovähennys ja muut vastaavat).

→ Tällä vaalikaudella  tehtyjen säästöpäätösten purkaminen johtaa saavutetun budjetin tasapainon sortumiseen.  Olen todennut useasti, että seuraava hallitus on aiemmin pitänyt voimassa edellisen hallituksen säästöpäätökset .

****

Seuraava  hallitus joutuu ensi töikseen päivittämään  tämän kaavion ja jatkamaan tavalla tai toisella nykyisen hallituksen sopeutus- ja säästötoimia. Pääministeri Sipilä näyttää tänään IS:n mukaan todenneen, ettei uusia leikkauksia tarvita.  Eipä silti, monien puoluejohtajien vastaukset HS:lle po. virkamiespuheenvuorosta eivät paljoa lupaa kestävästä julkisen talouden tervehdyttämisestä vaalien jälkeen.

Pistikö myös pääministeri Sipilä laukalle vaalilupauksissa ?

****

Julkisten menojen ja veroasteiden kv-vertailussa Suomi on jo valmiiksi kärkimaiden joukossa.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Tosi on. Näkymät lähitulevaisuuteen eivät ole erityisen valoisat.

Ajankohtaisia asioita ovat mm. vanhustenhoito, joka nopeasti kasvavan ikääntyvien määrän ansiosta vaatii miljardiluokan pysyviä lisäpanostuksia valtiolta ja kunnilta; hävittäjähankinnat, joiden elinkaarikustannukset nousevat valtaviksi ja pelkkä hankintakustannuskin on 10 mrd euron luokkaa; muut sote-kustannukset, jotka uudistuksen kohtalosta riippumaatta kasvavat reippaasti; liikenne- ja muut infrahankkeet, joiden kokonaisrahoitustarve on 50 mrd euron luokkaa, josta muutama miljardi on lähivuosina pakko hoitaa pelkästään turvallisuussyistä; sisäilmaongelmien torjunta; poliisi ja muu turvallisuus; koulutus; jne. Harvat menot ovat vähenemässä.

EU ja EKP ovat arvaamattoman kehityksen keskiössä. Brexit, Italia, Ranska, pankit, korot.... Suomi on lähes ajopuuna mukana ja lasku uhkaa kasvaa.

"Menot ja veroaste jäädytettävä enintään nykytasolle" (SJPHKI). Enemmän kuin kova vaatimus. Jätetäänkö vanhukset hoitamatta ja hävittäjät hankkimatta? Tuskin.

Ratkaisun avain on koko kansantaloudessa, ml. julkinen sektori, tuottavuuden vahva kasvattaminen ja työllisyysasteen nostaminen. "Laiskotellen" emme kansakuntana selviä. Tehokkuudella ja laadulla pärjäämme jatkuvasti kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa.

Epäilen, että sisäisen turvallisuuden takaamiseksi ja keltaliivien pitämiseksi vaatekaapeissa tarvitsemme menojen lisäämistä ja verotuksenkin uudelleen tarkistamisia maksukyvyn mukaan. Tämä vaatii äärimmäisen tarkkaa työtä tulevilta päättäjiltä. Ja tosiasioiden tunnustamista sekä vahvaa yhteistyötä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Menot ja veroaste jäädytettävä enintään nykytasolle" (SJPHKI). Enemmän kuin kova vaatimus. Jätetäänkö vanhukset hoitamatta ja hävittäjät hankkimatta? Tuskin.

-----
No no !

Hävittäjähankinnan rahoitus hoidetaan budjettiraamien ulkopuolella erillisasiana.

Mutta jos syystä tai toisesta tulee talouden taantuma, julkistalouden rahoitus on kriisissä. Niukka talouskasvukaan ei riitä menojen rahoitukseen.

Nykyisten tulo- menoraamien sisällä voidaan tehdä ja pitääkin tehdä uudelleen kohdentamista. Ja jo on aikakin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pikemminkin menoja pitäisi leikata ei jäädyttää, eikä veroasteen nostoa tule sulkea pois, jos esim. maanpuolustukseen tarvitaan lisää aineellisia voimavaroja.

Mitä sitten tulee hävittäjähankintojen erillisrahoitukseen, tarkoittanee se käytännössä lisääntyvää velanottoa, vaikka tämäkin hanke tulisi rahoittaa verotuloilla ilman velkaantumista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Veroaste tulee jäädyttää ja tehdä verotuksen rakenteellisia uudistuksia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mitähän mahtavat nämä rakeenteliset uudistukset olla?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Mielenkiintoinen on tuo ilmaisu "budjettiraamien ulkopuolella erillisasiana". Mistäpä sinne siirretyt menot lopulta maksetaan?

Voisimmeko siirtää veronmaksajien taskun ulkopuolelle muitakin hankkeita (kuin vain hävittäjät) kuten suuret liikennehankkeet? Tästä kysyin valtiovarainministeriön virkamieheltä juuri eilen liikennejaostossa. Hän ei löytänyt sellaista keinoa!

Samaa mieltä olen "nykyisten tulo- ja menoraamien sisällä" tehtävistä uudelleen kohdentamisista. Kylmä "kokoomuslainen" menohöyläys ja verokevennykset kaikkiin tuloluokkiin ei enää päde.

Löytyykö rohkeutta ja ymmärrystä tehdä todellisia uudelleen kohdennuksia ennen kuin on pakko? Ei hyvältä näytä!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Arvoisa kansanedustaja on informoitu ja tietää valtovarainvaliokunnan jäsenä kysymättäkin asian vähintään yhtä hyvin kuin minä, miten hävittäjähankinnat rahoitetaan.

Vai että yksi puolue karsii menoja, hyvä että edes yksi.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Joo. Pääministeri kysyi jo pari vuotta sitten minulta, miten hävittäjähankinta pitäisi rahoittaa. Jäin miettimään, kuka ne meille lahjoittaisi. Ei ole tullut mieleen.

Onko se ulkopuolella budjettiraamien, jos otetaan 10 mrd euron laina niitä varten? Mikä taho sen ottaa, ellei valtio? Miten laina saadaan taseessa saatavaksi tai edes sellaiseksi, että sitä ei lasketa valtion velaksi? Onko ikiliikkuja keksitty?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #10

Arvoisa kansanedustaja kysyy ja vastaa itse !

Hävittäjähankinnan rahoitustapa on selvitetty valiokunnassa satavarmasti arvoisalle kansanedustajlle tai muutoin olette sillä aikaa puuhastellu jotain muuta.

P.s. Arvoisa kananedustaja oli Ahon hallituksessa ministerinä ja silloin tehtiin myös hävittäjähankintoja.

https://www.verkkouutiset.fi/ilman-hornet-kauppaa-...

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #13

Kyllä olin Ahon hallituksessa päättämässä 18 mrd markan hankinnasta.

Nyt valtiovarainvaliokunnassa ei ole hävittäjäkauppojen rahoitustapaa käsitelty.

Martti Nurmi

Ensimmäinen rahareikä, joka on syytä tukkia, on verotuet yrityksille. Loppuu Vaponkin turvetuotanto melko ripeästi.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Hyvä muistutus siitä, mitä tulevalla vaalikaudella valtion budjettien pitää sisältää. Saapa nähdä, miten niissä onnistutaan, kun nyt vaalihuumassa kaikki puolueet lupaavat kansalaisille hunajaa.
Vaikka arvaankin ettei Seppo-Juha halua sitä, että vanhoja muistellaan niin muistutan häntä muutaman päivän takaisesta blogikirjoituksesta, johon hän viittaa kirjoituksessaan ( Pistikö myös pääministeri Sipilä laukalle vaalilupauksissaan ?). Siihen kirjoitukseen kirjoittamassani kommentissa kyselin odottavani Petteri Orpon tulevia vaalilupauksia. No, eilen niitä sitten saatiin, tosin Orpolle tyypilleeseen tapaan, mutta kuitenkin. Mitä mieltä Seppo -Juha olet, olisiko Orpokin lähtenyt laukalle.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei P Orpo lähtenyt laukalle, vaan sääntöjen mukaan pisti ravia keskusteluun.
https://twitter.com/PetteriOrpo/status/10927331029...

P.s. Perustuslakivaliokkunnasta ei valmistu sote -lausunto tällä viiikolla, kun katsoin tämän viikon kokousten asialistoja.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Laukalle ja raville. Seppo-Juha taitaa olla myöskin ravimiehiä. Täytyy myöntää, että niin olen minäkin. Näin ollen tiedän, että jos hevonen ottaa liikoja laukkoja, se hylätään. Ravilla pysyneen hevosen suoritus hyväksytään. Täällä kehä kolmosen ulkopuolella asuvana jäin pohtimaan, hylkäsikö Seppo-Juha Sipilän ulostulon sääntöjen vastaisena liioista laukoista ja hyväksyikö Orpon ulostulon koska Orpo pysyi ravilla. Osaako Seppo-Juha vastata?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Ennustan, että Orpolta tulee pian lupaus verotuksen keventämisestä kaikissa tuloluokissa. Ei hän lupaa mitään rakenteellisia verouudistuksia, vaan juustohöylällä tasainen siivu... ja tietysti %-perusteisesti!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Orpo tulee lupaamaan kaikille veronalennusta ennen vaaleja, mutta vaalien jälkeen...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Voe tokkiisa, kun on viisasta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei ole ilmaisia lounaita, eikä ole myöskään ilmaisia hävittäjiä. Vaikka tulevat hävittäjähankinnat rahoitetaan budjetin ulkopuoleta niin viimekädessä me, veronmaksajat, ne maksamme ja siksi niiden määrästä on keskusteltava avoimesti eikä uskoa sokeasti kaikkeen mitä puolustusvoimien taholta meille syötetään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Puheet puolustusbudjetin ulkopuolisesta rahoituksesta on syytä unohtaa, HX-hävittäjähanke tultaneen käytännössä rahoittamaan suurelta osin maavoimia supistamalla tavalla taikka toisella.

Tietenkin HX-hanketta voitaisiin lisärahoittaa panemalla ay-liike ja säätiöt verolle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset