SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Hoiva-alaa uhkaa Ruotsissa vakava työvoimapula, entä Suomessa ?

Aftonbladet uutisoi, että  Ruotsin terveydenhoitoalaa uhkaa   lähivuosina vakava työvoimapula.

Aftonbladet viranomaistietoihin nojautuen uutisoi uhkaavasta  35 000 työntekijän työvoimapulasta terveydenhoitoalalla. Työvoimapula uhkaa myös monia muitakin aloja Ruotsissa.   

****

Täällä  Suomessa  viikon yksi kuuma puheenaihe on ollut hoiva-alan työvoimamitoitus. Lakiin esitetty  pakollinen 0,7:n hoitajamitoitus edellyttäisi heti 4 200 uuden hoitajan palkkaamista. Perhe- ja peruspalveluministeri  Annika Saarikon mukaan heitä ei työmarkkinoilta löytyisi. Hoiva-alan työvoiman tarve kasvaa huomattavasti Suomessa hoitajamitoitusratkaisuista riippumatta vuodesta 2025 alkaen Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän raportin mukaan.

Paljon on viime päivinä puhuttu viranomaisvalvonnasta ja sen riittävyydestä. Onko valvonta ja ohjaus ollut  liikaa jälkikäteistä ja tavallaan myöhässä. Pääpainoa pitäisi kiinnittää enemmän etukäteisohjaukseen ja, miten  toimia akuutissa työvoimapulatilanteessa.

Moni on ihmetellyt, ettei viime päivinä  ole nostettu vastuuseen yhtään paikallista kuntapäättäjää hoivapalvelupäätöksistä. Paikalliset laittomuudet ja puutteet on kaadettu enemmän  valtakunnan päättäjien päälle. Lyhytnäköinen politiikanteko saattaa vaikeuttaa entisestään työvoimansaantia ja alalle hakeutumista.

****

Perustuslakivaliokunta antanee   maanantaina lausunnon sote -lakipaketista (ks. esityslistan kohta 4.). Samalla käytännössä ratkennee, ehtiikö tämä eduskunta saada valmiiksi koko sote -lakipaketin. Monissa kunnissa eivät asiat hoiva-alalla ole kunnossa, eikä asiaan näytä löytyvän heti nopeaa ratkaisua.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomessa hoiva-alaa on vaivannut pula jo vuosia ja se on monienkin tiedossa. Tästä seurasi se että Suomessa koulututettiin useita lähihoitajia suoraan kortistoon työttömiksi. Yrityksissä ja laitoksissa eletään säästökuuria. Rahoitus on viety minimilleen, työvoimaa vähennetty eikä uusia hoitajia tai sijaisia ole palkattu. Loput haamuhoitajat ja työntekijät ajetaan tuttiin liian suurella työmäärällä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kyse taitaa olla lähinnä Sari sairaanhoitajan palkkatasosta.

Karut faktat: Kuka sinua hoitaa vanhana?

Viime vuosina yli 30 000 sairaan- ja lähihoitajaa hakeutunut toiselle alalle.

– Ongelma on se, miten koulutetut ihmiset saataisiin pysymään ammatissa. Työ on erittäin raskasta ja palkkataso heikko, (Tehyn puheenjohtaja) Vesivalo huomauttaa.

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/201604182143375...

Pekka Pylkkönen

Tosiasiat puhuvat jälleen sinua vastaan. Sekä kotihoidossa että laitoshoidossa työntekijöiden määrä on viime vuosina kasvanut rajusti. Esimerkiksi vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa on nyt tuhat työntekijää enemmän kuin kaksi vuotta sitten vaikka asiakkaiden määrä on vähentynyt seitsemällä sadalla.

Säästökuurit ovat jälkeen mielikuvituksen tuotetta.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Ruotsalaiset röyhkeän aktiivisesti rekry kampanjoi Suomen sairaan hoitaja ja lähihoitaja kouluista työntekijöitä .

Mikä ihmeen velvollisuus täysin Suomen veronmaksajien rahoittamien koulujen on päästettävä rekrytöijiä
" varkaisiin" vastoin SUOMEN etua ?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomessa ja monessa muussakin maassa tilanne tulevaisuudessa on , että monella hoivapalveluissa lähin omainen on kasvoton viranomainen.

Yhteiskunta on muutamassa vuosikymmenessä muuttunut, että ennen isovanhemmat hoidettiin etupäässä kotona monen sukupolven perheyhteisössä, mutta nyt hoivakodeissa ja laitoksissa.

Suomen julkisen talouden tulevia haasteita ei haluta pitää nyt ennen vaaleja esillä, vaan sumeilematta esitetään miljarjien menojen lisäyksiä ja verojen korotuksia. Sillä tiellä Suomea uhkaa umpikuja ja rahoituksen kriisi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Se aika kun isovanhemmat hoidettiin vielä kotona taisi olla sitä 50- / 60- lukua. Viimeistään 80- luvulta lähtien vanhukset on siirretty vanhainkotiin elleivät ole kyenneet asumaan itsenäisesti ja kuluneena vuosikymmenenä palvelutalot ovat korvanneet aiemmin käytössä olleet vanhainkodit. Suurimmaksi osaksi muutoksessa on kyse ajan ja resurssien puutteesta, elämä on muttunut niin että nykyisin vanhemmilla on vaikeuksia hoitaa molempia lapsiaan ja vanhemmat käyvät töissä jotta ydinperheen kokoinen pieni ryhmä pystyy juuri ja juuri tulemaan toimeen.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Olen havainnut jotta jos omaisiin on välit kunnossa . Omaiset mielellään ovat osallistuneet vanhusten kotihoitoon itse .

Jollain vanhuksilla kun voi olla jopa 5000€/kk eläkkeet ja (tai) miljoona omaisuudet . Sekä vanhus että omaiset päätyvät ratkaisuun jotta eivät halua veroparatiisi yhtiöitten ryöstää niitä .

Vanhus kotona kodinomaisesti loppuun asti ja omaisuus&rahat jää suvulle , ystäville tai läheisille auttajille .

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ruotsin hoiva-alan työvoimapulaan on myös yksi iso osatekijä.

Ruotsiin on muuttanut muutamassa vuodessa satoja tuhansia hoidettavia. Kapasiteetti ei vaan riitä tuottamaan palveluja. Asunnot on loppu, koulut pullistelevat, eikä terveydenhoito pysty vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Monessa kunnassa tilanne on jo katastrofaalinen ja jää vaan nähtäväksi, kuinka lisäkustannuksista selvitään.

Lisäksi hoitohenkilöstö hakeutuu naapuriin eli Norjaan, koska siellä on paremmat työolot, palkat ja asuntojakin saa. Kielikään ei ole ongelma. Gammelnorskia ei tarvi joka paikassa osata. Ruotsilla pärjää mainiosti.

https://sverige-norge.se/loner-for-sjukskoterskor-...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Norja ei enää vedä ruotsalaisia hoitajia yhtä hyvin:

Sjuksköterskebristen har gjort att svenska sjuksköterskor ratar Norge då jobben numera finns i Sverige. Den stora möjligheten att själv välja jobb gör det även möjligt för sjuksköterskorna att höja sin lön rejält.

https://www.a-kassa.se/svenska-sjuksk%C3%B6terskor...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#8.

Totta. Tarjonnan ja kysynnän laki toimii. Kun on aito työvoimapula, niin palkoistakin voidaan keskustella. Ylöspäin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei taideta yksin palkoilla työvoimapulaa korjata, jos ala saa kokoajan kielteistä julkisuutta

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin, edelleen odotan, milloin joku kuntapäättäjä ottaa myös vastuuta.

Kristiinankaupungissa, jossa hoitolaitos suljettiin, on valtuustossa RKP:llä yksinään enemmistö.
https://tulospalvelu.vaalit.fi/KV-2017/fi/kutulos_...

Alavudella, jossa hoitolaitos sai toimintakiellon, keskusta on suurin puolue ja persut toiseksi suurin. Näillä kahdella on enemmistö.
https://tulospalvelu.vaalit.fi/KV-2017/fi/kutulos_...

----

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Seppo-Juha, mitenkäs Helsingissä.

Pekka Pylkkönen

Eipä tuo koske vain hoitakaa, eikä pelkästään pohjoismaita. Kaikissa teollisuusmaissa on vakava krooninen pula myös esimerkiksi rakennusalan työntekijöistä. Saksassa 2/3 rakennusalan työpaikoista on vaikeasti täytettäviä.

Syy on markkina-analyyseissä kaikkialla sama: iäkkäät ammattimiehet jäävät eläkkeelle eikä nuoria riitä korvaamaan. Saatavilla on vain kouluttamatonta aputyövoimaa, suuressa määrin siirtolaisia.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Kyllä . Huutava pula polkuhintaisista ammatti miehistä (orjista) .

Minäkin sain viimeksi viime kuussa kenkää kirvesmiehen töistä , koska tilalle tuli 4€/h pienemmällä tunti palkal ulkolainen duunari .

Pekka Pylkkönen

Ainakaan pääkaupunkiseudulla timpurin ei tarvitse taulukkopalkoilla töitä tehdä. Valinnanvaraa on enemmän kuin tarpeeksi.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #16

Kyllä . Valinnanvaraa on yllinkyllin työläisistä ainakin . 3 tunnin välein Tallinan laiva suhaa . Uudellamaalla tarve harkinta poistettu . Joten kolmansista maista suhaa jengiä hinta kilpailuttamassa Suomi poikia .

Työmiehiä saa minuutin varoitus ajalla irtisanoa ja potkia henkisesti päähän .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset